Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość i trwałość sprzętu stereo ...

Heban

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Chciałem zaproponować dyskusję na temat awaryjności, jakości często drogiego sprzętu stereo. Chciałbym dowiedzieć się od was jakie marki (podzielmy ten temat może na proste kategorie 1.napędy, 2.integry, 3.kolumny) uważacie za najmniej awaryjne, najsolidniej wykonane, służące przez długi czas. Pozwolę sobie założyć ten wątek w imieniu wszystkich użytkowników, którzy liczą się z każdym groszem i bardzo długo szukają wymarzonego sprzętu. Jako że nie stać mnie na żonglowanie klockami, życzyłbym sobie aby mój sprzęt w przyszłości długo i bezawaryjnie mi służył.

Pomijając zupełnie fakt subiektywnej oceny dźwięku, chciałbym poznać wasze opinie w zaproponowanej przeze mnie formie na temat awaryjności sprzętu hi-fi.

Pozdrawiam wszystkich maniaków ;)

NAD:

wzmak - C320 BEE - pół roku ok

źródło - C542 - miesiąc ok ;)

tuner - c422 - pół roku ok

Z racji krótkiego okresu użytkowania chętnie dowiem się czy mi to "długo pogra"? ;)

Aha - może ktoś coś wie o awaryjności Creeka serii 50 (chciałbym kiedyś zminić wzmaka na niego) ?

pozdrawiam - bardzo fajny pomysł z tym tematem ;)

Kolumny to się chyba nie psują? No bo jak? Zero elektroniki. Jak się za głośno gra to palą się kopółki i urywa zawieszenie. Skrzynię pękają, wióry się sypią? To może jeszcze kalbe? Psuje się jedynie CD i wzmak, tuner, magnetofon, gramofon... reszta się najwyżej starzeje...

Preamp - 10 lat :-) - 100% sprawności (potencjometr głośności oczywiście nie trzeszczy)

CD - chyba 4-5 lat - tylko raz czyściłem laser i prowadnice.

Reszta sprzętu ok. 4 lat - też działa.

Heban - Dziwnie znajomy mi ten wątek , ale ........ :)

Kiedyś byłem użytkownikiem cd Accuphase przez 7 lat . Przed sprzedażą poprosiłem znajomego elektronika o przegląd w/w cd i powiem szczerze , że po zdjęciu górnej osłony byliśmy obaj w "pozytywnym" szoku . Cd w środku wyglądał prawie jak nowy , tzn bez kurzu , wszystko działało jak powinno , a znajomy profilaktycznie przeczyścił jedynie laser . Ani przed Accuphase , ani po nim nie spotkałem się z czymś podobnym . Serdecznie polecam to urządzenie :))

Witajcie

Kolumny Monitor Audio Silver 5i kupiłem pół roku temu jako używane. Leci im już 4 rok i nie widać oznak zużycia. Natomiat udało mi się lekko uszkodzić mój CD Primare CD 20. Pożyczyłem interkonekt, który miał bardzo ciasne wtyczki. Z ledwością udawało mi się wrazić je do gniazd. Po kilkukrotnym przepinaniu stało się: coś się rozlajerowało w gniazdach odtwarzacza i nie ma styku z masą - tak mi przynajmniej powiedział znajomy, który coś wie, bo dla mnie masa to inaczej waga :-) W efekcie pojawiło się nieprzyjemne brumienie. Na razie "łapię masę" za pomocą dodatkowegoo drucika, ale trzeba bedzie to zreperować.

Mój znajomy, nie audiofil, ma jakiś stary odtwarzacz CD Technicsa, nie pamiętam modelu. Ma 12 lat i chodzi. Nic w nim nie robił.

Pozdrowienia, stempur

Broda

Dzięki bardzo za pomoc. Mieszkam w W?wie. Co prawda już mam namiar na człowieka podobno dobrego - jest elektronikiem serwisującym sprzęt dla jedengo z dystrybutorów. Ale chętnie doweim się o kimś, kto moż[e się okazać pomocny. Jeszcze raz dzięki i pozdrwaiam.

Stempur

Do długowiecznych sprzętów należą tunery. Mam teraz trzy pochodzące z drugiej połowy lat 70'tych. Cyfrowy Technics ST-9038 , którego mam najdłużej jest w stanie idealnym. Analogowemu Hitachi padło tylko podświetlenie zegarów (takiego go kupiłem), natomiast również analogowy tuner Universum Dynamic's System Hi-Fi 2500 jest trochę poobijany ale to wynik złego obchodzenia się z nim a nie wieku. Zresztą stroi i gra bez zarzutu. A miałem przez jakiś czas jeszcze jeden analogowy z tych lat (Pioneer TX-8500 II) i też nie sprawiał problemów.

Wzmacniacz Naim Nait 1 z 1984 roku również spisuje się bez zarzutu.

Używany od roku odtwarzacz CD C.E.C. 540CD z 1885 roku, sprzęt z wcale nie wysokiej półki, nie sprawia żadnych problemów, jeśli nie liczyć tego, iż sam zamyka szufladę ale tak było od początku. Nie zaciął się na żadnej płytce. Z dwakroć starszym Grundigiem CD7500 mam zaś problem i wciąż nie mogę dojść w czym rzecz, bo raz gra bez zarzutu, a raz nie. Tyle wiem, że rzecz nie dotyczy lasera. A na dniach powinienem dostać kolejnego dwudziestolatka Philipsa CD 304 :-D

Gramofon C.E.C. BD-2200 trochę musiał przejśc i to znać po wyglądzie ale to, że pochodzi z lat 70'tych stanowiło dla mnie niemałe zaskoczenie.

Jak widać żaden z moich klocków nie ma mniej niż 10 lat!

...odtwarzacz CD C.E.C. 540CD z 1885 roku...

[obrazekLUKASZ-282000_1.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorki BRODA faktycznie nie korzystalem z wyszukiwarki przed zalozeniem tematu - jakos nie obił mi się o oczy temat trwałości ostatnio może dlatego tak doszedłem do wniosku że nikt nie poruszał tej kwestii.

-> Heban

jeśli pytasz o moje "klocki" to Rotel - szczegóły w "o mnie"

-> Broda

czemu przesadziłem - przecież CD z XIX w. to majątek musi kosztować ;)

Z 1885 ;-)

Ktoś mi kiedyś tłumaczył, że datę produkcji cedeków CEC'a można odczytać z ich numeru seryjnego. Zobaczyłem 85 na końcu i tak wpisałem. I jeszcze dodatkowo go odmłodziłem o 100 lat. Pomyślałem zaś - 1995 i stąd potraktowałem go jako dziesięciolatka. Faktycznie zaś powinienem wziąć nie cyfry z końca, a z początku. Czyli jest on z 1989 roku, a więc ma 16 lat! I to by się zgadzało, bo z informacją, że jest to sprzęt kilkunastoletni już się spotkałem. I ten szesnastoletni klocek jest z moich najmłodszy!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.