Skocz do zawartości
IGNORED

HighEnd filtry WAV dla uzytkownikow Roon (i podbnych) stworzone w REW

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to jest mało eleganckie rozwiązanie. To musi być PC w Windows ... i żeby był komfort obsługi to ROON. I w dodatku kosztuje aż 349$ ...

Psinco prawda.
Przyklad.
JRiver (ktory osobiscie uzywam), leci pod Windows i Mac, nie potrzebuje Roon, ma znakomity DSP z Convolverem, i steruje aktywnym wielodroznym zestawem glosnikowym

A kosztuje jednorazowo ok. 40€
28 minut temu, Ajothe napisał:

Co ma do tego Roon? 

To, że można wtedy sterować odtwarzaniem z telefonu. 

19 minut temu, xajas napisał:

JRiver

A można nim sterować z telefonu ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, Piopio napisał:

To, że można wtedy sterować odtwarzaniem z telefonu. 

Foobarem można nawet sterować z telefonu 🙂 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Foobarem można nawet sterować z telefonu 🙂 

A Foobar obsługuje Tidal i Qobuz ? Ma własną apkę na telefon ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

49 minut temu, Piopio napisał:

A Foobar obsługuje Tidal i Qobuz ? Ma własną apkę na telefon ? 

A po co? 

Foobar służy do plików jak ktoś ma bazę i można z niego korzystać z telefonu. 

Tidal z natywnej apki się obsługuje przecież. 

Ja akurat korzystam z Moode Audio i mam wszystko za friko 🙂

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Tidal z natywnej apki się obsługuje przecież. 

Przecież Tidal na PC nie ma Tidal connect ...

12 minut temu, Piopio napisał:

Przecież Tidal na PC nie ma Tidal connect ...

To straszne, już lecę płacić za roon 🤣

Wyprobuj.
Pierwszy miesiac jest za darmo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ajothe napisał:

To straszne, już lecę płacić za roon 🤣

A może byś się przyznał do błędu ? Masz na tyle odwagi czy EGO nie pozwala ?

13 minut temu, Piopio napisał:

A może byś się przyznał do błędu ? Masz na tyle odwagi czy EGO nie pozwala ?

lol 😁 

1) nie sądziłem, że nie ma Tidal connect na PC, przepraszam za to 🤯

2) nie zmienia to faktu, że nie wiem po co mi Roon. Jak ktoś się uprze to proszę bardzo, ja mam wszystko co oferuje za darmo 😁 

3) nie wmawiaj ludziom, że do Dirac'a potrzebny jest Roon! Może się przyznasz do błędu, czy ego nie pozwala?! 

🤭

2 minuty temu, Ajothe napisał:

3) nie wmawiaj ludziom, że do Dirac'a potrzebny jest Roon! Może się przyznasz do błędu, czy ego nie pozwala?! 

" i żeby był komfort obsługi to ROON" to chyba nie znaczy, że ROON jest potrzebny ? Znów zamiast pokory wykazujesz się agresją ... możesz już odpuścić ? 

Edytowane przez Piopio

4 godziny temu, Piopio napisał:

Ale to jest mało eleganckie rozwiązanie. To musi być PC w Windows ... i żeby był komfort obsługi to ROON. I w dodatku kosztuje aż 349$ ...

Post wyedytowany 🤣

Śmiesznawe, ale nic na to nie poradzę. 

Ps. Ja mam super komfort na Malince 😃

48 minut temu, xajas napisał:

Wyprobuj.
Pierwszy miesiac jest za darmo

Ukryta Zawartość

A jest Tidal connect? 😁

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Post wyedytowany 🤣

Nie ma możliwości edycji postu po chyba 15 min. Więc nie zmieniałem treści. Widać jesteś niereformowalny. Twoje musi być na wierzchu. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Ps. Ja mam super komfort na Malince 😃

Mówiliśmy o możliwości zastosowania DIRAC na PC. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Nie ma możliwości edycji postu po chyba 15 min. Więc nie zmieniałem treści. Widać jesteś niereformowalny. Twoje musi być na wierzchu. 

Mówiliśmy o możliwości zastosowania DIRAC na PC. 

Jakieś jaja, przecież użytkownik premium ma możliwość edycji postu znacznie dłużej od standardowego użytkownika. Zresztą widać adnotację, że post wyedytowałeś. 

Tytuł wątku:

Hi-End

Przeczytaj uważnie!

Poza tym kolega Xajas szybko wyprostował, ze poza Roon są inne opcje. 

Widać kto tu ma problemy z ego 😄

6 minut temu, Ajothe napisał:

Jakieś jaja, przecież użytkownik premium ma możliwość edycji postu znacznie dłużej od standardowego użytkownika. Zresztą widać adnotację, że post wyedytowałeś. 

Nie jestem użytkownikiem premium. Post napisałem i edytowałem 4 godziny temu a Ty odpisałeś 2 godziny temu ...

Skończ już waść, wstydu sobie oszczędź. 

11 minut temu, Ajothe napisał:

Tytuł wątku:

Hi-End

Przeczytaj uważnie!

Masz rozdwojenie jaźni ?

"A jeśli chodzi o streamery z Dirac to przecież wystarczy za parę groszy fanless PC i można sobie postawić Diraca..." kto to napisał ? 

4 minuty temu, Piopio napisał:

A jeśli chodzi o streamery z Dirac to przecież wystarczy za parę groszy fanless PC i można sobie postawić Diraca..." kto to napisał ? 

Ale, co nie można?

Wiem, że polecasz wszystkim wszystko co masz, ale są jakieś granice 🙂

5 minut temu, Ajothe napisał:

Wiem, że polecasz wszystkim wszystko co masz, ale są jakieś granice 🙂

Polecam to co dobre 😉 Za chwilę DIRAC stanie się standardem 😉 

7 godzin temu, jurek napisał:

pomimo "kręcenia gałą"  nie poradziłem sobie z 7-decybelową dziurą przy 100Hz:

Dziur i innych dipów poniżej 200Hz się nie zasypuje korektą amplitudy. Tam z reguły GD jest spory i jedyne co można DSP to tylko ruszyć fazą i kombinować. 

Poprawiając fazę czyli zmniejszając różnicę między kanałami można poprawić dołek o ok. +6dB. 

Warto próbować jeżeli mocno przeszkadza. 

@xajasmoże też doradzić jak poradzić na dołki aktywną korekcją dokładając subwoofery o ile dobrze pamiętam z jakiegoś wątku ake to już dodatkowe koszty i oewnie sporo kombinowania. 

15 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Dziur i innych dipów poniżej 200Hz się nie zasypuje korektą amplitudy. Tam z reguły GD jest spory i jedyne co można DSP to tylko ruszyć fazą i kombinować. 

Poprawiając fazę czyli zmniejszając różnicę między kanałami można poprawić dołek o ok. +6dB. 

Warto próbować jeżeli mocno przeszkadza. 

@xajasmoże też doradzić jak poradzić na dołki aktywną korekcją dokładając subwoofery o ile dobrze pamiętam z jakiegoś wątku ake to już dodatkowe koszty i oewnie sporo kombinowania. 

Kręcenie fazą to temat kompletnie mi nie znany.

Wskażesz jakiś dobry tutorial do RePhase? A może jest jakiś prostszy sposób na początek?

1 godzinę temu, jurek napisał:

Wskażesz jakiś dobry tutorial do RePhase? A może jest jakiś prostszy sposób na początek?

Nie spotkałem tutoriala na temat ale wysłałem pomiary do "oblatanego" speca, który je przeanalizował i odpisał "...Trochę może to dominować nuty basowe, szczególnie, że obok w paśmie od 55-80Hz jest dołek. 55-62Hz po zgraniu fazy uda się dodać od 1,5-2dB. Następnie od 70-80Hz nawet większe niezgranie fazowe występuje i tam jest szansa uzyskać 3-5dB".

Jak napisał tak zrobił. 

To było dawno temu. Niestety robi to komercyjnie więc sposobu nie upubliczni. Później eksperymentowałem z rePhase i po wielu próbach sam byłem w stanie poprawiać amplitudowe ubytki zmianami fazy. Jest to żmudna robota polegająca na analizowaniu przebiegów fazy, jej korekt i sprawdzaniu wyników w REW multiplikujac filtry wav z pomiarami oraz mierzeniu odpowiedzi w pomieszczeniu. 

Mnóstwo pracy, a efekt niewielki mimo, że w pomiarach dołki znikają. 

Ostatecznie zaniechałem tych zabaw filtrami o czym wspominałem wcześniej. 

Pozdrawiam. 

Nie rozumiem, jak zgranie fazy miedzy kanalami mialo by zrdeukowac dolki w basie

Te dolki to przeciez efekt nakladania sie i wzajemnego wygaszania fali bezposredniej z fala odbita!
A im dokladniej zgrana jest faza fali bezposposredniej lewego i prawego kanalu, tym bardziej zgrana jest faza fali odbitej lewego i prawego kanalu i przez to jeszcze bardziej zgrane/wieksze jest wygaszanie tych fal!

U gory rozjechane fazy, na dole zgodne fazy

Tylko pogladowo, niezupelnie poprawnie:

Ukryta Zawartość

Sorry, ale to brzmi bezsensownie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam tutoriale tego faceta. 

Zwłaszcza ten:

Jest kilka odcinków. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Nie rozumiem, jak zgranie fazy miedzy kanalami mialo by zrdeukowac dolki w basie

Nie tylko odbicia , ale i przede wszystkim dźwięki z kolumn się mogą nawzajem kancelować. Jak są rozjechane w fazie. Stąd możliwa teoretycznie poprawa.  Odsłuchowo korekty fazy łącznie z jej idealnym wyrównaniem nie przynosiły mi slyszalnej poprawy jakości dźwięku.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, xajas napisał:

Normalnie amplituda L+P patrząc na odpowiedź pomieszczenia na przemiatanie sygnałem testowym powinna być ok. 3-5 dB nad przebiegami solo L i P.

Niestety ze względu na rozbieżności fazy między kanałami czasami suma kanałów jest poniżej jednego lub nawet dwóch kanałów solo. 

W tych miejscach można poprawić fazę i mieć wąskopasmowy uzysk amplitudy L+P. 

Ogólnie fazę sygnały docierającego do ucha kreują nie tylko odbicia od płaszczyzn podłogi, sufitu, ścian. Czasami wzmacniacz lub inne elementy toru dołożą swoje i mamy niezły galimatias. Później wkleję bardzo ciekawe spostrzeżenia dotyczące fazy wzmacniaczy i ich wpływ na odpowiedź pomieszczenia. 

Dla zobrazowania o czym pisałem gif. W kwadracie obszar gdzie korygowano tylko fazę sygnału poprawiając filtrem FIR kanały solo. Wypadkowa L+P jak widać dostała w dołku upgrade. Na tym przebiegu amplituda była korygowana tylko na piku 50Hz kilka dB. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie tylko odbicia , ale i przede wszystkim dźwięki z kolumn się mogą nawzajem kancelować. Jak są rozjechane w fazie. Stąd możliwa teoretycznie poprawa.  Odsłuchowo korekty fazy łącznie z jej idealnym wyrównaniem nie przynosiły mi slyszalnej poprawy jakości dźwięku.

Co to znaczy „dzwieki“?

Sa dzwieki 50Hz z lambda 6,8m, dla ktorych male przesuniecia fazowe miedzy kanalami sa niewyczuwalne i sie nie canceluja, i sa dzwieki 2kHz z lambda 17cm, gdzie mimo perfekcyjnego zgrania fazowego miedzy kanalami, nawet male przesuniecie glowy na lewo albo prawo od razu spowoduje duze przesuniecie fazowe.

Czyli w te „przesuniecia fazowe“ w basie i dziury nie wierze.
Normalnie amplituda L+P patrząc na odpowiedź pomieszczenia na przemiatanie sygnałem testowym powinna być ok. 3-5 dB nad przebiegami solo L i P.
Niestety ze względu na rozbieżności fazy między kanałami czasami suma kanałów jest poniżej jednego lub nawet dwóch kanałów solo. 
W tych miejscach można poprawić fazę i mieć wąskopasmowy uzysk amplitudy L+P. 
Ogólnie fazę sygnały docierającego do ucha kreują nie tylko odbicia od płaszczyzn podłogi, sufitu, ścian. Czasami wzmacniacz lub inne elementy toru dołożą swoje i mamy niezły galimatias. Później wkleję bardzo ciekawe spostrzeżenia dotyczące fazy wzmacniaczy i ich wpływ na odpowiedź pomieszczenia. 
Dla zobrazowania o czym pisałem gif. W kwadracie obszar gdzie korygowano tylko fazę sygnału poprawiając filtrem FIR kanały solo. Wypadkowa L+P jak widać dostała w dołku upgrade. Na tym przebiegu amplituda była korygowana tylko na piku 50Hz kilka dB. 

Ukryta Zawartość

Tak, to z tym sumowaniem ponizej poziomu pojedynczych kanalow jest znane i zrozumiale, ale dla wysokich czestotliwosci (wystarczy ze przesuniesz mikro o kilka centymetrow na lewo albo prawo, i juz to wyglada inaczej). Ale my tu mowimy o basie 50Hz.
Ja mysle ze to musialy byc totalnie „spiepszone“ konstrukcje/zestawy, by roznice fazowe byly az takie duze

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Ale my tu mowimy o basie 50Hz.
Ja mysle ze to musialy byc totalnie „spiepszone“ konstrukcje/zestawy, by roznice fazowe byly az takie duze

Ukryta Zawartość

Głównie asymetria pomieszczenia 

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi