Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik granit+drewno, co o tym myslicie?

górek

Rekomendowane odpowiedzi

Gorek stolik jest piekny. Kolorystycznie tez uwazam ze ciekawy. To zalezy jak pasuje do reszty mieszkanka. Niedlugo sam bede mial mieszkanko i napewno odezwe sie do Ciebie po taki stoliczek o ile mi jeszcze troche grosza zostanie. Takze masz we mnie potencjalnego klienta. Pozdrawiam.

Panowie nie krytykujcie tak elfana; to tego stolika trzeba dobrać po prostu ładnie wyglądające, kolorowe, świecące klocki i tyle:); elfan nie martw się - pogłówkuj trochę nad zmianą kolorystyki lub sposobu nakładania tego lakieru i powinno być lepiej

Ochydny to nie jest, generalnie pomysl bardziej ascetycznego stolika jest dobry wsrod tego "audiofilskiego" cyrku granitowo-blyszczacego. Chyba lepiej/latwiej mozna to rozwiazac przykrecajac te blaty np. 4 solidnymi srubami w rogach do jakis wypustek z tych nog.

No i miej na uwadze zachowanie proporcji miedzy gruboscia polki a masywnoscia reszty badz jej wysokoscią. Bo pomimo solidnosci stali to owe proporcje tez beda brane pod uwage, mniej lub bardziej swiadomie.

Słuchajcie Panowie.Rozumiem wasze zdanie.To jest stolik jak pisałem PROTOTYPOWY,wiec jest taki a nie inny.Na zywo prezentuje sie naprawde bardzo dyskretnie i estetycznie.Juz wziąłem sobie do serca Wasza krytyke i stolik bedzie miał budowe modułową,a wiec dolne blaty beda przechodziły przez rurki.Na dodatek macie racje ze nie nalezy przesadzac z ta solidnoscia,wiec beda blaty 4 mm zamiast 7 mm jak w prezentowanym stoliku.Na dodatek mozna zamówic jesli ktos tak bardzo nie lubi blachy granitowe blaty.I jeszcze jedno,stolik bedzie miał wieksze kolce z duzyki podkładkami.Mysle jeszcze aby zastosowac ciensze rurki np 1 calowe zamiast tych 2 calowych.

elfan:

> stolik bedzie miał budowe modułową,a wiec dolne blaty beda przechodziły przez rurki.

Zrób może tak, by poszczególne moduły nie były ze sobą łączone, tylko stały jeden na drugim. Poręczniej, lepsze możliwości konfiguracyjne (można dobrać różną liczbę i wysokość modułów), a jeśli nóżki każdego elementów zakończysz efektownymi kolcami, to i wyglądać może to świetnie.

> blaty 4 mm zamiast 7 mm jak w prezentowanym stoliku.

Cienkie blaty kiepsko wyglądają z grubaśnymi nogami, całość traci proporcje. Może zamiast blatów poprzestań po prostu na metalowych, możliwie mało rzucających się w oczy krzyżakach bądź ramkach łączących nogi, na których kłaść się będzie półki właściwe, z kamienia, szkła, drewna czy czegoś tam jeszcze?

Mnie się podoba coś takiego (zmodyfikowana OSTOJA na życzenie DarkaM - fotka pochodzi z naszego forum):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i proponuje sie tak nie podniecac juz tym stolikiem moim:).Na zywo nie widzieliscie jak wyglada,bo na tych fotkach teraz stwierdzam tak samo jak Wy,ze nie wyglada to najlepiej,w kazdym razie duzo mniej atrakcyjnie niz na zywo...Fotki na szybko wykonywane w nieciekawej sceneri taki maja puzniej efekt:).Załuje ze wklepiłem te fotki tutaj,za bardzo spontaniczne to było.Nastepne beda duzo lepsze:).Co do blatów,wiecie dlaczego stosuja producenci stolików przewaznie szkło??bo jest duzo tansze od solidnej blachy:).Ja chciałem zeby stolik był bardziej "audiofilski":).Bo nie wyobrazam sobie jako blatu pod sprzet za kilka kzł szkła...jak pisałem wczesniej,jesli nie stal,to granit.

elfan -->

jeśli mogę coś doradzić :)

zrezygnuj z tych ochydnych spawów !!! a blaty wykonaj z drewna :)

kombinacja stal + drewno jest dużo ciekawsza niż oklepane nagrobkowe stoliki z granitu :)

budowa modułowa jak najbardziej :)

zdezintegrowany_3PO

• Redaktorzy

Witam

Drewno sprawdza się idealnie, tylko trzeba trochę się pomęczyć. Zamiast litej dechy trzeba zastosować "deski do krojenia" lub drewniane blaty kuchenne. Może brzmi to śmiesznie ale mówię tu o klejonych z drewnianych sześcianów/kostek blatach. Prawidłowo wykonanie polega na sklejeniu takich kostek różnymi przekrojami, dzięki temu w pewnym stopniu likwidujemy anizotropowe właściwości litego drewna, a zastosowany klej ( oprócz naprzemienności przekrojów ) dodatkowo minimalizuje podatność na rezonanse.

Warto również zastanowić się nad zastosowaniem lignofolu i lignostonu ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

górek -->

raczej się nie zapędziłem z tym granitem ... :)

aktualnie szukam właśnie stolika i powiem Ci że trendy światowe troszkę odbiegają od tego co aktualnie manufakturujesz :)

pewnie że najprościej kupić kawał płyty granitowej i pociąć i znajomego kamieniarza :)

... tyle że to już wszytsko było !!!

stoliki na bazie blatów granitowych są optycznie przysadziste i niestety nie pasują w nowoczesnych wnętrzach :(

zresztą nieważne ... temat przerabiałem już przy produkcji standów !!!

więc wiem jak elastyczni są nasi manufakturzyści ;)

... to tak jak w kawale o Fordzie Mustangu :) który produkowany był we wszystkich kolorach pod warunkiem że był to kolor czerwony :)

pozdrawiam,

zdezintegrowany_3PO

Zdezintegrowany,ale stolik tez gra,wiec blaty z drewna to jeszcze gorszy pomysł niz ze szkła:).To ma byc audiofilski stolik pod sprzet audio czy pod telewizor??:).POza tym jak pisał górek,gusta rózne i kazdemu nie dogodzisz.Jeden bedzie chciał granit bo łądniejszy,nastepny szkło,a jeszcze nastepny drewno.Ja jestem bardzo elastyczny w tych sprawach bo jesli ktos podrzuci rysunek techniczny samego szkieletu badz ja zaproponuje taki to blaty moze sobie dobrac we własnym zakresie według potrzeb,nawet z plastiku:)

Fr@ntz, 23 Maj 2006, 12:55

>Witam

>Drewno sprawdza się idealnie, tylko trzeba trochę się pomęczyć.

Zgadza się.

Na zdjęciu mój stolik a właściwie regał. Regał jest zbudowany z drewna modrzewiowego, klejonego.

wszystkie elementy grubości 40mm. Waga 65kg. Regał stoi na 2 nogach (3cia noga podcięta) i jest przyśrubowany do ściany.

Rozwiązanie podyktowane konstrukcją stropu - drewniany, belkowy (stare budownictwo).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

elfan -->

widać że masz mgliste pojęcie o aktualnie stosowanych technologiach

... proponuję byś poglądowo przyjrzał się kilku stolilkom np. Pagode, Hutter ... stolik Fraim (NAIM)

pisząc drewno nie miałem na myśli ... kawałka bala dżewnianego pociętego na płyty !!!

a odnośnie tej elastyczności o której wspominasz ...

znam ją już z autopsji (kiedyś zwróciłem się do Ciebie z zapytaniem odnośnie propozycji budowy standów) ...

tym razem dziękuję ... szkoda mi czasu no i jakoś nie bardzo uśmiecha mi się patrzeć na pospawaną blachę w salonie :)

pozdarwiam,

zdezintegrowany_3PO

Słuchaj,jesli szkoda czasu na ustalanie co chcesz miec i z czego to jaki problem kupic,płacac odpowiednio u producentów jakich wymieniłes.Za ponad 1000zł powinnec cos znalesc interesujacego,tak estetycznie jak i technoligicznie do Twojego salonu z drewna egoztycznego podddanego wysoce zaawansowanej technologi obróbki.Ja od razu pisze ze nie mam takiej mozliwosci zeby Ci to zrealizowac..

P.S przeczytałem uwaznie Twoje maile do mnie,i nic tam jesli chodzi o drewno nie było wspomniane,tylko o polaczenie granitu.Wiec informuje ze niedawno takia opcje wprowadziłem i jest taka mozliwosc,na dodatek standy moga byc tez skrecane;) i z profilu.

Przepraszam innych za ten off topic,bo miało byc o stolikach.

elfan., 23 Maj 2006, 15:43

>Słuchaj,jesli szkoda czasu na ustalanie co chcesz miec i z czego to jaki problem kupic,płacac

>odpowiednio u producentów jakich wymieniłes.Za ponad 1000zł powinnec cos znalesc interesujacego,tak

>estetycznie jak i technoligicznie do Twojego salonu z drewna egoztycznego podddanego wysoce

>zaawansowanej technologi obróbki.Ja od razu pisze ze nie mam takiej mozliwosci zeby Ci to

>zrealizowac..

no i doszliśmy do sedna sprawy !!!

w przeciwieństwie do Ciebie przywiązuję duża wagę do estetyki więc siłą rzeczy zakończę tą jałową dyskusję

zdezintegrowany_3PO

ps. nie mam podłogi z drewna egzotycznego i porcelanowego WC też nie ;)

elfan., 23 Maj 2006, 15:52

>P.S przeczytałem uwaznie Twoje maile do mnie,i nic tam jesli chodzi o drewno nie było

>wspomniane,tylko o polaczenie granitu.Wiec informuje ze niedawno takia opcje wprowadziłem i jest

>taka mozliwosc,na dodatek standy moga byc tez skrecane;) i z profilu.

>

>Przepraszam innych za ten off topic,bo miało byc o stolikach.

standy już są zbudowane.... spojrzyj do wątku HARBETH CLUB :)

a czy ja gdzieś napisałem że chciałem coś od Ciebie z drewna?

... rozmawiałem jedynie o standach które miały być zbudowane wg. indywidualengo projektu !!!

zdezintegrowany_3PO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.