Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

@Delirium77 Pro-Ject DAC Box RS będzie lepszym wyborem. Łatwej kupić używany, ma więcej opcji podłączenia, ma regulowany filtr cyfrowy, ma opcję pracy na lampach, ma opcję zmiany zasilacza no i to jakby nie patrzeć 2x High-End procesor a nie jeden Hi-Fi. 

Po kilku zmianach DAC teraz to żałuję, że go sprzedałem. Gustard A26 na AKM jest niby lepszy, ale droższy dwa razy od tego co kiedyś dałem za nowego Pro-Ject i nie potrafi zrobić taką analogową mgiełkę jak DAC Box RS na lampach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Mam cdka i wzmaka na PCM1795, grają świetnie ale dac z cdka gra jednak odrobinę lepiej. Myślałem nad zmianą daca, żeby podpiąć do niego pc i cdka. Z twojego opisu wynika, że nie warto iść w akm i sabre. Możesz opisać różnice pomiędzy tymi kościami.

Ukryta Zawartość

W duzym uproszczeniu: AKM muzykalny, Sabre sterylny i detaliczny.

Zalezy od aplikacji ukladu ale zasada generalnie dziala. Sluchalem ostatnio nowego ES9039Q2M, ktory mial zlamac ta zasadę … nie zlamal. Sabre dalej detaliczne i do AKM daleka droga.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

A jak to ma się do moich pcm1795 oczywiście uogólniając charakterystykę poszczególnych kości.
Nie chcę w coś wdepnąć ulepszając moje daci pcm 1795 na sabre lub akm

12 minut temu, Grzech76 napisał:

@Gargan
Mam cdka i wzmaka na PCM1795, grają świetnie ale dac z cdka gra jednak odrobinę lepiej. Myślałem nad zmianą daca, żeby podpiąć do niego pc i cdka. Z twojego opisu wynika, że nie warto iść w akm i sabre. Możesz opisać różnice pomiędzy tymi kościami.

AKM jest bardziej "konkretny" od Burr-Brown. Ma mocniejszy dół pasma i zdecydowanie lepszą odczuwalną dynamikę. Za to nie jest tak ostry i płaski jak ESS. Nie mogę bardzo wyraźnie określić jak on gra, bo mój DAC jest bardzo czuły na podpięty transport i oprogramowanie komputera. Potrafi inaczej zagrać, bo użyłeś innego oprogramowania. 

Jak na razie najwięcej wyciągnąłem z PC po USB na aplikacji MusicBee. Nawet MQA gra znośnie. DSD gra naprawdę dobrze.

Mogę polecić Gustard A26, ale jeśli kupisz całkiem nowy to na początku jest żyletka, potem kapeć, a po tygodniu czy dwóch dopiero zaczyna grać po ludzku. 

2 godziny temu, Delirium77 napisał:

Volumio czy Piplayer? Czy coś innego? Mam Roon ale testuję rozwiązanie na malince z wejście na 10Mhz.

Gentooplayer->Diretta->Ap2Renderer, oparte na LMS material

1 godzinę temu, RCD napisał:

Gentooplayer->Diretta->Ap2Renderer, oparte na LMS material

Ten u19 może też robić za transport dla roona zdaje się ? 

Wtedy też trzeba 5 software instalować? 

6 minut temu, Ghotti napisał:

Ten u19 może też robić za transport dla roona zdaje się ? 

Wtedy też trzeba 5 software instalować? 

Powiedzcie w końcu co jest optymalne dla takiego u19? Z DS podoba mi się smls su-1 z wymienionym opampem (akm4393s), podoba PS-200 trochę mniej. Najmniej d90 discrete. Najbardziej płaskie granie. Fakt, to są marginalne różnice ale fakt, tak gra,

Edytowane przez Delirium77
7 minut temu, Delirium77 napisał:

Powiedzcie w końcu co jest optymalne dla takiego u19? Z DS podoba mi się smls su-1 z wymienionym opampem (akm4393s), podoba PS-200 trochę mniej. Najmniej d90 discrete. Najbardziej płaskie granie. Fakt, to są marginalne różnice ale fakt, tak gra,

Nikt nie wie bo tylko ty masz 😂 zdaje się @venom200 zamówił jeszcze u19

ja szukam czegoś do Roona strikte raczej jako transport plików + tidal z Roon, czyli praktycznie wszystko bo każdy stream obsługuje Roon, malina, sotm czy Auralic s1 …

Mnie chińczyk powiedział że nie uruchomie na tym U19 Gentooplayer więc sobie dałem spokój z tym, ale z drugiej strony to myślę że oni są tylko sprzedawcami i niby dlaczego miałbm nie uruchomić GP? Mnie roon i ten C19 nie jest potrzebny, mam transport IanCanada, z softem jak pisałem

2 godziny temu, Grzech76 napisał:

@Gargan

A z jakim budżetem się liczysz na DAC ? 

Ostatnio - jest wątek na AS - mocne natarcie DAC z AliExpress na starych kościach . PCM 1701 , 1704 czy też różnych TDA. Budowa Chińczyków czasem nie domaga ale wg mnie taniej wyjdzie ich "poprawienie" niż budowa czegoś u nas. Koszty nieporównywalne 

6 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ostatnio - jest wątek na AS - mocne natarcie DAC z AliExpress na starych kościach . PCM 1701 , 1704 czy też różnych TDA. Budowa Chińczyków czasem nie domaga ale wg mnie taniej wyjdzie ich "poprawienie" niż budowa czegoś u nas. Koszty nieporównywalne 

Poprawienie akurat tych to jak zwykle kondensatory elektrolityczne i opampy. W przypadku PCM1701 opampów jest 10 szt. To juz sie robi koszt., drugie tyle co sam DAC. Co i tak razem wychodzi tanio na to co ten DAC potrafi.

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Masz @RCD który testuje laiv vs pmc tda które miał, tutaj @Delirium77 testował topping d90 vs 4xtda i nie słyszał wielkiej różnicy 😉 myślę że to są fajne DAC takie do 6-8 tys a kosztuje 50% tego, czy w nie bardziej inwestować hmmm ciężkie pytanie 🙂 

Teraz, Gargan napisał:

No to połowę DAC trzeba wymienić.

Nie trzeba tylko mozna i nie polowe tylko mniej 😉 .

18 minut temu, Ghotti napisał:

Masz @RCD który testuje laiv vs pmc tda które miał, tutaj @Delirium77 testował topping d90 vs 4xtda i nie słyszał wielkiej różnicy 😉 myślę że to są fajne DAC takie do 6-8 tys a kosztuje 50% tego, czy w nie bardziej inwestować hmmm ciężkie pytanie 🙂 

No to już nie przypisujcie sobie tych testów. 4xTDA1541s1, Mark 4xpcm1701 i d90 Discrete to testowałem ja. I na ostatnim miejscu d90, później Mark i TDA na pierwszym. Ale TDA. Żeby nie było jakiś pierwszy rzut od chińczyka, tylko sporo zmienione WO.

6 minut temu, Delirium77 napisał:

No to już nie przypisujcie sobie tych testów. 4xTDA1541s1, Mark 4xpcm1701 i d90 Discrete to testowałem ja. I na ostatnim miejscu d90, później Mark i TDA na pierwszym. Ale TDA. Żeby nie było jakiś pierwszy rzut od chińczyka, tylko sporo zmienione WO.

W kto sobie przyśpiewuje twoje testowania? Przecież napisałem że ty testowałeś vs d90 a @RCD wziął laiv harmony na testy i ma punkt odniesienia vs tda czy pcm 

Teraz, Ghotti napisał:

W kto sobie przyśpiewuje twoje testowania? Przecież napisałem że ty testowałeś vs d90 a @RCD wziął laiv harmony na testy i ma punkt odniesienia vs tda czy pcm 

No właśnie i co z tego LAiV vs tda1541? Też miałem wziąć LAiV, póki co skończyło się na r30. Biorąc pod uwagę Ares ii to nie wiem czy warto. Bo Ares grał słabo.

Ukryta Zawartość

Tu jest mój wątek. Ale coraz bardziej dochodzę do wniosku, że w budżecie 5-6 tys. zł to ja lepszego daca od moich denonów na pcm1795 nie znajdę.
Trzeba się pogodzić z gorszą jakością dźwięku puszczanego z pc do wzmacniacza vs płyty z CD .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest mój wątek. Ale coraz bardziej dochodzę do wniosku, że w budżecie 5-6 tys. zł to ja lepszego daca od moich denonów na pcm1795 nie znajdę.
Trzeba się pogodzić z gorszą jakością dźwięku puszczanego z pc do wzmacniacza vs płyty z CD .

Tak może być. Jakbyś mógł pożyczyć i u siebie posłuchać to byś zdecydował .
Obadaj moze czy jakies zrodlo cyfrowe by cos wniosło. Moze Bluesound N130 z liniowym zasilaniem wypadło by leoije niż PC ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Poprawienie akurat tych to jak zwykle kondensatory elektrolityczne i opampy. W przypadku PCM1701 opampów jest 10 szt. To juz sie robi koszt., drugie tyle co sam DAC. Co i tak razem wychodzi tanio na to co ten DAC potrafi.

Warto też sprawdzić termicznie bo pewne bledy w budowie np zasilania lub / i zasilania przekaźników powodują przegrzewanie się spore i tykającą bombę. Ale wg mnie i tak warto.

Ciekawe jak wypadną te porównania m.in. do Laiv ? Bo Aresa II miałem u siebie i całkiem całkiem grał a tu kolega napisał że scolone R2R wypadły lepiej jak rozumiem.

Kusi mnie coś obadac ale w ciemno to raczej nie wejdę. Słyszałem Pontus II - Ale nie u siebie. U kolegi było super ale cały to całkiem inny plus piękna adaptacja akustyczna

Ukryta Zawartość

@Grzech76 trochę bez sensu pytanie o DAC z serii 26, bo ich jest kilka różnych.

Mój A26 to zupełnie co innego od A22 lub X26Pro lub R26 lub X26III.

19 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Tak może być. Jakbyś mógł pożyczyć i u siebie posłuchać to byś zdecydował .
Obadaj moze czy jakies zrodlo cyfrowe by cos wniosło. Moze Bluesound N130 z liniowym zasilaniem wypadło by leoije niż PC ?

Warto też sprawdzić termicznie bo pewne bledy w budowie np zasilania lub / i zasilania przekaźników powodują przegrzewanie się spore i tykającą bombę. Ale wg mnie i tak warto.

Ciekawe jak wypadną te porównania m.in. do Laiv ? Bo Aresa II miałem u siebie i całkiem całkiem grał a tu kolega napisał że scolone R2R wypadły lepiej jak rozumiem.

Kusi mnie coś obadac ale w ciemno to raczej nie wejdę. Słyszałem Pontus II - Ale nie u siebie. U kolegi było super ale cały to całkiem inny plus piękna adaptacja akustyczna

To weź od kolegi pontusa do siebie na dwa dni ? 😉 

Ja dziś zamówiłem tda1541 na NOS będę miał porównanie do pcm63 1 do 1 🙂 zobaczę co wypadnie lepiej 

To weź od kolegi pontusa do siebie na dwa dni ?  
Ja dziś zamówiłem tda1541 na NOS będę miał porównanie do pcm63 1 do 1  zobaczę co wypadnie lepiej 

Pożyczę , jak mi da ale najpierw przeprowadzka i zdobienie jaskini audio.
Dawaj znać jak wypadło porównanie

Ty o Gustardzie piszesz? Gdzie dostałeś R30?

Myślę że tak ale kolega gdzie pisał że on "czeka na Gutka R30" i wówczas porówna

4 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Myślę że tak ale kolega gdzie pisał że on "czeka na Gutka R30" i wówczas porówna

Chyba że tak. Zasugerowałem się tym "skończyło się na r30".

20 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Pożyczę , jak mi da

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale najpierw przeprowadzka i zdobienie jaskini audio.
Dawaj znać jak wypadło porównanie

Dziś zamówiony to przyleci za 3? Tygodnie 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Ghotti napisał:

To weź od kolegi pontusa do siebie na dwa dni ? 😉 

Ja dziś zamówiłem tda1541 na NOS będę miał porównanie do pcm63 1 do 1 🙂 zobaczę co wypadnie lepiej 

Tutaj jeszcze kwestia wyjścia analogowego. Fakt, u mnie czasami brzmi tak samo, czasami gorzej pcm63. A dość mocno je zmodowałem. O szczegóły można się mie pytać.

Edytowane przez Delirium77
15 godzin temu, spokojnie napisał:

Chyba że tak. Zasugerowałem się tym "skończyło się na r30".

Gustard r30 premiera w II kw. 2025r. Ja jestem zapisany w kolejce na premier do testowania.

1. Kupując płytkę z i2s Ali jaki max plik uciągnie? 24/192?

2. Instalując płytkę z Ali z i2s zawsze pociągnie zegar ze źródła przy tym połączeniu ?

Gustard r30 premiera w II kw. 2025r. Ja jestem zapisany w kolejce na premier do testowania.

A wiesz coś o cenie ?

Wysłane z Wrocławia

• Pokaż nowe odpowiedzi