Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe kino domowe, jak "dobrze" ustawić.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w ustawieniu mojego świeżo zakupionego kina. Coś tam poczytałem ale wolę się zapytać jeszcze na forum czy aby na pewno będzie miało to aż tak duży wpływ na to. 

Plan mieszkania jest jaki jest, salon z aneksem...

O ile frontowe i centralny głośnik nie mam wątpliwości jak ustawić tak męczy mnie sprawa Subwoofera oraz tylnych. 

Planowałem subwoofer ustawić pod centralnym i wewnątrz wiszącej szafki RTV (planuje zrobić na wymiar nową tak aby mieściły mi się Winyl)

ale nie wiem czy jest to dobry pomysł. 

Jeśli chodzi o tylne głośniki to waham się z wysokością jak i tym czy powinny być w linii głowy. 

Proszę o poradę, jeśli chodzi o podłączenie to się nie martwię o kable itp. bo będę robił mały remont i kable położę na świeżo. 

Sprzęt to: 

- Musiccast RX-V6A - Amplituner 

- Indiana Tesi 2 - tylne

- Indiana Tesi 7 - centralny 

- Indiana Basso 880 - Subwoofer 

- Aduio PRO A48 - Przód 

Z góry dzięki za pomoc 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mamy problem; nie da się połączyć A48 z Yamahą, bo to aktywne kolumny, no chyba że dorwałeś dwie lewe pasywne od dwóch zestawów 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@Top Hi-Fi Dziękuję za odpowiedź. Ale proszę teraz o sprostowanie. 

Sami doradziliście mi taki zakup.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Mamy problem; nie da się połączyć A48 z Yamahą, bo to aktywne kolumny, no chyba że dorwałeś dwie lewe pasywne od dwóch zestawów 😉

Jak się nie da! Śmieszny jesteś czy jak??? Wystarczą aktywne kolumny i wyjście pre-out z Amplitunera 

2 godziny temu, Rybazwoka napisał:

Planowałem subwoofer ustawić pod centralnym i wewnątrz wiszącej szafki RTV (planuje zrobić na wymiar nową tak aby mieściły mi się Winyl)

Zdecydowanie nie w szafce. Ostateczne ułożenie powinno zależeć od tego, gdzie będzie grał. 

Warto spojrzeć na konstrukcje takie jak Buchardt SUB10, możesz go dać nawet pod kanapę. 

2 godziny temu, Rybazwoka napisał:

Jeśli chodzi o tylne głośniki to waham się z wysokością jak i tym czy powinny być w linii głowy. 

Na rysunku są dobrze, ustawiłbym je na wysokości uszu. Jeśli planujesz dać je tak blisko uszu, to rozważyłbym Monitor Audio Bronze FX. Dają bardziej rozproszony dźwięk 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 minuty temu, Q21 napisał:

Zdecydowanie nie w szafce. Ostateczne ułożenie powinno zależeć od tego, gdzie będzie grał. 

Warto spojrzeć na konstrukcje takie jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , możesz go dać nawet pod kanapę. 

Na rysunku są dobrze, ustawiłbym je na wysokości uszu. Jeśli planujesz dać je tak blisko uszu, to rozważyłbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dają bardziej rozproszony dźwięk 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu 😉 

Sprzęt już kupiony, uściślając. 
Odnośnie subwoofera, co to znaczy gdzie będzie grał? Planowałem wrzucić go pod szafkę RTV która będzie wisząca. 
Nie będzie zabudowany. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, MarcinRejek napisał:

Jak się nie da! Śmieszny jesteś czy jak??? Wystarczą aktywne kolumny i wyjście pre-out z Amplitunera

A jaki to ma sens pytam się? Dwie regulacje głośności po drodze, jena w Yamasze, druga w Audio Pro... 

Po co kupować Audio Pro z ich możliwościami skoro i tak podpinamy ampli? Lepiej kupić klasyczne kolumny pasywne i wszystko razem zagra lepiej niż to Audio Pro tam wpięte. 

54 minuty temu, Rybazwoka napisał:

Sami doradziliście mi taki zakup.....

Sklep internetowy widzę doradzał. Byle sprzedać chyba 😉

Nie rozumiem takiego mariażu. Sprzedałbym te aktywne i kupił pasywne do Yamahy. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

A jaki to ma sens pytam się? Dwie regulacje głośności po drodze, jena w Yamasze, druga w Audio Pro... 

Po co kupować Audio Pro z ich możliwościami skoro i tak podpinamy ampli? Lepiej kupić klasyczne kolumny pasywne i wszystko razem zagra lepiej niż to Audio Pro tam wpięte. 

Sklep internetowy widzę doradzał. Byle sprzedać chyba 😉

Nie rozumiem takiego mariażu. Sprzedałbym te aktywne i kupił pasywne do Yamahy. 

Najpierw dostałem audio pro a później stwierdziłem że dokupię pozostałe graty. 
sklep doradzał zestaw już do zakupionych Kolumn. 
kolumny Indiana pasywne też będą dobre? 

2 minuty temu, Rybazwoka napisał:

Najpierw dostałem audio pro a później stwierdziłem że dokupię pozostałe graty. 
sklep doradzał zestaw już do zakupionych Kolumn. 
kolumny Indiana pasywne też będą dobre? 

No jeśli to już masz to inaczej połączyć faktycznie się nie da. Ja jednak wystawiłbym na OLX te kolumny i jak się sprzedadzą, to kupiłbym klasyczne pasywne kolumny do Yamahy np Indiana Line Tesi 5 albi Diva 5 i efekt będzie znacznie lepszy. 

www.tophifi.pl

26 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

No jeśli to już masz to inaczej połączyć faktycznie się nie da. Ja jednak wystawiłbym na OLX te kolumny i jak się sprzedadzą, to kupiłbym klasyczne pasywne kolumny do Yamahy np Indiana Line

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albi Diva 5 i efekt będzie znacznie lepszy. 

Ok, rozważę wymianę. Dzięki. 
A odnośnie subwoofera? I tylnych? 

Ukryta Zawartość

Indiana Basso 880 to fajny sub z naszej oferty. Obudowa zamknięta, więc już całkiem fajna głębia i jakość, a nie tylko dudnienie jednostajne. Tyły bezprzewodowe MC20 od Yamahy, albo jak przewód np Indiana z serii Tesi wystarczy 

www.tophifi.pl

18 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to fajny sub z naszej oferty. Obudowa zamknięta, więc już całkiem fajna głębia i jakość, a nie tylko dudnienie jednostajne. Tyły bezprzewodowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo jak przewód np Indiana z serii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wystarczy 

Widzę że ja o niebie Ty o………

Pytam o rozmieszczenie. Tematem posta jest rozmieszczenie tego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Rybazwoka napisał:

Pytam o rozmieszczenie. Tematem posta jest rozmieszczenie tego. 

wpisuję w google ustawienie 5.1 z resztą masz dobrze rozrysowane na fotce. Tam za dużo więcej się nie da zrobić. Kanapa pod ścianą. Innej opcji nie widzę. 

www.tophifi.pl

W dniu 29.11.2024 o 17:30, Rybazwoka napisał:

Odnośnie subwoofera, co to znaczy gdzie będzie grał? Planowałem wrzucić go pod szafkę RTV która będzie wisząca. 

Skoro nie będzie zabudowany, to dobrze 🙂 Grac powinien tam, gdzie daje najlepsze efekty po prostu, więc nie nastawiałbym się koniecznie na ustawienie pod RTVką. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 29.11.2024 o 14:42, Rybazwoka napisał:

Cześć, 

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w ustawieniu mojego świeżo zakupionego kina. Coś tam poczytałem ale wolę się zapytać jeszcze na forum czy aby na pewno będzie miało to aż tak duży wpływ na to. 

Plan mieszkania jest jaki jest, salon z aneksem...

O ile frontowe i centralny głośnik nie mam wątpliwości jak ustawić tak męczy mnie sprawa Subwoofera oraz tylnych. 

ale nie wiem czy jest to dobry pomysł. 

Proszę o poradę, jeśli chodzi o podłączenie to się nie martwię o kable itp. bo będę robił mały remont i kable położę na świeżo. 

Sprzęt to: 

- Musiccast RX-V6A - Amplituner 

- Indiana Tesi 2 - tylne

- Indiana Tesi 7 - centralny 

- Indiana Basso 880 - Subwoofer 

- Aduio PRO A48 - Przód 

Z góry dzięki za pomoc 🙂 

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie to masz dobrze rozrysowane ustawienie. Jedynie bym pokombinował z subwooferem, bo może grać lepiej w rogu, albo właśnie na środku. Będziesz musiał nasłuchiwać gdzie lepiej😉

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
W dniu 29.11.2024 o 10:57, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

No jeśli to już masz to inaczej połączyć faktycznie się nie da. Ja jednak wystawiłbym na OLX te kolumny i jak się sprzedadzą, to kupiłbym klasyczne pasywne kolumny do Yamahy np Indiana Line

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albi Diva 5 i efekt będzie znacznie lepszy. 

A co powiesz o Tesi 6, warto dołożyć te kilka stówek? 

czytając opinie wszyscy są zadowoleni, jakość do ceny. 

Ukryta Zawartość

39 minut temu, Rybazwoka napisał:

A co powiesz o Tesi 6, warto dołożyć te kilka stówek? 

czytając opinie wszyscy są zadowoleni, jakość do ceny. 

Tak, zdecydowanie. Nowe Tesi grają zdecydowanie raźniej na górze. Nie są takie stłumione jak starszy model. Moim zdaniem zdecydowanie warto dołożyć. Tesi 6 to po prostu większe kolumny od piątek. Tutaj wszystko zależy od metrażu i ustawienia względem miejsca odsłuchowego. Do mniej więcej 25m patrzyłbym na Tesi 5. Większy metraż to już Tesi 6 ogarną lepiej. 

www.tophifi.pl

22 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Tak, zdecydowanie. Nowe Tesi grają zdecydowanie raźniej na górze. Nie są takie stłumione jak starszy model. Moim zdaniem zdecydowanie warto dołożyć. Tesi 6 to po prostu większe kolumny od piątek. Tutaj wszystko zależy od metrażu i ustawienia względem miejsca odsłuchowego. Do mniej więcej 25m patrzyłbym na Tesi 5. Większy metraż to już Tesi 6 ogarną lepiej. 

To zostanę przy 5 pokój mam 26m2, więc chyba nie ma sensu większych kupować. a te 6 są dość duże. 

1 godzinę temu, Rybazwoka napisał:

To zostanę przy 5 pokój mam 26m2, więc chyba nie ma sensu większych kupować. a te 6 są dość duże. 

moim zdaniem nie. Wystarczą 5, a jak budżet większy to model wyżej Diva 5 ale dalej te mniejsze 😉 

www.tophifi.pl