Skocz do zawartości
IGNORED

Arya vs d7200 vs meze 109

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stoję przed wyborem słuchawek nausznych w budżecie ok 3tys.
Moj obecny system to haiku sol II sygnature edition, dynaudio evoke 20 i rdac, chciałbym żeby słuchawki byly na takim poziomie lub lepszym, preferuje dźwięk ciepły, dociążony.

Zastanawiam się nad 3 modelami z tytułu, a może coś innego? 
dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/168468-arya-vs-d7200-vs-meze-109/
18 minut temu, michal1010 napisał:

słuchawek nausznych

Zanim dokonasz pierwszych wyborów ,określ jakiego typu słuchawki byś preferował : otwarte czy zamknięte.

Gdzie będziesz używał słuchawek (dom,praca,poza domem) ? Może się okazać np. ,że słuchawki otwarte będą przeszkadzały w czasie odsłuchu domownikom .

Modele ,które wymieniłeś to bardzo różne słuchawki i może dobrze wybrałeś ,bo będziesz miał obraz dźwięku z różnych słuchawek. 

Czasem lepiej wydać od razu wydać ciut więcej i mieć produkt kompletny.

Czasem tak bywa,że słuchawki otwarte będą wpuszczały odgłosy zza okna 🙂 Jak mieszkasz na osiedlu wielorodzinnym,to może przeszkadzać.

Tak poza tą wadą,nie widzę innych,tylko same plusy.

Popatrz na promocje Denonów .

Edytowane przez baltfan

Cześć 🙂 Trzy absolutnie różne brzmienia wybrałeś. Arye to granie neutralne, lekkie, z naturalną prezentacją detalu. Meze 109 Pro mogą Ci się spodobać, ciepłe granie, z fajnym zejściem. Względnie zbliżone do grania Dynaudio. Denony również są ocieplone, ale szybsze i twardsze w prezentacji. Z mniejszą sceną ze względu na zamkniętą konstrukcję. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

19 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Trzy absolutnie różne brzmienia wybrałeś. Arye to granie neutralne, lekkie, z naturalną prezentacją detalu. Meze 109 Pro mogą Ci się spodobać, ciepłe granie, z fajnym zejściem. Względnie zbliżone do grania Dynaudio. Denony również są ocieplone, ale szybsze i twardsze w prezentacji. Z mniejszą sceną ze względu na zamkniętą konstrukcję. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy 😉 

Napisalem na priv 

• 2 miesiące później...

Meze 109 bardzo mnie rozczarowały. Miałem je u siebie kilka dni i poszły do zwrotu. Pięknie zbudowane i wygodne... dopóki nie zaczną grać. A grają jakby cały czas były na przesterze. Czasem lubię dynamiczne granie, ale tutaj lekko przegięli. To na pewno nie jest ciepłe granie. Do tego te Meze nie chcą współpracować z EQ - jak grają bez żadnej korekty to jeszcze jakoś jest, ale spróbuj im podkręcić np. dół pasma, to dostajesz bas jak walenie młotem. To samo z górą pasma, jest tak wyżyłowana, że nie sposób tam nic podciągnąć. Po pół godzinie słuchania byłem nimi zmęczony.
Nie mówię, że to złe słuchawki, może gdyby sparować je z czymś ciepłym i mniej rozdzielczym grałyby inaczej. Może też komuś taki styl grania pasuje, mnie zdecydowanie nie.

Z wymienionych w tytule to najcieplejsze i najbardziej muzykalne będą Denony, ale model 5200 moim zdaniem lepszy. Ma bardziej wyrównane pasmo, z 7200 trzeba trochę kombinować.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 27.01.2025 o 20:03, qbakos napisał:

To samo z górą pasma, jest tak wyżyłowana, że nie sposób tam nic podciągnąć.

Zapytam delikatnie: to ma być jakaś komedia?

Wniosek #1: zawsze "podciągasz górę"?
Wniosek #2: to jak ustawili ją ma maksa najlepiej, to źle?
Wniosek #3: jak dla odpowiedniej proporcji dobrali mocny dół pasma to źle?

W dniu 27.01.2025 o 20:03, qbakos napisał:

spróbuj im podkręcić np. dół pasma, to dostajesz bas jak walenie młotem.

Bo dół pasma też zawsze "podkręcasz". A tymczasem tu jest niski rejestr jak z dużych kolumn, zawsze coś się dzieje - jak w dużych kolumnach. To jak gdyby dołożyć subwoofer dla pełnej skali doznań. I zrobili to w konstrukcji OTWARTEJ, bez pompowania basu ciśnieniem z zamkniętej komory.

Wszystkie atuty są minusami, można i tak. Tu zarysowuje się odwieczny konflikt podejścia: brzmienie studyjne czy koncertowe.  Aktualne tak w temacie kolumn, jak i słuchawek.

Ogólnie ja wolę dobarwienie niż mulenie - jeśli nie ma 100-procentowej neutralności.
Osobna kategoria to przerysowanie - co jest skutkiem kłopotów z charakterystyką. W wtedy trzeba EQ, żeby... ZMNIEJSZYĆ poziom. W zawodowym audio korekcją się zawsze zmniejsza, a nie podnosi. To drugie prowadzi do przeciążenia membrany i do zniekształceń. Pogarsza, nie poprawia.

Nie wiem skąd założenie, że nie potrafię używać korektora?? Zastanawiające... Napisałem krótko czemu słuchawki u mnie kiepsko grają i od razu atak. Masz te Meze, czy tak po prostu lubisz dowalać się do ludzi na forum?

Nie podkręcam nigdy góry, bo nie lubię jej nadmiaru - dałem tylko przykład, że praktycznie nie da się użyć korektora dla tych słuchawek, bo cokolwiek podciągniesz to dźwięk robi się bardzo agresywny, dolnego pasma to też dotyczy. Co z tego, że jest dużo basu, jak brak mu jakiejkolwiek faktury i chce "urwać ci głowę". Właśnie takie granie odbieram jako przerysowane. Pisałem, może komuś takie granie pasuje i są to plusy, mnie to nie odpowiada i zdecydowanie liczyłem na więcej w modelu za ponad 3K zł.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 godziny temu, qbakos napisał:

Nie wiem skąd założenie, że nie potrafię używać korektora??

Dokładnie z tego, co napisałeś.
To samo korekcją można osiągnąć zniżając poziom reszty, niż podciągać jednostkowe fragmenty pasma.

Nie odnoszę się do opinii o słuchawkach, tylko dziwnego traktowania korekcją. Żadnych Beyerdynamiców też nie docenisz, bo w nich nie podciągniesz góry. A cały świat produkuje na nich muzykę.

2 godziny temu, qbakos napisał:

bo cokolwiek podciągniesz to dźwięk robi się bardzo agresywny

Znaczy tylko tyle, że niepotrzebnie dodajesz korekcję. Bo chyba lepszy nieagresywny? 🙂

42 minuty temu, Wuelem napisał:

To samo korekcją można osiągnąć zniżając poziom reszty, niż podciągać jednostkowe fragmenty pasma.

I uważasz, że tylko ty posiadłeś tą tajemną wiedzę? Szok... Jest jeszcze coś takiego jak global limiter i wtedy możesz podciągać zamiast obniżać, ale w efekcie wychodzi na to samo... Rozmowa o korekcji jest trochę jałowa, bo to zagadnienia bardziej do zakładki Start, a nie tutaj.

42 minuty temu, Wuelem napisał:

Znaczy tylko tyle, że niepotrzebnie dodajesz korekcję. Bo chyba lepszy nieagresywny?

Do wszystkich słuchawek dodaję korekcję, takie już moje zboczenie. Bez niej te Meze miały za dużo góry i też nie grały dobrze. Może one są tylko do cichego słuchania... nie wiem jaki był zamysł 😉 

Szkoda, że nie odpisałeś czy masz w ogóle te słuchawki.

Edytowane przez qbakos

3 godziny temu, qbakos napisał:

Do wszystkich słuchawek dodaję korekcję, takie już moje zboczenie.

Dziękuję.

Założę na swój użytek, że do wszystkich wzmacniaczy także (bo na to w sumie wychodzi).

Podziękuję 🙂.