Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupować korektor ??

Adrian(o)

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) link do zdjecia i sklepu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kyle:

>Gdyby masowo integrować korekcję DSP we wzmacniaczach STEREO nie wpłynęłoby to na ich cenę jakoś

>drastycznie a zysk z braku zabarwienia przekazu rezonansami byłby bezcenny.

Niestety, wpływ na cenę byłby znaczny. Układ DSP z oprogramowaniem, dobry DAC na wyjściu tegoż, skalibrowany mikrofon pomiarowy, zapewne także porządny przetwornik A/C na wejściu - to wszystko kosztuje "nieco" więcej niż pęczek marchewki w sklepie za rogiem.

DawidM:

>@ Teo nie pieprze 3 po 3,

Pisząc o korektorach DSP w warunkach domowych że "są niepotrzebne ponieważ więcej psują niż pomagają" pieprzysz trzy po trzy. Sorry, Winetou.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

XYZPawel

9 Paź 2008, 11:08

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 212 / 1345 / 0

Ja jako jeden z nielicznych tutaj w dyskusji daję linki do badań i publikacji na potwierdzenie swoich słów...

Wyznajesz tą samą zasadę co gagacek: kłamstwo powtórzone po raz setny staje się prawdą ?

Ale jeśli chcesz mi coś udowodnić, to tak, poszukaj to sobie sam. To jest oczywiste, ale jak widać nie dla wszystkich.

Jako jeden z nielicznych tutaj p... jak potluczony. Zastanawiam sie kiedy wreszcie sobie pojdziesz:D

Kyle:

>Problem w tym że zatykając otwór bass reflex nie tylko zmniejszasz górę (cel) ale też zmniejszasz

>szerokość pasma (negatywny skutek uboczny). Przy korekcji DSP wyrównujesz górę bez uszczuplania

>pasma.

Od kiedy to zatykając otwór BR zmniejsza się górę pasma? Nie napchałeś przypadkiem skarpetek w głośnik wysokotonowy zainstalowany w tubie?

discomaniac71

>Wyznajesz tą samą zasadę co gagacek:

Masz problemy z głową? Szkoda.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Nie potrzebuję ingerować w górę pasma bo sam przetwornik jest świetny, Triangle jako jedna z nielicznych firm, stosuję ten sam model od najtańszych do referencyjnej serii ;) Mówiłem o basie. Że można poprawić liniowość pasma, częściowo zatykając otwór BS. Co do korekcji dsp to Teo sorry ale powiedziałem jasno że dla poprawy akustyki tak, ale nie dla equalizera-wiadomo że jest po to by coś upiększyć. Naucz się czytać z zrozumieniem i czytać dalej,a nie zatrzymywać się na pierwszym wersie, bo zaczniesz jawić mi się jako naburmuszony Warszawiak(coś o tym wiem-jak się jawi społeczeństwo w różnych regionach Polski, bo przez jakiś czas pracowałem jako doradca klienta w TP).

Pozdrawiam

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wyobraźcie sobie idealne pasmo jako poziomą kreskę od 16 Hz do 20 Khz ... w praktyce nie mamy poziomej kreski tylko góry i doliny w różnych częstotliwościach (np. 80 Hz góra , 250 Hz dolina itd.).

Pisząc "góra" nie miałem na myśli zakresu 8-16 khz

Dawid - zwykły EQ w zamierzeniu też miał służyć do korekcji ! ... a to jak jest najczęściej używany to już zupełnie inny temat.

Zwykły EQ graficzny został "wyklęty" przez audiofili przez to że w 99% przypadków był używany nie do korekcji tylko upiększania.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gagacek

9 Paź 2008, 11:20

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 770 / 2443 / 0

discomaniac71

>Wyznajesz tą samą zasadę co gagacek:

Masz problemy z głową? Szkoda.

O co chodzi Janusz?

I właśnie o to mi chodzi. Poprawianie niedostatków pokoju odsłuchowego, a nie upiększanie na siłę muzyki która i tak już została na swój sposób "upiększona" w studio.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Panowie.

Zabawa zwykłymi EQ zazwyczaj prowadzi do wywalenia dźwięku przed kolumny, bądź schowania całkowicie średnicy (typowe ustawienie V).

Poza tym zabawa w "zwykłe EQ" prowadzi do skrzywienia słuchu. Potem trudno z tego wyjść, ale da się. Sam jestem tego przykładem.

Z tego co pamiętam, to kiedyś "ustawiłem" sobie dźwięk tak ostry i tak blisko głowy, że teraz bym uciekł z domu, jeżeli ktoś by mi kazał czegoś takiego słuchać.

Teraz nie używam żadnych korekcji.

Nawiększą korekcją to jest zwrotnica w kolumnie, same kolumny i akustyka pokoju.

discomaniac71, 9 Paź 2008, 11:37

>DavidM mowimy o korektorze pasma czy korektorze akustyki? To dwie zupenie rozne rzeczy.

Manualny korektor pasma (czyli zwykły graficzny kilku-punktowy EQ) służy (powinien) do korekcji m.in. akustyki pomieszczenia ... ale jest :

1-śmiertelnie niedokładny

2-używany w praktyce do "upiększania"

Gość

(Konto usunięte)

Teo, 9 Paź 2008, 11:11

>Kyle:

>

>>Gdyby masowo integrować korekcję DSP we wzmacniaczach STEREO nie wpłynęłoby to na ich cenę jakoś

>>drastycznie a zysk z braku zabarwienia przekazu rezonansami byłby bezcenny.

>Niestety, wpływ na cenę byłby znaczny. Układ DSP z oprogramowaniem, dobry DAC na wyjściu tegoż,

>skalibrowany mikrofon pomiarowy, zapewne także porządny przetwornik A/C na wejściu - to wszystko

>kosztuje "nieco" więcej niż pęczek marchewki w sklepie za rogiem.

Niekoniecznie, Yamaha ma coś takiego nawet w tanich klockach: YPAO. Elektronika naprawdę jest tania...

jozefkania, 9 Paź 2008, 11:44

>Panowie.

>Zabawa zwykłymi EQ zazwyczaj prowadzi do wywalenia dźwięku przed kolumny, bądź schowania całkowicie

>średnicy (typowe ustawienie V).

>

>Poza tym zabawa w "zwykłe EQ" prowadzi do skrzywienia słuchu. Potem trudno z tego wyjść, ale da się.

>Sam jestem tego przykładem.

>Z tego co pamiętam, to kiedyś "ustawiłem" sobie dźwięk tak ostry i tak blisko głowy, że teraz bym

>uciekł z domu, jeżeli ktoś by mi kazał czegoś takiego słuchać.

Dobrze prawisz ;) - z tego powodu (ułomność człowieka) lepiej nie używać manualnych EQ strojąc "na ucho" bo częściej coś popsujemy niż naprawimy. Co innego auto EQ z systemem pomiarowym (DSP). Taki Audyssey ma chyba 150 puntów korekcyjnych pomimo że to tylko EQ graficzny (niektóre odmiany Audyssey mają mniej rozdzielczy filtr = mniej punktów korekcyjntch).

discomaniac71

>o co chodzi Janusz?

O to co pozwalasz sobie wypisywac na mój temat.

Trochę sensu poproszę.

discomaniac71, 9 Paź 2008, 12:15

>Kyle prosze nie myl pojec... Mowiac korektor akustyki pomieszczenia mialem na mysli to:

A Ja to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gagacek

9 Paź 2008, 12:16

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 770 / 2444 / 0

discomaniac71

>o co chodzi Janusz?

O to co pozwalasz sobie wypisywac na mój temat.

A gdzie napisalem cokolwiek na Twoj temat? Wskaz wpis.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na litosc boska to jest cytat z XYZ!!! Masz klopoty ze wzrokiem?

stat: 1290 / 1994 / 2

DawidM, 9 Paź 2008, 10:23

>Przecież wybierając dany zestaw kolumn wpierw słucham jak zagrają, a potem patrze na wykres i jeśli

>widzę jakieś wątpliwości, np. mogę częściowo zatkać otwór BS mające na celu linearyzację pasma

>przenoszenia. nie może być też za liniowo-bo to dla mnie cecha bez serca, uczuć i tego czegoś co

>sprawia że "zatapiamy" się w muzyce.

Problem w tym że zatykając otwór bass reflex nie tylko zmniejszasz górę (cel) ale też zmniejszasz szerokość pasma (negatywny skutek uboczny). Przy korekcji DSP wyrównujesz górę bez uszczuplania pasma.

Odpowiedz » | Zgłoś do moderacji »

Zgłoszenie wpisu do moderacji

bardzo proszę o uzasadnienie zgłoszenia.

XYZPawel

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 212 / 1346 / 0

pawcio, 9 Paź 2008, 10:16

>>Mam poszukać argumentów na Twoją obronę ?!? Jesteś naprawdę zabawny. Poszukaj i pokaż, pośmiejemy

>>się. Wzmaki z gałkami też maja płaską charakterystykę i niskie THD :))

>Przecież to Twoja taktyka:

>"nie wiesz? poszukaj sobie"

Ja jako jeden z nielicznych tutaj w dyskusji daję linki do badań i publikacji na potwierdzenie swoich słów...

Wyznajesz tą samą zasadę co gagacek: kłamstwo powtórzone po raz setny staje się prawdą ?

Ale jeśli chcesz mi coś udowodnić, to tak, poszukaj to sobie sam. To jest oczywiste, ale jak widać nie dla wszystkich.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cholera nie tak...

XYZPawel

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 212 / 1346 / 0

discomaniac71,

BARDZO CIEBIE PRZEPRASZAM !!!!!

Zaglądnąłem szybko na forum i zawartą w twoim wpisie treść od idioty wziąłem za Twoją.

Mea culpa! Pozdr.

Trochę sensu poproszę.

Gość

(Konto usunięte)

gagacek, 9 Paź 2008, 12:28

Redakcjo, czemu tacy ludzie nie mają bana na rorum ? Dlaczego toleruje się prostackie i chamskie odzywki gagacka i discomaniaca ?

Bo mają wspólne poglądy z Redakcją ? Trochę to wstyd...

Bardzo mi przykro, ale to określenie jest mocno zakorzenione i funkcjonuje od dawna w obiegu pw jako zamiennik nicka pewnej osoby, stąd niezręczna pomyłka:(.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wstyd powinno byc Tobie Pawel. Jestes zwyklym forumowym trollem wiec nie dziw sie ze raczej Cie tutaj nie lubia. Refleksje powinienes zaczac od siebie bo po raz kolejny rozwaliles ciekawy temat. Za to powinienes dostac dozywotniego bana.

Gość

(Konto usunięte)

discomaniac71, 9 Paź 2008, 12:40

>Wstyd powinno byc Tobie Pawel. Jestes zwyklym forumowym trollem wiec nie dziw sie ze raczej Cie

>tutaj nie lubia. Refleksje powinienes zaczac od siebie bo po raz kolejny rozwaliles ciekawy temat.

>Za to powinienes dostac dozywotniego bana.

Mało mnie interesuje, czy Ty mnie lubisz, czy nie. Faktem jest, że jesteś chamowaty wobec mnie i innych ludzi na forum. Co jest niezgodne z regulaminem.

Takich ludzi jak Ty i gagacek powinno się uczyć kultury za pomocą ognia i miecza, albo niech ze światem się nie kontaktują.

Bez odbioru.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.