Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo tx-8270 + dali zensor 7 + svs sb-1000

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, fake_user napisał:

Dzień dobry,

przepraszam, coś nie wyszło z postem.

Zestaw jak w tytule: onkyo tx-8270 + dali zensor 7 + svs sb-1000 (nowy nabytek właśnie testowany).

Muzyka w większości klasyczny rock. Podłączenie przez LFE, w tej chwili woofer ustawiony volume na 3/4.

Eksperymentuję z crossover od 40Hz do full band. W dalszym ciągu nie jestem przekonany do woofera.

Pierwsze wrażenie było takie, że praktycznie nie gra (podniosłem nawet chwilowo poziom sygnału na wyjściu amplitunera).

Eksperymentował ktoś z podobnym zestawem i może zarekomendować ustawienie, które się sprawdziło ?

Dziękuję

Edytowane przez fake_user
15 minut temu, fake_user napisał:

Eksperymentuję z crossover od 40Hz do full band

Gdzie to odcięcie -  w subie czy w amplitunerze? 

Spróbuj odwrócić fazę. Możliwe że sub nie zgrywa się z kolumnami fazowo i bas się rozmywa. Możesz spróbować przestawić go w inne miejsce, aby odległości obu kolumn do suba były te same. Przydałaby się płynna regulacja fazy. 

3/4 głośności to albo bas ucieka i woofer pompuje powietrze na darmo albo masz niski sygnał wyjściowy w amplitunerze na wyjściu dla suba. 

19 minut temu, fake_user napisał:

Eksperymentował ktoś z podobnym zestawem i może zarekomendować ustawienie, które się sprawdziło ?

Nie ma tak łatwo, w każdym pomieszczeniu i ustawieniu w pokoju, z każdą inna elektroniką zagra całościowo zawsze trochę inaczej. 

Godzinę temu, fake_user napisał:

przepraszam, coś nie wyszło z postem.

Zestaw jak w tytule: onkyo tx-8270 + dali zensor 7 + svs sb-1000 (nowy nabytek właśnie testowany).

Muzyka w większości klasyczny rock. Podłączenie przez LFE, w tej chwili woofer ustawiony volume na 3/4.

Eksperymentuję z crossover od 40Hz do full band. W dalszym ciągu nie jestem przekonany do woofera.

Pierwsze wrażenie było takie, że praktycznie nie gra (podniosłem nawet chwilowo poziom sygnału na wyjściu amplitunera).

Dziękuję

Na start spróbuj nim pograć w kilku różnych miejscach w pomieszczeniu. Być może aktualne położenie nie sprzyja graniu.

W Zensorach 7 brakowało dołu na co dzień w stereo, czy do filmów kupiłeś?

Edytowane przez Planeta Dźwięku

Odcięcie w amplitunerze, na subie ustawione LFR.

Sprzęt zdecydowanie do muzyki, nie filmów.

Też mi chodzi po głowie za niski sygnał na wyjściu z amplitunera, dlatego też podkręcałem go przez jakiś czas.

Spróbuję innych miejsc w pomieszczeniu i zmiany fazy.

Dziękuje

wydaje się, że uzyskuję efekt zbliżony do oczekiwanego i dużą różnicę między włączonym i wyłączonym subwooferem w ustawieniu crossover:

front:full band

double bass: on

dziękuję

Wtedy sub gra faktycznie lepiej.

Ale mimo wszystko jak było zasugerowane wyżej w wolnej chwili spróbuj pozmieniać ustawienie go w pomieszczeniu. 

dzień dobry, podsumowanie z testów 🙂

Niestety bas z sb-1000 jest mega "rozlazły" w porównaniu z samymi zensorami, kompletnie mi to nie pasuje. Przy ustawieniu suba poniżej połowy volume, nie słychać/nie czuć dodatkowego efektu. Przy podkręcenie wyżej słychać dudnienie, nic precyzji. Po przeczytaniu wielu opinii liczyłem na więcej.

Nic to, pożyczę kiedyś od znajomego REL'a i z nim potestuję. SVS niestety do zwrotu.

Pozdrawiam

O ile ja się zgadzam nad wyższością subwoofera rel z serii T w stereo nad svs serii SB. 

O tyle z tego ostatniego postu i jestem przekonany że masz coś źle ustawione 

Słyszałem i testowałem ten subwoofer niejednokrotnie w różnych pomieszczeniach i przy prawidłowym ustawieniu nie zachowywał się tak jak ten. 

Nie pamiętam jakie są ustawienia dotyczące subwoofera w twoim amplitunerze Onkyo. Może tam coś jest. 

Ale jeżeli subwoofer albo nie gra albo już wręcz dudni. No to ustawienia albo akustyka.

Byłem zdziwiony zachowaniem subwoofera, próbowałem wszystkich możliwych kombinacji ustawień w amplitunerze i sub-ie.

Spróbuję kiedyś z REL-em.

Jest też jakieś prawdopodobieństwo, że coś wyjście LFE w onkyo szwankuje (od nowości nie było używane/testowane) lub ten konkretny egzemplarz sub-a był trefny.

Skorzystałem z prawa do zwrotu.

Dziękuję i pozdrawiam

No spoko wiesz z drugiej strony to ty masz być zadowolony ze swojego sprzętu więc jeżeli zrobiłeś testy i dane produkty nie przyniósł spodziewanego efektu no to ja to rozumiem po prostu. Bez sensu wydawać kasę tak.