Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupować korektor ??

Adrian(o)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pawelku nie jestes wyrocznia i nie Tobie oceniac. Nie masz tez monopolu na regulamin. Po prostu niektorym odechcialo sie walczyc z Twoja glupota i robia sobie jaja. Ja co jakis czas przywoluje Cie do porzadku ale ogolnie nie mam ochoty na zadna polemike bo nie mamy o czym rozmawiac. Wyrobiles sobie na forum opinie idioty i slowo to stalo sie synonimem Twojego nicka. Najwyzszy czas zebys zdal sobie sprawe z tego jak inni Cie odbieraja bo widze ze nadal jestes slepy.

DawidM:

>Co do korekcji dsp to Teo sorry ale

>powiedziałem jasno że dla poprawy akustyki tak, ale nie dla equalizera-wiadomo że jest po to by coś

>upiększyć.

Napisałeś zupełnie co innego, a teraz próbujesz wykręcać kota ogonem. Cienkie to żałośnie.

>bo zaczniesz jawić mi się jako naburmuszony Warszawiak

A to akurat mam głęboko w D4.

Kyle:

>Widzę że masz TacT'a - wiesz może ile ma punktów korekcyjnych i czy korzysta z EQualizacji

>graficznej czy parametrycznej?

Można zainstalować korektor w którym dowolnie ustalasz sobie liczbę pasm, ich szerokość, stromość zboczy itp. - wychodzi więc na to, że jest to korektor parametryczny. Tę funkcję znam jednak tylko z teorii, bo ani z niej nie korzystałem, ani nie zamierzam. TacT służy u mnie jako korektor akustyki.

Teo, 9 Paź 2008, 13:33

>DawidM:

>

>>Co do korekcji dsp to Teo sorry ale

>>powiedziałem jasno że dla poprawy akustyki tak, ale nie dla equalizera-wiadomo że jest po to by

>coś

>>upiększyć.

>

>Napisałeś zupełnie co innego, a teraz próbujesz wykręcać kota ogonem. Cienkie to żałośnie.

>

>>bo zaczniesz jawić mi się jako naburmuszony Warszawiak

>

>A to akurat mam głęboko w D4.

ad.1

Napisałem to przy pierwszym poście, w kolejnych rozwijając mą myśl, jeśli jednak stwierdzasz że po jednym zdaniu, wiesz co każdy chce powiedzieć i tak określasz ludzi to gratuluje podejścia.

ad.2

well, that's Teo, 9 Paź 2008, 13:33

>DawidM:

>

>>Co do korekcji dsp to Teo sorry ale

>>powiedziałem jasno że dla poprawy akustyki tak, ale nie dla equalizera-wiadomo że jest po to by

>coś

>>upiększyć.

>

>Napisałeś zupełnie co innego, a teraz próbujesz wykręcać kota ogonem. Cienkie to żałośnie.

>

>>bo zaczniesz jawić mi się jako naburmuszony Warszawiak

>

>A to akurat mam głęboko w D4.

Ad.1

Napisałem to w pierwszym poście, dalej rozwijając mą myśl, jeśli jednak stwierdzasz po 1 poście co dana osoba ma do powiedzenia i TYLKO to się dla Ciebie liczy to gratuluję podejścia do ludzi.

Ad.2

Well, that's enough..fucked

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Teo, 9 Paź 2008, 14:08

>Można zainstalować korektor w którym dowolnie ustalasz sobie liczbę pasm, ich szerokość, stromość

>zboczy itp. - wychodzi więc na to, że jest to korektor parametryczny. Tę funkcję znam jednak tylko z

>teorii, bo ani z niej nie korzystałem, ani nie zamierzam. TacT służy u mnie jako korektor akustyki

Nieustannie z tego korzystasz ;) Jednym z elementów autokorekcji akustyki pomieszczenia jest wyrównanie pasma poszczególnych kanałów/kolumn/źródeł dźwięku. Autokalibratory na podstawie wysyłanych testowych sygnałów (i odbieranych przez mikrofon) mierzą charakterystykę każdej kolumny a następnie tak nakładają korekcję EQ aby wyrównać lokalne "góry" i "doliny" w całym paśmie. Ty tego nie widzisz bo jest to robione automatycznie. Pomijam już że przy auto kalibracji korygowana jest głośność każdej kolumny i opóźnienie po to by fale ze wszystkich kanałów docierały do uszu słuchacza w tym samym czasie.

Przy korektorach parametrycznych jest skończona ilość punktów podobnie jak w EQ graficznych.

W EQ graficznych każdy punkt korekcyjny pracuje ze stałym nachyleniem filtru i przy stałej częstotliwości ... natomiast w EQ parametrycznych można korygować nachylenie działania filtru dla każdego punktu korekcyjnego i można ustawić punkty korekcyjne przy niemal dowolnej częstotliwości.

Zarówno EQ graficzny jak i parametryczny potrafią być dokładne ... jednak aby uzyskać na EQ graficznym podobną dokładność co w EQ parametrycznym trzeba użyć wielokrotnie więcej punktów korekcyjnych.

ps. jeśli kalibrujesz to radzę zadbać o absolutną ciszę ... mi wychodziły czasem spore przekłamania jeśli przy pomiarze mikrofon złapał dźwięk z zewnątrz ;)

Kyle: doskonale wiem, jak działa korekcja akustyki; wiem także, z czego korzystam, a z czego nie ;)

Korekcja akustyki to tylko jedna z funkcji TacTa (fakt, ze zazwyczaj najważniejsza z wykorzystywanych). Prócz tego ustrojstwo może służyć m.in. jako korektor parametryczny, z parametrami korekcji dowolnie kształtowanymi przez użytkownika. Służy do tego oddzielny moduł software samego urządzenia, jak i oddzielny program instalowany na PC. Korzystam oczywiście z dobrodziejstw TacTa jako korektora akustyki, ale nawet nie uruchamiałem funkcji korektora operowanego "ręcznie".

Czy ktoś z was porównywał:

tacta rcs

behringera ultracurve (8000, 8024, 2496)

dbx pa driverack

ew. inne urządzenia rta

pod kątem skuteczności korekcji akustycznej pomieszczenia?

Jakieś obserwacje przemawiajace za kupnem jednego z tych modeli vs inny?

Teo, 9 Paź 2008, 15:32

>Kyle: doskonale wiem, jak działa korekcja akustyki; wiem także, z czego korzystam, a z czego nie

>;)

>

>Korekcja akustyki to tylko jedna z funkcji TacTa (fakt, ze zazwyczaj najważniejsza z

>wykorzystywanych). Prócz tego ustrojstwo może służyć m.in. jako korektor parametryczny, z

>parametrami korekcji dowolnie kształtowanymi przez użytkownika. Służy do tego oddzielny moduł

>software samego urządzenia, jak i oddzielny program instalowany na PC. Korzystam oczywiście z

>dobrodziejstw TacTa jako korektora akustyki, ale nawet nie uruchamiałem funkcji korektora

>operowanego "ręcznie".

No fakt ... nie korzystasz z ręcznego ;) ... (bo nie ma takiej potrzeby skoro jest dokładniejsza kalibracja pobierająca dane z mikrofonu)

XYZPawel, 9 Paź 2008, 12:04

>Niekoniecznie, Yamaha ma coś takiego nawet w tanich klockach: YPAO. Elektronika naprawdę jest

>tania...

Nie do końca ... YPAO w modelach 463, 563 jest ekstremalnie obcięte ... do tego stopnia że nie nazwał bym tego korekcją akustyki pomieszczenia. Wszystko przez to że w RX-V463 i RX-V563 nie ma zupełnie korekcji częstotliwościowej (korektora parametrycznego).

Ja od długiego czasu posiadam korektor pioneer gr-777 z pilotem i instrukcją, dawniej sporo eksploatowany, dziś używam go sporadycznie ale ma dla mnie dużą wartość sentymentalną i jest to jedyny klocek którego w zestawie nie wymieniam.

Jestem przeciwnikiem całkowitego negowania korektorów - mała korekcja może poprawić brzmienie nieco mulącego wzmacniacza czy kolumn.

każdy zrobi jak zechce, jest tyle dróg wyboru że nie widzę głębszego sensu. @ Teo..Wiesz zastosuję zasadę ignorancji.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

rafal735r, 9 Paź 2008, 19:18

>To trzeba sprzet tak dobrac, zeby nic nie mulilo i nie bedzie wtedy EQ potrzebny. ;)

Trzeba kupić kolumny bez "góry" przy 80-120 Hz i odsunąć je daleko od ścian ... ale z drugiej strony i tak pozostaną rezonanse pomieszczenia.

DawidM:

> Teo..Wiesz zastosuję zasadę ignorancji.

ROTFL ;) Piękne.

Gdybyś miał kiedyś ochotę sprawdzić znaczenie słów, których używasz, polecam sjp.pwn.pl ;)

• 3 miesiące później...

Witam

chciałbym kupić korektor do subwoofera. Najtańszym chyba rozwiązaniem jest zakup 31 punktowego jednokanałowego korektora estradowego i wykorzystanie jego 5-7 dolnych zakresów regulacji. Nie wiem jednak czy korektor estradowy można łączyć (czy jest kompatybilny) ze sprzętem domowym? Nie chciałbym czegoś spalić itp.

Pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.