Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo do MA silver rs6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przyszedł czas na wybranie pierwszego sensowego wzmacniacza. Po roku używania amplitunera z zestawu mini Denona, który o dziwo nawet dawał radę z RS6 w ok 30m^2, przydało by się trochę więcej mocy. Myślę głównie o sprzęcie używanym. Kolumny w obecnym zestawie grały, znośnie bas dość sprężysty, lecz czasem wydawało się jakby gdzieś się gubił. Sam Denon dodał trochę ciepła do brzmienia ale sam grał płasko, bez szczególnej przestrzeni. Szczerze nie mam pojęcia jaki wzmak zgrałby się z kolumnami ,więc liczę na pomoc forumowiczów. Rozważam parę opcji:

-Denon pma 1500ae lub 1510ae to chyba dość bezpieczna i mocna opcja tyle ,że ma trochę lat na karku.

-Marantz pm 8003

-Cambridge CXA60, ten ciekawi mnie najbardziej, mam okazję kupić go w sensownej cenie a jest to sprzęt najnowszy z wymienionych.

-Ciekaw jestem Atolla IN80 (starego)

Jako źródło używam Denona dcd-700ae oraz laptopa z DACiem + Apple music lub Spotify.

https://www.audiostereo.pl/topic/168385-wzmacniacz-stereo-do-ma-silver-rs6/

W czasach ich świetności był polecany do tych kolumn Nad C372.Bardzo dobry wzmacniacz w swojej cenie, posiadający solidny zapas mocy. Może warto obecnie sprawdzić C375?

W miarę nowa jest też Yamaha A S 701 - ciągle na rynku ze sporą mocą,

DAC i regulowanym loudnessem. Używane nieco powyżej 2 kzł.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ze stajni Atola mam dobre doświadczenia  z Atollem IN 50 dawał radę w  trudniejszych warunkach gdzie w Atollu IN100 włączlo się zabezpieczenie . 

Hegel 80 lub 100 też może się podobać. 

Warto sprawdzić?

Edytowane przez bogus18

Atolla nigdy nie słuchałem, mało o nich opinii. Zastanawia mnie czy lepiej kupić sprzęt trochę starszy jak psa 1500ae, który raczej jakościowo był bardzo dobry, czy kupić coś nowszego jak cza 60. Jak dużą różnicę dało by się zobaczyć. Co do poprzednich sprzętów:

Yamaha z tego co kiedyś czytałem z metalową kopułką lubi grać ostro.

Nad to podobno muzykalna maszyna pytanie, czy warto się w to pchać, gdyż Nad to raczej sprzęt słabo wykonany. Też nie wygląda za dobrze. Dobrze było by pójść w coś co sensownie gra i trochę jednak pożyje bez problemów. 

8 minut temu, Filipoo napisał:

Atolla nigdy nie słuchałem, mało o nich opinii. Zastanawia mnie czy lepiej kupić sprzęt trochę starszy jak psa 1500ae, który raczej jakościowo był bardzo dobry, czy kupić coś nowszego jak cza 60. Jak dużą różnicę dało by się zobaczyć. Co do poprzednich sprzętów:

Yamaha z tego co kiedyś czytałem z metalową kopułką lubi grać ostro.

Nad to podobno muzykalna maszyna pytanie, czy warto się w to pchać, gdyż Nad to raczej sprzęt słabo wykonany. Też nie wygląda za dobrze. Dobrze było by pójść w coś co sensownie gra i trochę jednak pożyje bez problemów. 

Zapraszam do Klubu Atolla .

Dużo opini i opisów. Atole od 50 przez 8o ,100 do 200 i wyższe są w sprzedaży i spokojnie możesz przed zakupem posłuchać choć by w salonie  lub nawet wypożyczyć do domu . A jeśli wolisz lub budżet nie ten ?  kupić używkę nie w ciemno A po sprawdzeniu. 

Polecam posłuchać .

W dniu 31.10.2024 o 22:48, Seb1 napisał:

W czasach ich świetności był polecany do tych kolumn Nad C372.Bardzo dobry wzmacniacz w swojej cenie, posiadający solidny zapas mocy. Może warto obecnie sprawdzić C375?

Też o tym pomyślałem, C375 BEE będzie ciekawą opcją!

W dniu 3.11.2024 o 05:29, Gargan napisał:

Skoro lubisz Atoll to po co kombinować? 

IN200 powinien znieść "trudne warunki" bez zadyszki.

Model 200 byłby idealny, na pewno ociepli brzmienie, a mocy tam nie brakuje! Warto pamiętać, że niższe modele Atolla grają bardziej surowo i jest w nich mniej ocieplenia.

Cześć 🙂 Pod Silvery nie szedłbym w CXA, czy Yamahę. Atoll oraz Denon to fajne opcje, możesz też poszukać Regi Elex-R 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Denon 1510/1520 albo atoll in80/100

Ja bym unikał jaśniejszych wzmacniaczy jak Cambridge czy Yamaha.

Chodź starsza seria tu jest RS to inne granie niż RX i obecne serie Silver. Ale wciąż.

• 1 miesiąc później...

Stało się! Wzmacniacz kupiony, dobra oferta zaowocowała zakupem pma 1520ae, nie branego wcześniej pod uwagę. Może wyjdzie lepiej jak zakup tańszych ale starszych modeli. To zawsze jakieś ryzyko. Niezły z niego kloc, super wykonany cały z aluminium tego chciałem. Co ciekawe w najnowszych modelach pojawia się już więcej plastiku za to cena znacznie wzrosła. No cóź nic tylko testować i się cieszyć 🙂