Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny czy subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Mateos napisał:

Myślę nad rel ht 1205 lub svs sb 2000

Przeczytaj moje wpisy. Wybierasz między subami do stereo a pytasz, który lepszy do kina. Te subwoofery dopalą niskie częstotliwości w stereo ale nie wygenerują specjalnych efektów basowych przy filmie. Ci najwyżej poczujesz nieco większą głębię basu i nic więcej. Różnica w filmie między subami otwartymi a zamkniętymi jest przeogromna. Natomiast w stereo sytuacja jest inna tu dobre mocne i szybkie suby doskonale radzą sobie w muzyce. Reasumując do filmu lepiej kupić mniejszy otwarty sub niż większy otwarty. 

Akurat REL HT1205 w kinie dobrze sobie radzi i moim zdaniem jest bardzo fajną, uniwersalną opcją 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

45 minut temu, daniel-de napisał:

Reasumując do filmu lepiej kupić mniejszy otwarty sub niż większy otwarty

Chyba miałes na mysli mniejszy otwarty niz większy zamknięty 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, brewka87 napisał:

mniejszy otwarty niz większy zamknięty 😉

Tak oczywiście 🙂

2 godziny temu, Q21 napisał:

Akurat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w kinie dobrze sobie radzi i moim zdaniem jest bardzo fajną, uniwersalną opcją 🙂 

Wpis bez odniesienia do konkretnych warunków i kubatury pomieszczenia niewiele wnosi do tematu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli rozumuję ze lepiej w mojej sytuacji otwarty zakupić. Wiecej jest filmów niż muzyki. Dlatego chcę o radę bo nie mam doświadczenia. Jedyny sub jaki miałem to w aucie w bagażniku i za młodego się jeździło z umc umc. Teraz za marzyło mi sie dodać coś do kina bo więcej czasu na tym się spędza. Co do żony została już przekonana ze kwiat może iść w inna stronę.😉 więc pozostaje kwestia wyboru. Najlepiej by bylo pewnie wypożyczyć i po słuchać.

17 minut temu, Mateos napisał:

Najlepiej by bylo pewnie wypożyczyć i po słuchać.

Najlepiej 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 8.08.2024 o 20:36, Mateos napisał:

Tak to wygląda Panowie. Wiecie jak jest z żonami, trzeba iść na jakieś ustępstwa. 🙂

Ukryta Zawartość

zmien zone, jakby moja mi tak zagracila jakimis kwiatkami i pierdolami scianke tv to by poszla do wymiany :DDD

jesli sub ma byc maly, czytaj zamkniety, to musi byc mega mocny jak na takie pomieszczenie, u mnie 35m2 i sb3000 se radzi ale efektu wow az takiego nie ma i mysle nad drugim, tez mam problem zeby nie byl za duzy i nie rzucal sie zbytnio w oczy, bo jak przegne to ja pojde do wymiany 😄

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam ponownie, zakupiłem w końcu suba sb 2000 lecz  mam mały problem po kalobracji. Suba prawie nie czuć wszystko zrobiłem tak jak kalibracja wskazuje. Teraz suba rozkręcam na godzine 14 i dopiero wtedy czuc konkretny dźwięk przy oglądaniu filmów. W Ampli głośność rozkręcona do połowy Kalibracja ustawia front lewy na 40hz prawy na 50 centralny na 50. co jest nie tak zrobione. 

Czyli zakupiłeś zamknięty mimo, że do kina większość poleca otwarte 🤔

Pytasz o suba do kina, dostajesz odpowiedź - kup otwarty, kupujesz jednak po swojemu zamknięty , a następnie jesteś zaskoczony że coś jest nie halo 🤣

Gość

(Konto usunięte)

Kupił to co chciał, w czym problem? Bo nie posłuchał was? Ha ha🤣🤣🤣

Ustaw ręcznie na wszystkie kolumny 80 hz i small... cięcie suba na 110-120 hz i lfe+main jeżeli nie bedzie różnicy to ustaw na samo lfe

10 minut temu, MarcinRejek napisał:

Kupił to co chciał, w czym problem? Bo nie posłuchał was? Ha ha🤣🤣🤣

Puknij się w głowę, bo znowu zaczyna ci odbijać 🤣

Oczywiście że kupił co chciał ale po co teraz marudzi, że basu mało? W dużym pomieszczeniu jeden zamknięty sub pokroju sb2000 nie zrobi trzęsienia ziemi i przecież każdy o tym pisał. 

6 minut temu, Mateos napisał:

Kupiłem taki ze względu na wymiary. Taki padł wybór.

Jeżeli ważniejszym parametrem subwoofera są jego wymiary niż możliwości, no to dostałeś dokładnie to czego oczekiwałeś 🙂

Kilka postów wcześniej Ryback napisał że u niego przy sb3000 szału w kinie nie ma, a Ty oczekujesz więcej od mniejszego (słabszego) modelu. Fizyki nie da się oszukać. 

Tak czy siak i tak jestem zadowolony bo jest ogromna różnica w oglądaniu. Jak troche glosniej sie zrobi to jest fajny efekt. Póki co na razie mi wystarcza a w przyszłości moze bedzie i 2 sub. Martwiło mnoe troche ustawienie tych hz na kolumnach. Na razie mam 3.1 sourondy jeszcze sa w kartonach. Na razie taka opcja mi wystarcza. Poprostu zależało mi na tym by sub nie był duży. Żona zadowolona bo duzo moejsca nie zajmuje. Niestety kompromis musiał iść.

Godzinę temu, Mateos napisał:

Tak czy siak i tak jestem zadowolony bo jest ogromna różnica w oglądaniu. Jak troche glosniej sie zrobi to jest fajny efekt. Póki co na razie mi wystarcza a w przyszłości moze bedzie i 2 sub. Martwiło mnoe troche ustawienie tych hz na kolumnach. Na razie mam 3.1 sourondy jeszcze sa w kartonach. Na razie taka opcja mi wystarcza. Poprostu zależało mi na tym by sub nie był duży. Żona zadowolona bo duzo moejsca nie zajmuje. Niestety kompromis musiał iść.

Rozumiem coś na temat mało miejsca na suba i rozumiem Cię. Ja kupiłem SVS SB-1000 chociaż też głównie oglądam filmy, ale mam dużo mniejsze pomieszczenie 18m2 z tym że otwarte na jadalnie i kuchnie więc dość rozchodzi się ten dźwięk, ale i tak w kinie jest na prawdę nieźle jak na zamknięty sub do tego jednak zostawiłem sobie swój drugi subwoofer Jamo SUB210 i jest na prawdę dobrze, tak że polecam z czasem pomyśleć na drugim subem zwłaszcza w tak dużym pomieszczeniu.

2 godziny temu, Mateos napisał:

Kupiłem taki ze względu na wymiary. Taki padł wybór. Dziś zrobie jeszcze raz kalibrację.

A moze przyzwyczailes sie do lupania basem a teraz jest poprawnie i wydaje ci sie ze basu brakuje?.

Generalnie to najlepiej jesli jest tyle ile dal go realizator w sciezce dzwiekowej. O ile nie masz amplitunera Yamahy to zaufalbym kalibracji. Tylko pozycja mikrofonu podczas kalibrowania jest bardzo wazna. Staraj sie byc dosc dokladny podczas ustawien.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Czyli zakupiłeś zamknięty mimo, że do kina większość poleca otwarte 🤔

Pytasz o suba do kina, dostajesz odpowiedź - kup otwarty, kupujesz jednak po swojemu zamknięty , a następnie jesteś zaskoczony że coś jest nie halo 🤣

A co to ma do rzeczy widziałem masę drogich kin domowych na subach zamkniętych z Serii SB i da się zrobić mega kino na zamkniętym subie, nie trzeba mieć bas reflexu aby mieć bas w kinie.

W jego przypadku problemem zapewne jest wielkość pomieszczenia niestandardowe wymiary i kubatura, brak akustyki oraz nieprawidłowa lokalizacja suba.

4 godziny temu, Mateos napisał:

Witam ponownie, zakupiłem w końcu suba sb 2000 lecz  mam mały problem po kalobracji. Suba prawie nie czuć

A gdzie postawiłeś to maleństwo?

Kolega @JVC 4K dobrze gada. 

Główny problem to brak adaptacji pomieszczenia. Jeden sub w niezaadoptowanym pomieszczeniu to więcej problemów niż korzyści, chyba, że mamy suba z własną kalibracją, ale i to czasami może nie wystarczyć.

Sub stoi koło szafki rtv między kolumnami. Możliwe ze i adaptacja salonu przeszkadza ale na razie tak musi być sa małe dzieciaki i musze sie poki co tego trzymac. A juz widziałem jak rozbrajali kolumne wiec przeczekac musze. Dywan  dojdzie w najbliższym czasie który zapewne coś wniesie. Na scianach nie ma za bardzo co powiesić że tak powiem. Staram sie jakoś to ugryźć powoli. Na razie się uczę sie obsługiwać wszystko.

2 godziny temu, JVC 4K napisał:

A co to ma do rzeczy widziałem masę drogich kin domowych na subach zamkniętych z Serii SB i da się zrobić mega kino na zamkniętym subie, nie trzeba mieć bas reflexu aby mieć bas w kinie.

Ale ja przecież nie twierdzę, że zamknięty się do kina nie nadaje. Po prostu otwarte subwoofery przy podobnych mocach osiągają dają fajniejsze wrażenia. W kd to że sub jest trochę wolniejszy nie jest problemem.

1 godzinę temu, DrWredman napisał:

Kolega @JVC 4K dobrze gada.

Jak wyżej. Nie uważam że na zamkniętych kina nie da się zrobić ale w skromnym budżecie lepszy efekt uzyska się z otwartego. 

Z mojej strony to tyle.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, brewka87 napisał:

Nie uważam że na zamkniętych kina nie da się zrobić ale w skromnym budżecie lepszy efekt uzyska się z otwartego

Tylko że zamknięty jest tańszy niż otwarty😉

Godzinę temu, MarcinRejek napisał:

Tylko że zamknięty jest tańszy niż otwarty😉

Tak, tylko że do pb2000 bliżej jest sb3000 jeśli chodzi o osiągi i tu już cenowo wychodzi dość podobnie. Wielu użytkowników właśnie tak pozycjonuje te suby. Czyli pb z niższej serii gra podobnie jak zamknięty na większym głosniku. Oczywiście charakter brzmienia jest inny ale chodzi mi o "pierdyknięcie" w kinie. 

To zalezy czy ktos woli ilosc nad jakosc 😉

No i jest różnica zrobiłem tak jak pisano fronty na 80hz. W niedalekiej przyszłości zakupie 2sub pytanie czy poprawi sie jeszcze efekt. W niektórych filmach daje fajny efekt sam jeden. Zdaje sobie sprawę z tego ze otwarty był by lepszy. Ale wolę już taki niż wcale.

1 godzinę temu, rafa napisał:

To zalezy czy ktos woli ilosc nad jakosc 😉

Zdecydowana większosc preferuje jednak ilość 😁 w kanale LFE mamy trochę inny bas niż w muzyce. Dlatego o ile w muzyce lepiej pracują suby zamknięte z dobrze kontrolowanym impulsem, to już w filmach lepszy efekt robi większa ilość tego basu z obudowy otwartej. Oczywiście można też iść w zamknięte w kinie ale wtedy nie jest tanio gdy ma być dobrze.

Godzinę temu, brewka87 napisał:

w kanale LFE mamy trochę inny bas niż w muzyce.

Bas zalezy od realizatora dzwieku.

38 minut temu, rafa napisał:

Bas zalezy od realizatora dzwieku

Napisałem tak ogólnie, nie czepiaj się szczegółów. Mam na myśli to, że w muzyce raczej nie ma eksplozji, przelatujących odrzutowców itp. I przy takim basie bass reflex aż tak bardzo nie przeszkadza. 

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Napisałem tak ogólnie, nie czepiaj się szczegółów. Mam na myśli to, że w muzyce raczej nie ma eksplozji, przelatujących odrzutowców itp. I przy takim basie bass reflex aż tak bardzo nie przeszkadza. 

To nie sa szczegoly. W filmie moze byc tez muzyka (rzadko?) albo mozemy czesto sluchac koncertow na BD.

Ja mysle ze to brak oczywistych wzorcow dzwiekow ktore wymieniles powoduje ze ludzie ida za swoim wuobrazeniem na ich temat.

O ile meloman (chyba) wie jak na zywo brzmi stopa perkusji albo gitara basowa o tyle kinoman (przewaznie) nie ma pojecia jak slychac trzesienie ziemi, eksplozje czy odrzutowiec.

Ale przecietny kinoman na pewno jest tu mniej wymagajacy 🙂

W ponad 32 metrach przy jednym takim subie to trzeba przede wszystkim znaleźć dla niego optymalne miejsce a nie postawić tam gdzie najlepiej nam pasuje. 

Przynajmniej by grał bardziej równo (trochę bardziej).

Teraz to są góry i doły w takim pomieszczeniu,  jak zadudni to się podoba bo coś zadudniło  i niech się kolega cieszy bo zawsze to inaczej niż bez .

Do dobrego basu w takim pomieszczeniu to bardzo daleka droga i jakiego suba by kolega nie kupił efekt byłby podobny. Takie moje zdanie . 

Zadudniło by najwyżej głośniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi