Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw z lepszą przestrzenią

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Tadeus72 napisał:

Nie mam pojęcia. Jak z większością rzeczy w życiu, zobaczę jakiś tutorial na youtubie i albo się uda, albo nie 🙂 

Tak czy inaczej, pomijając już samego Diraca, to chcę też zobaczyć, jak to ogólnie gra. Tu i ówdzie czytałem, że gra gęsto i bogato, a takie wzmacniacze mi się ostatnio nie podobały z Carinami, bo jednak je dość mocno przesładzały i zamulały. Więc to też by mnie interesowało.

No gdybyś nie miał problemów z akustyką pomieszczenia, to do Carin polecił bym ci właśnie Qudrala Aurum A9. On by je odmulił i wyciągnął z nich wszystkie szczegóły. U mnie gra z kolumnami dość analitycznymi i to czasem objawia się w tym połączeniu, że od razu pokazuje jakość nagranego materiału, i na przykład metal nie brzmi zbyt dobrze, bo większość płyt jest nagrana w kiepskiej jakości.

A sam Arcam bez zrobionego Diraca, gra co najwyżej średnio.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Miałem KEF LS50, Meta a teraz Fyne Audio F500SP. Scena grubo wykracza poza kolumny w każdym przypadku. 

To nie jest efekt koaxiala. Jesli scena wychodi mocno poza przestrzen miedzy glosnikami, to albo boczne odbicia sa ekstremalnie nadete, albo masz problemy z fazami.
36 minut temu, xajas napisał:

To nie jest efekt koaxiala. Jesli scena wychodi mocno poza przestrzen miedzy glosnikami, to albo boczne odbicia sa ekstremalnie nadete, albo masz problemy z fazami.

Efekt jest bardzo satysfakcjonujący. 

Godzinę temu, Tadeus72 napisał:

Nie mam pojęcia. Jak z większością rzeczy w życiu, zobaczę jakiś tutorial na youtubie i albo się uda, albo nie 🙂 

Jakby co to wal na priv. Pomogę w kalibracji. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki, jak na ten moment i po przeczytaniu ton dodatkowych materiałów o wzmacniaczach w tej klasie cenowej, mam takie luźne myśli.

- Arcam by przyszedł i byłby za charakterny dla charakternych Carin > Rozważyłbym wymianę Carin na bardziej neutralne Vela, póki są w miarę tanie. Ale to łącznie kupa kasy i proces dwuetapowy, więc miałbym problem z 14toma dniami na zwrot itd.

- Zamiast tego rozważyłbym NAD M10V2. Ma Diraca, zdaje się pasować z barwy grania do Carin i brzmieniowo ponoć też jest na równie wysokim poziomie co Arcam, włączając w to stereofonię.

- Opcja dziwna. Kupiłbym NADa 3050. Wszystkie znaki na niebie i na ziemi mówią, że gra z grubsza jak Powernode, więc zostałyby Cariny, do tego za 2 tysiące moduł z BlueOS i Diraciem. Zyskałbym w sumie tylko Diraca, ale bez ryzyka, że coś się mi nie będzie zgrywało brzmieniowo, plus mogę przesłuchać w Tophifi i ma wycieraczki 😄 

Jak widać, muszę sobie to wszystko na spokojnie przemyśleć. W każdym razie po przemyśleniu Dirac jako część rozwiązania problemu wydaję się sensownym tropem.

Przemysl wymianę kabla sieciowego od źródła. To zawsze pomaga w budowaniu lepszej sceny. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

13 minut temu, Tadeus72 napisał:

Opcja dziwna. Kupiłbym NADa 3050.

To jest najgorsza opcja. To słaby wzmacniacz. Gorszy od NAD i ARCAM.

14 minut temu, Tadeus72 napisał:

Zamiast tego rozważyłbym NAD M10V2.

Trzeba dopłacić 99$ do pełnego DIRACA.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 18.06.2024 o 09:30, Tadeus72 napisał:

Ugh klasa A. Nie wiem, czy bym nie zrezygnował z powodów czysto praktycznych. Mieszkam na ostatnim piętrze i i tak mi się już mocno mieszkanie nagrzewa. Ale ogólnie DIRAC może być bardzo dobrym tropem. Z tego co widzę, to użytkownicy Powernode'a już od wieków męczą Bluesounda o jakiś software kalibracyjny, ale raczej się go nie doczekamy 😄 

A powiedźcie mi, jak z tymi głośnikami współosiowymi typu KEF LS50/R3, Sourcepoint itd? Bo tu już od dawna czytam peany na temat przestrzenności dźwięku, ale też, że bywa suchy i że mimo trójwymiarowości grają bardzo bezpośrednio i "na twarz". Ciężki mi to sobie wyobrazić.

To nie jest taka prosta sprawa. To nie kwestia aktualizacji. To musi być nowy certyfikowany produkt. 

Współosiowe. Super. W kef, fyne czy tannoy bardzo dobrze to sobie radzi. Ale i cabasse nieco zapomniany też dobrze.

W dniu 18.06.2024 o 10:08, Tadeus72 napisał:

Nie wiem, w internetach tak piszą 🙂

"Przy aplikacji technologii „Class G" inżynierowie Arcama wykazali się niezwykłymi umiejętnościami. Dzięki nim SA30 może się pochwalić mocą na poziomie 120 W przy 8 Ω i aż 220 W przy 4 Ω, a to wciąż przy niewielkich rozmiarach. To, w skrócie, wzmacniacz hybrydowy - przy niewysokich mocach pracuje on w klasie A, kiedy to pojedynczy zasilacz pracuje na pełnych obrotach, a przy wyższym poborze prądu włącza się dodatkowy zasilacz, który zapewnia odpowiednie wysterowanie kolumn przy wysokiej amplitudzie sygnału. W rezultacie otrzymujemy piękne połączenie mocy i delikatności."

Ale to nie jest taka klasa A właśnie że pobiera cały czas 300w. Właśnie o to chodzi.

3050 gra słabo. Serio. 

Za charakterny? Tego bym się nie spodziewał. 

23 godziny temu, rafa napisał:

Moje Tannoye graly tylko kawalek za linie kolumn. Za to zrodla pozorne, oh man, mozna bylo wycinac zyletka. 🙂

A grały tak jak daleko od ściany i w jakim pogłosie?

.

Miałem kilka par tannoy w domu zarówno tych na DC jak i niższych. I im bliskość ściany nie przeszkadza. Na basie nawet pomaga. Pamiętam że w którymś nawet jasno o tym pisali w manualu

30 minut temu, J4Z napisał:

A grały tak jak daleko od ściany i w jakim pogłosie?

Ok 70cm od tylnej sciany. Pokoj srednio wygluszony 350-500ms o ile dobrze pamietam.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem kilka par tannoy w domu zarówno tych na DC jak i niższych. I im bliskość ściany nie przeszkadza. Na basie nawet pomaga. Pamiętam że w którymś nawet jasno o tym pisali w manualu

Pytałem pod względem głębokości sceny. :P

.

52 minuty temu, J4Z napisał:

Pytałem pod względem głębokości sceny. 😛

Każde kolejne wyższe modele miały lepszą. Nie narzekałem. 

• Pokaż nowe odpowiedzi