Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa XT19 vs hiquphon OW1 - do 2000PLN

Spacejack

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni kontruktorzy DIY prosze o opinie w sprawie wyboru przetwornikow.

Chcialbym zbudowac glosnik 2 drozny. Nie ma tu znaczenia czy w formie monitora czy kolumny wolnostojacej. Nastepnym krokiem bedzie rozbudowanie jego do konstrukcji 3 droznej (niezaleznie czy przez stworzenie nowej skrzynki czy przez dodanie sekcji niskotonowej do monitora).

Na razie buduje 2 drozna konstrukcje. Moj budzet na przetworniki to 2000PLN.

Moje pomieszczenie ma 25m (3.7x6.8x2.4-Szerokosc x Dlugosc x Wysokosc)

Muzyka: Jazz, Rock troche muzyki powaznej, koniecznie fortepian, saksofon i glos Diany Krall musza brzmiec naturalnie a bass byc dobrze kontrolowany. Oczekuje basu mocnego ale szybkiego.

Wsrod konstrukcji ktore rozwazam sa:

1. Hiquphon OW1 + Seas C15RLY lub SEAS W18

Czyli albo konstrukcja CAOW1 Dennis'a Murphy'ego (z pozniejsza mozliwoscia rozbudowy do systemu 3 droznego) ALBO Ellis Audio 1801b

2. Scan-Speak 9500+8545 (w przyszlosci rozbudowa o 21W/8555)

Sklaniam sie raczej w kierunku czegos opartego na Seas W18. Jednak nie jestem jeszcze zdecydowany i otwarty na sugestie. Kolega "dodo" sugerowal mi Vife XT19.

Czy jest jakas inna konfiguracje przetwornikow mieszczaca sie w moim budzecie warta jest rozwazenia?

Z gory dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/16769-vifa-xt19-vs-hiquphon-ow1-do-2000pln/

IMHO łączenie 19mm kopułki z wooferem 18cm z metalową membraną jest ryzykowne. Ten Excel ma problemy z 3-cią harmoniczną przy 1.5kHz (co widać w jego karcie katalogowej, a jest to rezultatem break-up'u przy 4.5kHz = 1.5kHz * 3, problem, jako mechaniczny jest niestety nie do usunięcia nawet pułapką RLC) a jedyny tweeter 19mm zdolny do pracy przy podziale 2kHz (z punktu widzenia zawartości harmonicznych) to Vifa DX19, która z kolei wymagałaby tuningu w celu usunięcia grzbietu na waterfall'u przy 4kHz. BTW, do innych zalet DX19 należy znakomite rozpraszanie wysokich, pod kątem 30st wykazuje ona osłabienie 1dB przy 20kHz. Tego żaden inny konwencjonalny gwizdek nie potrafi.

XT19 wzorem swojego starszego brata XT25 sieje 2-gą harmoniczną i podział poniżej 3kHz jest raczej ryzykowny. OW1 w niezależnych pomiarach wypadł średnio, ma za dużo harmonicznych wyższych rzędów oraz produktów intermodulacyjnych, ale niektórzy mogą to odbierać jako "detaliczność" czy "powietrze" - kwestia gustu.

Tak czy siak ja bym na początek spróbował CAOW1 - jak coś się nie uda to wtopa finansowa będzie mniejsza, a z racji sporej oszczędności prędzej dasz radę doszwejsować woofery z prawdziwego zdarzenia (może L26RFX?) - W18 może już mieć problemy z basem w pomieszczeniu 25m2.

PS. Sam jestem w trakcie budowy skrzynek do konstrukcji na Excelu T25CF003, 2*CA15RLY oraz Audio Concepts SV10 w niskie.

A co to jest za konstrukcja nad ktora pracujesz? Masz jakis projekt ktory mozna zobaczyc (jesli to nie tajemnica)..

Co uwazasz o polaczeniu Seas W18 ze wstega, tak jak Troels w TJL'u:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten Fountek JP3 jest w przystepnej cenie, czy ktos z was ma jakies doswiadczenie z nimi?

Ukryta Zawartość

IMHO łączenie wstęgi z W18 jest bez sensu - wstęgi wymagają raczej wyższych podziałów, czego dowodzą pomiary wstęgi Aurum Cantus pod adresem:

Ukryta Zawartość

Jeżeli sam miałbym coś robić na W18, to zrobiłbym podział na 1.5kHz filtrami wyższych rzędów (jako tweeter dałbym Scana 9300 albo Morela Supreme) i dałbym pochyłą (15 stopni) przednią ściankę. Każdy z tych zabiegów wyklucza zastosowanie wstęgi (a oba służyłyby zminimalizowaniu problemów z harmonicznymi pochodzącymi od break-up'u W18).

W sprawie mojej konstrukcji, to nigdzie (z wyjątkiem starych postów na tym forum) na sieci nic nie ma na jej temat - jest to moje własne opracowanie 3-way z wooferem SV10 w obudowie zamkniętej (w 60dm3 będzie miał rezonans poniżej 30Hz i dobroć rzędu 0.6 a do tego ma Xmax=16mm). W średnie dwa CA15RLY w d'Appolito (z podziałem niskie-średnie na 140Hz), a w wysokie dam Excela T25CF003 (mam zamiar go lekko stuningować przez przyklejenie krążka filcu do nabiegunnika). Na razie robię skrzynki, jak będą gotowe to wszystko pomierzę i zaprojektuję zwrotkę. Idea jest taka, żeby połączyć zalety minimonitorka i kolumny 3-way, dlatego robię niski pierwszy podział - żeby woofer w dużej skrzyni nie przetwarzał powyżej 200Hz gdzie są największe problemy z drganiami ścianek, które mogą być powodem czystszego (w porównaniu z wielkimi skrzyniami) dźwięku z monitorków. Z kolei podział na 140Hz będzie dość komfortowy dla CA15RLY którego 5mm Xmax pozwala mu przetwarzać bas nawet poniżej 60Hz.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.