Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, dedal75 napisał:

@Raptor99 a reszta gratów i pomieszczenie ?

Pokój prostokąt około 26m2 i gra:

• Monitor Audio silver 500 7G (nowe dopiero okolo 30h przegrały)
  • Yamaha DSP - Z9 
  • głośnikowe za okolo 33zł/mb + interkonekt analogowy 2xRCA - Inakustik Premium okolo 170zł  (nie słyszałem zbytnio różnicy do poprzednich Vitalco za 30zł ale test jeszcze ponowię) 
  • WIIM Ultra to pierwszy streamer w życiu i porównywałem tylko do dotychczasowego Denona 3910. Postanowiłem że płyty CD zgram na SSD i będę używał tylko streamera (bardzo prawdopodobnie ES A6 już pozostanie bo nie chcę wydawać więcej pln)
  • czasami wspomaga SUB Jamo D6 ( na razie muszę streamer skompletować) szkoda że ES nie ma wyjścia bezpośrednio na SUB.
Edytowane przez Raptor99
47 minut temu, dedal75 napisał:

Monitor Audio jak i Yamaha to raczej też jasne granie. 

Też tak wyczytałem o MA przed zakupem, ale dla mnie ważne jest aby nie "kuło" w uszy przy głośnym słuchaniu muzyki. Nie mam porównania do podobnych kolumn i ocenić pod kątem jasnego grania. Mogę porównać jedynie do wcześniej pożyczonych od taty z niższej półki - Dali Concept 6 i grając w tym samym pomieszczeniu i na elektronice pod kątem jasności grało bardzo podobnie. Wcześniej miałem giganty KODA K-6000 ale były poprostu za ogromne. Obecnie dla mnie pod kątem jasności dźwięku zestaw jest jak najbardziej OK i całość zrównoważona z naciskiem na bas.

Edytowane przez Raptor99

No to nie zrównoważona , bo nacisk na bass.

Nie będę dyskutowac -gra -to najważniejsze. 

Moja starsza wersja czyli BX zagrała dopiero z Advance Acoustic , żaden Cambridge,  Creek , ani Marantz sie nie spisał , no ale to lata temu było .

Pzdr 

Ps poczekam co napiszesz o eversolo.

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, Raptor99 napisał:

Teraz odpaliłem jeszcze z DVD Denona płyte CD - Sailing on the seven seas (OMD) i po chwili przepiąłej kable do WIIMa puszczając z TIDALA to samo wykonanie w jakości HIGH (czyli CD) i się potwierdza że poprostu DVD Denona gra czyściej i wyraźniej i ogólny odbiór z tego powodu dla mnie jest znacznie lepszy. Z WIIMa grało również całość jakby lekko z nałożonym kocem. Nie wnikałem w szczegóły muzyki i nie analizuję dźwięku, bo może tych różnic jest znacznie więcej niż powyższe, słuchałem zaledwie chwilkę może z pół minuty i jak zawsze głośno aby lepiej usłyszeć. Zobaczymy co ES A6 pokaże.

Czyli porównujesz cd z jakimś plikiem z tidala i na tej podstawie opisujesz różnice w brzmieniu urządzeń?

Czyli porównujesz cd z jakimś plikiem z tidala i na tej podstawie opisujesz różnice w brzmieniu urządzeń?
Owszem, dobrze byłoby porównywać jabłka do jabłek. Ale nie o to chyba do końca tu chodzi. Mimo że kolega porównuje granie z płyt CD do streamingu to dlaczego mamy nie wymagać, by ów streaming grał klarownie, czytelnie, detalicznie i bez tego wspomnianego rozmycia tudzież zamglenia. Dla mnie wcale nie jest oczywiste że cd ma wyższość i to porównanie nie ma racji bytu. Zresztą jest o tym osobny wątek cd vs streaming i każdy kto ma cedeka i kolekcję płyt wie, że niejednokrotnie streaming gra lepiej. Kwestia samego cedeka, jakości płyt, ich wydania itd. Temat rzeka. Jest cała masa badziewnie grających cedeków przecież. W tym przypadku streamer zagrał z opisanymi ułomnościami i tu nie ma co się czepiać.

Teraz odpaliłem jeszcze z DVD Denona płyte CD - Sailing on the seven seas (OMD) i po chwili przepiąłej kable do WIIMa puszczając z TIDALA to samo wykonanie w jakości HIGH (czyli CD) i się potwierdza że poprostu DVD Denona gra czyściej i wyraźniej i ogólny odbiór z tego powodu dla mnie jest znacznie lepszy. Z WIIMa grało również całość jakby lekko z nałożonym kocem. Nie wnikałem w szczegóły muzyki i nie analizuję dźwięku, bo może tych różnic jest znacznie więcej niż powyższe, słuchałem zaledwie chwilkę może z pół minuty i jak zawsze głośno aby lepiej usłyszeć. Zobaczymy co ES A6 pokaże.

Zgraj CD na dysk, i odpal w tej formie na Wiim, to chyba bardziej uczciwe porównanie niż puszczanie z Tidala. ES A6 i wiim korzystają z tych samych kości DAC, ES ma 2, Wiim 1, ja bym znacznych różnic nie oczekiwał pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. Porównywałem kiedyś w.w. DVD i parę CDeków do mojego pierwszego streamera marantz NA7004 i napiszę że różnica w dźwięku pomiędzy marantzem a całą resztą źródeł była zauważalnie lepsza (na korzyść marantza) . Więc albo jest regres w tych streamerach albo może inaczej odbieramy muzykę. 

14 minut temu, Wito76 napisał:
34 minuty temu, Allmr napisał:

Owszem, dobrze byłoby porównywać jabłka do jabłek. Ale nie o to chyba do końca tu chodzi. Mimo że kolega porównuje granie z płyt CD do streamingu to dlaczego mamy nie wymagać, by ów streaming grał klarownie, czytelnie, detalicznie i bez tego wspomnianego rozmycia tudzież zamglenia. Dla mnie wcale nie jest oczywiste że cd ma wyższość i to porównanie nie ma racji bytu. Zresztą jest o tym osobny wątek cd vs streaming i każdy kto ma cedeka i kolekcję płyt wie, że niejednokrotnie streaming gra lepiej. Kwestia samego cedeka, jakości płyt, ich wydania itd. Temat rzeka. Jest cała masa badziewnie grających cedeków przecież. W tym przypadku streamer zagrał z opisanymi ułomnościami i tu nie ma co się czepiać.

Ja robiłem u siebie porównanie Tidal vs CD. Wybrałem te same realizacje. Strim szedł przez strimer Onkyo, a CD po Coax z CD też Onkyo. Oba urządzenia na tej samej kości w sekcji cyfrowej. DAC ten sam. Więc myślę że wyeliminowalem prawie do zera różnice w sprzęcie. I nie mogłem odróżnić CD od Tidala. Ale trzeba to robić po prostu rzetelnie, te porównania. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Yamaha DSP - Z9

A ja gra ta Yamaha (to chyba porządny kloc) podłączając czy Denona czy wiima po cyfrze? Masz tak mało kabli że musisz przepinać ?

Godzinę temu, ro35 napisał:

A ja gra ta Yamaha (to chyba porządny kloc) podłączając czy Denona czy wiima po cyfrze? Masz tak mało kabli że musisz przepinać ?

No ja jestem zadowolony jest zbudowana jak czołg i ma potężne zasilanie - kiedyś to był flagowy model za 20k zl.

Pamiętam że była znaczna różnica na PLUS po wymienie z amplitunera Denona 3805. 

Tak porównywałem Yamahę w ten sposób ale krótko. Różnica jest taka że Yamaha  jest pomiędzy WIIM Ultra i Denonen 3910 ale teraz nie powiem czy jest jej blizej do Denona czy do Wiima. Różnice były małe. Powinna być jednak bliżej Denona.

1 godzinę temu, methan napisał:

ES A6 i wiim korzystają z tych samych kości DAC, ES ma 2, Wiim 1, ja bym znacznych różnic nie oczekiwał pomiędzy tymi dwoma urządzeniami.

tak, ale np. streamery CA mają gorsze DACi w porównaniu do ES lub WIIM Ultra a nie grają ponoć tak słabo, a ceny mają wyższe od Chińskich odpowiedników.

Poza Tym ES chwali się poniższymi które również wpływa oprócz samego DACa.:

"m.in. kondensatory WIMA z Niemiec, dedykowane dla audio kondensatory NICHCON, kondensator chipowy Murata, przekaźniki Omron z Japonii, wzmacniacze operacyjne TI Audio z USA, itp. Celem zastosowania tak wysokiej jakości podzespołów jest zapewnienie bardziej autentycznego dźwięku, z większą czystością i klarownością."

dlatego tak sobie myślę. dobrze że Wiim jest, poczynając od mini, sam mam proplusa, dzięki niemy za marny pieniądz 😉 korzystam z dobrodziejstw streamingu. jest to tani sprzęt. ma wbudowany dac, który gra poprawnie. ale ma wyjścia cyfrowe. dlatego nawet nie myślałem czy korzystać z jego wyjść analogowych mając zewnętrzne dac. jednak sporo droższe, z lepszym zasilaniem. droższe katalogowo, bo można kupić z drugiej ręki tanio. nawet tu na forum kolega się ogłaszał z m2tech young za niewielkie pieniądze, niestety za późno to zauważyłem.

dlatego też, wydawało mi się, że ta yamaha powinna grać lepiej po cyfrze, to był kiedyś sprzęt marzeń... które kiedyś się spełniają 🙂

25 minut temu, Raptor99 napisał:

No ja jestem zadowolony jest zbudowana jak czołg i ma potężne zasilanie - kiedyś to był flagowy model za 20k zl.

Z mojego doświadczenia niestety nie wiele to dziś znaczy. 

?👈

czy z twojego doświadczenia, leciwy już parasound dac-1000 na pcm63, zbudowany jak czołg nie zagra dobrze w porównaniu do nowoczesnych chińskich dac typu topping?

Pewnie zagra. Kwestia co kto czego oczekuje. PCM63 znam dość dobrze w różnych aplikacjach i nie wydał bym na tego Parasound więcej jak kilka setek. I to nie wiadomo jak by się wpisał w resztę systemu. Sek w tym że przerobiłem wiele odtwarzaczy na tych topowych, chwalonych kościach. Ale z drugiej strony nie znam tych nowych chińskich przetwornikow, bo nigdy nie były w moim kręgu zainteresowan.

Edytowane przez rafal735r

?👈

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Kwestia co kto czego oczekuje

i o to chodzi. ale raczej nie kto czego oczekuje, ale co komu się spodoba. tego nie wie nikt.

mam w systemie teraz dwa dac, jeden nowoczesny, droższy, drugi wyceniany niżej, kupiony za niewielki pieniądz z drugiej ręki. jak bym kogoś posadził i przełączał dac to pewnie powie że ten drugi gra "lepiej". a dlaczego? bo ten drugi daje wyższe napięcie wyjściowe i gra trochę głośniej 🙂

sorry za oftop, bo temat wątku inny.

No tak, kwestia głośności to temat dawno poruszany. Dlatego ja jak mam możliwość to zawsze to wyrównuje. Ale rzadko się zdarza że jest jakas większa różnica w głośności. 

?👈

standard to 2V, mój myrad z20 na cirrus logic daje 2,3V. dlatego też ciekaw byłem m2tech young bo tam jest 2,65V. a moja końcówka mocy ma niską czułość i muszę mocniej kręcić regulacją głośności (pre pasywne).

standard to 2V, mój myrad z20 na cirrus logic daje 2,3V. dlatego też ciekaw byłem m2tech young bo tam jest 2,65V. a moja końcówka mocy ma niską czułość i muszę mocniej kręcić regulacją głośności (pre pasywne).
Mój trzeci dac (dac-amp słuchawkowy) jaki mam w domu , a w zasadzie to synkowi nastolatkowi kupiłem do kompa i jego wzmacniacza, to taki mały Smsl M3. Jest na tej samej kości co Myrad Z20. Oczywiście podłączyłem go w swoim systemie posłuchać i całkiem fajne jest to granie. Trochę cieplejsze, może nie tak precyzyjne jak te nowsze na Sabre, ale takie muzykalne i przyjemne. Smsl chwalił się swego czasu , że to dac na kości stosowanej w porządnych DACach np Myrad . A może w jakiejś krajowej recenzji to widziałem, nie pamiętam już.
Godzinę temu, Raptor99 napisał:

Poza Tym ES chwali się poniższymi które również wpływa oprócz samego DACa.:

"m.in. kondensatory WIMA z Niemiec, dedykowane dla audio kondensatory NICHCON, kondensator chipowy Murata, przekaźniki Omron z Japonii, wzmacniacze operacyjne TI Audio z USA, itp. Celem zastosowania tak wysokiej jakości podzespołów jest zapewnienie bardziej autentycznego dźwięku, z większą czystością i klarownością."

A może Master Edition? Dojdą jeszcze opa1612 dla jeszcze lepszej jakości dźwięku, akurat te same co w WiiM Ultra.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Te wszystkie Wima, Nichicon itd są ok, ale to żaden top. Oczywiście zawsze to lepiej niż jakieś chińskie noname. A opampy 1612 leżą mi już rok w szufladzie. Trochę kombinowałem z opampami w cedeku. Wylutowane oryginalne a w zamian podstawka pod opampy i różne eksperymenty. No i wspomniane 1612 owszem grają detalicznie, precyzyjnie ale jakoś mniej muzykalnie, czasem trochę ostro i z sybilantem. Takie "chińskie granie" trochę. Stanęło na Opa 627 i szkoda mi już więcej kasy ładować "do szuflady".

7 minut temu, Wito76 napisał:

Smsl chwalił się swego czasu , że to dac na kości stosowanej w porządnych DAC

bo te kości były też stosowane w dużo droższych dac. tu na forum w archiwaliach można znaleźć opinie.

a wracając do wiimów. odebrałem dzisiaj świeżo zakupiony cd Ash Ra Tempel "Friendship" (mam słabość do starszej niemieckiej elektroniki). jako że to niszowe wydawnictwo, raczej bez reedycji, porównałem: ta sama płytka z wiim proplusa (amazon music) oraz jako nośnik cd z transportu shanlinga et3. kable do tego samego dac. trudno o różnice.

i tego można wymagać od dobrego taniego streamera. nie wnikam jakimi kablami było to łączone (wiim optykiem shanling usb, nie ważna marka - pospolite kable). streamer i trzy razy droższy transport cd - wynik podobny. jest pokusa aby spróbować dużo droższego streamera jako transport, ale chyba nie warto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
19 minut temu, ProjectPi napisał:

A może Master Edition? Dojdą jeszcze opa1612 dla jeszcze lepszej jakości dźwięku, akurat te same co w WiiM Ultra.

a co, uważacie że nie będzie różnicy w dźwięku przy ES A6 na PLUS ? 🙂 np większej ostrości, czystości i dokładności 

Piszę jako "Wy" bo widzę że kilka osób z takim przesłaniem w tym wątku pisze.

Dopóki jutro nie wyjadę do sklepu to nadal biorę pod uwagę wszystkie komentarze 🙂 bo gdyby nie było żadnej różnicy w dźwięku pomiędzy tymi odtwarzaczami to raczej nie ma sensu dopłacać x2

Edytowane przez Raptor99

A nic a nic nie uważacie. Za to ciekawi mnie, kto zgadłby, czym będzie kolejny produkt od WiiM.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

15 godzin temu, Wito76 napisał:
15 godzin temu, Allmr napisał:

Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, a zwłaszcza z pierwszym zdaniem.

Skoro testujecie też to urządzenie jako transport, to co szkodzi zgrać plik z cd? Choć i tu pozostaje kwestia dac'a. Ale te podobno grają wszystkie tak samo.

15 godzin temu, rafal735r napisał:

a robiłem u siebie porównanie Tidal vs CD. Wybrałem te same realizacje.

Skąd wiesz, że to te same realizacje?

Wiesz na pewno, żę zarówno tidal jak i spotify stosuje jakieś swoje algorytmy (czy jak to się tam fachowo nazywa). Niestety moje wrażenie jest takie, że dostajemy coraz większe gó... jakościowe, obrobione tak żeby z telefonu na słuchaweczkach jakoś to leciało.

W dniu 19.11.2024 o 17:40, Lech36 napisał:

A dlaczego ktoś miałby się zachwycić? Trzeba słuchać muzyki. WiiM to tylko urządzenie techniczne do odtwarzania tej muzyki. Zachwycać się trzeba samą muzyką.

Kurczę no jak nigdy się z tobą zgadzam. 

Piąteczka 

13 godzin temu, rafal735r napisał:

Wiim Ultra Super Pro? 🙂

Na końcu jeszcze "plus" nie zapominaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi