Skocz do zawartości
IGNORED

TV Sony KD65A1 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem reset i niestety nie pomogło. Sam reset przechodzi (chyba?) prawidłowo, po resecie wygląda ok. Ale jak włączę, to przez kilka sekund zaświeca się na biało, a potem znów cztery czerwone mignięcia?

Czy to oznacza, że płytka zasilania jest ok? Gdzie szukać problemu?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Po gwarancji. Serwis Sony pewnie krzyknie więcej niż to warte. A to nie mój TV jest i papierów nie mam.

Edytowane przez szymon1977

• 3 tygodnie później...

No więc tak:

wymieniłem płytę główną na używkę z ebay. Jest zmiana, bo zamiast 4x na czerwono, to miga zielony-pomarańczowy a ekran się nie włącza. Z tego co czytałem jest to normalne po wymianie płyty głównej.

Rozwiązaniem jest firmware update: pobrałem frmware, wypakowałem, zgrałem na pen, wsadziłem w USB, właczam TV i nic, cały czas miga zielony-pomarańczowy. Firmware update nie startuje bo powinno migać na biało. Próbowałem wszystkie trzy porty USB i bez różnicy.

W dniu 30.09.2024 o 18:52, szymon1977 napisał:

Nie włącza się, miga w kółko 4 razy - jakieś sugestie?

Mam to samo, w dodatku z pilota nie da się wyłączyć ,muszę wyjmować wtyczkę prądową

Chłopak w serwisie podejrzewa zawieszenie się automatycznej aktualizacji, prawdopodobną przyczyną może być padnięta płyta główna lub pamięć

Po włączeniu można spróbować resetu przytrzymując jednocześnie przyciski power i vol - , u mnie niestety nie pomogło /około 30 sekund - kabel hdmi musi być wówczas odłączony/

Uszkodzenie pamięci jest dosc prawdopodobne. Samemu raczej tego nie wymienisz, bez odpowiedniego sprzętu i umiejętnosci. Jak widać wymiana samej płyty to tez zabawamw ciemno. Usterka moze być gdzies indziej, np uszkodzony T-con itp. Przyznam szczerze ze jakis czas temu probowałem znalezc w necie przyczynę takiego zachowania telewizora ale w necie jest pełno podobnych tematów dotyczących różnych modeli sony. Trudno znalezc cos dotyczącego konkretnie tego modelu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Częstym powodem uszkodzenia płyty są uszkodzone  kondesatory  / dwa razy miałem to w komputerze, wymiana kosztowała  komputerze 35 złoty, odkręcę tylną osłonę i  można wówczas coś zobaczyć. Zazwyczaj są to spuchnięte kondki. Serwisy nie chcą się w to bawić, wygodniej jest im wymienić całą płytę

45 minut temu, frank1 napisał:

Częstym powodem uszkodzenia płyty są uszkodzone  kondesatory

W telewizorach kondensatory na płycie raczej nie puchną. Jak juz, to w zasilaczu. Nie zmienia to faktu, ze nawet wymiany kondensatorów moze się podjąc osoba, ktora ma chociazby minimalne pojęcie o elektronice i lutowaniu. Sama wymiana nie jest trudna ale trzeba wiedziec co wymienic i oczywiście umieć to zrobić, zeby nie pourywać/odparzyć punktów lutowniczych. Czasem za takie naprawy ludzie zabierają się z lutownicą do lutowania rynien, bo im się wydaje, ze lutownica to lutownica 😉

Pracowałem na serwisie kilka lat i rozne rzeczy widziałem. Teraz tez robię serwis ale wewnętrzny w fabryce, więc nie mam juz kontaktu z klientami. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kilka miesięcy temu miałem to samo w swoim starym 65X8505. Podobno w którymś czipie po latach zapycha się pamięć wewnętrzna bo soft nie ma opcji czyszczenia tej pamięci.

Znalazłem w Warszawie serwisanta, który wylutowuje te czipy i wstawia nowe. Mnie to kosztowało 500 zł. Ja jechałem ze swoim TV bo nie chciałem podejmować ryzyka wymontowania płyty, ale można mu wysłać płytę na własne ryzyko. 

Jeśli ktoś chętny pozyskać kontakt proszę pisać na PRIV.

1 godzinę temu, DrWredman napisał:

który wylutowuje te czipy i wstawia nowe. Mnie to kosztowało 500 zł

Kupa kasy jak za wymianę jednego układu. Piszę to jako elektronik aktywny zawodowo😉

14 minut temu, brewka87 napisał:

Kupa kasy jak za wymianę jednego układu. Piszę to jako elektronik aktywny zawodowo😉

Ten układ też pewnie tani nie jest. Cośtam szukałem w necie i z przesyłką wychodziło 400 zł, a gdzie jeszcze koszt wymiany. Serwisant zapewne ma dojście do lepszych cen. 

500 zł za naprawę. Dla jednego dużo dla drugiego mało. Kiedyś bym się cieszył, że jest powód do zmiany TV i pewnie kupiłbym większy, więc pękłoby 10k. Zdecydowanie wolę tę kasę zainwestować w kino.

Godzinę temu, DrWredman napisał:

Ten układ też pewnie tani nie jest. Cośtam szukałem w necie i z przesyłką wychodziło 400 zł, a gdzie jeszcze koszt wymiany

Zapewniam Cię, że ten układ nie kosztował więcej jak 80zł... Tylko zapewne tak sobie ktoś liczy za jego zaprogramowanie 😁

Łatwiej powiedzieć klientowi, że układ 400, a robocizna 100, niż układ 100, a robota 400 😉

Dziękuję wszystkim za porady. Na razie nie mam czasu się tym zająć, ale czytam uważnie.

• 2 tygodnie później...

Niestety wymiana Inwertera też nic nie dała. Na tym moje możliwości się kończą. TV jako spares or repair idzie na ebay od £0,99.

Dziękuję za porady.