Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

Większość tego co wnosi KTE ponad L2 traktuje jako fanaberie, nie wszystko jednak.

A miałeś możliwość porównać go do Denafrips Pontusa II ?

Wysłane z Wrocławia

14 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A miałeś możliwość porównać go do Denafrips Pontusa II ?

Wysłane z Wrocławia

Spring 2/3 to klasa wyżej.

DP II to można z Cyanem 2 porównać, choć różnią się sygnaturą i "pomysłem na dźwięk".

Wątpię, to są proste konstrukcje, z fizycznymi włącznikami, przełącznikami, trzeba by zapytać u źródła 

Pewnie da się zaimplementowac układ od MatWay wpinając pomiędzy oryginalne zasilanie. Może dam znać Chińczykowi żeby pogadał z @MATWAY ELECTRONICS to byłoby nieźle rozszerzenie tego dac. Odpalasz źródło a dac sam się odpala i dziala

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokladnie o tym pomyślałem
A jak się bez USB go kupi to z tyłu dziura ?

Wysłane z Wrocławia

Sorry myslelem o module do wbudowania w środku ale można i ten powyżej

Wysłane z Wrocławia

Spring 2/3 to klasa wyżej.
DP II to można z Cyanem 2 porównać, choć różnią się sygnaturą i "pomysłem na dźwięk".

Ok. Clear. A możesz coś o tych różnicach napisać ?

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Może dam znać Chińczykowi żeby pogadał z @MATWAY ELECTRONICS to byłoby nieźle rozszerzenie tego dac. Odpalasz źródło a dac sam się odpala i dziala

Ta są tylko sprzedawcy, oni ich nie robią, ile ja im się różnych rzeczy nagadałem o rozwiązaniach różnych, i jak grochem o ścianę 

39 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ok. Clear. A możesz coś o tych różnicach napisać ?

W skrócie (NOS) Spring to bogatsza i bardziej naturalna paleta barw (większa ilość czerwonych ciapek, to taka dygresja do kolegi ProjectPi😉), większa precyzja, dokładność obrazowania w przestrzeni, ogólne wyrafinowanie, szczegółowość wysoka, ale nie przesadna. W trybie OS można jeszcze znacząco podnieść jakość dsd/pcm (np. hq player).

DPII bardziej wybacza gorszym realizacjom dzięki cieplejszej i bardziej zaokrąglonej sygnaturze.

Cyan dzięki OS, zbliża się w dsd do Springa, ale nie w materiale pcm.

Piękne to jest, najważniejsze że uruchomił się na zasilaczu liniowym TeraDak 5V 3A, a jest to wersja z zegarem w środku.

Ukryta Zawartość

IMG-20250306-WA0002.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, robo27 napisał:

@RCD, Nie widzę slotu na kartę SD. Jak tu wrzucić oprogramowanie, trzeba rozkręcać obudowę?

Dokładnie. Slot jest w środku dojście przez zdjęcie obudowy 

28 minut temu, robo27 napisał:

To na początku zabawy, będzie to trochę kłopotliwe🙂 Chyba że masz już wybrany soft i nic nie kombinujesz.

Tak slot w środku, standardowo zainstalowany jest ropiee, ale ja mam mój ulubiony i uważam że najlepiej brzmiący Gentoplayer 

Fajnie by było, jakby ktoś z posiadaczy założył temat o tym transporcie w PC Audio. Wygląda na spoko sprzęt, a dyskutować o nim w Hi-end, to trochę głupio.

8 minut temu, robo27 napisał:

Fajnie by było, jakby ktoś z posiadaczy założył temat o tym transporcie w PC Audio. Wygląda na spoko sprzęt, a dyskutować o nim w Hi-end, to trochę głupio.

Taki mamy dzisiaj hiend albo … raczej takich uzytkownikow hiendu 😉 .

W dobie internetu mozna wszystko. Kiedys sie kogos do siebie zapraszalo i wpraszalo sie do niego. I tak sie kregi poszerzaly. Ale bylo i widac i slychac jakiego kto ma hajenda. A dzisiaj same „bestsellery do poczytania” na tym forum. i sami znafcy an AVS.

Jak by co to zapraszam na mojego hajenda, ja czlek starej daty jestem 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

7 minut temu, krolewicz napisał:

Nie tak dawno śmiali się z maliniarzy, a teraz chińska podróbka to hi-end

Mam RPI + IanCanada, bije na głowe Auralic, Lumin itd, i to będzie pierwsze porównanie, ten sam zasilacz, ten sam soft

36 minut temu, RCD napisał:

Ja kontynuje wątek TDA1541A, DAC uważam za hi-end więc piszę tu

Dzwiekowy jak najbardziej, ten i wszystkie inne na starych R2R. Cenowy … nie bardzo 😉 . Trza jedynie wymienić kondensatory elektrolityczne w zasilaniu i opampy. I wstawić porzadne PIO Cu na wyjscia analogowe. Zaaplikować dobry zewnetrzny zegar i … gra muzyka. DSD w locie do PCM i … stópki Jezusa pocalowane. 

Ale … wszyscy kombinują, z USB, z I2S, z bitami, z herzami co by malinowe zabawki podlaczyć. A przez stary porzadny SPDIF gra muzyka ze ho ho.

Natomiast pozostale Chinole, i DACki i playera, z przedzialu do 10kPLN … no cóż, Chinole z czegos zyc musza, a audiofili hajendowcow nie sieją 🙂 .

19 minut temu, krolewicz napisał:

Nie tak dawno śmiali się z maliniarzy, a teraz chińska podróbka to hi-end

Ja się smieję w dalszym ciągu …

Bity i herce zwycieżają … jak Trump. @Ghotti ma wciaż problem z wyborem: dCS czy malinowy Chinol …pewnie za 20 lat dojdzie do tego sam (sorki, ze trafiles u mnie za przyklad).

No coz, kazdy ma swojego hajenda.

Edytowane przez pmcomp

58 minut temu, ProjectPi napisał:

Skala twoich problemów, @pmcomp , robi wrażenie.

Jak widzisz, na szczęście, nie mam wiekszych 🥳.

Problemy to chyba Ty i coponiektorzy macie, bo ja slucham muzyki. Do tego sluzy sprzet. Kroliczek dawno zlapany. A niektorym chyba do bycia przedluzeniem pewnej czesci ciala 😉 . Dzisiaj mam sesję muzyczną tak od. 15-ej. Cyfrową na 4xPCM1701P jadę. Na NOS 8chip. Moze jutro wstawie DF1704. I powtorzę.

Edytowane przez pmcomp

Z tego co widzę to u ciebie raczej ciągle utyskiwanie na ten sam temat, używając wciąż tych samych zwrotów, nie słuchanie muzyki.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Utyskiwanie? Ty chyba nie wiesz jak wyglada utyskiwanie. Utyskuje sie np. codziennie na temat czy Szczęsny bedzie grać w Barcelonie czy nie 😉 .

Ty, jak wielu tutaj, sluchasz bitów i herzów, ja slucham muzyki. Tym sie roznimy.

Wy piszecie o tym non stop. W kazdym watku o cyfrze w tej zakladce. Moze ty nie umiesz tego doczytać?

BTW pisanie w sluchaniu muzyki mi osobiscie nie przeszkadza. Czasem jeszcze popijam kawe i drapie sie za uchem. Multitasking. A Tobie przeszkadza? Sa na to odpowiednie szkolenia, dasz rade.

Edytowane przez pmcomp

Myślę, że wiem jak wygląda, stąd o tym w twoim wykonaniu wspomniałem. Natomiast co sobie uroiles o mnie i o "bitach I herzach" to, przyznaje, nie rozumiem.

Masz, zdaje się, jakaś potrzebę wyróżnienia się, ale to na mnie wrażenia nie robi.

Edytowane przez ProjectPi

A ten cały "TDA1541A pogromca" to umie sam słuchac muzyki,czy trzeba do niego słuchacza,jak w innych DAC?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Skala twoich problemów, @pmcomp , robi wrażenie.

Nie wiem co autro mial na mysli. Niestety to wspolczesna maniera mlodych.

Napisze wiec nie o bitach i herzach tylko tak:

Skala twoich problemow, @ProjectPi, robi wrazenie. 

Ale nie na mnie, ja mam je bardzo,bardzo gleboko 😂😂😂. Wiesz jak i gdzie gleboko? Czym mam doprecyzować?

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A ten cały "TDA1541A pogromca" to umie sam słuchac muzyki,czy trzeba do niego słuchacza,jak w innych DAC?

W punkt.

Dodam, ze niektorym audiofilom słuchacz do sluchania muzyki z ich systemu jest zbedny. Maja hajenda i to im wystarczy.

Edytowane przez pmcomp

Współczuję zatem bolesności tam bardzo głęboko, po umieszczeniu problemów robiącej wrażenie skali. Trzymaj się mimo wszystko dzielnie.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Współczuję zatem bolesności tam bardzo głęboko, po umieszczeniu problemów robiącej wrażenie skali. Trzymaj się mimo wszystko dzielnie.

Nie wiem czego, nic mnie tam nie uwiera. Za to ciebie jak widzę i owszem i przeogromnie. Jest rozwiazanie … dodaj mnie do ignorowanych. Czemu utrudniasz sobie zycie zamiast korzystac z najprostszych rozwiazań?

🙂 

Edytowane przez pmcomp

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Po pierwsze to na końcu jest znak zapytania?

Po drugie to w moim systemie 

Po trzecie potrafi podać średnicę lepiej od nie jednego Hi-Enda za kosmiczne pieniądze 

Więc nie rozumiem twojego wpisu 

4 minuty temu, RCD napisał:

Więc nie rozumiem twojego wpisu 

Pewnie dlatego-że to był żart.
Sytuacyjny.
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Kończę mój wątek o TDA, w planach jest wiele testów i porównań, ale robi się tu niesmacznie, po za tym trzeba by przenieść do zakładki start, bo ten TDA nie zasługuje nawet na Hi Fi 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi