Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 6000A i yamaha cdx-890

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmak audiolab 6000A z podłączonym odtwarzaczem denona. Stoi u mnie na półce również nie podłaczony cd Yamaha CDX-890. Niby to wysoki model z Probit itd. i zastanawiam się czy nie zostawić go i podłączyć pod tego audiolaba. Mój drugi pomysł to aby go wstawić w komis i zbierać kase na cd audiolaba. Ale miałem wzmaka Yamaha AX-596 i to była tragedia. I zastanawiam się czy w ogóle pchać się w w ten cd yamahy tylko po prostu sprzedać ją. Co o tym sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/168508-audiolab-6000a-i-yamaha-cdx-890/

Myślałem o czymś takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do pary do wzmaka ale tutaj męczy mnie po głowie ta yamaha cdx-890

Ukryta Zawartość

Musiał DAC Audiolaba trafić bardzo dokładnie w Twoje gusta, skoro szukasz transportu ..

Chyba, że masz jeszcze inny DAC, który będziesz wykorzystywał do CDT.

Ciekawe, co jest nie tak z tą Yamahą - czy rzeczywiście jej dźwięk jest kiepski

w zestawieniu z tym, jaki otrzymujesz po podłączeniu jej cyfrowo - opt czy coax ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, wieloryb napisał:

I zastanawiam się czy w ogóle pchać się w w ten cd yamahy tylko po prostu sprzedać ją. Co o tym sądzicie?

Masz jakiś problem z tym by ją podłączyć i przekonać się osobiście?

1 godzinę temu, wieloryb napisał:

Yamaha CDX-890

Jeśli jest sprawna to kupię ją od ciebie za 400 zl.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

No właśnie zastanawiam się nad tym czy cd audiolaba będzie lepszy od tej yamahy. Żeby nie wyszło tak według przysłowia "zamienił dziadek siekierke na kijek". Może się jeszcze wstrzymać? cd audiolaba kosztuje 2000 zł

1 minutę temu, Misio38 napisał:

Omamy słuchowe. 

Może i tak...

A tak w ogóle czy sam odtwarzacz cd ma wpływ na dzwięk jak jest podłączony optical albo coax ze wzmakiem takim jak ten mój audiolab??

Czy byłaby różnica w takim połączeniu kablem cyfrowym między np. technicsem ,yamahą albo audiolabem ???

Czy grało by tak samo wszystko jedno czy jeśli za żródło wybrałbym technicsa, yamahe czy audiolab(podłaczone cyfrowym kablem z audiolab 6000A) ??

Jeśli to śladowy, bo decyduje wtedy DAC Audiolaba, choć ortodoksi zawsze będą się

upierać, że to nieprawda ... Możesz jakiś stare DVD też sobie podłączyć i posłuchać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A czego szukasz tak naprawdę ? Basu, szczegółów, większego otwarcia dźwięku,

a może cieplejszego grania, bardziej analogowego i matowego.

Tu poważny udział mają głośniki, ich ustawienie a i możliwości pokazania wszystkiego,

co dostaną ze wzmacniacza. A czy w tym temacie Denon jest lepszy, czy gorszy od

tej Yamahy - tu by może trzeba porównywać też po analogu, bo jeśli jesteś skazany

na DAC Audiolaba, to ciężko o jakiekolwiek różnice. Pozostają kolumny, a już o swym

ulubionym temacie jak kable to nawet nie wspomnę 😉 

Takie pytanie - czy posiadane kolumny zapewniają te szczegóły - może z innym źródłem,

niż Denon czy Yamaha ... może z innym wzmacniaczem ?

Bo tak naprawdę to bardzo dużo właśnie od kolumn zależy. Jak są agresywne czy też

zbyt ocieplone, to niuansów barwy czy nadmiaru szczegółów nie uświadczysz 😉 

Nie mam audiofilskich kolumn tylko te Wharefadle 12.1 ale grają nie najgorzej. Tragedii nie ma. Wprawdzie pisałem w innym wątku że zamierzam kupić jakieś lepsze(najprawdopodobniej używki) ale najpierw musze spłacić wzmak Audiolaba. Już w połowie jest mój.

• 1 miesiąc później...
W dniu 15.11.2024 o 21:10, wieloryb napisał:

Szczegółów, powietrza, otwartą scene, dobrą stereofonie

Podłącz kable do zacisków HF (wtyczkami bananowymi).

Zamień oryginalne blaszki przy terminalach kolumn na miedziane grube kabelki. 

Powinno być lepiej ze szczegółami, powietrzem, sceną i stereofonią 🙂

Dzięki za pomoc być może spróbuje tak jak to opisałeś powyżej. Napewno nie kupie w najbliższym czasie żadnych kolumn czy to nowych czy używanych. Zmarł mi w czwartek tata a mama nie żyje od 5 lat. Rodzeństwa nie mam. A rodzina ma w dupie. Krótko mówiąc są teraz ważniejsze rzeczy. Musze się teraz sam utrzymać. Jakieś nowe kolumny w odleglejszej przyszłości.

Przyjmij kondolencje 😞

Nie śpiesz się z zakupami - zamiast tego zdobywaj wiedzę. Miałem kolumny Wharfedale Diamond 8.2 i wciąż je pamiętam z sentymentem. Ta seria zawsze miała duży potencjał. 

Masz je na podstawkach czy na komodzie? Przewody głośnikowe OFC czy CCA? 

Obecnie cały sprzęt i kolumny są w małym pokoju. Kolumny stoją na meblościance. Ale jak wszystko ogarne z pogrzebem i mnóstwem z tym związanych spraw to cały sprzęt przeniose do dużego pokoju(po tacie) i będe chciał kupić podstawki(mam nadzieje że nie są one takie drogie) i na nich postawić kolumny. Kable OFC podobno z polskiej miedzi.

Czy podstawki są drogie? Tak jak pisałem musze teraz sam się utrzymać no ale jakieś nieduże pieniądze mógłbym przeznaczyć tylko się nie orientuje w cenach takich podstawek.

Wszystko zależy 🤷

Jeśli chcesz markowe to szykuj się na 3000 PLN.

Jednak gdy zamówisz u rzemieślnika - to zupełnie inna rozmowa. 

Najlepiej zamów klasyczne, prosty projekt, ze stali, koniecznie z możliwością zasypania piaskiem (wytłumienie i balast).

Ja mam z małej polskiej marki. Dają radę. Dużo piachu w nie wchodzi 😁

Moje podstawki mają szeroki dolny blat dla stabilności i 65 cm wysokości. Na górny blat naklej podkładki z filcu, żeby kolumn nie rysowały. Niektórzy przykręcają kolumny do podstawek, ale jeśli kolumny nie mają gniazd, to nieodwracalnie uszkodzisz obudowy. Potem będzie ciężko sprzedać.

Voltec Audio Product

Ja mam model KT-300/65 Custom Black. Nie wiem czy jeszcze dostępny. Znaczy moja wersja to na 100% niedostępna, bo wygląda inaczej od standardu. 

Fajnie wyglądają VAP ER-97. Wysokość  65cm będą najbardziej uniwersalne. W końcu dobre podstawki wytrzymują lata eksploatacji. Mam już 5-te kolumny na tych samych podstawkach. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem takie:

Ukryta Zawartość

Tylko czy to jest cena za sztuke czy za pare? Bo pisze "podstawy" czyli chyba za pare?

Ukryta Zawartość

Znalazłem takie coś:

Ukryta Zawartość

To jest sklep, cena 800 zł za pare nowych i chyba identyczny model co w nautilusie. Tyle że nautilus jest tańszy. Ale... dla pewności napisałem do producenta. Niech on się wypowie.

Ukryta Zawartość

60 cm czyli mogą być też do średnich monitorów. Wysokością zbliżone są do oryginalnych podstawek Wharfedale, KEF i B&W. Cena jest OK. Moje kilka lat temu kosztowały 1200 PLN.