Skocz do zawartości
IGNORED

Acustic energy AE1 active

Rekomendowane odpowiedzi

Za niedługi czas będę wymieniał moja aktywna Yamaha hs80m na coś poziom wyżej. Czytałem recenzje i specjaliści są zgodni, to najlepsze aktywne w cenie do 1k funtów. Może ktoś z kolegów je słuchał i może dorzucić swoje 3 grosze, czy to o firmie czy też o samych monitorach? Pewnie i tak je kupię ale nie zaszkodzi spytać o tej firmie i produkcie herbaciarzy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/167595-acustic-energy-ae1-active/

Jedne z to idzie się zgodzić 🙂

Moim zdaniem warto. Aczkolwiek jak szukalismy kiedyś dla znajomego to w Polsce wiele salonów ich nie miało. 

Wypożycz i sprawdź. 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jedne z to idzie się zgodzić 🙂

Moim zdaniem warto. Aczkolwiek jak szukalismy kiedyś dla znajomego to w Polsce wiele salonów ich nie miało. 

Wypożycz i sprawdź. 

Dziękuję za wypowiedź 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma sprawy i daj znać jeżeli uda Ci się ich odsłuchać I co o nich sądzisz

Dziękuję. Wstrzymam się do końca lata i wybiorę się wtedy do Audioplaza Poznań celem odsłuchu. Mało tego mają tenże sprzęt kilkaset zł taniej niż konkurencja. Jestem pozytywnie nastawiony co do odsłuchu 

W dniu 8.07.2024 o 18:26, Piniu2906 napisał:

wybiorę się wtedy do Audioplaza Poznań celem odsłuchu. Mało tego mają tenże sprzęt kilkaset zł taniej niż konkurencja

Mieli kilkaset złotych taniej, już nie mają. Niepotrzebnie pisałem o tym na forum 

W dniu 8.07.2024 o 18:26, Piniu2906 napisał:

Dziękuję. Wstrzymam się do końca lata i wybiorę się wtedy do Audioplaza Poznań celem odsłuchu. Mało tego mają tenże sprzęt kilkaset zł taniej niż konkurencja. Jestem pozytywnie nastawiony co do odsłuchu 

Nic pochopnie. Sprawdź u nich potem wypożycz do domu. 

Wtedy wyciągaj wnioski.

2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Mieli kilkaset złotych taniej, już nie mają. Niepotrzebnie pisałem o tym na forum 

To się może do końca wakacji znowu zmienić. 

Warto też negocjować 

• 1 miesiąc później...
W dniu 10.07.2024 o 06:38, Piotr Sonido napisał:

Nic pochopnie. Sprawdź u nich potem wypożycz do domu. 

Wtedy wyciągaj wnioski.

To się może do końca wakacji znowu zmienić. 

Warto też negocjować 

Kupiłem te Acoustic energy AE1 Active. Delikatnie rzecz biorąc trochę za małe do mojego pomieszczenia 20mk2. Gdyby tylko były większe. Dźwięk prosto prosto po rozpakowaniu nie różni się zbytnio od Yamahy hs80m poza lepiej brzmiącym basem, takim bardziej nie tylko muzykalnym ale po prostu lepszym jakościowo, choć jest go mniej niż w Yamaha. AE1 są też bardziej subtelne i przekaz bardziej angażujący. Ponieważ już Yamaha wywoływała u mnie opad szczęki tutaj nie ma efektu WOW, ale muszę jeszcze poczekać aż się wygrzeją. Jeszcze jedna rzecz jazz brzmi na nich rewelacyjnie, tutaj nigdy, ale to nigdy jeszcze nie miałem kolumn na których "Urselle - Purple Rain" brzmiał by tak bajecznie.

21 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Kupiłem te Acoustic energy AE1 Active. Delikatnie rzecz biorąc trochę za małe do mojego pomieszczenia 20mk2. Gdyby tylko były większe. Dźwięk prosto prosto po rozpakowaniu nie różni się zbytnio od Yamahy hs80m poza lepiej brzmiącym basem, takim bardziej nie tylko muzykalnym ale po prostu lepszym jakościowo, choć jest go mniej niż w Yamaha. AE1 są też bardziej subtelne i przekaz bardziej angażujący. Ponieważ już Yamaha wywoływała u mnie opad szczęki tutaj nie ma efektu WOW, ale muszę jeszcze poczekać aż się wygrzeją. Jeszcze jedna rzecz jazz brzmi na nich rewelacyjnie, tutaj nigdy, ale to nigdy jeszcze nie miałem kolumn na których "Urselle - Purple Rain" brzmiał by tak bajecznie.

To będziesz je zostawiał?

Może w takim razie warto pomyśleć o chociaż niewielkim subwooferze do uzupełnienia danego pasma?

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To będziesz je zostawiał?

Kolumny ze mną zostają... z godziny na godzinę grają coraz lepiej.. tylko przenoszę je do mniejszego pomieszczenia.. jestem zadowolony 🙂

1 minutę temu, Piniu2906 napisał:

Kolumny ze mną zostają... z godziny na godzinę grają coraz lepiej.. tylko przenoszę je do mniejszego pomieszczenia.. jestem zadowolony 🙂

Super. Cieszę się że chodź trochę mogłem pomóc. Jednak całą robotę zrobiłeś sam. No i znowu testy własne najważniejsza rzecz. 🙂

Pozdrawiam