Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Pro (plus, ultra) - Room Correction

Rekomendowane odpowiedzi

No i to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

No i to:

Ukryta Zawartość

Super , płyta główna za 100 PLN plus napęd od kompa też za 100 PLN. 🙈😂

Ukryta Zawartość

13 minut temu, NRK napisał:

Super , płyta główna za 100 PLN plus napęd od kompa też za 100 PLN. 🙈😂

Różnica między dyskami 1Tb, a 2Tb to prawie 10k pln 😃😃😃

28 minut temu, ProjectPi napisał:

No i to:

Ukryta Zawartość

no to juz ewidentny wał "na audiofila"

3 minuty temu, NRK napisał:

Normalnie, przecież wiadomo że dyski grają 😂🔊

Oczywiście-sam pan nadredaktor tak powiedział.
A kazdy inaczej.

Cytat

Następnie do płyty głównej stosuje się dalszą obróbkę EMI, tak aby EMI było absorbowane, a nie odbijane na inne komponenty.

Hahahahaha

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, NRK napisał:

Normalnie, przecież wiadomo że dyski grają 😂🔊

Oni te dyski sami robią z rzadkich metali nie wystapujących na Ziemii 😉

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Oni te dyski sami robią z rzadkich metali nie wystapujących na Ziemii 😉

Ceny absurdalne ale może są "audiofile" którzy kochają wydawać pieniądze w zestawie z barwną opowieścią dotyczącą produktu. Nie należę do tego grona. Być może moj słuch nie jest tak wysublimowany i nie łapie tych wszystkich nano niuansów okraszonych kosmicznym pyłem dla smaku -na szczęście. Mam sporo lektury do nasrobienia ale cieszę się że są osoby które mają wiedzę i chcą się nią podzielić. Swoją drogą po co komu te drogie serwery muzyczne jak dla 4TB pojemności możemy dokupić sam dysk i zainstalować go bezpośrednio w eversolo mając wszystko co trzeba w jednym i do tego tanim rozwiązaniu. Ja niestety potrzebuję ok 10TB.

Edytowane przez Marc2022
32 minuty temu, Marc2022 napisał:

niestety potrzebuję ok 10TB.

Najtańsza opcja to można powiedzieć produkt DIY.

Plyta miniitx na intel Atom,zasilacz picopsu z 4 GB RAMu. Instalujesz XPEnology i na tym system DSM Synology. 
Spokojnie ci to wystarczy. 

Edytowane przez NRK
37 minut temu, Marc2022 napisał:

Ceny absurdalne ale może są "audiofile" którzy kochają wydawać pieniądze w zestawie z barwną opowieścią dotyczącą produktu. Nie należę do tego grona. Być może moj słuch nie jest tak wysublimowany i nie łapie tych wszystkich nano niuansów okraszonych kosmicznym pyłem dla smaku -na szczęście. Mam sporo lektury do nasrobienia ale cieszę się że są osoby które mają wiedzę i chcą się nią podzielić. Swoją drogą po co komu te drogie serwery muzyczne jak dla 4TB pojemności możemy dokupić sam dysk i zainstalować go bezpośrednio w eversolo mając wszystko co trzeba w jednym i do tego tanim rozwiązaniu. Ja niestety potrzebuję ok 10TB.

Czy podłączanie dysku do Eversolo nie ma negatywnego wpływu na dźwięk? 

Nie troluje, no na Raspberry Pi 4 negatywny wpływ był słyszalny i najlepiej gra z Nas lub karty SD. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Czy podłączanie dysku do Eversolo nie ma negatywnego wpływu na dźwięk? 

Żadnego 📢🔊
No chyba, że dysk( HDD) głośno pracuje i go poprostu słychać z kilometra 😀

Edytowane przez NRK
31 minut temu, NRK napisał:

Najtańsza opcja to można powiedzieć produkt DIY.

Plyta miniitx na intel Atom,zasilacz picopsu z 4 GB RAMu. Instalujesz XPEnology i na tym system DSM Synology. 
Spokojnie ci to wystarczy. 

A działają później update'y od Synology?

7 minut temu, ProjectPi napisał:

A działają później update'y od Synology?

Nie mam pojęcia. Nigdy tego nie używałem. Wiem jedynie, że taka opcja budżetowa istnieje. 
Zresztą ja osobiście gdybym był na to skazany, to bym instalował wersję DSM 5.x maksymalnie. 

19 minut temu, NRK napisał:

Nie mam pojęcia. Nigdy tego nie używałem. Wiem jedynie, że taka opcja budżetowa istnieje. 
Zresztą ja osobiście gdybym był na to skazany, to bym instalował wersję DSM 5.x maksymalnie. 

Mam mętne wrażenie na podstawie tego, co kiedyś w temacie czytalem, że nie dzialaja, i ewentualnie trzeba instalować przerobione wersje.

Wiesz, coś za coś. Chcemy tanio, to musimy iść na jakiś kompromis. Tym bardziej, że mowa tu jest o 10TB na dane, a te przydałoby się jakoś zabezpieczyć. Tak więc taki SHR wskazany a tu potrzeba już 3 dysków po 6tb każdy, tak więc tanio chyba i tak nie będzie.

1 minutę temu, NRK napisał:

Wiesz, coś za coś. Chcemy tanio, to musimy iść na jakiś kompromis. Tym bardziej, że mowa tu jest o 10TB na dane, a te przydałoby się jakoś zabezpieczyć. Tak więc taki SHR wskazany a tu potrzeba już 3 dysków po 6tb każdy, tak więc tanio chyba i tak nie będzie.

Nie wystarczyłby Synology z 1 dyskiem + drugi dysk z robionym backupem? 

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie wiem co taniej wyjdzie, trzy szóstki czy dwie dziesiątki. 

2 godziny temu, Marc2022 napisał:

10TB

Sugeruję zakup dysku lub dysków nieco większych - 16 TB. Ostatnio jak patrzyłem nie były dużo droższe niż 10-12 TB. Kupowałem bodajże w Komputronik za ok 1200 zł sztuka. Mam na myśli dysk przeznaczony do pracy serwerowej. 

Może Ty nie potrzebujesz NASa tylko obudowę dysku na USB plus dysk? 

USB można całkiem długi kabel mieć a jeśli nie wystarczy to są rozwiązania po kablu Ethernet. 

Edit. Sprawdziłem teraz i niestety jest sporo drożej za dyski serwerowe. 

Edytowane przez K8v8M
6 minut temu, NRK napisał:

Nie wiem co taniej wyjdzie, trzy szóstki czy dwie dziesiątki. 

Też nie wiem, ale zaproponowałeś diabelską konfigurację 666 🤯

Edytowane przez Ajothe
5 minut temu, Ajothe napisał:

Też nie wiem, ale zaproponowałeś diabelską konfigurację 666 🤯

Bo ja jej używam i z przyzwyczajenia ja podaje za przykład. W Synology jest to SHR z jednym awaryjnym dyskiem a w Qnapie Raid5.

A może tak z części tej rozmowy stworzyć nowy wątek? Bo ten jest o RC, a od pewnego czasu zmienił zupełnie temat. Ciekawe rzeczy poruszacie, tylko warto je wyodrębnić 🙂

3 godziny temu, Marc2022 napisał:

Ja mam dwa nasy Netgear.
Jeden taki:

Ukryta Zawartość

Dwa dyski 8TB w mirror.
10TB spokojnie można wstawić.

System prosty-i działa od kilku lat bezawaryjnie,tylko dyski wymieniłem z 4 na  TB

Drugi mam na 4 dyski,jest na nim kopia danych z pierwszego

Najlepsze nasy do prostych zastosowań

Godzinę temu, NRK napisał:

Bo ja jej używam i z przyzwyczajenia ja podaje za przykład. W Synology jest to SHR z jednym awaryjnym dyskiem a w Qnapie Raid5.

tak,tylko wez odzyskaj z tego dane w razie padaki np. zasilania...
ja uznaję tylko mirror,w domu to wystarcza.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Starczyłby

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ja mam dwa nasy Netgear.
Jeden taki:

Ukryta Zawartość

Dwa dyski 8TB w mirror.
10TB spokojnie można wstawić.

System prosty-i działa od kilku lat bezawaryjnie,tylko dyski wymieniłem z 4 na  TB

Drugi mam na 4 dyski,jest na nim kopia danych z pierwszego

Najlepsze nasy do prostych zastosowań

tak,tylko wez odzyskaj z tego dane w razie padaki np. zasilania...
ja uznaję tylko mirror,w domu to wystarcza.

Starczyłby

Co znaczy mirror? 

Ja w pracy sobie podpiąłem dysk po USB i robi backup z ostatnich 2 lat, a resztę mam na jeszcze innym dysku, który leży w szafie. 

Ukryta Zawartość

Tak ale wszytko się toczy obok eversolo czy strimera. Tak, bardzo ciwlekawy wątek. Panowie, to nie musi być najtańsze rozwiązanie ale pewnie większość przyzna mi racji że rozwiązanie za 50 czy 100k to lekka przesada (oczywiście wiem że są tacy co mogą sobie na to pozwolić). Backup owszem ale to nie musi być na serwerze NAS. Jak się dysk uszkodzi można taki backup przywrócić ze zwykłego dyski 10TB gdzieś schowanego w szufladzie. Fajnie że tyle ciekawych propozycji i bardzo się cieszę, że jesteście na tym forum bo taka mała burza mózgów z pewnością się przyda i pomoże nie tylko mi ale innym znaleźć ciekawe rozwiązanie. Podsumowując, nie chciałbym wydawać dużych środków na to rozwiązanie choc wiem że pewne koszty będę musiał ponieść. Rozwiązanie które będzie działać sprawnie , szybko, w obsłudze będzie proste dla innych użytkownikow domostwa by mogli beż problemu odpalić ulubioną muzykę. 

Strimer np eversolo, jakiś serwer z dyskiem 10TB. Prosty sposób obsługi oraz małe opóźnienie przy uruchamianiu.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Co znaczy mirror? 

Ja w pracy sobie podpiąłem dysk po USB i robi backup z ostatnich 2 lat, a resztę mam na jeszcze innym dysku, który leży w szafie. 

Raid 1

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Marc2022 napisał:

Tak ale wszytko się toczy obok eversolo czy strimera. Tak, bardzo ciwlekawy wątek. Panowie, to nie musi być najtańsze rozwiązanie ale pewnie większość przyzna mi racji że rozwiązanie za 50 czy 100k to lekka przesada (oczywiście wiem że są tacy co mogą sobie na to pozwolić). Backup owszem ale to nie musi być na serwerze NAS. Jak się dysk uszkodzi można taki backup przywrócić ze zwykłego dyski 10TB gdzieś schowanego w szufladzie. Fajnie że tyle ciekawych propozycji i bardzo się cieszę, że jesteście na tym forum bo taka mała burza mózgów z pewnością się przyda i pomoże nie tylko mi ale innym znaleźć ciekawe rozwiązanie. Podsumowując, nie chciałbym wydawać dużych środków na to rozwiązanie choc wiem że pewne koszty będę musiał ponieść. Rozwiązanie które będzie działać sprawnie , szybko, w obsłudze będzie proste dla innych użytkownikow domostwa by mogli beż problemu odpalić ulubioną muzykę. 

Strimer np eversolo, jakiś serwer z dyskiem 10TB. Prosty sposób obsługi oraz małe opóźnienie przy uruchamianiu.

gdybym miał eversolo,to mój nas netgear w zupełności by wystarczał.
Można ustawić,że wyłącza się po jakimś czasie/wyłącza dyski
Lanem do eversolo i po dlna mamy muzykę

Swoją drogą 10TB?
To co Ty tam masz?
Wszystko z ostatnich 50 Lat???

Ukryta Zawartość

Ale z drugiej strony po co 10TB w streamerze?
Rozumiem,że jak ktoś ma Eversolo,to streamuje,a 4TB w ssd,które można włożyć,są chyba wystarczające aby mieć na nim to,czego nie ma w necie.

No,chyba,że ktoś ma pliki hires w jakimś dsd512 do to jedna piosenka zajmuje 2GB...🙂

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

tak,tylko wez odzyskaj z tego dane w razie padaki np. zasilania

Zawsze jest UPS pod ręką 😀

4 minuty temu, NRK napisał:

Zawsze jest UPS pod ręką 😀

też mam.
A jak się spali zasilacz nasa,masz redundantny?

😀

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

też mam.
A jak się spali zasilacz nasa,masz redundantny?

😀

To się go wymieni w nadziei, że raid się nie rozsypie. Jak tak, to chłopaki z EpaSystem będą mieli robotę. 😀

W dniu 9.08.2024 o 23:07, Marc2022 napisał:

To drugie rozwiązanie (tansze) nie będzie powodować opóźnień z przesyłem po wyborze utworu np na tablecie czy bardsoej smartfonie? Dziękuję Piotr za cenną poradę. Poczytam materiał z przyjemnością i zaciekawieniem. 

A później względem czego? 

Że klikniesz i po jakim czasie jest reakcja? 

Zapewne to kwestia samego routera oraz dysku. 

Ale widziałem takie rozwiązanie bo wszystko okej. 

Fajnie się temat zrobił taki w temacie 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi