Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze lampowe Delta

pedro

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem okazję być na Jaworowej , słuchać dwóch wzmaków tej firmy jeden na 6l6 drugi na el 34 . Rozmawiałem nawet z projektantem . Wrażenia nieszczególne . Pomimo , że oba wzmacniacze kosztują drożej niż mój creek 5350 , nie zamieniłbym się . Wydaje mi się , że dobrej lampy należy szukac w okolicach 8 kzł . Ostatnio słuchałem sparka na kt 88 za około 7 tys , na esach continuum i to już było to . Było bardzo przezroczyście , kupę szcegółów oddanych z lekkością , żaden podzakres nie wychodził przed szereg . A jeżeli chodzi o deltę , to ten na EL 34 był przesłodzony i trochę się gubił ( za bardzo lampowy w złym znaczeniu tego słowa ) , a ten na 6l6 był mało wyrafinowany (słaby po prostu ) .

Za to wzmacniacze delty mają świetny stosunek waga/cena . Kilogram wzmacniacza wychodzi bardzo tanio ;-) .

Gość Bambus,dziwny

(Konto usunięte)

To rzeczywiście PROJEKTANT przez duże "P".Jak zaprojektował obudowy.Nic tylko pogratulować i życzyć sukcesów.Chodź nie wiem czy to jest na miejscu bo skoro zaprojektował obudowy to chyba wszystko już w audio osiągnął.

Ja słuchałem w Katowicach w Patefonie na Sobieskiego kilka

tygodni temu i bez jakichś szczególnych wrażeń. Wykonanie przyzwoite.

Po odpowiednim wygrzaniu dźwięk bez emocji i raczej nudzi. Za drogie!!!

Słuchałem kilka modeli firmy Synthesis i gorąco polecam. Prawdziwa

lampa. Ciepły urokliwy dźwięk, który angażuje ucho i serce słuchacza.

To prawdziwa sztuka akustyki. Rewelacja! Włosi potrafią.

Nie wiem dlaczego Delta Studio tak się wysoko ceni? Sami się wykończą.

Powinni obniżyć ceny o 50% i wtedy można ewentualnie się zastanawiać.

Słuchałem też Amplifona w Niemczech i uważam, że gra lepiej od Delty

Studio. Tylko szkoda, że Pan Piwowarczyk podniósł ceny o ponad 120%

Pozdrawiam!

:)))

Ja tam uznaję tylko AMPLIFONY i napiszę krutko.

Zamiast tortu posłuchaj Amplifonu.

Obie te firmy dzieli jakościowa przepaść a ceną się nie przjmuj bo założe się o skrzynkę przedniego browaru że Mr Piwowarczyk dużo spusci ziomkowi.

Witam was - z zaciekawieniem przeczytałem ten watek ..gdyż jestem posiadaczem delty - studio na lampach el34... i cóz - nie za bardzo moge sie zgdzic z tymi teoriami - wszystko zalezy od sprzetu towarzyszacego i kolumienek... bywaja u mnie teraz rózni ludzie ... majacy duuuuużo lepszy sprzet - i wszyscy sa zadziwieni - co tak gra ... a ponoc gra super - bo moja opinia jest tu mało ważna ... troche sie nakombinawałem żeby dobrze to zestawić - troche sprzetu przeszło przez mój dom - ale jak na muzyke ktorej slucham - to zeby przeskoczyć widocznie dzwiekowo to co mam - ponoc musiałbym wydac okolo 15 kzł wiecej ... duzo tu ludzi chyba zakompleksionych, szukajacych dziury w całym - amlifon OK , audio note OK - ale czasem przerost formy nad treścia tez jest niebezpieczny - jak ktos ma pokój 40m2 - to na pewno bedzie malo - jak ktos słucha metalu i super progresywnego rocka - tez sie nie sprawdzi - mnie zaczarowała miekkośc skrzypiec , przestrzeń bardzo dobra - bas mógłby byc lepszy owszem - bardzo duże składy moglby byc lepiej odseparowane - ale na Boga - osobiscie w tej cenie nie znalazłem nic lepszego ... jak bedzie zainteresowanie tym wątkiem napisze cos wiecej ... tymczasem wszystkich pozdrawiam !

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

No to kiepsko szukałeś, zwłaszcza, jeśli jesteś z Wrocka. Tam powstaje prawdziwe arcydzieło na lampach el34 - argus integra. Cenowo kształtuje się podobnie do Delty, jest może trochę droższe. Jest to adaptacja profesjonalnego wzmaka odsłuchowego do studia, chyba nigdzie nie opisana - ale we Wrocku akurat to urządzenie jest znane.

Popieram Martina. Slyszalem trzy rodzaje wzmacniaczy Delta i z calą pewnością nie są to złe produkty. Przymierzam się zresztą do zakupu jednego z nich. Wzmacniacz na el34 sposobem oddania barwy dzwieku i stereofonią przegania wiele konstrukcji w tej cenie. Bas jest istotnie skromny i trzeba uwazac z doborem kolumn i ich ustawieniem.

Ale sluchanie akustycznego jazzu na el34 Delty to ogromna frajda.

Martin

Nigdy nie slyszalem Delty i nie moge sie wypowiedziec na temat sprzetu, ktory Delta Studio oferuje.

Piszesz, ze Twoj wzmacniacz nie sprawdza sie przy pewnych rodzajach muzki. Czy jest to wytlumaczenie niedoskonalosci tego produktu? Czy mozliwosc przedstawienia jednego instrumentu nawet doskonale, jest wystarczajacym argumentm by ten wzmacniacz kupic? Dla mnie nie jest. Gdyby tak bylo musialbym miec sporo roznych systemow, gdyz slucham wielu rodzajow muzyki w i to roznej wielkosci pokojach.

Nie chce atakowac Delty gdyz byc moze produkuja dobry sprzet, lecz jezli to prawda co piszesz to Delta nie powinna sie oglaszac jako "Delta Studio -wzmacniacze lampowe klasy High End" a jako "Delta Studio - wzmacniacze lampowe".

Moze ktos powie, ze sie czepiam, ale nie lubie jesli firma chce mi sprzedac produkt, ktory robi tylko jedna rzecz dobrze. W orkiestrze sa nie tylko skrzypce.

Pozdrawiam,

Parsec

Gość Martin ---> do Parsec

(Konto usunięte)

Hello - ja nie piszę że wzmacniacz nadaje sie tylko do słuchania skrzypiec ... kapitalnie brzmia na nim w wiekszosci wszystkie instrumenty - ale nie bede kupował sprzetu który oddtwarza mi super - np progresywnego rocka - bo go nie słucham - o wadach tez napisałem ! troche sie gubi w duzych składach , z basem nie jest najlepiej - ale po to sie eksperymentuje , żeby znależć najlepsze rozwiazanie . Dobór sprzetu towarzyszącego nie jest tu bez znaczenia - a mam wrażenie - ze duzo ludzi tutaj - sa przeteoretyzowani gazetami , opiniami a i słuch maja do kitu - nie obrazajac nikogo - bo tak naprawde na co komu piekielnie dobre odtwarzanie zakresu np 18-20 KHz - skoro w wieku ponad 30 lat - po prostu tego juz sie praktycznie nie słyszy ... tu sie klania medycyna - ale tego nie ma co komu wyjasniac narazie - te teorie odsluchy , porównywanie ... czy to nie jest czasem leczenie własnych kompleksów ? Nie jestem z Wrocławia - jestem z Krakowa - a niedowiarków chetnie może zaprosze na prezentację dzwieku z mojego systemu ... Co do zas zestawienia ... CD-ka mam Musical Fidelity A3.2 , głosniki JMLab - Cobalt 816 Signature - ( po przeróbkach i do dalszej jednej przeróbki ... ) - kable to sygnałowy - Audioquest Python , głosnikowe to : góra i mid - Audioquest type 6+ , dół 2 x Kimber 8 PR - zeby przekrój miedzi był duzy ... Ja słucham tylko sredniego rocka - dire straits to juz max , baaaardzo duzo klaski barokowej - i reszta ale do Mozarta tylko, z nim włacznie - i jazzu . I sprawdza w tym mi sie sytem doskanale - a po to zeby sie chwialic kolegom i znajomym nie bede wydawał jeszcze 15 tysiecy zeby ... no własnie żeby ... odpowiednia akustyka pokoju , odpowiednie ustawienie kolumn ... i zapraszam wszystkim ze sprzetem powyzej 15 tysiecy złotych powiedzmy do 20 tysiecy i porównamy :-) ...

Martin, na ile opis Delty EL34 na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest zgodny z Twoimi odczuciami, czy potwierdzisz spostrzeżenia tam zawarte?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Martin ---> do Glista

(Konto usunięte)

Nie do końca .... 1. to nie jest wzorcowe lampowe brzmienie - bo jest troche bardziej osłodzone ... ale absolutnie nie w strone jakiejs jak to nazwac lepkosci ... poza tym dzwiek jest czysty - to ze sie angazuje w tresc muzyczna to prawda ... co do szczegółow - zalezy od kolumn - słuchałam tego wzmacniacza na róznych kolumnach - az w koncu dobrałem własciwe - ( oczywscie w ramach mojego przedziału cenowego ... np Na B&W brzmiał jak mały koszmarek , matowo , ciachowato , bez basu , bez szczegółów ) Najwazniejsze jest zdanie : PRAWIDŁOWO SKONFIGUROWANY ZESTAW ZAPEWNI RÓWNOWAGĘ W CAŁYM PASMIE - zgadzams ie z tym w 100% , trzeba troche sie nakombinowac zeby to ZABRZMIAŁO ~!!! a ztym basem to tez nie jest tak do konca - on sam nie za bardzo cos tworzy - ale jak jest płyta dobrze zrealizwoana - to rzeczona równowaga pozwala tak gruchnąć basem - że daj panie Boze :-) np płyta - Marie Boine - Leahkasti. Sceana - rzeczywscie bez zarzutu - ale gdy wchodza duże składy , od np Beethovena , pozne symfonie Haydna - no to juz jest mały problem - troche sie gubi - to fakt niezaprzeczalny - ale zadna EL34 w tym zakresie cenowym nie sprawi że sie nie pogubi ... moze zasotosawnie JJ- owskich el34 - troche porpawia składy i ich wyrazistośc ale jak dla mnie jest zbyt ostra , i ja porzuciłem. Dire Straits brzmi swietnie - w całym zakresie - ale ociupunke wolniej w niektórych kawałkach> generalnie - wystawilbym inna opinie - nie tak super entuzjastyczna - ale conajmniej bardzo dobra moze z minusem za te duze składy :-) - oczywscie w tym przedziale cenowym . Staram sie pisac subiektywnie - mogłbym juz napisac długa opinie - z rozwarstiweniem na poszczegolne gatunki muzyki ... ale to chyba nie ma sensu na razie - ja go kupiłem bo taki był moj wybór , mnie sie podoba co nie znaczy ze jest bez wad !!! podchodzilem do tego krytycznie ... I jeszcze mała uwaga do kilku gosci z tego wątku - wielkie mi powolanie sie na to ze słuchałem tego wzmacniacza :-) - przez ile słuchałes ? 15 minut ? 2 godziny ? 6 godzin ? --- to jest takie przyslowiowe p.........e w bambus . Co mozna powiedziec po kilku godzinach sluchaania ... z pewnoscia mało ...a jak jestescie tacy doskonali w wychwytywaniu wad - to z pewnoscia pracujecie dla Audio Nota, albo o was sie bije kilka poteznych i znanych firm - jaka to oszczednosc kosztów dla tych firm !!! gośc słucha godzinę - i wydaje werdykt !!! - no albo przynajmniej macie w domu Ancoru tejże firmy :-)

Godzina nieraz w zupełności wystarcza - jeżeli urządzenie wykazuje na 10 referencyjnie nagranych utworach wyraźne wady brzmienia, to znaczy, że słuchanie dłuższe nie ma sensu. Ja teraz mówię ogólnie, nie konkretnie o Delcie.

Boże jedyny, czegoś tak głupiego to chyba jeszcze nie widziałem. Uwaga:

Delta Studio 6L6 - Czyscioszek, dojrzaly meloman.

Delta Studio EL 34 - Czarus, romantyczna kobieta.

Delta Studio KT 88 - Osilek, spontaniczny audiofil.

i na koniec:

- Delta Studio - mono 6s33s (...) Takiego dzwieku nie znajdziesz nigdzie na Swiecie

źródło:

Ukryta Zawartość

Glista, dzięki za ten link. Miałem niezły ubaw.

Ukryta Zawartość

jezeli ktos chcialby poglebic temat to polecam

Ukryta Zawartość

udajac sie na Ratuszowa mozna zabłysnac elokwencją i przy dobrych wiatrach rabat niewykluczony!

Ukryta Zawartość

Podpiąłem to pod ten wątek, aby nie mnożyć niepotrzebnie tematów. Chodzi mi mianowicie o wzmacniacze pana Labogi, specjalizuje się co prawda we wzmacniaczach dla "Hendrixów" ale "popełnił" także coś dla audiofilów, czy ktoś w grupie ma jakąś wiedzę na ten temat?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Martin ---> do Tuba

(Konto usunięte)

Zgadza się - to co napisałeś - ale weź też pod uwagę , że nawet po 10 referencyjnych nagraniach na jednych kolumnach , nie mozesz stwierdzic jakosci wzmacniacza - ja jestem zwolennikiem teorii ze najsłabszym elementem toru są ... kolumny. Od ich jakosci i mozliwosci zalezy moim zdaniem całość brzmienia. Słuchalem kiepskich wzmacniacy na diabelnie dobrych kolumnach, i to grało naprawde niezle. Słuchałem tez bardo dobrych wzmacniaczy na kiepskich kolumnach ... i efekt był odwrotny ... Ale co komu pasuje ... o gustach i dzwięku sie nie dyskutuje. Każdy ma prawo do własnego pojecia dzwięku - ważne tylkozeby to było własne pojecie , a nie zaszłyszane - co wydaje mi sie ze na tym forum czesto sie zdarza - tak jak czytam niektore wątki - to smiem twierdzić ze wiele osób nie ma zielonego pojecia o czym pisze - moja wiedza na temat audio jest bardzo średnia , dlatego mało sie udzielam, ale mam bardzo dobry słuch , kocham muzyke - i nie cierpie przeteoretyzowania tematu...

Z tego, co zdołałem się zorientować, p. Laboga jest znany we Wrocławiu, ten jego wzmak również. Niestety, nie dotarłem jeszcze do niego. Ale co wiem, to tyle, że pokutuje kiepska opinia o jakości elektroniki z tej manufaktury. Ale tyczy się to raczej tanich wzmacniaczy gitarowych. Co do tego lampowca - poczekamy, może go HFiM przetestuje...

przyznam się, że zawsze z "wielką nieśmiałością " a raczej z pewną nieufnością odnoszę się do nieznanych mi konstrukcji audiofilskich, uznanych nawet konstruktorów wzmacniaczy gitarowych, jak by nie było trochę inaczej je się buduje (są odmienne wymogi) i zawsze myślę, że pewne nawyki są przenoszone automatycznie na konstrukcje nas interesujące. Za przykład niech posłużą wzmacniacze pana Dubiela, uznanego jeśli chodzi o wzmaki gitarowe a nie za bardzo chyba, jako konstruktora wzmacniaczy audiofilskich.

Może ta, jak się wydaje reguła, nie dotyczy pana Labogi, w każdym razie jego wzmacniacz, przynajmniej na zdjęciu, prezentuje się okazale.

Jest tu chyba dość liczne grono kolegów z Wrocławia, więc może oni coś wiedzą w tej sprawie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.