Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Pro (plus, ultra) - Room Correction

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak się robi, żeby nie tracić czasu na głupoty.

No jest takie podejście, że lepiej nic nie robić, bo nigdy nie wychodzi idealnie, owszem.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, Ajothe napisał:

ój samsung serii S ma odchyły drastyczne

czyli jakie? ile to db względem mikrofonu wyrównanego plikiem kalibracyjnym

iii.... jaki zakres częstotliwości Twój super hiper mikrofon mierzy?

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

czyli jakie? ile to db względem mikrofonu wyrównanego plikiem kalibracyjnym

iii.... jaki zakres częstotliwości Twój super hiper mikrofon mierzy?

Normalnie pomiary do celów korekcyjnych wykonuje mikrofonem Ecm8000, wkrótce będę miał Umika.

Telefon do takich celów jest bezużyteczny, 

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Ajothe napisał:

Normalnie pomiary do celów korekcyjnych wykonuje mikrofonem Ecm8000, wkrótce będę miał Umika.

Telefon do takich celów jest bezużyteczny, 

"Nawet dobrej jakości komory mają dolną częstotliwość graniczną rzędu 70-90Hz"

https://www.hifi.pl/slownik/komora-bezechowa.php

Wniosek jest taki , że bez względu na użyty mikrofon i jego cenę oraz "cudowne" pliki kalibracyjne

poniżej 70hz nikt nie da gwarancji , że pomiar jest wiarygodny w 100%

a tym bardziej jednoznaczny

dlatego poniżej 70hz Twój pomiar będzie tylko porównawczy podobnie jak zrobiony każdym innym mikrofonem

.Nie zamierzam więcej pisać na ten temat

pozdrawiam kolegów

37 minut temu, slawek.xm napisał:

"Nawet dobrej jakości komory mają dolną częstotliwość graniczną rzędu 70-90Hz"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wniosek jest taki , że bez względu na użyty mikrofon i jego cenę oraz "cudowne" pliki kalibracyjne

dlatego poniżej 70hz Twój pomiar będzie tylko porównawczy podobnie jak zrobiony każdym innym mikrofonem

.Nie zamierzam więcej pisać na ten temat

pozdrawiam kolegów

W ograniczonym zakresie możliwe jest też wykonywanie pomiarów dla częstotliwości poniżej dolnej częstotliwości granicznej komory. Wymaga to jednak skalibrowania pomiaru dla określonych pozycji źródła i mikrofonu oraz dla określonej charakterystyki kierunkowej źródła.

Natomiast ja nie mam komory bezechowej i nie mierze charakterystyki moich kolumn, mam wykres od producenta 🙂.

Mierzę odpowiedź akustyczną pokoju....do tego potrzebny jest mikrofon o jak najbardziej liniowej charakterystyce.

Potem można sobie robić różnego rodzaju filtry i zabawy 🙂

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Ajothe napisał:

mikrofon o jak najbardziej liniowej charakterystyce

W istotnym dla pomiaru zakresie czestotliwosci.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Powyżej rozbieżności zmierzonych 250 umików-1 🤯

Ja tu widzę kolosalny problem,

Problem jest, ale nie kolosalny, raczej niewielki powiedziałbym.

co dopiero przy mikrofonikach No name w telefonach....

Istotą każdego pomiaru jest określenie dokładności procedury pomiarowej. W przypadku komórki niewiadomymi są roboczy zakres częstotliwości i głośności, oraz odchyłka. Są aspekty, które pomimo tego da się sprawdzić, tylko trzeba sobie z pewnych rzeczy zdawać sprawę.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Ale powyżej 70Hz Umik da pewność dokładności pomiaru, a komórce  niewiadomo kiedy skończy się zakres częstotliwości i "głośności" i nawet ograniczając się do porownań, można otrzymać błąd.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ukryta Zawartość

Powyżej rozbieżności zmierzonych 250 umików-1 🤯

Ja tu widzę kolosalny problem, a nie 0,1db, co dopiero przy mikrofonikach No name w telefonach....

Kto to robił? I po co? No to są duże różnice 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Kto to robił? I po co? No to są duże różnice 

Forum ASR. W imię nauki 😄

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Problem jest, ale nie kolosalny, raczej niewielki powiedziałbym.

Dla mnie kolosalny, wyobraź sobie 3 kolegów mających Umiki z 3 różnych skrajnych przypadków z przedstawionego badania i próbują się między sobą dogadać nie stosując plików kalibracyjnych 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Mierzę odpowiedź akustyczną pokoju....do tego potrzebny jest mikrofon o jak najbardziej liniowej charakterystyce.

tylko teoretycznie , praktycznie ma to takie znaczenie jak zorza polarna na miesiączkowanie pingwinów 🙂

porób doświadczenia z różnymi mikrofonami i wyciągnij wnioski.... albo obiektywnie opisz ....warto choćby po to by się błędnie nie upierać 🙂

Nie no jest problem. Tu i tak ich charakterystyka jest zbieżna. Różnice spore.

Ale w telefonach to będą kompletnie randomowe wykresy.

Jeden znacznie udywatni środek drugi górę itp

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

tylko teoretycznie , praktycznie ma to takie znaczenie jak zorza polarna na miesiączkowanie pingwinów 🙂

porób doświadczenia z różnymi mikrofonami i wyciągnij wnioski.... albo obiektywnie opisz ....warto choćby po to by się błędnie nie upierać 🙂

Tak zrobię takie porównanie ecm8000 z umikiem, ale wiem że będę małe rozbieżności. Natomiast mikrofony nieliniowe to totalna jazda bez trzymanki 😋

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Chyba wiem o co chodzi koledze ajothe.

Co jeśli takowa kalibracja pokaże że. Masz zdecydowanie za mało basu za dużo góry. A mówimy tu przecież o zwykłym prostym eqalizerzrle. Nie o poglądach itp.

Wówczas wypadkową kalibracji będzie zwiększenie basów i obcięcie góry. 

A okaże się że to wina tylko mikrofonu który jest czuło ustawiony na górne rejestry a w ogóle nie lampie dołu.

Taki pomiar jest kompletnie błędny.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, szymon1977 napisał:

Istotą każdego pomiaru jest określenie dokładności procedury pomiarowej. W przypadku komórki niewiadomymi są roboczy zakres częstotliwości i głośności, oraz odchyłka. Są aspekty, które pomimo tego da się sprawdzić, tylko trzeba sobie z pewnych rzeczy zdawać sprawę.

a jakie to ma znaczenie skoro pomiar przed i po działaniu / filtracji / zasunięciu kotar ...jest robiony tym samym urządzeniem z tym samym zakresem częstotliwości tymi samymi odchyłkami i tym samym sygnałem

na tym właśnie polega pomiar porównawczy , że nasrzędzie z wszystkimi jego wadami i niedoskonałościami jest nieistotne bo to samo bierze udział w obu pomiarach i jego wady nie wpływają na prawdziwość porównania

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Chyba wiem o co chodzi koledze ajothe.

Co jeśli takowa kalibracja pokaże że. Masz zdecydowanie za mało basu za dużo góry. A mówimy tu przecież o zwykłym prostym eqalizerzrle. Nie o poglądach itp.

Wówczas wypadkową kalibracji będzie zwiększenie basów i obcięcie góry. 

A okaże się że to wina tylko mikrofonu który jest czuło ustawiony na górne rejestry a w ogóle nie lampie dołu.

Taki pomiar jest kompletnie błędny.

Zgadza sie, taki pomiar dostarcza informacje co i jak należy poprawić. Błędne dane to błędny wynik. 

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Szymon przypomnij sobie jak zaakceptowałem do pomiarów Twój mikrofon od kina i jakie fajne i co najważniejsze dobre pomiary Ci wyszły...

Mikrofon od kina to nie to samo co mikrofon w telefonie 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Zgadza sie, taki pomiar dostarcza informacje co i jak należy poprawić. Błędne dane to błędny wynik. 

tylko kalibrując cały system łącznie z kablami masz szansę na pomiar bliski rzeczywistemu

jesli w komorze bezechowej jest to praktycznie nie możliwe tym bardziej w pokoju odsłuchowym

poza tym nie ma to znaczenia bo róznice w porównaniu wychodzą zawsze i bez względu na mikrofon ...może być nawet od lapka 🙂

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli jednak mikrofon nie łapie problemów albo dodaje swoje to kalibracja jest błędna 

Też jestem za tym by używać dobrych narzędzi do pomiarów

moje wtrącenie się do dyskusji ma na celu zwrócenie uwagi , że nie należy popadać w paranoję

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, Ajothe napisał:

Wypożyczenie Umik-1 jest bardzo tanie, po co cudować z nie wiadomo czym? 🙂

taniej niż mikrofon pomiarowy?

https://loudspeakershop.eu/wkladka-mikrofonowa-61a-p-2313.html

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś umie w takie DIY to napewno lepiej jak zabawa telefonem 🙂

a Ty nie potrafisz przylutować dwóch drucików i wepchnąć w rurkę?

🙂

ten świat na trzeźwo jest jednak nie do przyjęcia 🙂

6 minut temu, slawek.xm napisał:

a Ty nie potrafisz przylutować dwóch drucików i wepchnąć w rurkę?

🙂

ten świat na trzeźwo jest jednak nie do przyjęcia 🙂

Umiem po barbarzyńsku 😁,  ale mi niepotrzebny bo mam ecm8000. Tam też trzeba ogarnąć zasilanie, nie każdy umie. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Ajothe napisał:

ale mi niepotrzebny bo mam ecm8000

a tera kupujesz umik

po co się rozdrabniać poroponuję od razu lampowy studyjny ...może pro będzie lepsiejszy 🙂

https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/mikrofony-wielkomembranowe/soyuz-017-tube/

017-FET-With-Shock-Mount-1614279234254.thumb.jpg.cddbd7d9c3a7f6a9b6fa99fe053019b2.jpg

🙂

a jakie to ma znaczenie skoro pomiar przed i po działaniu / filtracji / zasunięciu kotar ...jest robiony tym samym urządzeniem z tym samym zakresem częstotliwości tymi samymi odchyłkami i tym samym sygnałem

Jeśli mierzysz poza "roboczym" zakresem częstotliwości i głośności ma znaczenie elementarne: nawet z porównania mogą wyjść bzdury. Porównanie niweluje tylko brak kalibracji w zakresie "roboczym", nic więcej.

a tym właśnie polega pomiar porównawczy , że nasrzędzie z wszystkimi jego wadami i niedoskonałościami jest nieistotne

Wiem na czym polega porównanie, natomiast Ty czegoś niewiesz pisząc, że niweluje WSZYSTKIE wady i niedoskonałości - to nie jest prawda.

Szymon przypomnij sobie jak zaakceptowałem do pomiarów Twój mikrofon od kina i jakie fajne i co najważniejsze dobre pomiary Ci wyszły...

Pamiętam Sławku, dziękuję bardzo za zainteresowanie jakie wtedy wykazałeś, ale - nie obraź się, do moich celów Twoja akceptacja nie była potrzebna. Usiłujesz tłumaczyć mi rzeczy dla mnie oczywiste.

-----

Dla mnie kolosalny, wyobraź sobie 3 kolegów mających Umiki z 3 różnych skrajnych przypadków z przedstawionego badania i próbują się między sobą dogadać nie stosując plików kalibracyjnych 🙂

Skrajne mogą być dwa, a trzeci musi być gdzieś pomiędzy nimi. BTW jeśli Ci koledzy zdają sobie sprawę, że KAŻDY pomiar obarczony jest błędem i swoje wykresy poddadzą generalizacji adekwatnej do przewidywanej dokładnością procedury pomiarowej, to nie widzę problemu. Gorzej gdy będą to laicy przekonani, że urządzenie pomiarowe czyni z nich pomiarowego, i pśtykać się będą o 0,1dB - to coś jaj zmierzyć ogródek na kroki z dokładnością do 1mm 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Skrajne mogą być dwa, a trzeci musi być gdzieś pomiędzy nimi. BTW jeśli Ci koledzy zdają sobie sprawę, że KAŻDY pomiar obarczony jest błędem i swoje wykresy poddadzą generalizacji adekwatnej do przewidywanej dokładnością procedury pomiarowej, to nie widzę problemu. Gorzej gdy będą to laicy przekonani, że urządzenie pomiarowe czyni z nich pomiarowego, i pśtykać się będą o 0,1dB - to coś jaj zmierzyć ogródek na kroki z dokładnością do 1mm

Jeśli zdają sobie sprawę 🙂

19 minut temu, slawek.xm napisał:

a tera kupujesz umik

po co się rozdrabniać poroponuję od razu lampowy studyjny ...może pro będzie lepsiejszy 🙂

Ukryta Zawartość

017-FET-With-Shock-Mount-1614279234254.thumb.jpg.cddbd7d9c3a7f6a9b6fa99fe053019b2.jpg

🙂

Z pewnych powodów potrzebuje mikrofon na USB do pomiarów zewnętrznych, stąd umik 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

Też jestem za tym by używać dobrych narzędzi do pomiarów

moje wtrącenie się do dyskusji ma na celu zwrócenie uwagi , że nie należy popadać w paranoję

Zgadzam się.

Uważam że mikrofon w telefonie nie jest dobry 

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, szymon1977 napisał:

Usiłujesz tłumaczyć mi rzeczy dla mnie oczywiste.

ja,  naturlich, entschuldigen Sie bitte

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się.

Uważam że mikrofon w telefonie nie jest dobry 

do pomiaru spl w kinie /teatrze/ operze amatorsko ....czemu nie 🙂

ostatnio w ten sposób robiłem pomiar na Mavericku w Imaxie

....ryk silników samolotu 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi