Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, dedal75 napisał:

Jaka resztę? 

Źródło do kolumn dobierasz  , czy wzmacniacz ?

A co chcesz wiedzieć chłopaku?

Chcę wiedzieć, co tak naprawdę Ty wiesz w temacie dot. sprzętu audio, bo obawiam sie, ze jednak bardzo niewiele.

Edytowane przez Nil

A raptor ma transport + dac?

No stwierdzenie że ultra nie pasuje do MA Silver brzmi co najmniej dziwnie.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, Nil napisał:

Chcę wiedzieć, co tak naprawdę Ty wieszm w temacie dot. sprzętu audio, bo obawiam sie, ze jednak bardzo niewiele.

Najważniejsze że ty  wiesz ze ja nie wiem , i tego się trzymajmy 👍

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Same sprzeczne informacje wrażeniowe na temat tych dwóch streamerów, czas na wykazanie się forumowych naukowców! 

Dlatego trzeba takie rzeczy sprawdzać osobiscie 😉

Edytowane przez dedal75

8 minut temu, Nil napisał:

Co jest w tym nielogicznego i nierealnego?

Opisując swoje "doswiadczenie", piszesz, ze w Eversolo jest więcej basów, więcej średnich tonów i wiecej wysopkich tonów - to jest dopiero nielogiczne.

no nierealne że ES A8 który ma lepsze elementy jest lepszy od WIIM Ultra, rozumiem że to był sarkazm 🙂

Pisałem w pospiechu i może nie do końca wyrażam się poprawnie.

• Pisząc więcej basu mam na myśli poprostu większą "moc" i bardziej dokładne dynamiczne uderzenie (konurowe), bardziej zróżnicowany bas.
  • Jeżęli chodzi o środek to poprostu dźwięk jest bardziej nasycony, nie jest suchy, jest dokładniejszy (zaznaczam że nie analizuje dokładnie dźwięku tylko to co słyszę na pierwszy "rzut" ucha).
  • Jeżeli chodzi o wysokie to jest najwieksza różnica, dużo więcej szczegółów (WIIM nie gra wszystkiego), góra bardziej nasycona i przyjemniejsza dla ucha.  To tyle z mojej strony 🙂 

Dla wszystkich było jasne co masz na myśli, ale jak ktoś chce trollować to łapie za słówka, próbuje zdeprecjonować i takie tam różne nieczyste sztuczki.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Raptor99 napisał:

no nierealne że ES A8 który ma lepsze elementy jest lepszy od WIIM Ultra, rozumiem że to był sarkazm 🙂

Pisałem w pospiechu i może nie do końca wyrażam się poprawnie.

• Pisząc więcej basu mam na myśli poprostu większą "moc" i bardziej dokładne dynamiczne uderzenie (konurowe), bardziej zróżnicowany bas.
  • Jeżęli chodzi o środek to poprostu dźwięk jest bardziej nasycony, nie jest suchy, jest dokładniejszy (zaznaczam że nie analizuje dokładnie dźwięku tylko to co słyszę na pierwszy "rzut" ucha).
  • Jeżeli chodzi o wysokie to jest najwieksza różnica, dużo więcej szczegółów (WIIM nie gra wszystkiego), góra bardziej nasycona i przyjemniejsza dla ucha.  To tyle z mojej strony 🙂 

Jest wszystkiego wiecej, większa moc ( w streamerze!?) bardziej nasycone średnie tony  - czym niby sa one nasycone,  czy może sa głośniejsze, co to znaczy dokladniejsze średnie tony, jakich szczegółów w zakresie wysokich tonów jest więcej, czego niby nie gra Wiim, jakich częstotliwości?

Przypominam, że straemer tylko przekazuje sygnał cyfrowy bez ingerncję w niego, a DAC go "przerabia" na tor analogowy w sposób możliwe najbardziej "płaski"

Daruj, ale to co piszesz nie ma sensu.

Edytowane przez Nil
literówka
5 minut temu, Nil napisał:

Jest wszystkiego wiecej, większa moc ( w streamerze!?) bardziej nasycone średnie tony  - czym niby sa one nasycone,  czy może sa głośniejsze, co to znaczy dokladniejsze średnie ton, jakich szczegółów w zakresie wysokich tonów jest więcej, czego niby nie gra Wiim, jakich częstotliwości?

Przypominam, że straemer tylko przekazuje sygnał cyfrowy bez ingerncję w niego, a DAC go "przerabia" na tor analogowy w sposób możliwe najbardziej "płaski"

Daruje, ale to co piszesz nie ma sensu.

Nie ma problemu kolego NIL, dlatego na końcu napisałem aby każy przed zakupem wypożyczył oba sprzęty i je ocenił na swoim sprzęcie przy swoich warunkach i oczekiwaniach 🙂

Nie wnikam w szczegóły techniczne ale na pewno masz rację z tej perspektywy.

Ja tylko opisałem moje odczucia i doświadczenie widocznie ten DAC jest tak "skonfigurowany i podkręcony" że odczucia słuchowe są tak dobre. 

Wg mnie oba sprzęty są bardzo dobre WIIM oraz ES i warte tyle ile w cennikach oficjalnych. 

Edytowane przez Raptor99
2 godziny temu, Nil napisał:

Ktoś Ci płaci za pisanie takich rzeczy???
Więcej basów, więcej średnich tonów i więcej wysokich, więcej wszystkiego, przy tym, do tego ta cudowna lekkość... 🤣

Koledze to proponuję kowadło.

Spuścic se na głowę. 

2 godziny temu, Raptor99 napisał:

Nikt nie płaci bo takie są różnice do Wiima w moich warunkach, na razie to ja sam musiałem dopłacić do ES ME.

Ty lepiej napisz ile ci zapłacili za tą opinie 😆

?👈

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Raptor99 napisał:

Ja tylko opisałem moje odczucia i doświadczenie widocznie ten DAC jest tak "skonfigurowany i podkręcony" że odczucia słuchowe są tak dobre. 

To by znaczyło, ze ten DAC nie jest dobry, powinien być całkowicie "neutralny", wręcz "niezauważalny".

Wiim jest wart tego co kosztuje, Eversolo nie, jego cena jest zdecydowanie  przewartościowana, róznice w dźwięku pomiedzy Wiim Ultra a Eversolo DMP A6 są niewielkie, wręcz symboliczne i tak naprawdę nie wiadomo w którą stronę.

Edytowane przez Nil
50 minut temu, Nil napisał:

Chcę wiedzieć, co tak naprawdę Ty wiesz w temacie dot. sprzętu audio, bo obawiam sie, ze jednak bardzo niewiele.

Obawiam się że jest całkowicie na opak. 

3 minuty temu, Nil napisał:

To by znaczyło, ze ten DAC nie jest dobry, powinien być całkowicie "neutralny", wręcz "niezauważalny".

Wiim jest wart tego co kosztuje, Eversolo nie, jego cena jest zdecydowanie  przewartościowana, róznice w dźwięku pomiedzy Wiim Ultra a Eversolo DMP A6 są niewielkie, wręcz symboliczne i tak naprawdę nie wiadomo w którą stronę.

Napisz może kolego jakie jest twoje doświadczenie w audio? Co w życiu miałeś, czego słuchałeś na czym opierasz te swoje teorie. Ogólnie rzecz ujmując jakie masz pojęcie w temacie? Bo z tego co czytam do tej pory to chyba młody z ciebie chłop, który oczytał się nie tego co trzeba w tym hobby. Mam nadzieję że nabierzesz trochę oglady w przyszłości jak przyjdzie Ci posłuchać czegoś lepszego. Albo i nie... 

?👈

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Obawiam się że jest całkowicie na opak. 

Przecież to gołym okiem widać.

17 minut temu, Nil napisał:

powinien być całkowicie "neutralny", wręcz "niezauważalny".

Kto tak twierdzi? Znasz taki przezroczysty? Jak to technicznie zrobić?

19 minut temu, Nil napisał:

są niewielkie, wręcz symboliczne i tak naprawdę nie wiadomo w którą stronę.

Porównywałeś bezpośrednio? A jeśli nie wiesz w którą stronę to po co czepiasz się ludzi, którzy wiedzą w którą stronę?

47 minut temu, rafal735r napisał:

Ty lepiej napisz ile ci zapłacili za tą opinie 😆

Nie wiedziałem że ktoś może płacić za komentarze  🙂 Na razie to ja niestety muszę płacić. . Muszę wystawić Denona to coś tam odzyskam. 

45 minut temu, Nil napisał:

Nie jestem muzykiem i w tym całym torze aż do kolumn nie wiem co i jak powinno w jakim stopniu wpływać na ostateczny dźwięk. Zawsze brałem pod uwagę tylko kolumny i wzmacniacz nie patrząc na źródło dlatego też wziąłem tańszego WIIMa.

Może popatrzmy od drugiej strony, jak WIIM ograniczał resztę systemu. Nie wiem jak to wszystko wytłumaczyć. W salonie powiedzieli że to są b. dobre kolumny i od razu łączyć z lepszym odtwarzaczem sieciowym bo będzie większa różnica.

Edytowane przez Raptor99

W takim razie poczekajmy aż Wiim wypuści coś wagowo podobne do ES 6 czyli zbalansowany tor, wejście na dysk M2 i większy wyświetlacz. Pewnie będą mogli zejść z ceny - pozbywając się kilku opcji. Ciekawe za ile wycenią swoje pudełko?

MUSIC NON STOP

Myślę że to jakaś długofalowa strategia. Jest spora potrzeba rynkowa na produkty typu Pro, Ultra, cena jest raczej przystępna i te produkty sprzedają się bardzo dobrze. Coraz więcej początkujących audiofilów i sprzęt aspirujący, dający namiastkę HiFi jest potrzebny i zwyczajnie daje radę. Budowanie marki, rozpoznawalności i za chwilę pewnie pojawią się lepsze jakościowo i droższe produkty. Tak sobie można to wyobrazić. Tak jak biedronka. Kiedyś to był tani i w miarę akceptowalny jakościowo dyskont choć z tym pogardliwym "sok z biedronki" a dziś obok no name są tam również produkty premium. Mamy wybór co do jakości i ceny.

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, Raptor99 napisał:

W salonie powiedzieli że to są b. dobre kolumny i od razu łączyć z lepszym odtwarzaczem sieciowym bo będzie większa różnica.

No to zmienia postać rzeczy, jak tak Ci powiedzieli w salonie... 😁

Godzinę temu, przemek696 napisał:

coś wagowo podobne do ES 6 czyli zbalansowany tor

Do czego Ci tak naprawdę ten zbalansowany tor w takim urządzeniu?

Kolejna ciekawa obserwacja dotycząca Wiim. Na razie nie obsługuje DSD (podobno jest to planowane), ale po podłączeniu dysku przez USB melduje się w sieci jako NAS, o czym wcześniej wspominałem. I jeśli w tej sieci jest renderer inny niż Wiim (podłączyłem dla ciekawości malinkę z Moode), który czyta DSD, to Wiim je "poda" ze swojego dysku. Transfery są zupełnie wystarczające nawet dla najbardziej gęstych DS512. 

13 godzin temu, Nil napisał:

Daruj, ale to co piszesz nie ma sensu.

Nil,

poczytałem na zagranicznych stronach aby więcej szczegółów się dowiedzieć jak te maszynki działają.

Ty się odnosisz do samego DACa i piszesz że "straemer tylko przekazuje sygnał cyfrowy bez ingerncję w niego",

ale w tych urządzeniach jako całość "odtwarzacz sieciowy" mamy dużo więcej elementów wpływających na jakość dźwięku. Przeczytaj sobie poniższe i to jest tylko 1 przykład podważający Twoją tezę że "straemer tylko przekazuje sygnał cyfrowy bez ingerncję w niego"

"Clocks

The standard A6 has two high-precision crystal oscillators to reduce jitter, while the A6 Master Edition and A8 step up to a femtosecond clock system with ultra-low noise and jitter for an even more pure sound. This is important because when a clock signal drifts even the slightest, it creates small variations between samples, causing timing errors in the audio signal being played. Getting this timing as accurate as possible is what really brings the music to life, making it sound more like a live performance.

Audio Side

This is also where there is another big difference between the basic A6 and the A6 Master and A8. The better units use OPA1612 op amps, while the A6 uses OPA1642, which costs half the better one. The OPA1612 offers a warmer sound while maintaining a silky smooth and extended top end."

Gdybyś miał rację to np. Cambridge Audio CXN 100 za 4900zł ze słabszymi DACami ES powinny grać gorzej od WIIMa Ultra za 1600zł.

Poniżej link do testów Eversolo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Raptor99
Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Raptor99 napisał:

Nil,

poczytałem na zagranicznych stronach aby więcej szczegółów się dowiedzieć jak te maszynki działają.

Ty się odnosisz do samego DACa i piszesz że "straemer tylko przekazuje sygnał cyfrowy bez ingerncję w niego",

ale w tych urządzeniach jako całość "odtwarzacz sieciowy" mamy dużo więcej elementów wpływających na jakość dźwięku. Przeczytaj sobie poniższe i to jest tylko 1 przykład podważający Twoją tezę że "straemer tylko przekazuje sygnał cyfrowy bez ingerncję w niego"

"Clocks

The standard A6 has two high-precision crystal oscillators to reduce jitter, while the A6 Master Edition and A8 step up to a femtosecond clock system with ultra-low noise and jitter for an even more pure sound. This is important because when a clock signal drifts even the slightest, it creates small variations between samples, causing timing errors in the audio signal being played. Getting this timing as accurate as possible is what really brings the music to life, making it sound more like a live performance.

Audio Side

This is also where there is another big difference between the basic A6 and the A6 Master and A8. The better units use OPA1612 op amps, while the A6 uses OPA1642, which costs half the better one. The OPA1612 offers a warmer sound while maintaining a silky smooth and extended top end."

Gdybyś miał rację to np. Cambridge Audio CXN 100 za 4900zł ze słabszymi DACami ES powinny grać gorzej od WIIMa Ultra za 1600zł.

Moze i poczytałeś, ale dalej nie rozumiesz jak działa streamer i jakie jest jego zadanie.

To co zacytowałeś to tak naprawdę tylko "marketingowy bełkot" mający uzasadnić wydanie większych pieniedzy.

Alle jak Ci z tym dobrze, to ok, ciesz siię słuchaniem muzyki, przecież oprócz wydanych sporych  pieniędzy na bardzo przeciętny sprzęt, żadnych innych strat nie poniesiesz. 🙂

Edytowane przez Nil
literówka

Moze i poczytałeś, ale dalej nie rozumiesz jak działa streamer i jakie jest jego zadanie.

To co zacytowałeś to tak naprawdę tylko "marketingowy bełkot" mający uzasadnić wydanie większych pieniedzy.

Alle jak Ci z tym dobrze, to ok, ciesz siię słuchaniem muzyki, przecież oprócz wydanych sporych  pieniędzy na bardzo przeciętny sprzę,t żadnych innych strat nie poniesiesz. 🙂

Czyli z tego co napisałeś wynika że wszyscy którzy kupili droższe i dużo droższe streamery to matoły którzy dali się omotać jak to nazywasz "marketingowym bełkotem" 🤔

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

17 minut temu, Nil napisał:

Alle jak Ci z tym dobrze, to ok, ciesz siię słuchaniem muzyki, przecież oprócz wydanych sporych  pieniędzy na bardzo przeciętny sprzęt, żadnych innych strat nie poniesiesz. 🙂

Możę i nie rozumiem jak działa streamer i nie neguje tego.

Ten "marketingowy bełkot" przeczytałem dopiero wczoraj jak już osłuchałem ES A6 ME (którego nie brałem wcześniej pod uwagę) i napisałem pozytywny komentarz na forum (więc już po fakcie).

Zgadza się wydane dużo pieniędzy, ale wszystko zależy od punktu odniesienia i na pewno ten Streamer jest przeciętny tak jak napisałeś w porównaniu do jakiegoś Moona za 26kzł itp.

Uważam że nie ma sensu np. wydawać na streamer więcej niż za polowe ceny kolumn (cennikowo).

WIIM Ultra gra również bardzo dobrze ale zależy co jest punktem odniesienia. Dla kogoś kto zaczyna dopiero z audio to bym go polecił.

Również Tobie przyjacielu życzę jak największej przyjemności ze słuchania muzyki, bo to jest jednak najważniejsze 🙂 

Edytowane przez Raptor99
13 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Czyli z tego co napisałeś wynika że wszyscy którzy kupili droższe i dużo droższe streamery to matoły którzy dali się omotać jak to nazywasz "marketingowym bełkotem" 🤔

Szkoda czasu na polemikę z tym Panem. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Niekoniecznie matoły, ale baaaaardzo czesto ludzie, którzy chcą się dowartościować przez drogi sprzęt.

To podobnie jak z wieloma innymi sprzętami.

Czy samochód Porsche 911 jest lepszy od Forda  Focusa ST?

Niekoniecznie matoły, ale baaaaardzo czesto ludzie, którzy chcą się dowartościować przez drogi sprzęt.

To podobnie jak z wieloma innymi sprzętami.

Czy samochód Porsche 911 jest lepszy od Forda  Focusa ST?

A nie jest ??? 🤔 Rozumiem pytanie czy Bugatti La Voiture Noire jest lepszy od Pagani Zonda HP Barchetta ale porównanie 911 do ST ...yebłem 🤯🤣

Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

38 minut temu, Raptor99 napisał:

ale w tych urządzeniach jako całość "odtwarzacz sieciowy" mamy dużo więcej elementów wpływających na jakość dźwięku.

Oczywiście że masz rację. Jest marketingowy bełkot i jest forumowy bełkot , czytaj: skrajne upraszczanie i kompletna niewiedza - chodzi oczywiście o wypowiedzi np Nila. Mamy dużo elementów wpływających i właśnie ingerujących. Choćby odbiornik zer i jedynek. Inaczej zagra jakiś starszy CS inaczej nowszy a jeszcze inaczej DIR. Jest logika, która podaje w strawnej dla przetwornika postaci zera i jedynki, są wspomniane zegary i ich precyzja. Przetworniki typu Sabre jakie tu są stosowane mają wyjścia napięciowe co oznacza konieczność stosowania elementów wzmacniających np opampów jak wymienione tu Opa 1642 czy 1612. To wszystko "gra". W swoim DACu mam wyjście prądowe i musi dokonać się konwersja prąd/napięcie potocznie konwersja I/V. Robi się to najprościej jak można czyli rezystorem. I w zależności jaki rezystor wlutuję (wartość) mam takie lub inne napięcie wejściowe do następnego stopnia - ma to wpływ choćby na dynamikę grania. Idąc dalej, zwykły druciak, rezystor niskoszumowy metalizowany, rezystor węglowy - inne granie. Były tanie Dale/Vishay potem Takmany metalizowane a dzisiaj mam tantalowe AudioNote - nie muszę tłumaczyć chyba, że nie robiłem tych podmianek i nie wydawałem stówę za 1 rezystor tylko z nudów, lecz ze słyszalnych powodów. Tak więc "streamer przekazuje sygnał cyfrowy bez ingerencji w niego" to bełkot i trzeba odfiltrować takie wypowiedzi. Ludzie to czytają i w swej niewiedzy przyjmują to do wiadomości. 

Edytowane przez Wito76
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Ma_cieQ napisał:

A nie jest ??? 🤔 Rozumiem pytanie czy Bugatti La Voiture Noire jest lepszy od Pagani Zonda HP Barchetta ale porównanie 911 do ST ...yebłem 🤯🤣

Jeżdziłeś któryms z tych samochodów?

Czy tyllko marzysz, i fanatazjujesz? 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi