Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe JVC DLA-NZ500/700

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, MarcinRejek napisał:

jest też i żona która pracuje, macie we dwójkę razem 15-20 tys zł

Wiem, że w moim mieście są kiepskie średnie zarobki i uwierz mi, niewiele osób znam z takimi zarobkami na rękę (licząc we dwoje), a koszty wynajmu mieszkań podobne jak wspomniałeś. Oczywiście samemu jest jeszcze trudniej odłożyć z jednej wypłaty, bo koszty opłacenia mieszkania i rachunków zjadają dużą część dochodów. W większych miastach może są takie zarobki o jakich wspominasz ale cała Polska nie mieszka przecież w większych miastach 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, przmor napisał:

Żona też kosztuje i często się nie bilansuje emoji3.png

No tak, tylko uwierz mi że na pewno jest łatwiej...

Nie mam żony ale według mojego myślenia gdybym ją miał to by u mnie wyglądało tak: Ona za swoją wypłatę kupuje jedzenie a Ja opłacam mieszkanie, prąd, woda, gaz, i reszta która nam by została przeznaczamy na widzi mi się, np. Fajki, alco, Kosmetyczka, telefon itd... 

Ja to tak Odbieram/Rozumiem, chyba że się mylę to mnie poprawcie🤣

23 minuty temu, przmor napisał:

Żona też kosztuje i często się nie bilansuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żona sama pracuje i wydaje na siebie SWOJE pieniądze.

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, fetek napisał:

Tylko że bardzo trudno o dobry TV LED a ten rozmiar również zrobi cenę. Tutaj każdy sam powinien odrobić lekcje i zobaczyć czy LED będzie mu pasował.

Jest jeszcze inny aspekt, nawet jeśli Cie stać to jeszcze musi być zasadność wydania a właściwie wyrzeczenia takiej kwoty.

30k najtańszy sensowny projektor, 25k proc + końcówki, 30k fronty + central... do 100k dobijamy szybko i to bez fajerwerków.

Bez przesady nie trzeba od razu systemu dzielonego kupować aby napędzić wydajne głośniki, myślę że większość uznanych producentów Ampli (Marantz,Denon, Pioneer,Onkyo,Yamaha) i ich flagowe najwyższe modele amplitunerów są w stanie spokojnie napędzić nawet drogie i wymagające zespoły kolumn głośnikowych.

Jak ktoś nie ma miejsca na system pre - pro a to trochę miejsca zajmuję procesor + 11 kanałowa końcówka to są 2 duże klocki które mogą lub niekoniecznie muszą się zmieścić w szafce RTV. A jednak flagowy ampli to jeden duży klocek, patrząc na organizację przestrzeni w szafce to lepsze wyjście w wielu instalacjach AV.

Uważam że każdy flagowy ampli wspomnianych wyżej producentów jest w stanie napędzić i dobrze się zgrać z kompletem 11 głośników za nawet ponad 200 tys zł, wychodzi średnio 18 tys na 1 głośnik.

Jest firma zagraniczna a konkretnie u Niemców co regularnie robi kina domowe na RZ70 albo SR8015 lub 8500HA teraz pewnie na Cinema 30 i podłącza do nich Ukraińskie głośniki MAG Thetron lub Szwedzie Procella Audio do wspomnianych wyżej wzmacniaczy i to bez jakichkolwiek końcówek mocy dodatkowych.

Potem tylko pozostaje , to wszystko utrzymać , serwisować  , odświeżać , remontować . I w wieku 54 lat siedzisz sam na hektarach . Mój dziedzic za rok pójdzie na studia , druga dziedziczka już jest gościem w domu .

No tak, tylko uwierz mi że na pewno jest łatwiej...
Nie mam żony ale według mojego myślenia gdybym ją miał to by u mnie wyglądało tak: Ona za swoją wypłatę kupuje jedzenie a Ja opłacam mieszkanie, prąd, woda, gaz, i reszta która nam by została przeznaczamy na widzi mi się, np. Fajki, alco, Kosmetyczka, telefon itd... 
Ja to tak Odbieram/Rozumiem, chyba że się mylę to mnie poprawcie
Miałem żonę więc piszę z doświadczenia
Żona sama pracuje i wydaje na siebie SWOJE pieniądze.
W małżeństwie o ile nie ma rozdzielności majątkowej nie ma pojęcia MOJE pieniądze.
7 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Panowie ale zapominacie o jednym! Macie rodziny! Więc jest też i żona która pracuje, macie we dwójkę razem 15-20 tys zł. więc jest znacznie łatwiej, a będąc samemu i zarabiając 7-8 tys zł to też nie jest kolorowo... wynajem mieszkania to koszt około 2-3 tys zł we Wrocławiu, gdzie jedzenie, gdzie paliwo a swoje widzi mi się to już nie wypisuje. Każdy klepie ozorem a relatywnie wesoło nie jest! 

Wrocław 2-3k to sam wynajem a jeszcze czynsz i opłaty..

7 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Średnie dwie wypłaty ...DPD płaci 2300 na rękę

Na jakim stanowisku i w jakim kraju ?

6 godzin temu, MarcinRejek napisał:

No to dużo... 

tia kurier który dostaje 10k na rękę... naprawdę w to wierzysz ?

Następny co nie trybi...🤦‍♂️Nigdzie nie napisałem ,że chodzi o mnie.

a czy ja gdzieś pisałem że chodzi o Ciebie ?

Nie wydaje mi się ,że co drugi Kowalski kupuje za trzy wypłaty taki projektor...ale może się mylę

Kowalski jak wszystko opłaci to z tych 2300 zostaje mu niewiele, mało tego siedzi na wynajętym i znając życie  swojego ma niewiele.  Akurat w Polsce ta relacja wygląda dużo lepiej

6 godzin temu, brewka87 napisał:

W większych miastach może są takie zarobki o jakich wspominasz ale cała Polska nie mieszka przecież w większych miastach 😉

ale w dużych miast trudniej się utrzymać, koszty też są wyższe.

6 godzin temu, przmor napisał:

Żona też kosztuje i często się nie bilansuje

Ukryta Zawartość

Moja się bilansuje, jeszcze mnie utrzymuje 😅

6 godzin temu, Rybens86 napisał:

Dlatego ja wyjechałem , była okazja ,zarobki spoko ,parę lat i mam dom i bez hipoteki i mam nadzieję będę żyć na luzie;)

No to gratulacje i nic tylko się cieszyć. Niestety ja znam masę ludzi, którzy wyjechali i nie mieli tyle szczęścia.

5 godzin temu, JVC 4K napisał:

Bez przesady nie trzeba od razu systemu dzielonego kupować aby napędzić wydajne głośniki, myślę że większość uznanych producentów Ampli (Marantz,Denon, Pioneer,Onkyo,Yamaha) i ich flagowe najwyższe modele amplitunerów są w stanie spokojnie napędzić nawet drogie i wymagające zespoły kolumn głośnikowych.

Nie chodzi o zdolność napędzenia a "jakość". Po za tym nie mówiłbym chop bo rezerwy prądowe są komiczne niskie nawet w topowych klockach.

Co do ostatniego akapitu... cóż nie każdy z nas ma drące ryja głośniki typowo kinowe osiągające bardzo wysokie SLP z W a Ty podałeś przykład aż 97db !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
6 minut temu, fetek napisał:

Wrocław 2-3k to sam wynajem a jeszcze czynsz i opłaty..

Na jakim stanowisku i w jakim kraju ?

tia kurier który dostaje 10k na rękę... naprawdę w to wierzysz ?

a czy ja gdzieś pisałem że chodzi o Ciebie ?

Kowalski jak wszystko opłaci to z tych 2300 zostaje mu niewiele, mało tego siedzi na wynajętym i znając życie  swojego ma niewiele.  Akurat w Polsce ta relacja wygląda dużo lepiej

ale w dużych miast trudniej się utrzymać, koszty też są wyższe.

Moja się bilansuje, jeszcze mnie utrzymuje 😅

No to gratulacje i nic tylko się cieszyć. Niestety ja znam masę ludzi, którzy wyjechali i nie mieli tyle szczęścia.

Z żoną wyjechaliśmy z jakimiś umiejętnościami nie tylko językowymi nie mamy z tym problemu+ moja żona ogólnie pracuje przy dość nie typowym zajęciu jakim j jest spawanie alu pod rentgen cystern nadzoruje swój dział itd więc radzimy sobie tutaj ja też w tej branży...ale widze jacy dziś młodzi ludzie przyjeżdżają bez języka , często byle na ziolo było bo nie daleko Holandia a nawet nie umieja po angielsku powiedzieć że chcą isc do domu wcześniej 🤣, a potem opinia o Polakach jest jaka jest...

Teraz, Rybens86 napisał:

często byle na ziolo było bo nie daleko Holandia a nawet nie umieja po angielsku powiedzieć że chcą isc do domu wcześniej 🤣, a potem opinia o Polakach jest jaka jest...

Jak byłem u kuzyna przy granicy z Holandią to stwierdziłem że język jest zbędny, tam jest tylu naszych że nawet w sklepach się po polsku dogadasz a jak nie to na migi 🤪

1 minutę temu, fetek napisał:

Jak byłem u kuzyna przy granicy z Holandią to stwierdziłem że język jest zbędny, tam jest tylu naszych że nawet w sklepach się po polsku dogadasz a jak nie to na migi 🤪

No jest sporo Polaków przez to właśnie że Holandia blisko, turasow sporo też ale jak widzę to u mnie w mieście główna ulica to barber albo kebab i kurde wszystko sie jakoś potrafi utrzymac 🤣 

..

59 minut temu, Rybens86 napisał:

Z żoną wyjechaliśmy z jakimiś umiejętnościami

Nie obraź się ,trzeba było ten dom budować tam gdzie pracujesz...Dlaczego?

Dlatego ,że wybudujesz, a zanim wykończysz ,to tylko gościem tam będziesz.Potem stwierdzisz ,że szkoda roboty zostawiać i tak będziesz jeździł na święta i do urzędów.Dzieci podrosną zaczną szkołę...Stwierdzisz a to zostajemy...I zostaniesz, a dom? pusty zostanie ...Potem tylko remonty i opłaty zostaną.Znam to z autopsji😏

10 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Nie obraź się ,trzeba było ten dom budować tam gdzie pracujesz...Dlaczego?

Dlatego ,że wybudujesz, a zanim wykończysz ,to tylko gościem tam będziesz.Potem stwierdzisz ,że szkoda roboty zostawiać i tak będziesz jeździł na święta i do urzędów.Dzieci podrosną zaczną szkołę...Stwierdzisz a to zostajemy...I zostaniesz, a dom? pusty zostanie ...Potem tylko remonty i opłaty zostaną.Znam to z autopsji😏

Nie... mylisz się bardzo , kończymy wracamy i żyjemy sobie .. Nie chce tu siedzieć dzieci też wola w Polsce nie po to buduje żeby być tam na chwilę także spokojnie.Pomimo dobrej pracy języka wolę być w Polsce a z własnym domem bez płacenia za wynajem czy raty hipoteki to też inaczej, pewnie moglbym tutaj zyc budować no ale kurde to nie to a żyć w kraju w którym źle się czujesz.... Potem bym sobie tego nie wybaczył na koniec życia kasa to nie wszystko;)

Edytowane przez Rybens86
Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Rybens86 napisał:

Nie chce tu siedzieć

Mam tak samo, chociaż teraz jestem w PL i idąc ulicą zamiast Polskiego swojego języka słyszeć to słyszę Ukraine i Angielski... i czuję się jak bym był za granicą nie w swoim kraju. Tak mnie to wkur... że bym tych wszystkich porozpier... 

12 minut temu, Rybens86 napisał:

Pomimo dobrej pracy języka wolę być w Polsce a z własnym domem bez płacenia za wynajem czy raty hipoteki to też inacze

Dokładnie tak, też dałem dupy nie kupując ziemi 3 lata temu😞 ważniejsze było kino i auto niż ziemia... teraz dopiero wiem co straciłem

Dobrze wiedzieć że nie jestem sam w swoim myśleniu;) 

Co do obcych u nas to może być jeszcze gorzej eh

Ziemia dobra sprawa , ja dostałem od rodziców więc decyzja o budowie domu była łatwiejsza... Ale to też nie było od tak po prostu pewnego dnia stwierdziłem że nie będę tu żył ziemia jest  można budować więc tak zrobiliśmy i to jest i była najlepsza decyzja jak na razie czego Ci też życzę bo warto patrzeć jak coś twojego rośnie w oczach i wiesz że to jest twoje albo będzie dzieci 

3 godziny temu, Rybens86 napisał:

Nie... mylisz się bardzo , kończymy wracamy i żyjemy sobie .. Nie chce tu siedzieć dzieci też wola w Polsce nie po to buduje żeby być tam

Też tak myślałem....i co ? I 28 lat nie wiadomo kiedy  a dom? Stoi i trzeba ogrzewać i rachunki płacić ...co chwila chwasty rwać bo,po pół roku zarasta eh...

Ale serdecznie ci tego życzę .Wracaj ...😅

Ok rozumiem Twój punkt widzenia, ale widzę jak żyje moja rodzina, znajomi dają rady na wakacje jeżdżą, do knajp chodzą prowadzą normalne życie tylko właśnie myk w tym że nie muszą oddawac jednej wypłaty na hipoteke czy wynajem więc dlaczego i ja nie mógł bym tak żyć , czemu z jakiś przyzwyczajeń czy pogoni za kasa mam rezygnować z czucia się dobrze w swoim kraju a nie tak jak teraz trochę złota klatka co nie czyni mnie w pełni szczęśliwym w życiu.Wyjechalem za granicę właśnie  żeby wybudować dom w szybkim tempie i mieć z głowy , cieszyć się życiem , bez hipoteki bez noza na gardle była ku temu dobra okazja i tak to wyszło Siła napędowa dla budowy domu było dzieckob potem drugie a nie gniecenie się w mieszkaniu;)

Dam Ci znać jak już będe spakowany 🤣

Edytowane przez Rybens86

Pal licho , jak wybudujesz się w rejonie rozwiniętym pod względem przemysłowym , transportu , uczelni .

Ale jeżeli budujesz się w Polsce ,,B"  , to piździec z takiej inwestycji .

Teraz jeździ się za pracą  , potem za dziećmi . Dom jest kotwicą 

10 godzin temu, Rybens86 napisał:

Co do obcych u nas to może być jeszcze gorzej eh

nie może a na pewno będzie.

10 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Mam tak samo, chociaż teraz jestem w PL i idąc ulicą zamiast Polskiego swojego języka słyszeć to słyszę Ukraine i Angielski... i czuję się jak bym był za granicą nie w swoim kraju. Tak mnie to wkur... że bym tych wszystkich porozpier... 

Tylko pamiętaj że oni tak jak Ty tam nie są u siebie. Mniej tez na uwadze że u nas jest bardzo wielu turystów z różnych krajów i to się naprawdę chwali. 

Co nie zmienia faktu że odczucia mam podobne.

2 godziny temu, max720 napisał:

Pal licho , jak wybudujesz się w rejonie rozwiniętym pod względem przemysłowym , transportu , uczelni .

Ale jeżeli budujesz się w Polsce ,,B"  , to piździec z takiej inwestycji .

Teraz jeździ się za pracą  , potem za dziećmi . Dom jest kotwicą 

Pod Krakowem mieszkam:)

6 minut temu, max720 napisał:

Brawo 🙂

Ja z Wrocławia 29 lat temu pojechałem za spódnicą na Podlasie 🙂

Tutaj mówi się na to - DUREŃ 🙂

Teraz zgadzam się z nimi 🙂

No ale się wyprowadzasz? Pisałeś gdzieś o tym?

Taki plan 🙂 Bo , tutaj już mnie powoli CH... Strzela:) Ale , czy odnajdę się po tylu latach w mieście ? Tu mam obawy 😞

Skomplikowane to wszystko 😞

4 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Są zalety są i wady...Kto co lubi😅

Ja mieszkałem 10 lat w Krakowie i miałem dość tego ścisku, korków, tłumów już bym tam nie chciał mieszkać dlatego wolę jechać do Krakowa 50 minut niż tak jak kiedyś z jednego końca ma drugie też 50 minut...

11 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Jak na emigranta zarobkowego, który nie potrafi poprawnie pisać w ojczystym języku to bardzo mocny statement. 

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Chloru napisał:

Jak na emigranta zarobkowego, który nie potrafi poprawnie pisać w ojczystym języku to bardzo mocny statement. 

No i zajebi... konstruktywna wypowiedź, nie ma co 🤣🤣🤣

Temat zamiast tyczyć się Projektora NZ500 czy to też NZ700 przeobraził się w temat o życiu i mieszkaniu, niestety nie mam już ochoty kontynuować tego co zacząłem. Sam sobie dojdę do tego czy go kupić czy nie...

Zamykam temat

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.