Skocz do zawartości
IGNORED

Walka z brumem.

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopacy pytanie z innej bajki. Gramofon standardowo jest dual mono czy ma wewnętrznie połączone masy ?

Pytam bo doszedłem do etapu gdzie już prawie jest ok. Na rozwartych wejściach jak i na zwartych ale jak zwarte połączę już ze sobą to nadal brumi wprawdzie o wiele mniej ale nadal. Tylko wtedy mam połączony zwarty sygnał na wejściu kabli jak i na wejściu pcb. I zastanawiam się czy gramofon standardowo ma odseparowane kanały

16 minut temu, Audiovintyge4you napisał:

Ostatni wpis zignorujcie to było głupie pytanie ale już nie mogę go usunąć. Już mi się mózg zlasował xd

No nie wytrzymie 😉

Czy naprawdę tak dużo by było roboty z odłączeniem po jednym pinie przekaźnikow z pcb i podpięcie ich do gnd sterowania. Czyli zasilanie przekaznikow z dołożonej plytki, odłączenie gnd od pcb pre. Chyba byłoby po ptokach. Nigdzie masy by się nie spotkały.

17 minut temu, Audiovintyge4you napisał:

Napisałem wcześniej że nie tylko przekaźniki to steruje . Niektórych rzeczy nie mogę odłączyć od wspólnej masy. Ten pomysł odpada 

Ok. Nie zauważyłem, że inne też. Może trzeba podwójne szydełkowanie. Te inne rzeczy należy również podłączyć do odpowiednich gnd. Ale oczywiście wszystko zależy od układu.

Jeśli gramofon jest poprawnie okablowany to ma wszystko odseparowane: osobne masy i uziemienie.

Czasami jest tak zrobione (np. Rega), że uziemienie leci jedną z mas sygnałowych, czasami masy sygnałowe są zwarte ... trza sprawdzić.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Strzelam. Pisałeś, że jak wstawisz rezystor to jest ok. Może trzeba przeliczyć inne wartości rezystorów dla kluczy tranzystorowych. Zakładając, że różnica potencjałów będzie constans.

4 minuty temu, Audiovintyge4you napisał:

Rezystory są policzone tak aby klucz pracował w nasyceniu. Nie mam czego tu zmienić.

Ok. Tylko wspomniałeś wcześniej, że z rezystorem między gnd. jakieś cyrki z czasem załączania czegoś, stąd pomyślałem o kluczach.

Ale nie wiem czy wszystko zrozumiałem. Różnica potencjałów nigdy nie będzie stała. Bo po to jest panel sterowania aby raz coś włączyć innym razem coś innego. Więc napięcie będzie się zmieniać jeżeli zostawię rezystor zamiast bezpośredniego połączenia mas. Tak nie można 

Panowie pytanie z czapy. Bo nie mam aktualnie nic lampowego po za tym preampem. Mógłby mi ktoś powiedzieć/ sprawdzić dla mnie czy jak włączycie preamp na max volume ale zawrzecie wejście do masy to słychać cokolwiek po za szumem lamp ?

Nie ma potencjometru. Potencjometr ma być w kolejnym preampie 

Oles zrozumiałem że ty masz lampowy przedwzmacniacz. Sprawdź mi to proszę. Tylko najpierw sobie zewrzyj wejścia zanim odkręcisz volume xd

4 minuty temu, Audiovintyge4you napisał:

Nie ma potencjometru. Potencjometr ma być w kolejnym preampie 

Oles zrozumiałem że ty masz lampowy przedwzmacniacz. Sprawdź mi to proszę. Tylko najpierw sobie zewrzyj wejścia zanim odkręcisz volume xd

Ha

Nie mam potka w pre. Mam pasywke za pre. I już siedzę cicho.

Chłopy. Jeżeli przy zwartych wejściach na wyjściu mam 50hz=4mvRms przy pełnej mocy bo nie ma regulacji wzmocnienia i docelowo przy podaniu sygnału z wkładki w tym momencie miałbym 2vRms to stosunek sygnał brum wynosi około 54db ? Wybaczcie ja nie jestem elektronikiem i nie wiem czy dobrze to liczę. Ewentualnie gdyby mógł mi ktoś w skrócie powiedzieć jak to policzyć będę wdzięczny. 

Stosunki napięć wyrażane w decybelach liczymy jako 20log(u1/u2).

U Ciebie:

u1=0.004V, u2=2 czyli: 20*log(0.002) = 20 * (-2.7) = -54dB

Taka ciekawostka.

Do 60dB brakuje Ci 6dB. To dokładnie dwa razy. 

-60dB odstępu szumów od sygnału to chyba przeciętna dynamika tych złomów lampowych 😉.

Powalcz jeszcze...

Mam 2mv czyli -60db ale na rozwartych wejściach a na zwartych jest 4mv i przebieg przypomina postrzępiony prostokąt hmm

Tzn na zwartych wejściach i połączonych ze sobą bo jak są zwarte do masy ale nie połączone ze sobą to jest 2mv

Panowie niektóre pytanie czy moje rozważania mogą być nie zbyt mądre. Ale powtórzę nie jestem elektronikiem , oscyloskop pożyczyłem od kumpla… Więc teraz pytanie😂 zawarłem sondę oscyloskopu i pokazuje mi jakiś szum na poziomie 1,2mv wprawdzie już nie ma to częstotliwości 50hz częstotliwośc sobie skacze. Ma to jakiś wpływ na pomiar? 

Wtedy dostanę odpowiedź że mam kable sygnałowe 2 cm od nieekranowego trafa i to musi brzmieć 😂 ale już i tak zszedłem z przydźwiękiem do 4mV więc nie jest źle…

Ludzie jest -60db. Czyli praktycznie nic nie słychać w głośnikach w momencie gdy preamp gra przy pełnej mocy i jest podłączony bezpośrednio na końcówkę mocy również bez potencjometru. Pisze jak to ja okiełznałem bo to jest często problematyczne i każdy kto robił coś na lampie z dużym wzmocnieniem miał lub będzie miał z tym do czynienia. Pisałem wcześniej o podłączaniu płytki sterującej która powodowała większość brumu. Znalazłem optymalne połączenie jej z masą bezpośrednio z zasilaczu. Szczątkowy brum który był nadal obecny wiedziałem że może się pojawić bo mam bardzo małą obudowę i kable sygnałowe są dosłownie 2cm od nieekranowanego trafa. Na szczęście one są ekranowane 🙂 tzn jest to kabel rg174. Czyli oplot masa dookoła a w środku przewód sygnałowy. I przydźwięk był wtedy na poziomie 4-6 mV ale zależał od ułożenia tych kabli jak przytykałem je do trafa przydzwiek się zwiększał wielokrotnie. Mimo że ekranowane to zrobiłem zwyczajnie z nich skrętkę i mam 2 mV i mogę te kable położyć na trafie i nic się nie zmienia. Brum jest na poziomie szumu lamp-chyba bo słyszę ten szum jednocześnie z przydźwiękiem ale to tylko w momencie gdy wszystko jest odkręcone na ful a gdybym podał faktycznie sygnał przy tym wzmocnieniu to chyba głośniki wyskoczyłyby przez ścianę. Także ten gitara!

4 minuty temu, OLES napisał:

@Audiovintyge4you czyli problem z indukowaniem na kabelkach był ?

To już był szczegół tak na prawdę 

5 godzin temu, Audiovintyge4you napisał:

zawarłem sondę oscyloskopu i pokazuje mi jakiś szum na poziomie 1,2mv wprawdzie już nie ma to częstotliwości 50hz częstotliwośc sobie skacze. Ma to jakiś wpływ na pomiar? 

To normalne w naszych miastowych mieszkaniach... To częstotliwości na poziomie do dziesiątek MHz pochodzące od sprzętów gospodarstwa domowego, w szczególności zasilaczy impulsowych, lokalnych nadajników, przemienników,... 

Nie sądzę. 

Spośród tego śmiecia zapewne wyłowiłeś sygnał...?

Dlatego najlepiej jest puścić jakiś generator, standardowo jakieś 1kHz. Wówczas nawet jak obserwujesz to na tle dużych zakłóceń jesteś  w stanie to wyodrębnić. 

Samo dotknięcie sondą w badany obwód poważnie zakłóca pomiar. Zakładam, że robisz to sondą 10:1 bo dotknięcie sondą 1:1 to w ogóle może zmylić mierzącego. 

• Pokaż nowe odpowiedzi