Skocz do zawartości
IGNORED

Mikro HDMI w leciwym tablecie do stereo z wejściem RCA.

Rekomendowane odpowiedzi

Odkryłem właśnie, że mój stary tablet Samsunga ma gniazdo mikro HDMI. Do tej pory muzyki słuchałem z wyjścia słuchawkowego. Poczytałem conieco ale nt. wykorzystania mikro HDMI przez jakiś przetwornik DAC do RCA wzmacniacza nic sensownego... albo dla mnie niezrozumiałego nie znalazłem... bo ja starej daty jestem. A może wyjście mikro HDMI służy do innych celów?

Nie wiem do czego służy w tym tablecie. Generalnie z telefonu na przykład po USB i jak wspomniałeś nawet mikro dacu da się grać.

Może to gniazdo do opuszczania jedynie obrazu?

Może serwisowe. 

Znajdź instrukcje do tego tableta w sieci i sprawdź. 

11 godzin temu, JK49 napisał:

mikro HDMI służy do

Podłączenia monitora.

Dźwięk do zewnętrznego przetwornika ( DAC-a ) można uzyskać z wyjścia usb .Jednak,jego jakość i działanie będą zależały od wersji Androida czy też systemu jaki jest na danym tablecie ,smarfonie.

Można podłączyć tablet do telewizora po hdmi  i sprawdzić ,czy podaje też dźwięk .

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem do czego służy w tym tablecie. Generalnie z telefonu na przykład po USB i jak wspomniałeś nawet mikro dacu da się grać.

Może to gniazdo do opuszczania jedynie obrazu?

Może serwisowe. 

Znajdź instrukcje do tego tableta w sieci i sprawdź. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To wszystko co jest napisane w instrukcji.

Ukryta Zawartość

,,Dźwięk do zewnętrznego przetwornika ( DAC-a ) można uzyskać z wyjścia usb .Jednak,jego jakość i działanie będą zależały od wersji Androida czy też systemu jaki jest na danym tablecie ,smarfonie."

Wynika z tego, że muszę zakupić ,,w ciemno" różne kabelki i DACa i pójść drogą prób i błędów. 

6 godzin temu, JK49 napisał:

Ukryta Zawartość

To wszystko co jest napisane w instrukcji.

Wystarczy. Czyli wyjście video.

5 godzin temu, JK49 napisał:

,,Dźwięk do zewnętrznego przetwornika ( DAC-a ) można uzyskać z wyjścia usb .Jednak,jego jakość i działanie będą zależały od wersji Androida czy też systemu jaki jest na danym tablecie ,smarfonie."

Wynika z tego, że muszę zakupić ,,w ciemno" różne kabelki i DACa i pójść drogą prób i błędów. 

To kosztuje grosze. 

20 zł kabelek mikro USB na mini Jack.

Do tableta ci wystarczy 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, JK49 napisał:

że muszę zakupić ,,w ciemno" różne kabelki i DACa i pójść drogą prób i błędów

Niestety tak,gdyż nikt ci nie zagwarantuje ,że takie połączenie będzie stabilne.

Pytanie podstawowe ,z jakich aplikacji chcesz korzystać ? Odtwarzacz muzyczny ,YouTube  inne ?

Jaki system Android jest na tym tablecie ? Czym starszy ,tym gorzej.

Mając kabel hdmi,możesz podłączyć się do telewizora i sprawdzić jak działa obraz i dźwięk z aplikacji,z których chcesz korzystać.

Są takie niedrogie ekstraktory ,dzięki którym można uzyskać dźwięk z wyjścia hdmi .Jak to się sprawdza ,ciężko powiedzieć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wystarczy. Czyli wyjście video.

To kosztuje grosze. 

20 zł kabelek mikro USB na mini Jack.

Do tableta ci wystarczy 

Wyjście jest mikro HDMI więc tak jak pisze wyżej ,,baltfan" połączę to wyjście z ekstraktorem na wejście HDMI  (converterem?... gubię się w tych nazwach) a potem już tylko RCA. Dzięki za pomoc.

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Generalnie z telefonu na przykład po USB i jak wspomniałeś nawet mikro dacu da się grać.

Generalnie raczej nie, zwłaszcza starym tablecie. Musi to być wyjście OTG

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

kabelek mikro USB na mini Jack.

Że co!?

4 godziny temu, baltfan napisał:

Są takie niedrogie ekstraktory ,dzięki którym można uzyskać dźwięk z wyjścia hdmi .Jak to się sprawdza ,ciężko powiedzieć.

Ukryta Zawartość

Obawiam się, że android nie będzie potrafił wypuścić samego dźwięku przez hdmi, trzeba będzie puścić film i wyciągnąć z niego dźwięk.

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 godzin temu, JK49 napisał:

Wyjście jest mikro HDMI więc tak jak pisze wyżej ,,baltfan" połączę to wyjście z ekstraktorem na wejście HDMI  (converterem?... gubię się w tych nazwach) a potem już tylko RCA. Dzięki za pomoc.

Jeśli koniecznie chcesz wyjść przez HDMI a nie USB. To tak.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Że co!

Ukryta Zawartość

Google już za dużo?image.thumb.png.2055ab1681bd18c324fe316d6c533cc5.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.f2b2052cdb1af6672add0a28eb5b6c94.png

image.thumb.png.f6e78f9527f96cf69aa2da6820ad4b77.png

Zacznę od tego rozwiązania a potem spróbuję z wyjściem USB2. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze podłączenie wg. sposobu który podałem powyżej okazało się sukcesem. Dźwięk wyraźnie lepszy niż z wyjścia słuchawkowego.

Radio internetowe smoothjazz.pl

Używasz może serwisy muzyczne typu : Spotify ,Tidal ? Spróbuj jak to działa .

Może uruchomisz jakiś prosty odtwarzacz typu aimp czy foobar ? Oczywiście ,jeżeli masz muzykę w pamięci tabletu.

Niestety, dla mnie to ,,ciemna magia" bo pochodzę z prehistorii technologicznej. Wtedy w szkołach uczono języka rosyjskiego. Spotify samo mi wyskoczyło ale na laptopie, a że słucham zwykle jazzu lub muzyki poważniejszej więc raczej nie korzystam. Sprzętu używam wiekowego bo Fisher CA-2221 i CA-905 a w rezerwie CA-9040 (zaczął nieco zniekształcać). Najstarszy mój wzmacniacz to ST-1000X występujący pod różnym logo, czeka obecnie na naprawę bo jeden kanał czasem trzeszczy. Starzejemy się razem ale trzymamy się jeszcze dzielnie. 

15 minut temu, JK49 napisał:

Spotify

Łatwo jest zainstalować Spotify i uruchomić w trybie bezpłatnym .Znajdziesz tam sporo jazzu i klasyki .Oczywiscie jeżeli wersja używanego Androida pozwoli na to.

YouTube oferuje bezgraniczną ilość muzyki i da się słuchać z przyjemnością .

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

Że co!?

Tak dla jasności: proponowany tu kabel microUSB to minijack nie ma prawa działać. Pomiędzy wyjściem cyfrowym a wejściem analogowy niezbędny jest konwerter, który z danych cyfrowych utworzy sygnał analogowy. Ten kabel służy do połączenia jakichś nietypowych urządzeń.

-----

7 godzin temu, JK49 napisał:

Pierwsze podłączenie wg. sposobu który podałem powyżej okazało się sukcesem.

Czy Twój tablet potrafi zostawić obraz na swoim ekranie, a dźwięk wypuścić przez hdmi?

Czyli obraz cały czas jest na tablecie, a muzyka wychodzi przez ekstraktor?

Obstawiam, że całość (dźwięk i obraz) jest na wyjściu hdmi dublowana, obraz nie zostaje odebrany przez żadne urządzenie, a muzyka przekonwertowana do postaci analogowej - no i git. Jeśli takie rozwiązanie Ci wystarcza (obstawiam, że tablet nie jest podstawowym źródłem Twojego hi-fi) to nie kombinuj. Sam w sobie Android posiada ograniczenia, które pod wielkim znakiem zapytania stawiają możliwość wypuszczenia sygnału wyższej jakości, a bez opłaty abonamentowej raczej takiego z netu i tak nie wyciągniesz. Połączenie DAC przez USB bywa kapryśne (mój DAC z żadnym Androidem w domu nie chciał współpracować, choć z Windows i Daphile jest bezproblemowy), a jedynym skutkiem wtykania proponowanego tu kabla microUSB-minijack może być uszkodzenie jednego z urządzeń.

Godzinę temu, JK49 napisał:

Odtwarzam tylko muzykę z internetu i na tym moje umiejętności się kończą. 

No i super. A z jakich stron słuchasz muzykę?

4 godziny temu, JK49 napisał:

Spotify samo mi wyskoczyło ale na laptopie, a że słucham zwykle jazzu lub muzyki poważniejszej więc raczej nie korzystam

Na Spotify jazz na pewno jest, z lowaznej też (chyba?) coś się znajdzie. Zawartość Spotify możesz sprawdzić za darmo, ale przeszkadzać będą reklamy, czy brak możliwości przeskoczenia do następnego utworu. Bywają też promocje typu 3-mce za darmo.

Edytowane przez szymon1977

,,A z jakich stron słuchasz muzykę?''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Reklam nie ma, czasem ktoś chwilkę zagada po angielsku. Mam też 2 CD, 2 decki i 3 gramofony z muzyką Oldfielda, Vangelisa i muzyką filmową np. Morricone czy Bersteina. Stare klocki ale wciąż jare.

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, JK49 napisał:

,,A z jakich stron słuchasz muzykę?''

Ukryta Zawartość

To radio nie ma streamingu w hi-res, więc inwestycja w wyższą jakość jest nieco bez sensu... no chyba, ze extractor jest fatalnej jakości. Jak oceniasz brzmienie w porównaniu do CD?

22 minuty temu, JK49 napisał:

Stare klocki ale wciąż jare.

I tak trzymać!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

10 godzin temu, JK49 napisał:

Stare klocki ale wciąż jare.

Jak mają wejścia cinch,to ekstraktor zapewni im optymalny sygnał ,bez obaw o przesterowanie itp.

Oprócz wyjść analogowych (rca) masz do dyspozycji wyjście toslink ,czyli cyfrowe ( śwaitłowód) .W trakcie pracy świeci .Jeżeli w przyszłości zdecydujesz się na zakup przetwornika cyfrowo-analogowego ( DAC) to już masz na starcie kolejną możliwość podłączenia tabletu.

10 godzin temu, JK49 napisał:

z muzyką Oldfielda, Vangelisa i muzyką filmową

Uruchamiając serwisy muzyczne uzyskasz dostęp do ogromnej ilości zasobów muzycznych. 

Jak jesteś w stanie pominąć kwestie jakości,to już YouTube zapewni ci sporo.

17 minut temu, baltfan napisał:

Oprócz wyjść analogowych (rca) masz do dyspozycji wyjście toslink ,czyli cyfrowe ( śwaitłowód) .W trakcie pracy świeci .Jeżeli w przyszłości zdecydujesz się na zakup przetwornika cyfrowo-analogowego ( DAC) to już masz na starcie kolejną możliwość podłączenia tabletu.

Jeśli aktualne połączenie nie ustępuje wyraźnie CD, to biorąc pod uwagę jakość materiału i pozostałych elementów, uważam inwestycję w DAC za pozbawioną sensu.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

uważam inwestycję w DAC za pozbawioną sensu

Ja bym zainwestował ,z tym,że tablet bym sobie darował jako źródło 🙂 Tą rolę pełniłby komputer .

16 minut temu, szymon1977 napisał:

aktualne połączenie nie ustępuje wyraźnie CD,

To jest stosunkowo słabe rozwiązanie i system jest mocno budżetowy ,więc nie ma co szukać dziury w całym. Tablet nie jest wieczny. Szybciej padnie ( oby nie) niż te Cedeki czy Decki 🙂 Trzeba mieć alternatywę w zanadrzu .

Budżetowa emerytura zmusza do optymalizacji sprzętu w stosunku do ograniczonych też możliwości ludzkiego ucha. Przerost formy nad treścią bywa niebezpieczny (finansowo). Mam też 2 laptopy a gdy gram na którymś w szachy to muzykę słucham na słuchawkach. Lubię większe formy muzyczne a piosneczki mnie wtedy rozpraszają.

Mam też amplitunery Marantz, Onkyo, Denon i mały Sabaj z wejściami cyfrowymi ale bez HDMI.

Godzinę temu, JK49 napisał:

Przerost formy nad treścią bywa niebezpieczny (finansowo).

Dopóki nic nie przeszkadza to ciesz się muzyką.

3 godziny temu, JK49 napisał:

mały Sabaj z wejściami cyfrowymi

Czy nie ma przypadkiem wejścia usb ? Toslink (światłowód) ? 

Na pewno można zwiększyć dostępność do źródeł muzyki ,przez wykorzystanie na maksa zasobów internetu.

Sabaja mam podłączonego do TV w pokoju kominkowym przez toslink bo dźwięku z głośniczków TV nie da się słuchać. W sypialni dźwięk TV poprawia soundbar. Eksperymenty robię w moim azylu muzycznym na strychu i tam mam tablet z mikro HDMI. 

image.png.cb4a8951445e808216aa0db4832fbf2a.png

Sabaj A4 ma sporą moc. Wejście: USB, Bluetooth, optyczne, koncentryczne, analogowe (AUX)

Edytowane przez JK49

Masz do dyspozycji wejście usb ,więc możesz podłączyć tablet lub komputer .To usb typ C ? Kwestia ,czy posiadasz kabelek.

• Pokaż nowe odpowiedzi