Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

Było i porównanie R26 z TDA1541

Myślę że Gustard z dobrym zegarem jest w stanie pokazać całkiem sporo, ogólnie przyjemne dobre granie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20241209-WA0001.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, RCD napisał:

Było i porównanie R26 z TDA1541

Myślę że Gustard z dobrym zegarem jest w stanie pokazać całkiem sporo, ogólnie przyjemne dobre granie

Ukryta Zawartość

IMG-20241209-WA0001.jpg

Jak napędzany Gustard? I co to za tda1541?

Jakie różnice w dźwięku pomiędzy tymi dwoma urządzeniami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gustard po AES vs mój DAC Balance gold 1541A po AES

Różnice są przede wszystkim w jakości, przejrzystości, czystość, ilość słyszalnych dźwięków, coś jak brudna woda z kałuży  vs woda źródlana.

R26 to jest dobry DAC może się podobać, ładna barwa, nie męczy, dobra średnica, bardzo ciekawy DAC, myślę że pogoni wiele urządzeń nawet droższych, mowa o nowych sprzętach z salonów audio, słuchałem tylko po AES i bez zegara, mój DAC też grał bez zegara. Na pewno warto go posłuchać 

2 minuty temu, kaliman2 napisał:

I jak tam emocje z tym tda? Zastanawiam się czy też nie kliknąć na Ali?

Ja jestem zadowolony, PCM63 też byłem zadowolony, nie wiem dlaczego ale pliki grają u mnie lepiej na TDA może dlatego że mam wersję NOS, a PCM miałem wersję DF1704?

TDA gra jeszcze lepiej po 150h, nawet sama wersja bez zegara gra zacnie. Z zegarem jeszcze czyściej, więcej powietrza, więcej szczegółów 

Obecnie testuje różne kable, różnej długości BNC zegar->DAC jak na razie najsłabiej zagrał najkrótszy kabel 50cm 

59 minut temu, RCD napisał:

Ja jestem zadowolony, PCM63 też byłem zadowolony, nie wiem dlaczego ale pliki grają u mnie lepiej na TDA może dlatego że mam wersję NOS, a PCM miałem wersję DF1704?

TDA gra jeszcze lepiej po 150h, nawet sama wersja bez zegara gra zacnie. Z zegarem jeszcze czyściej, więcej powietrza, więcej szczegółów 

Obecnie testuje różne kable, różnej długości BNC zegar->DAC jak na razie najsłabiej zagrał najkrótszy kabel 50cm 

Jakie masz źródło sygnału? Co do samego zegara to stawiałbym na dobre źródło niż zegar, bo lepsze parametry mają kwarce w 50 MHz niż takie 10 MHz. Jeśli korzystasz z CD jako źródło sygnału a jedynie używasz zegara do jego poprawy, to myślę że jest to gorsze rozwiązanie, niż używałbyś jakiegoś konwertera USB z dwoma femtosekundowymi zegarami o małym szumie.

Edytowane przez Delirium77
1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Jakie masz źródło sygnału? Co do samego zegara to stawiałbym na dobre źródło niż zegar, bo lepsze parametry mają kwarce w 50 MHz niż takie 10 MHz. Jeśli korzystasz z CD jako źródło sygnału a jedynie używasz zegara do jego poprawy, to myślę że jest to gorsze rozwiązanie, niż używałbyś jakiegoś konwertera USB z dwoma femtosekundowymi zegarami o małym szumie.

Allo DigioneSignature do plików, podobno jest tam bardzo dobry zegar, ogólnie super transport który  zdeklasował np Lumin U2mini czy Aries G1, muszę tylko zaznaczyć że korzystam z software Gentoplayer, LMS material, +APplayer i robi to robotę, roon poszedł w niepamięć 

2 godziny temu, RCD napisał:

najsłabiej zagrał najkrótszy kabel 50cm 

Przykro mi, ale żeby zagrał DAC, potrzebny jest przewód, którego nie wytwarzają Chińczycy.

Jakość dźwięku wówczas poszybuje bardzo wysoko.

Bez takiego kabla, każdy DAC, to tylko .. kolejny DAC.

..

Mało kto wepnie przewód klasy 100kplus w system z tego typu DAC jaki omawiacie, a dopiero wówczas można stwierdzić co i jak, w innym przypadku pozostają domniemania.

..

Oczywiście nie ma sensu wpięcie drogiego kabla w słabe transformatory zasilające, - to co wychodzi z DAC, to klasa zasilania w pierwszym rzędzie, DAC nie ma innej "substancji" do "grania" jak energia źródła prądu.

Kabel zasilający z kolei to podstawa, kiedy trafa są już dobre, lub mamy zasilacz elektroniczny dobrze zrealizowany.

..

5 minut temu, 747 napisał:

Przykro mi, ale żeby zagrał DAC, potrzebny jest przewód, którego nie wytwarzają Chińczycy.

..

Mało kto wepnie przewód klasy 100kplus w system z tego typu DAC jaki omawiacie, a dopiero wówczas można stwierdzić co i jak, w innym przypadku pozostają domniemania.

..

Oczywiście nie ma sensu wpięcie drogiego kabla w słabe transformatory zasilające, - to co wychodzi z DAC, to klasa zasilania w pierwszym rzędzie, DAC nie ma innej "substancji" do "grania" jak energia źródła prądu.

Kabel zasilający z kolei to podstawa, kiedy trafa są już dobre, lub mamy zasilacz elektroniczny dobrze zrealizowany.

..

Nie ma powodu żeby było ci przykro, to tylko zabawa i testy, wspomniany BNC 50cm to Canare więc nie jest to chińczyk, obecnie testuje 2m Belden i jest magia 

Zasilającej kable mam na topowych WattGate czy Furutech, chociaż osobiście preferuję czystą miedź...

Teraz, 747 napisał:

Topowe wtyki tej firmy są dość kosztowne.. 

Wiem coś o tym, mam np WattGate 390iRH czy 350iRh, z tym że mam je od co najmniej 5 lat więc płaciłem jeszcze w miarę normalne pieniądze, ale tak jak mówiłem, dla mnie bardzo dobre wtyki to czysta miedź od np.Viborga

4 minuty temu, RCD napisał:

Nie ma powodu żeby było ci przykro

Jest powód, w innym wypadku pisząc treść traciłbym czas.

Nie ma żadnych możliwości, bez najwyższej klasy okablowania uzyskać dźwięk w pełni satysfakcjonujący, gdyż kabel nie przewodzi tylko w sposób klasyczny, w połączeniu, na bardzo krótki okres znajduje się "cała nasza muzyka", stąd wszystkie i wszelkie właściwości z DAC, są niejako "przejmowane" przez warunki transmisji.

Jest to krytyczne.

Jest niedoceniane, a przez początkujących pomijane lub zaprzecza się.

..

12 godzin temu, 747 napisał:

..

..

..

No to gdzie taki przewód można zakupić?

2 minuty temu, RCD napisał:

Wypożyczę Shunyata Research Delta V2 Digital Clock, zobaczę jak on gra 

kabel za 4k do zegara za 800zł 😄 szalejesz 😄 

1 minutę temu, Ghotti napisał:

kabel za 4k do zegara za 800zł 😄 szalejesz 😄 

Zegar  wyszedł mnie 1k😄 to jest lepsza wersja femto🧐 a kabelka nie kupię tylko wypożyczę na początek 

31 minut temu, RCD napisał:

Zegar  wyszedł mnie 1k😄 to jest lepsza wersja femto🧐 a kabelka nie kupię tylko wypożyczę na początek 

Jeśli w tym zegarze siedzi CCHD597 to jest taki mam w jednej kart Amanero USB za 400 zł. Nie jest to żaden cud i poziomem szumow odstaje sporo od cchd957 oraz as318, nie mówiąc już o innych bardziej zaawansowanych zegarach. Pierwsze co bym zrobił to jednak kupił lepszy zegar a później bawił się w „kebelkologię”.

Edytowane przez Delirium77
Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Jeśli w tym zegarze siedzi CCHD597 to jest taki mam w jednej kart Amanero USB za 400 zł. Nie jest to żaden cud i poziomem szumow odstaje sporo od cchd957 oraz as318, nie mówiąc już o innych bardziej zaawansowanych zegarach. Pierwsze co bym zrobił to jednak kupił lepszy zegar a później bawił się w „kebelkologię”.

Po pierwsze to tam jest 2x Crystek CCHD 575, po drugie nikt a na pewno nie ja nie twierdzi że to jest jakiś cud, po trzecie to wybacz ale to ja będę decydował co kupuję i co testuje.

Po oglądaj sobie zdjęcie i pociesz się raz jeszcze jaki to jest nędzny zegar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, RCD napisał:

Po pierwsze to tam jest 2x Crystek CCHD 575, po drugie nikt a na pewno nie ja nie twierdzi że to jest jakiś cud, po trzecie to wybacz ale to ja będę decydował co kupuję i co testuje.

Po oglądaj sobie zdjęcie i pociesz się raz jeszcze jaki to jest nędzny zegar

Ukryta Zawartość

Widać że nie bardzo wiesz jak to działa, możesz miec tam i 10 oscylatorów, w danym momencie i tak działa jeden 😉

Ukryta Zawartość

Teraz, krolewicz napisał:

Widać że nie bardzo wiesz jak to działa, możesz miec tam i 10 oscylatorów, w danym momencie i tak działa jeden 😉

Wyobraź sobie że wiem 

Po to jest tam przełącznik 

Jasne. Ważne, ze jesteś zadwowolony. Można było to samo osiągnąć za połowę tej ceny wstawiając USB na takich samych zegarach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Delirium77 napisał:

Jasne. Ważne, ze jesteś zadwowolony. Można było to samo osiągnąć za połowę tej ceny wstawiając USB na takich samych zegarach.

Ukryta Zawartość

a jak to sie ma do 49.152MHz NDK NZ2520SDA ? 

Ukryta Zawartość

Musiałby wypowiedzieć się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć jakie znaczenie ma szum przy 10hz i wyżej.

Ukryta Zawartość

IMG_9251.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
4 godziny temu, Delirium77 napisał:

Ukryta Zawartość

A do czego ja to USB podłącze, do drukarki 🤪

Ukryta Zawartość

39 minut temu, RCD napisał:

A do czego ja to USB podłącze, do drukarki 🤪

Możesz podłączyć do gniazdka, jak masz funkcję ładowania 🤣

8 minut temu, Delirium77 napisał:

Możesz podłączyć do gniazdka, jak masz funkcję ładowania 🤣

Ok

To teraz ja Tobie coś poradzę, otóż PC podłączony do DAC po USB to najgorsze co może być w audio, a gdzieś czytałem że Twoim źródłem, transportem jest komp, więc przemyśl czy to ma sens, jeśli pomyliłem osoby to zignoruj sugestie.

• Pokaż nowe odpowiedzi