Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór wzmacniacza oraz kolumn pod sprzęt djski (10 - 12 tys budżet)

Rekomendowane odpowiedzi

Uszanowanko,

czytuję forum już od kilku tygodni i rzeczywiście sporo już się dowiedziałem. Jakiś tam zestaw sobie wstępnie wybrałem co mnie interesuje ale trochę mnie zbija z tropu to, że w jednym poście jest coś polecane a w innym odradzane. Zdaję sobię sprawę, że każdy z nas ma inne potrzeby, więc ten sam zestaw dla jednego do muzyki jazz będzie słaby dla kogoś kto lubi muzykę terrorcore ale do rzeczy.

Posiadam konsolę dj'ską - KONTROL S4 MK3 od NI wraz z programem TRAKTOR. Aktualnie konsolę wpinam przez konwerter ADC do soundbara ale dźwięk wiadomo... pozostawia wiele do życzenia.

Potrzebowałbym dobrać sobie pod tą konsolkę wzmacniacz oraz kolumny podłogowe.

Budżet około 10 - 12 tys na całość (12 z okablowaniem  )

Wytyczne co do wzmacniacza:

- jak najwierniejsze i surowobezduszne odwzorowanie dźwięku bez udziwnień 

- wzmacniacz podpięty optycznym (opcjonalnie HDMI) do tv oraz dodatkowo pod ten wzmacniacz chciałem też podpiąć soundbar (Samsung Q990C) przewodem optycznym (nie wiem czy to ma sens i czy zadziała) 

- BT dla mnie nie jest priorytetem ale miło by było gdyby żonka z telefonu sobie coś tam poplimplała swoje chillouty.

Tutaj wytypowałem wstępnie NAD'a 368. Chociaż gdzieś na forum też poczytałem o Audiolab 7000A - piękny sprzęt, no urzekł mnie od pierwszego zobaczenia ale cena...

Wytyczne do kolumn

- podłogowe z drewna

- cena taka aby za parę i wzmaka z okablowaniem w max 12 tys się zmieścić. Koniec wytycznych.

Myślę, że mniej więcej znam się na sprzęcie djskim ale audio to u mnie totalna kaplica.

Kolega doradził mi firmę Bowers & Wilkins S603 S3, że takie o super, firma, bierz pan ale poczytałem tutaj opinie zwłaszcza dystrybutorów niesieciowych i... no właśnie zwątpiłem.

Pozostałe wytyczne do całego kompletu:

- mam sąsiadów

- pomieszczenie salon około 20-22 metry (mieszkanie ma 37 metrów), rozmieszczenie mebli poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- grana głównie będzie muzyka techniczna: tech, deep czasem przywalę jakimś technem ale to pod koniec seta na 15 minut  

- w przyszłym roku za maks dwa lata chcę kupować dom i wtedy pomieszczenie typu pokój gdzie stałaby konsola oraz kolumny (żona bierze soundbara z tv) miałoby podobny metraż (tak myślę), wtedy będę tłukł na maksa.

- do konsoli zamierzam dokupić gramofony oraz timecody pod TRAKTOR (gramce nie będą podłączane do wzmacniacza a do konsoli djskiej).

Dodatkowe wytyczne dla sklepów posiadających tutaj konto:

- jestem z okolic trójmiasta ale całe pomorskie, kujawsko-pomorskie i do Olsztyna dojadę na odsłuch 

Prosiłbym o wasze zdanie, co doradzacie na takie zachciewania i budżet.

Dziękuję bardzo!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zweryfikowałem swoją wiedzę odnośnie soundbara i już jestem myślę mądrzejszy.

Podłączenie soundbara do wzmaka odpada całkowicie, będzie to osobny system do włączenia po nocach kiedy po cichu będzie jakiś film do obejrzenia.

Wstępnie wymyśliłem sobie Audiolab 7000A + B&W 603 S3 w 95% do muzyki elektronicznej.

Prosiłbym o podpowiedź co sądzicie o takim połączeniu. 

Aktualizacja odnośnie dojazdu na odsłuch: mogę dojechać do Pabianic, do Oświęcimia jednak trochę daleko.

Dziękuję,

W dniu 17.11.2024 o 08:45, dwdw napisał:

- wzmacniacz podpięty optycznym (opcjonalnie HDMI) do tv oraz dodatkowo pod ten wzmacniacz chciałem też podpiąć soundbar (Samsung Q990C) przewodem optycznym (nie wiem czy to ma sens i czy zadziała) 

Pytanie po co chcesz podpinać ten soudbar skoro szukasz kolumn podłogowych do tego systemu.

- grana głównie będzie muzyka techniczna: tech, deep czasem przywalę jakimś technem ale to pod koniec seta na 15 minut  

Zapewne przydały by się tu kolumny z miarę dobrą podstawą basową. Na pewno spójrz na Pylon Audio Diamond 28 mkII, myślę że to dobra opcja dla Ciebie. Oprócz tego sądzę że ciekawą propozycją będzie Dali Opticon 6 MKII, aczkolwiek tutaj dostaniesz nie co cieplejszy, bardziej poluzowany dół pasma.

- do konsoli zamierzam dokupić gramofony oraz timecody pod TRAKTOR (gramce nie będą podłączane do wzmacniacza a do konsoli djskiej).

Obawiam się czy że wysokotonowce mogą odmówić posłuszeństwa przy wyższych poziomach głośności jak te gramofony pójdą w ruch. Trzeba podkreślić że sprzęt do domu to nie sprzęt estradowy więc jest on łatwiej poddatny na tak zwalne upalenie, a w pierwszej kolejności pójdzie góra, z racji zniekształceń.

Wytyczne co do wzmacniacza:

- jak najwierniejsze i surowobezduszne odwzorowanie dźwięku bez udziwnień 

- BT dla mnie nie jest priorytetem ale miło by było gdyby żonka z telefonu sobie coś tam poplimplała swoje chillouty.

Tutaj wytypowałem wstępnie NAD'a 368. Chociaż gdzieś na forum też poczytałem o Audiolab 7000A - piękny sprzęt, no urzekł mnie od pierwszego zobaczenia ale cena...

Cambridge Audio CXA81 MKII to wzmacniacz, który widział bym w podpięciu pod powyższe kolumny. Posiada wbudowany DAC z USB, oraz BT na pokładzie.

I takiej odpowiedzi oczekiwałem, bardzo dziękuję. Przyjrzę się tym sprzętom.

Co do soundbara, to był głupi pomysł i z pewnością nie będę nic z nim kombinował.

Tego typu zestaw: konsola djska + wzmacniacz + kolumny posiada mój kolega z pracy i nie ma absolutnie mowy aby cokolwiek tam odmawiało posłuszeństwa. Gramofony służą tylko po to by sterować aplikacją w lapku i dogrywać kawałki.

Połączone są USB z kontrolerem S4MK3.

Niemniej bardzo dziękuję za rzetelną odpowiedź, Pylony już oglądałem. Z racji kształtu są one dość głębokie i muszę sprawę przegadać z małżowiną czy nie byłby to ewentualny problem 🙂

26 minut temu, dwdw napisał:

Gramofony służą tylko po to

Może twoje .

W każdym razie oczekiwania będą spełnione jak widać.

10 godzin temu, dwdw napisał:

Tego typu zestaw: konsola djska + wzmacniacz + kolumny posiada mój kolega z pracy i nie ma absolutnie mowy aby cokolwiek tam odmawiało posłuszeństwa. Gramofony służą tylko po to by sterować aplikacją w lapku i dogrywać kawałki.

Jasne rozumiem, aczkolwiek ogółem uważaj, bo przy wysokich poziomach głośności idzie się zapomnieć, a konsola wbrew pozorom potrafi rodzić spore zniekształcenia, a to często jest problem wielu użytkowników w kwestii przesterowań kolumny. Sam grałem swego czasu i sprawiłem sobie do domu stare Infinity które miały ponad 100dB skuteczności. Dało się tym konkretnie przyłożyć :)

10 godzin temu, dwdw napisał:

Niemniej bardzo dziękuję za rzetelną odpowiedź, Pylony już oglądałem. Z racji kształtu są one dość głębokie i muszę sprawę przegadać z małżowiną czy nie byłby to ewentualny problem 🙂

Gdybyś potrzebował coś o wiele płytszego, to ostatecznie zawsze można sprawić sobie Elac Carina FS 247.4, aczkolwiek tu wchodzą już pewne ograniczenia, czyli 13.5cm przetwornik, który wbrew pozorom potrafi konkretnie zagrać dołem. Pylony często się poleca w szczególności serię Diamond i to nie bez powodu. W skrócie to jedne z lepszych kolumn na rynku w swoim budżecie. Naprawdę szczerze mocno polecam! :)

Jeśli masz jakies pytania śmiało pisz priv.

Edytowane przez Planeta Dźwięku

Czy ty a wy jesteś pewien że chcesz wybierać sprzęt do odsłuchu domowego A nie faktycznie coś z branży pro. 

W tej co nie kupisz bardzo dobre aktywne monitory które będą miały już wbudowane wzmacniacz

W dniu 20.11.2024 o 23:02, quatross napisał:

Może twoje .

W każdym razie oczekiwania będą spełnione jak widać.

Chłopiem weź ty przestań pisać. Wszyscy łącznie z tobą będziemy zdrowsi.

.

W dniu 20.11.2024 o 22:34, dwdw napisał:

I takiej odpowiedzi oczekiwałem, bardzo dziękuję. Przyjrzę się tym sprzętom.

Co do soundbara, to był głupi pomysł i z pewnością nie będę nic z nim kombinował.

Połączone są USB z kontrolerem S4MK3.

A kolegi pytałeś czy miał możliwość testować ze sprzętem pro?

34 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A kolegi pytałeś czy miał możliwość testować ze sprzętem pro?

Sprzęt pro jak to ująłeś testowałem jedynie i wyłącznie w salach klubowych. To nie dla mnie. Nie chcę mieć nightclubu w domu tylko nagłośnienie stosowane zamiennie do tv (optyk) i czasem plimplania muzyki z konsoli, telefonu (bt) i tyle. Aktualnie to jest mieszkanko więc względy sąsiedzkie też muszę mieć na uwadze. Poza tym taka estradówka to nie wygląda... Żona by mnie zaszlachtowała chyba. 

Djshop? przyznam się szczerze, że raz w życiu od nich kupiłem słuchawki i aktualnie to jest (wg mnie) przestarzały sklep. Stary zniechęcający design strony internetowej, przedpotopowe płatności, czekanie na potwierdzenie mailowe lub telefoniczne aby dowiedzieć się, że towar jest jednak niedostępny na stanie magazynowym, choć z witryny internetowej wynika coś innego.. To już taki niemiecki Thomann, słowacki Muziker czy polski Skylark działają zdecydowanie prężniej, ale to nie zmienia faktu, że po prostu takiego sprzętu nie biorę pod uwagę.

Szczerze ci powiem że możliwe że nie testowałeś tych produktów o których mówię ja

Sale klubowe a sprzęt studyjny to są dwie różne rzeczy. W salach klubowych chodzi o wysoki SPL do tego kłująca górą dużo basu 

Natomiast monitory aktywne bliskiego pola studyjne grają bardzo liniowo i odwzorowują rzeczywistość. 

OK... Panie Piotrze, co w takim razie mógłby Pan polecić z monitorów aktywnych i dlaczego by nie spróbować wzmacniacz + pasywne.

Dziękuję,

Proszę o wybaczenie, że post pod postem ale nie wiem jak edytować poprzedni.

Przed chwilą wynalazłem takie cudo i jestem w ciężkim szoku, że taka mała puszeczka jak ten topping ma same pozytywne opinie:

topping m3xs + pylon audio diamond 15

Czy to dobre połączenie do mieszkania?

Godzinę temu, dwdw napisał:

OK... Panie Piotrze, co w takim razie mógłby Pan polecić z monitorów aktywnych i dlaczego by nie spróbować wzmacniacz + pasywne.

Dziękuję,

Adam audio ma naprawdę wiele bardzo ciekawych serii. Maudio. Tannoy.

Z tym że ja takich systemów nie słuchałem dużo i nie testowałem dużo bo to nie była moja dziedzina nie mieliśmy tego na stanie

W dniu 23.11.2024 o 13:13, dwdw napisał:

Przed chwilą wynalazłem takie cudo i jestem w ciężkim szoku, że taka mała puszeczka jak ten topping ma same pozytywne opinie:

topping m3xs + pylon audio diamond 15

Ten topping byłby fajny gdybyśmy chcieli podpiąć Heco Aurore 300, ale nie Diamondy 15. Polecam zainteresować się wzmacniaczem z nieco wyższej półki, który będzie adekwatny do kolumn i pozwoli wydobyć Ci pełen potencjał z kolumn.

Zgadzam się. 

Typowe brzmienie dla tańszej klasy D. Mimo że jaśniejsze i pasowało by pod diamondy to jednak mniej wydajne, nieco puste 

W chwili obecnej stanęło między Cambridge cxa81 MK2 a audiolab 7000a. Zastanawiam się...

Na plus dla cxa jest wyższa moc wyjściowa 80 i 120 W vs 70 i 110W a także wyjście na subwoofer (pytanie czy jest mi on potrzebny przy takich kolumnach jak diamond)

Na plus dla audiolaba z kolei kompaktów większe wymiary oraz design. Czy pod pre out można podpiąć suba? 

Dziękuję,

3 minuty temu, dwdw napisał:

W chwili obecnej stanęło między Cambridge cxa81 MK2 a audiolab 7000a. Zastanawiam się...

Na plus dla cxa jest wyższa moc wyjściowa 80 i 120 W vs 70 i 110W a także wyjście na subwoofer (pytanie czy jest mi on potrzebny przy takich kolumnach jak diamond)

Na plus dla audiolaba z kolei kompaktów większe wymiary oraz design. Czy pod pre out można podpiąć suba? 

Dziękuję,

Nie chodzi o moc.

Cambridge jest jaśniejszy to bardziej przyda się tym kolumnom. 

2 godziny temu, dwdw napisał:

Ja również z tego zestawienia wybrał bym CXA81 MKII pod Pylona.

2 godziny temu, dwdw napisał:

Teoretycznie można, w praktyce też, ale są przypadki gdzie z LP pre zagra inaczej niż z mono sub LFE.

• 1 miesiąc później...

Jestem po kilku odsłuchach. Słyszałem Nad'a C356, C388, C399 i faktycznie 356-tce brakuje do pozostałych dwóch natomiast między 388 a 399 różnica była nieznaczna - tutaj odsłuch był oczywiście na B&W 603 S3. Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Identyczne odczucia miałem przy CXA 81mk2 + Pylon Audio Diamond 28 mk2 ale to wielkie krowy są i zajmują potężną ilość miejsca... na ten zestaw raczej się nie zdecyduję ale... posłuchałem też czegoś co zajmuje mniej miejsca. Mianowicie... Klipsch The Nines ze ztandami KS-24. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony że bas potrafi zejść dość nisko a i potrafiły naprawdę głośno zagrać. Nie uważam się za jakiegoś audiofila i góra, średnica, dół, szeroka scena... to hmm nie potrafię tych niuansików aż tak wyłapać. Sam nie wiem, brak wzmaka to zawsze brak wzmaka i rozbudowy systemu. Z drugiej strony jak na monitory aktywne, dźwiękowo jest prawie, że ideał a do tego całkowicie się mieszczę w budżecie a i jeszcze zostanie na Golfa III klepanego.
Przeglądając oferty w internecie trafiłem na taki sklep jak FNAC, trochę w szoku byłem bo ceny na niektóre kolumny to prawie -50% tego co w Polsce, pierwsza myśl? SCAM. Szukałem o tym sklepie jakiegoś info i tutaj i na innych forach, ponieważ osobiście boję się zamawiać z takich sieciówek, które po macoszemu i "taśmowo" podchodzą do każdego zamówienia. Jakie macie opinie/doświadczenia z tym i tego typu sklepach? (jeśli chodzi o zamawianie sprzętu audio).

Dziękuję,