Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, kgr napisał:

Nie miej mi tego za złe ,ale zajrzałem na Twoj profil podajesz wzmaka Harmana i kolumny Magnata . To też są tanie chińskie produkty. Mam tego Wiima i sybilantów nie slysze , Nie widzialem też nigdzie takiego zarzutu . A sprzedało sie tego sprzetu już sporo , chociażby przez Amazon.Może lepiej przesuń kolumny o pare centymetrow albo zmień wzmacniacz ?  Nie chce sie komentować Twojej uwagi na temat software, bo wszędzie można przeczytać że aplikacje Wiima jest jedna z najlepszych w swoim gatunku . Sugeruje, żebyś najpierw wszedl an strone Linkplay Technology - oni stoja za Wiimem - i zobacz z kim pracują . To nie jest "one man show" a póżniej oceniaj.

Mam Harmana HK680 z lat 90. Czyli nie czasów chińskiej tandety . Zobacz ile ma na tym forum pozytywnych opinii . Nawet własny fan klub  🙂Zupełnie nie gra ostro i agresywnie . Magnaty 805 to bardzo porządne , liniowo grające kolumny bez podbitej żadnej części pasma . Czemu na poprzednim streamerze CA i CD playerze grało zdecydowanie lepiej . Bardziej muzykalnie . Bez ostrej góry . Z lepszą stereofonią. W internecie jest mnóstwo postów ze WiiM to dobry transport ale jego dac jest bardzo przeciętny . I słychać to nawet na sprzęcie ze średniej półki 

Edytowane przez noquarter

Gdybyśmy teraz zaczęli gadać o samochodach, to pewnie każdy by swój pochwalił. No może nie jest 100% idealny, ale daje radę, super mi się nim jeździ. Kto jak kto, ale ja nie mogłem przecież dokonać złego wyboru.

Dziwne podejście.

Jak coś mi się w system nie wpasuje to zmieniam , napisać mogę ze z tym i z tym albo w takiej lub innej roli się nie sprawdził i tyle.

Ale pretensje ze ludzie pisali że super a u mnie nie gra , a na dodatek z czymś tam było lepiej 🤨

Naprawić sm6 albo kupić kolejny .

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Gdybyśmy teraz zaczęli gadać o samochodach, to pewnie każdy by swój pochwalił. No może nie jest 100% idealny, ale daje radę, super mi się nim jeździ. Kto jak kto, ale ja nie mogłem przecież dokonać złego wyboru.

Ale chyba nie będziemy,  ważne żeby zaakceptować wady albo wymienić na coś innego. Jest na rynku tyle gratów, że dla każdego coś się znajdzie.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dziwne podejście.
Jak coś mi się w system nie wpasuje to zmieniam , napisać mogę ze z tym i z tym albo w takiej lub innej roli się nie sprawdził i tyle.
Ale pretensje ze ludzie pisali że super a u mnie nie gra , a na dodatek z czymś tam było lepiej
Naprawić sm6 albo kupić kolejny .
Ale chyba nie będziemy,  ważne żeby zaakceptować wady albo wymienić na coś innego. Jest na rynku tyle gratów, że dla każdego coś się znajdzie.

Zamiast samochodów można jeszcze o naszych kobietach .

Wiadomo, nikt nie lubi gdy ktoś mu krytykuje sprzęt, cokolwiek. Z audio niestety jest tak, że to nie jest produkt pierwszej potrzeby i kupujemy często z zaskórniaków, kupujemy to na co można w danym momencie sobie pozwolić. I zwyczajnie jak się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma.

Może nie idźmy tą drogą. 

Ja też mozolnie zbieram grosz do grosza ale to nie o to tu chodzi , klient jest nie zadowolony niech odda albo sprzeda . Milionów nie straci 😉

Ps

Najlepsze jest to ,że codziennie komuś coś w system się nie wpasowuje ,ale większość bez echa przechodzi a w kilku przypadkach gowno burze wywołuje 😂

Edytowane przez dedal75

Kolumny Magnat 805 oceniam bardzo wysoko. 

Na tle tego co się dzisiaj sprzedaje to trzeba by wydać zdecydowanie powyżej 10 000 A da się te kolumny kupić używane za 3 razy mniej. I do tego naprawdę świetnie wyglądają 

27 minut temu, dedal75 napisał:

Jestem ciekaw kiedy byla ostatnia aktualizacja , Stream magic 6 ? 

Trochę Kolega popłynął z tym sceptycznym podejsciem , oczywiście ja z troski jako były , dawny użytkownik SM6 przez ponad 4 lata.

Szczerze nie wiem kiedy bo dawno tego urządzenia nie widziałem po drodze były wszystkie cxn. 

Pytanie z innej beczki co tam da się jeszcze zaktualizować bo zapewne nie wszystkie oczekiwania jakie byśmy mieli i jest w stanie przyjąć procesor tam się znajdujący

A wracając do głównego wątku , mi również wydaje się, że nie ma zbyt wielu uwag do softu Wiima. Raczej odwrotnie, są pochwały za dużo opcji, ficzerów, dużo platform streamingowych, radyjek i szeroko pojętą funkcjonalność.
Jeśli jest cmokanie to głównie na temat DACa oraz tzw przeciętnego grania.

1 minutę temu, dedal75 napisał:

A Ty Witek masz dalej r2r?

A właśnie kusi mnie żeby spróbować coś na R2R np Fiio K11 . Ma ktoś jakieś opinie ? Potrzebuje wzmaka do DT990 Pro 

Do softu nie mam żadnych uwag. 

Do wykonania. Powiem tak mam ale biorę też pod uwagę ile kosztuje ten sprzęt 

Do dźwięku. Mam ale też biorę pod uwagę ile kosztuje ten sprzęt 🙂

A właśnie kusi mnie żeby spróbować coś na R2R np Fiio K11 . Ma ktoś jakieś opinie ? Potrzebuje wzmaka do DT990 Pro 
Piopio chyba ma. Ale gdy zagadasz to w pakiecie dostaniesz izolator.

Tak to jest , wszystkim nie dogodzisz, koledze nonquarter  Wiim Ultra nie gra, słyszy subilanty, software do bani i tak dalej  i ogólnie badziew. Jedyny plus w/g kolegi ,że ma wyjście na subwoofer i HDMI Arc - i to jest super . A na forach Wimma krzyk,że Ultra ma problem z HDMI ARC - bo nie można odłaczyć i zawsze telewizor chce grać  przez HDMI. Może wyjaśnie, : gdy przełaczy sie w menu telewizora na glośniki wewnętrzne to i tak po ponownym włączeniu chce grac po HDMI Czytalem kilkanaście takich postow i potwierdzam, u mnie na Samsungu też tak jest . Wiim  podobnio zna problem i pracuja nad tym ale efektów nie widać . I Ultra to nie jest ósmy cud świata,  krytyka jest potrzebna i wskazana ale jak sie czyta ,że sybilanty,że software badziewny,że może spalic koncówkę mocy to już przekracza granice rozsądku.

3 minuty temu, kgr napisał:

Tak to jest , wszystkim nie dogodzisz, koledze nonquarter  Wiim Ultra nie gra, słyszy subilanty, software do bani i tak dalej  i ogólnie badziew. Jedyny plus w/g kolegi ,że ma wyjście na subwoofer i HDMI Arc - i to jest super . A na forach Wimma krzyk,że Ultra ma problem z HDMI ARC - bo nie można odłaczyć i zawsze telewizor chce grać  przez HDMI. Może wyjaśnie, : gdy przełaczy sie w menu telewizora na glośniki wewnętrzne to i tak po ponownym włączeniu chce grac po HDMI Czytalem kilkanaście takich postow i potwierdzam, u mnie na Samsungu też tak jest . Wiim  podobnio zna problem i pracuja nad tym ale efektów nie widać . I Ultra to nie jest ósmy cud świata,  krytyka jest potrzebna i wskazana ale jak sie czyta ,że sybilanty,że software badziewny,że może spalic koncówkę mocy to już przekracza granice rozsądku.

U mnie hdmi Arc działa wspaniale z LG 🙂

23 minuty temu, noquarter napisał:

Dostałem pod choinkę Hifiman ef400,  rewelacja jednak doświadczenia w słuchawkach będę nabywał ale dac super. 

Dostałem pod choinkę Hifiman ef400,  rewelacja jednak doświadczenia w słuchawkach będę nabywał ale dac super. 
No i jak wrażenia? Jak względem delta sigma? Co się podoba?
Muzykalny i bardziej analogowy dźwięk. 
Czasem ktoś łapie za słówka i pyta "a co to znaczy muzykalny? ". Dla mnie (moje) R2R gra po prostu inną jakby skalą dźwięku. Wszystko jest takie grubsze, dosadniejsze, pełniejsze, wokale i wybrzmienia instrumentów takie bardziej "na żywo" niż "cyfrowe". Coś jak słuchać grania organów Hammonda i syntezatora Casio. Oczywiście przesadziłem nieco teraz z tym ostatnim porównaniem, ale jest w tym jakaś taka magia. U mnie jeszcze jest analog na lampach i jak sam wiesz tu też jest pole do popisu, by dodać barw i kolorów temu graniu, by pokombinować pod swoje upodobania.

Utwory brzmia czasem jak by były w lekko zmienionych wersjach .

Jako wzmacniacz posiadam hybrydę i 6 kompletów lamp , tak że też można mieszac .

Ja niedawno policzyłem sobie , że mając 2 komplety lamp mocy, 8 kompletów lamp sterujących do wzmacniacza i 5 kompletów lamp do DACa otrzymuję matematycznie 80 różnych wariantów grania . Większości z nich nigdy nie słuchałem i zwyczajnie nie mam potrzeby bo mniej więcej czuję już co z czym fajnie zgrywa się a co mniej i nie warto tracić energii. Jak pewien deal dojdzie do skutku to za tydzień przybędzie mi jeszcze jedna para lamp do DACa. Będzie 96 wariantów. Fantastyczne hobby , jest co robić w zimowe wieczory.

P. S.
Też mam czasem wrażenie że utwory brzmią inaczej, jakby w innych wersjach. Tylko otwartym zostaje pytanie, która wersja jest ta bardziej oryginalna, a która to ta "zmieniona".

W dniu 1.01.2025 o 18:28, Filwoj napisał:

Czy ktoś testował aplikację do obsługi Wiim'ów pod Windows ? Działa stabilnie ?

Witam  wszystkiego dobrego w Nowym Roku 

Apka działa ale tylko działa stabilnie  ok ale to jakaś pomyłka brak funkcjonalnosci jak np PLEX

Wiecej ustawisz w telefonie.

Pliki DSD i FLAC to lepiej z dysku podpiać pod Wimm Z sieci pomyłka

Wim do Tidala ok.

Co byście polecili do odtwarzania plików po sieci z dobra apką pod PC i Tablety 

Pozdrawiam

Po dzisiejszej aktualizacji przestał działać. Jak włączę to jakieś dziwne piski z kolumn 

Z wiim ultra zrobiło się Atari 

Edytowane przez igik
21 minut temu, ProjectPi napisał:

Całkowite odłączenie od prądu nie pomaga? Widać go w aplikacji?

Widać w aplikacji odłączyłem go na godzinę zaraz wrócę do domu to zobaczę czy ciągle jest to samo 

19 minut temu, igik napisał:

Widać w aplikacji odłączyłem go na godzinę zaraz wrócę do domu to zobaczę czy ciągle jest to samo 

Jak wciąż będzie problem to reset do ustawień fabrycznych, niestety czasem bywa konieczny po update FW.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jak wciąż będzie problem to reset do ustawień fabrycznych, niestety czasem bywa konieczny po update FW.

Robiłem wcześniej . Wróciłem do domu już wszystko jest ok 

• Pokaż nowe odpowiedzi