Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Pro (plus, ultra) - Room Correction

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.08.2024 o 07:53, Tomek_waw napisał:

Otwierasz aplikacje i naciskasz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rewelacja. Co więcej, mam 2 wiimy ale też audiocasta i da się też spiąć audiocasta. Dzięki za ten spinacz 🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 8.08.2024 o 06:27, Piotr Sonido napisał:

A tak. To w drugą stronę działało faktycznie chyba 

No to Cambridge i eversolo.

Ale pomysł też o NAS.

Ano nie będzie.

Chyba niektórzy na to liczyli.

Piotr, mógłbyś rozwinąć"NAS"? Wiem co to ale co Twoim zdaniem będzie najlepsze, jak powinno to wyglądać i co powinienem rozważyć do zakupu. Potrzebuję ok 10TB pamięci. Czytałem że Eversolo ma możliwość wpięcia 4TB ktoś terstowal więcej? Chciałbym mieć bibliotekę ale tak aby sprawni się po niej poruszać i co najważniejsze beż zbędnych opóźnień.

14 minut temu, Marc2022 napisał:

Piotr, mógłbyś rozwinąć"NAS"? Wiem co to ale co Twoim zdaniem będzie najlepsze, jak powinno to wyglądać i co powinienem rozważyć do zakupu. Potrzebuję ok 10TB pamięci. Czytałem że Eversolo ma możliwość wpięcia 4TB ktoś terstowal więcej? Chciałbym mieć bibliotekę ale tak aby sprawni się po niej poruszać i co najważniejsze beż zbędnych opóźnień.

Stawiasz serwer w domu

Ukryta Zawartość

Poczytaj sobie. 

A potem z tego dysku urządzenie sieciowe już czyta bez problemowo. 

Teraz mi przyszła jescze tańsza alternatywa do głowy.

Gdyby okazało się że twoje urządzenie sieciowe nie radzi sobie z dużymi dyskami to zawsze można takowy dysk podłączyć pod router.

Oczywiście nie każdy ale powiedzmy że te nieco bardziej zaawansowane już mają takie możliwości i wówczas znowu urządzenie sieciowe będzie widziało zawartość plików w sieci.

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Stawiasz serwer w domu

Ukryta Zawartość

Poczytaj sobie. 

A potem z tego dysku urządzenie sieciowe już czyta bez problemowo. 

Teraz mi przyszła jescze tańsza alternatywa do głowy.

Gdyby okazało się że twoje urządzenie sieciowe nie radzi sobie z dużymi dyskami to zawsze można takowy dysk podłączyć pod router.

Oczywiście nie każdy ale powiedzmy że te nieco bardziej zaawansowane już mają takie możliwości i wówczas znowu urządzenie sieciowe będzie widziało zawartość plików w sieci.

To drugie rozwiązanie (tansze) nie będzie powodować opóźnień z przesyłem po wyborze utworu np na tablecie czy bardsoej smartfonie? Dziękuję Piotr za cenną poradę. Poczytam materiał z przyjemnością i zaciekawieniem. 

Ukryta Zawartość

To drugie rozwiązanie (tansze) nie będzie powodować opóźnień z przesyłem po wyborze utworu np na tablecie czy bardsoej smartfonie? Dziękuję Piotr za cenną poradę. Poczytam materiał z przyjemnością i zaciekawieniem. 

z moich doświadczeń to wybieraj NAS firm QNAP (ja mam już ciut leciwy) lub Synology. Bardzo częste aktualizacje firmware i bogate oprogramowanie.

Na opóźnienie będzie miał wplyw
1. Procesor NAS - nowe są szybsze niż mój
2. Rodzaj dysku - duży wpływ - HDD / SDD no ale jak 10TB potrzebujesz to SDD trochę kosztuje
3. Serwer plików na NAS - najlepszy i najszybszy do muzyki jest minimserver

Ukryta Zawartość

4. sieć domową po której przesyłasz muzę

Daj znać co wybrałeś i jak ci poszło.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

49 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

2. Rodzaj dysku - duży wpływ - HDD / SDD no ale jak 10TB potrzebujesz to SDD trochę kosztuje

To wszystko jest nieprawdą.😀🙈

Aż tak może bym nie nazwał ale dramatyczne uproszczenie to i owszem. Typowe, gdy wyjaśnia ktoś, kto sam wie niezbyt wiele.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 godziny temu, NRK napisał:

To wszystko jest nieprawdą.😀🙈

Co masz na myśli, że nieprawdą?

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Aż tak może bym nie nazwał ale dramatyczne uproszczenie to i owszem. Typowe, gdy wyjaśnia ktoś, kto sam wie niezbyt wiele.

Masz na to inny pomysł?

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

z moich doświadczeń to wybieraj NAS firm QNAP (ja mam już ciut leciwy) lub Synology. Bardzo częste aktualizacje firmware i bogate oprogramowanie.

Ukryta Zawartość

4. sieć domową po której przesyłasz muzę

Daj znać co wybrałeś i jak ci poszło.

Dziękuję Marcin za Twój pomysł. Poczytam. Niestety w sprawach serwerów i temu podobnych rozwiązań nie mam kompletnie żadnej wiedzy. Chciałbym nie wydać fortuny a mieć sprawne rozwiązanie. Najważniejsze dla jest minimalne opóźnienie przy zmianie utworów. Owszem, jeśli to będzie 1 bądź 2 sekundy to będzie to do zniesienia (im mniej tym lepiej. 

Ukryta Zawartość

Działa to całkiem fajnie i sprawnie. Dużo jednak zależy od dobrego ustawienia mikrofonu i przede wszystkim ciszy w pomieszczeniu oraz dość wysokiej głośności sygnału testowego. 

Uzyskiwałem wtedy najlepsze efekty. 

Spodobało mi się i chcę więcej więc wiim idzie w odstawkę (oddam za 800 zł jakby ktoś chciał). 

Dalej będę działał już na PC bo w sumie i tak nie mam możliwości używania wiima ze względu na to że mój DAC obsługuje wyłącznie DSD. 

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Qnapa jednak bym unikał. Mam bardzo źle doświadczenia zarówno z oprogramowaniem (liczne przykłady problemów z bezpieczeństwem) jak i z samym sprzętem (liczne usterki). 

31 minut temu, Marc2022 napisał:

Owszem, jeśli to będzie 1 bądź 2 sekundy to będzie to do zniesienia (im mniej tym lepiej. 

Wydaje mi się że w tej sytuacji warto zrobić nas na SSD a nie HDD i nawet stosunkowo słaby sprzęt powinien sobie poradzić. 

Ja muzykę przechowuję lokalnie a na nasie mam tylko kopie bezpieczeństwa. 

48 minut temu, K8v8M napisał:

Wydaje mi się że w tej sytuacji warto zrobić nas na SSD a nie HDD i nawet stosunkowo słaby sprzęt powinien sobie poradzić. 

To źle ci sie wydaje, bo poza kulturą pracy nie ma tu praktycznie żadnej różnicy.

49 minut temu, K8v8M napisał:

Qnapa jednak bym unikał. Mam bardzo źle doświadczenia zarówno z oprogramowaniem (liczne przykłady problemów z bezpieczeństwem) jak i z samym sprzętem (liczne usterki). 

Jak ktoś nie potrafi zadbać o bezpieczeństwo, to sam prosi sie o kłopoty i nie ważne jaki to NAS.

Hardware właśnie Qnap ma dobre, gorzej jest z software. Tu można by trochę poprawić, aczkolwiek do audio wydaje się lepszym wyborem. 

Raz że ma natywnego Roona a dwa, że można instalować system na dyskach m.2.

5 godzin temu, bolo_senor napisał:

jaki to wiim ?

Pro plus z pilotem. 

5 godzin temu, NRK napisał:

Jak ktoś nie potrafi zadbać o bezpieczeństwo, to sam prosi sie o kłopoty i nie ważne jaki to NAS

Rozmawiamy o urządzeniach dla osób które pytają co to jest NAS. Oferta obu firm jest skierowana także do takich osób. Takich które nie mają pojęcia jak zadbać o bezpieczeństwo. 

I synology daje radę w przeciwieństwie do qnapa. 

System jest przyzwoicie zabezpieczony na starcie i nie ma żenujących wpadek z błędami związanymi z bezpieczeństwem. 

A sprzęt niestety może jest dobry, ale wadliwy. Też się kiedyś dałem nabrać na to że qnap oferuje ciut mocniejszy/wydajniejszy sprzęt za te same pieniądze.  

Szkoda tylko że awaryjny. 

A co do dysków to akurat kultura pracy w zastosowaniach audio ma raczej dość istotne znaczenie. 

Edytowane przez K8v8M
12 minut temu, K8v8M napisał:

I synology daje radę w przeciwieństwie do qnapa.

Mam oba i mogę powiedzieć, że każdy z nich ma swoje wady i zalety.

42 minuty temu, NRK napisał:

Mam oba i mogę powiedzieć, że każdy z nich ma swoje wady i zalety.

Ok. Rozumiem.

Ja przerobiłem kilkadziesiąt sztuk (kilkanaście qnap) w ciągu blisko ok 20 lat. Stąd takie a nie inne wnioski. 

Mam jeszcze kilka (nie chce mi się nawet wystawiać na olx bo nie używam). 

Edytowane przez K8v8M

No to poproszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nas w temacie NAS

Btw - informatykiem jestem ale co ja tam wiem mistrzu. Dawaj

Ad 1. Jest nieprawda ponieważ ... ?
... (Zaraz zasuniesz że moc najsłabszego procesora jest wystarczajaca do odczytu plików i przesłania po sieci ale jednak liczę na zaskoczenie)

....

Ad 4. ponieważ ....?

Ukryta Zawartość

Jak ktoś nie potrafi zadbać o bezpieczeństwo, to sam prosi sie o kłopoty i nie ważne jaki to NAS.
Hardware właśnie Qnap ma dobre, gorzej jest z software. Tu można by trochę poprawić, aczkolwiek do audio wydaje się lepszym wyborem. 
Raz że ma natywnego Roona a dwa, że można instalować system na dyskach m.2.

Co do sprzętu nie upieram się . Jak.powyzej napisałem mam QNAP bodaj już z 8-10 lat i zero problemów jakichkolwiek . Używam do muzyki w 95% (o to kolega powyżej pytał) a reszta to magazyn plików domowych . Spisuję się więc poleciłem . Jeśli Synology lepszy bo macie doświadczenie to ok.

Co do SSD vs. HDD to ciekaw jestem argumentow fachowców bo kulturę mam w nosie (stoi w innym pomieszczeniu) ale zmierzone transfery już nie i widoczne opoznienia przesyłu również nie. Na SSD u mnie było znacząco lepiej . Po przejściu na wieksze dyski HDD jest gorzej - a o to pytał kolega

Dziękuję Marcin za Twój pomysł. Poczytam. Niestety w sprawach serwerów i temu podobnych rozwiązań nie mam kompletnie żadnej wiedzy. Chciałbym nie wydać fortuny a mieć sprawne rozwiązanie. Najważniejsze dla jest minimalne opóźnienie przy zmianie utworów. Owszem, jeśli to będzie 1 bądź 2 sekundy to będzie to do zniesienia (im mniej tym lepiej. 

Skoro masz 10TB muzyki lub łącznie z zapasem taki NAS to jest to trochę kasy na dyski. HDD z przeznaczeniem do nas są droższe , i jak nas to należałoby zrobić Raid 1 co oznacza zakup 2 dysków. Przy dużej bibliotece plików ma znaczenie ... A co tam, poczekajmy na kolegów wyjaśnia czemu nie mam racji i czemu moje doświadczenia się mi "zdawało" a jak chcesz pogadać - będzie szybciej, to napisz na priv i się zdzwonimy.
Takie opóźnienia jak 1-2 sec to nie problem . Mój stary QNAP z około 4TB muzy daje radę więc możesz myśleć intensywnie o temacie.

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No to poproszę @NRK nas w temacie NAS

Ukryta Zawartość

Btw - informatykiem jestem ale co ja tam wiem mistrzu. Dawaj

Ad 1. Jest nieprawda ponieważ ... ?
... (Zaraz zasuniesz że moc najsłabszego procesora jest wystarczajaca do odczytu plików i przesłania po sieci ale jednak liczę na zaskoczenie)

....

Ad 4. ponieważ ....?

Bo tak właśnie jest. Nie wiem czy zauważyłeś ale każdy NAS do zastosowań domowych nie posiada i3 czy i7 bo i po co. Do magazynowania plików takich jak audio, filmy czy zdjęcia wystarczy prosty intel atom. 
Jeżeli planujemy coś więcej, to mamy do tego przeznaczone wersje tak zwane biznes. 
To że będę miał lepszy NAS nie znaczy, że lepiej zagra 😀

No ale to jest forum audio i wszystko musi być top.

SSD w nas tak jak pisałem, daje tylko to, że ich nie słyszysz i może trochę szybsze możliwości operacji na samym dysku sieciowym. 
Po za nim praktycznie różnicy nie będzie. No chyba że pójdziesz w sieciówki wyżej niż 1 gigabit, pytanie po co.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Ajothe napisał:

Myślę o tym..

Opłaca się? 
Stacją do dysków pewnie trochę kosztuje no i trzeba poświęcić na to trochę czasu.

No ale funn może być. Raczej opcja dla hobbistów.

3 minuty temu, NRK napisał:

Opłaca się? 
Stacją do dysków pewnie trochę kosztuje no i trzeba poświęcić na to trochę czasu.

No ale funn może być. Raczej opcja dla hobbistów.

Akurat mam 2 dyski SSD po USB i Rpi 4 2gb. Może się zabawie...

8 minut temu, NRK napisał:

Kiedyś było coś takiego jak Synology USB Station 2. Transfer nie był szybki ale swoje zadania spełniało.

Mam Synology w biurze, spoko sprawa, choć trochę wolno działa. 

Do streamowania muzyki jak piszesz nie trzeba szybkich transferów. 

Akurat man elementy składowe, więc kupowanie Synology za 800zł trochę bez sensu 😉

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Akurat man elementy składowe, więc kupowanie Synology za 800zł trochę bez sensu

Wiem o czym mówisz, ja po synu odziedziczyłem trochę gratów. 
Wystarczyło prawie na serwer pod Roona😀

6 minut temu, Ajothe napisał:

Mam Synology w biurze, spoko sprawa, choć trochę wolno działa. 

Do streamowania muzyki jak piszesz nie trzeba szybkich transferów. 

Akurat man elementy składowe, więc kupowanie Synology za 800zł trochę bez sensu 😉

Używkę można mieć za 200 zł. 

No ale synology jest po prostu prostsze. Wkładasz dyski instalujesz system w konfiguratorze prostszym niż pierwsze odpalenie Windows i działa.

Rozumiem że nie dla każdego to jest zaletą oczywiście. 

Sam czasem lubię trochę pogrzebać przy sprzęcie i oprogramowaniu. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wierze, ze nie ma!

Ukryta Zawartość

I ceny dla potwierdzenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi