Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki używany wzmacniacz do kolumn Electra 936?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.09.2024 o 23:16, quatross napisał:

Nie wiem jak gra M2, K3 to ciepłe kluchy!

K3 to ciepłe kluchy?

Matko, z czym to testowałes? Może była uszkodzona kopułka?

K3 to najmniej ciepły Roksan. O tym że on jest kluchą to chyba nigdy nie słyszałem. A jest już trochę na rynku.

1 godzinę temu, Adasza napisał:

2 x 61 W/8 Ω, 2 x 90 W/4 Ω - nie za mało? 

Temat trochę bardziej złożony i rozległy więc odpuszczę sobie rozpisywanie się, ewentualnie możesz napisać do mnie w prywatnej wiadomości, ale do rzeczy, sądzę, że tak i nawet napiszę więcej twierdzę, że ten wzmacniacz pod kątem brzmienia będzie pasował idealnie.

Taka rada ode mnie, na prawdę warto sprawdzić!

Edytowane przez Planeta Dźwięku

Tu masz wzmacniacz do swoich kolumn. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli niedaleko , to spakuj paczki i odsłuchaj. Takiego samego używam w domu a Denon 2000R brzmiał przy nim jak zabawka. Dźwięk pełny , gładki  nasycony i dynamiczny.  190 wat na kanał przy 8 omach a 380 przy 4 omach, a wazy 33 kg. Transformator jak talerz i wyciska z kolumn wszystko co możliwe bez wysiłku. Dość powiedzieć ze zwyczajowy poziom słuchania w ponad 30 metrach z otwartym sufitem to godz. 9 , a 10 to już głośno , a wzmacniacz ledwo ciepły. Ten wzmacniacz u mnie grał z Electrami 905 , teraz z Chorus 826 ale w wersji VW czyli z głośnikami sandwich jak Electra. Gość sprzedawał koledze Electry 1028 Beryllium i u mnie był odsłuch. Pytał czy ten wzmacniacz kosztuje 20 tys. i był zdziwiony, bo mu szczęka opadła. Nie ma co patrzeć , że chinol , ale warto dać mu szanse , tym bardziej w tej cenie. Wg. mnie do tych kolumn to idealne połączenie

Ktoś powie , że mogę się nie znać, ale tu recenzja tego samego wzmacniacza pod inną nazwa i opakowaniem na rynek amerykański 

Ukryta Zawartość

tu wnętrze

Ukryta Zawartość

Electra2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tyrion.L
Wyjaśnienie
W dniu 20.09.2024 o 21:17, Tyrion.L napisał:

Tu masz wzmacniacz do swoich kolumn. 

Ukryta Zawartość

Jeśli niedaleko , to spakuj paczki i odsłuchaj. Takiego samego używam w domu a Denon 2000R brzmiał przy nim jak zabawka. Dźwięk pełny , gładki  nasycony i dynamiczny.  190 wat na kanał przy 8 omach a 380 przy 4 omach, a wazy 33 kg. Transformator jak talerz i wyciska z kolumn wszystko co możliwe bez wysiłku. Dość powiedzieć ze zwyczajowy poziom słuchania w ponad 30 metrach z otwartym sufitem to godz. 9 , a 10 to już głośno , a wzmacniacz ledwo ciepły. Ten wzmacniacz u mnie grał z Electrami 905 , teraz z Chorus 826 ale w wersji VW czyli z głośnikami sandwich jak Electra. Gość sprzedawał koledze Electry 1028 Beryllium i u mnie był odsłuch. Pytał czy ten wzmacniacz kosztuje 20 tys. i był zdziwiony, bo mu szczęka opadła. Nie ma co patrzeć , że chinol , ale warto dać mu szanse , tym bardziej w tej cenie. Wg. mnie do tych kolumn to idealne połączenie

Ktoś powie , że mogę się nie znać, ale tu recenzja tego samego wzmacniacza pod inną nazwa i opakowaniem na rynek amerykański 

Ukryta Zawartość

tu wnętrze

Ukryta Zawartość

Electra2.jpg

Tutaj piszą, ze jego jakość pozostawia, delikatnie mówiąc, wiele do życzenia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Adasza napisał:

Tutaj piszą, ze jego jakość pozostawia, delikatnie mówiąc, wiele do życzenia. 

Ukryta Zawartość

Mogę tylko zaprosić na odsłuch w celu weryfikacji . Jeśli tak , wiadomość na priv 

Ukryta Zawartość

W dniu 20.09.2024 o 21:17, Tyrion.L napisał:

Ukryta Zawartość

To jest wg Ciebie to samo? Hm...

post-113874-0-95479100-1420420903.jpg

1520296-8a75e43a-cavbti-bluetooth-hybrid

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Adasza napisał:

To jest wg Ciebie to samo? Hm...

Ukryta Zawartość

1520296-8a75e43a-cavbti-bluetooth-hybrid

Faktycznie to druga edycja, ale pod taką nazwą i firmą sprzedawano go za oceanem. Poszukam recenzji tej edycji w Steteophile. Tak czy inaczej, gdybyś chciał z kolumnami zjawić się na posłuchanie zapraszam

Ukryta Zawartość

To będzie ten link 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tyrion.L
wyjaśnienie
3 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Faktycznie to druga edycja, ale pod taką nazwą i firmą sprzedawano go za oceanem. Poszukam recenzji tej edycji w Steteophile. Tak czy inaczej, gdybyś chciał z kolumnami zjawić się na posłuchanie zapraszam

Ukryta Zawartość

To będzie ten link 

Czyli to ma być to samo, co ten a12? Ogarnij się... 

Screenshot_20240922_231626_Opera.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adasza
8 minut temu, Adasza napisał:

Czyli to ma być to samo, co ten a12? Ogarnij się... 

Ukryta Zawartość

Kiedyś był link do tej strony chyba z RPA , a teraz zniknął. To jest pełne dual mono , a w moim jeden transformator. Ten sam jest wyświetlacz i pilot. To pewnie wersja na USA. Tam jest też 8  kondensatorów, nie wiem jakiej pojemności. W moim 4 x 15 000 mF.Tak czy inaczej tyle mogłem znaleźć i zaproponować. Nie mój wzmacniacz , nie mój problem. Życzę udanych poszukiwań. 

Ukryta Zawartość

wyjaśnienie
6 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Nie mój wzmacniacz , nie mój problem.

Jak nie Twój, skoro zapraszasz na odsłuch? 🙂 

8 minut temu, Adasza napisał:

Jak nie Twój, skoro zapraszasz na odsłuch? 🙂 

Ponieważ chciałem ci pomóc, bo mam identyczny jak ten w tym ogłoszeniu i moim zdaniem pasowałby idealnie do tych kolumn które posiadasz.W tym momencie wycofuję moje zaproszenie. To szukasz wzmacniacza , twój problem, szukaj dalej. 

Chłopaki, spokojnie. Miałem CAV-12, mam zarchiwizowane opisy i recenzje (w tym tę z linka), które odnoszą się do "bliźniaczych" modeli z innych rynków. Musiałbym poszukać tych plików, ale chyba najpierw te uwagi...

Pobór mocy przy starcie jest taki, że "wywala" korki. W większości przypadków będzie potrzebne dodatkowe "urządzonko" do tzw. miękkiego startu. Sam wzmacniacz czegoś takiego nie ma wbudowanego. Wymiana na zwiększonej wartości bezpiecznik oczywiście nie służy bezpieczeństwu, a i to zapewne będzie za mało.

Jakość jest typowo "lampowa", mimo że bańki są tylko w przedwzmacniaczu. Ich wymiana na lepsze zmienia to i owo, ale to już grzebanie i poprawianie tego, co dała fabryka. A ta właśnie przygotowała zestaw cech, które kojarzą się z brzmieniem wzmacniaczy lampowych, tylko tu większa moc jest do wykorzystania. Czy to jest granie klasowej jakości? Nie będę odpowiadał, ale wiadomo co myślę, na dzisiejsze standardy wysokich rozdzielczości itd, wzmacniacz CAV-12 oferuje prezentację z nieodległej, ale jednak dawniejszej epoki.

W zależności od potencjału kolumn chcemy albo go utrzymać, albo z jakiegoś powodu chcemy je zmienić. CAV-12 nie ma jakości, która pozwoli utrzymać potencjał dowolnych kolumn. Byle Krell w postaci integry jest po prostu na wielu polach lepszy. Kiedyś taki Krell kosztował i więcej i obiektywnie dużo. Dziś sytuacja jest inna i przy podobnym wieku urządzeń bym się nawet chwili nie zastanawiał. Krell w cenie telefonu - takich czasów doczekaliśmy.

CAV-12 w cenie telefonu? Wybieram telefon : -)

25 minut temu, Wuelem napisał:

Chłopaki, spokojnie. Miałem CAV-12, mam zarchiwizowane opisy i recenzje (w tym tę z linka), które odnoszą się do "bliźniaczych" modeli z innych rynków. Musiałbym poszukać tych plików, ale chyba najpierw te uwagi...

Pobór mocy przy starcie jest taki, że "wywala" korki. W większości przypadków będzie potrzebne dodatkowe "urządzonko" do tzw. miękkiego startu. Sam wzmacniacz czegoś takiego nie ma wbudowanego. Wymiana na zwiększonej wartości bezpiecznik oczywiście nie służy bezpieczeństwu, a i to zapewne będzie za mało.

Jakość jest typowo "lampowa", mimo że bańki są tylko w przedwzmacniaczu. Ich wymiana na lepsze zmienia to i owo, ale to już grzebanie i poprawianie tego, co dała fabryka. A ta właśnie przygotowała zestaw cech, które kojarzą się z brzmieniem wzmacniaczy lampowych, tylko tu większa moc jest do wykorzystania. Czy to jest granie klasowej jakości? Nie będę odpowiadał, ale wiadomo co myślę, na dzisiejsze standardy wysokich rozdzielczości itd, wzmacniacz CAV-12 oferuje prezentację z nieodległej, ale jednak dawniejszej epoki.

W zależności od potencjału kolumn chcemy albo go utrzymać, albo z jakiegoś powodu chcemy je zmienić. CAV-12 nie ma jakości, która pozwoli utrzymać potencjał dowolnych kolumn. Byle Krell w postaci integry jest po prostu na wielu polach lepszy. Kiedyś taki Krell kosztował i więcej i obiektywnie dużo. Dziś sytuacja jest inna i przy podobnym wieku urządzeń bym się nawet chwili nie zastanawiał. Krell w cenie telefonu - takich czasów doczekaliśmy.

CAV-12 w cenie telefonu? Wybieram telefon : -)

Piszę teraz tylko w kwestii wyklarowania tej sytuacji. Nie jestem sprzedającym ani w jakikolwiek sposób skoligacony z tą osobą . Wzmacniacz u mnie bezpieczników  nie wywala gra dźwiękiem wypełnionym, a co przez to rozumiem to soczystość dźwięków które wydaje. Porównuje tu do Marantz PM 7000, Denon 1500 czy 2000 r. Nie jest może tak szczegółowy jak Krell, którego nie słuchałem nigdy, ale porównuje bezpośrednio do niedawno słuchanego Creek Destiny. Tam może było więcej szczegółów na górze , ale pojawiły drażniące sybilanty, a tu przestrzeń, wypełnienie , gładkość i naprawdę poczucie dużej mocy. Wyciska z kolumn wszystko.  Kupiłem go z lampami rft ecc85, a kilka dni temu za 150 zł , na zapas nabyłem droga kupne kwadrę NOS, więc koszt niewielki. Tutaj zapraszając na odsłuch z kolumnami chciałem pomóc. Nie trudno. Jedna uwaga.na koniec Przy Focalach należy mieć w torze lampę i mocny wzmacniacz, wówczas odwdzięcza się dźwiękiem gładkim , pełnym i aksamitnym , a jednocześnie nie pozbawionym dynamiki bo są szybkie 

image.png.052c4bb9fc5344b71637c2e4a0815e26.png

Ukryta Zawartość

To tylko w kwestii wyjaśnienia czy DK i CAV  to ta sama firma. Proszę przyjrzeć się pilotowi i wyświetlaczowi. Inna płyta czołowa i jeden transformator na Europę zamiast pełnego dual mono jak na USA. Nawet kondensatory w środku rozpoznaję te same.   

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak odsłuchy?

Moje zaproszenie zostało zignorowane, poza tym w wyniku wymiany  poglądów, wycofałem je

20 minut temu, Tyrion.L napisał:

Moje zaproszenie zostało zignorowane, poza tym w wyniku wymiany  poglądów, wycofałem je

Ty poważny jesteś, zapraszając kogoś na ot taki sobie odsłuch z głośnikami prawie 50kg sztuka? 🙂

21 minut temu, Adasza napisał:

Ty poważny jesteś, zapraszając kogoś na ot taki sobie odsłuch z głośnikami prawie 50kg sztuka? 🙂

Jak najbardziej , ale byłem. Co więcej, osobiście nie kupiłbym wzmacniacza w inny sposób . Obecnie użytkowany kupiłem właśnie tą drogą zabierając kolumn, wprawdzie mniejsze, kable i DAC i prowadząc 2 godzinny odsłuch. Kupno wzmacniacza to nie kupno butelki piwa . Jeśli spasuje to zostaje z nami na kilka lat i zaczyna sie zabawa z odkrywaniem niuansów w muzyce wcześniej nie słyszanych, zakładając że to krok w przód a nie w tył.  Z racji tego że sprawa jest nieaktualna , nie ma o czym pisać i o co kruszyć kopii. Życzę udanych poszukiwań

Edytowane przez Tyrion.L
Wyjaśnienie
3 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Obecnie użytkowany kupiłem właśnie tą drogą zabierając kolumn, wprawdzie mniejsze, kable i DAC i prowadząc 2 godzinny odsłuch.

A nie lepiej odwrotnie? Akustyka jest dla Ciebie kwestią pomijalną? 

3 godziny temu, Adasza napisał:

A nie lepiej odwrotnie? Akustyka jest dla Ciebie kwestią pomijalną? 

Akustyka jest jaką jest.  W domu obowiązują pewne kompromisy i w ich zakresie trzeba przystosować pokój na ile jest to możliwe. Pokoju na odsłuch nie zabierzesz do samochodu , tak samo jak i trudno zmusić kogokolwiek aby z oferowanym wzmacniaczem czy kolumnami zjeżdżał do ciebie, a potem w przypadku braku chęci kupna pokazać drzwi na do widzenia Jedynym w zasadzie wyjściem ,zabranie wzmacniacza do kolumn lub odwrotnie z kolumn do wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Chyba nie rozumiem? 

21 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Jak najbardziej , ale byłem. Co więcej, osobiście nie kupiłbym wzmacniacza w inny sposób . Obecnie użytkowany kupiłem właśnie tą drogą zabierając kolumn, wprawdzie mniejsze, kable i DAC i prowadząc 2 godzinny odsłuch. Kupno wzmacniacza to nie kupno butelki piwa . Jeśli spasuje to zostaje z nami na kilka lat i zaczyna sie zabawa z odkrywaniem niuansów w muzyce wcześniej nie słyszanych, zakładając że to krok w przód a nie w tył.  Z racji tego że sprawa jest nieaktualna , nie ma o czym pisać i o co kruszyć kopii. Życzę udanych poszukiwań

Dopiero co w temacie obok inny użytkownik pisał że kompletnie nie ma znaczenia jaki wzmacniacz się podobnie bo wszystkie grają tak samo 🙂

Ja akurat nie jestem tego wyznacznikiem nie podpisuje się pod tym ale ty idziesz w drugą stronę.

A nie lepiej jest w wypożyczać sprzęty do domu i testować u siebie zeznaną nam akustyką?

• Pokaż nowe odpowiedzi