Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Burmester 933

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

kupiłem gotowego klona Burmester 933 i...

...pierwsza sztuka odpaliła się gra i buczy, BIAS ustawiłem na 250 mV.

Druga sztuka niestety zdechła przy uruchamianiu jak kręciłem rezystorem żeby ustawić prąd spoczynkowy 250 mV,

pierwotnie było 50 mV.

Uruchamiałem przez żarówkę błysnęła dwa razy  i zgasła. Nie potrafię rozkminić co się spaliło ?

Nie było żadnego dymu, rezystory mocy zimne.

Problem polega na tym że teraz na  żadnym z czterech rezystorów mocy nie ma żadnego spadku napięcia jest zero i

nie ma czego regulować...

Niebieski rezystor raczej jest sprawny bo go sprawdziłem miernikiem.

Co się stało? Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168697-klon-burmester-933/
15 minut temu, Kamil_222 napisał:

Cześć,

kupiłem gotowego klona Burmester 933 i...

...pierwsza sztuka odpaliła się gra i buczy, BIAS ustawiłem na 250 mV.

Druga sztuka niestety zdechła przy uruchamianiu jak kręciłem rezystorem żeby ustawić prąd spoczynkowy 250 mV,

pierwotnie było 50 mV.

Uruchamiałem przez żarówkę błysnęła dwa razy  i zgasła. Nie potrafię rozkminić co się spaliło ?

Nie było żadnego dymu, rezystory mocy zimne.

Problem polega na tym że teraz na  żadnym z czterech rezystorów mocy nie ma żadnego spadku napięcia jest zero i

nie ma czego regulować...

Niebieski rezystor raczej jest sprawny bo go sprawdziłem miernikiem.

Co się stało? Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

a podkładki pod sa sc są ? 

Ukryta Zawartość

250mV na 0.47R to ponad pół ampera prądu spoczynkowego na tranzystor...

Po uszkodzeniu włączyłeś skoro twierdzisz że nie ma co regulować, nadal przez żarówkę ? Świeci czy gaśnie ?

Jeżeli nie ma zwarcia tranzystorów mocy (żarówka się nie świeci) to sprawdź czy żyje c3421 to prawdopodobnie mnożnik ube to on służy do regulacji biasu. I popatrz co napisał Marer. Ja też nie czytałem instrukcji ale pół ampera na tranzystor...

Faktycznie dałem za duży prąd, źle pomnożyłem... Powinienem dać 140 mV

Ale pierwszy wzmacniacz chodzi na takim prądzie tranzystor ma 75oC temperatury po nagrzaniu.

12 godzin temu, waco napisał:

Jeżeli nie ma zwarcia tranzystorów mocy (żarówka się nie świeci) to sprawdź czy żyje c3421 to prawdopodobnie mnożnik ube to on służy do regulacji biasu. I popatrz co napisał Marer. Ja też nie czytałem instrukcji ale pół ampera na tranzystor...

C3421 wylutowałem i sprawdziłem, jest sprawny.

13 godzin temu, waco napisał:

250mV na 0.47R to ponad pół ampera prądu spoczynkowego na tranzystor...

Po uszkodzeniu włączyłeś skoro twierdzisz że nie ma co regulować, nadal przez żarówkę ? Świeci czy gaśnie ?

gaśnie

19 minut temu, waco napisał:

Wrzuć tu schemat 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, waco napisał:

Który tranzystor wylutoałeś  i sprawdziłeś ? Pytam bo widzę że niestety 2 na płytce mają nazwę c3421 sory. Oczywiście mi chodziło o ten przykręcony do radiatora.

Tak, ten od radiatora sprawdziłem.

Zakładając że mnożnik ube działa bo to sprawdziłeś... Masz napięcia zasilania i nie ma zwarcia to dalej w układzie są drivery lq9 i lq10 i wyjściowy układ sziklaiego to musi się dać sterować bias no aleee tak jak wspomniał Daniel to tranzystory wyglądają na podróby i płytka chyba też chińska, może upalio się coś nie związanego z twoją regulacją biasu. Posiadasz może oscyloskop lub potrafisz sobie policzyć w którym miejscu jakie mniej więcej powinny być napięcia i znaleźć te miejsca żeby paczać tam multimetrem ?

W dniu 6.12.2024 o 17:38, Kamil_222 napisał:

Ukryta Zawartość

Udało się ogarnąć temat? Zdajesz sobie sprawę że ten schemat nie jest od płytek które kupiłeś? 

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Ogarniaj bo ciekawy jestem co to warte, sam mam chęć na jakąś chińszczyznę, cho

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ć jeszcze nie wiem co kupię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez manieq
zła grafika

haj-fajowo jest;)

Cześć,

Sam swego czasu natknąłem się na pozytywna opinię tego klona, kupiłem na ali. Leżał dość długo w szufladzie. Do uruchomienia go skłoniła mnie awaria jednego z kanałów BG1 na mosfetach autorstwa Borysa i Gavrona. W czasie czekania na części słuchałem na jednym kanale tego klona a na drugim BG1. Dla mnie BG1 brzmiała zdecydowanie lepiej ale to moja prywatna opinia. Wystartował w miarę bez problemu. bias w klonie jakiś 50mA a BG1 miałem wtedy 250 mA. Dla mnie brzmiał "chłodniej" niż BG1 - pewnie z powodu niższego biasu 🙂 

• 3 tygodnie później...

Dzięki dużej pomocy forumowicza Waco udało mi się naprawić końcówkę mocy. Jeszcze raz dziękuję Waco. Spalony był rezystor mocy 0,47 Ohma. Prąd spoczynkowy ustawiłem teraz na 360 mA (napięcie na rezystorze 170 mV). Sankeny po godzinnym graniu mają temperaturę ok. 55 oC. Wg mnie gra bardzo dobrze. Jako preamp wykorzystałem NAD C375. Na godzinie 9 jest już dość głośno w pokoju. Trafa 2x500W (35V), na płytkę wzmacniacza wchodzi napięcie 2x49V. Dziękuję wszystkim za pomoc. Nic nie brumi. Teraz muszę jeszcze ogarnąć kable i zmęczyć jakieś obudowy 🙂 Wiem że kable trzeba jakoś od siebie odseparować żeby się wzajemie nie zakłócały i co zrobić z uziemieniem? Na razie nie mam. Boję się zrobić pętlę masy, może w ogóle nie dawać?

7 godzin temu, Kamil_222 napisał:

Wiem że kable trzeba jakoś od siebie odseparować żeby się wzajemie nie zakłócały i co zrobić z uziemieniem? Na razie nie mam. Boję się zrobić pętlę masy, może w ogóle nie dawać?

Szukaj na tym forum wątku bodajże Grzegorza o prawidłowym łączeniu mas tam znajdziesz wszystko dokładnie opisane. Może ktoś miły podeślę do tego linka. O kable się nie bój 🙂

W dniu 28.12.2024 o 14:32, Kamil_222 napisał:

Wiem że kable trzeba jakoś od siebie odseparować żeby się wzajemie nie zakłócały i co zrobić z uziemieniem? Na razie nie mam. Boję się zrobić pętlę masy, może w ogóle nie dawać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, aż wstyd mi to napisać, ale upaliłem płytkę... 😪 Podczas regulacji prądu spoczynkowego zwarłem multimetrem punkty jak na zdjęciu i zrobiłem Bum ! Przepaliła się ścieżka i spaliła się dioda FR207. Wymieniłem ją na P6KE24 MIC (bo taką tylko miałem) ale zwarcie nadal jest. Po wylutowaniu tranzystora BC639 zwarcie ustąpiło. Pomyślałem więc że zwarcie jest gdzieś dalej i wylutowałem A1358 i C3421. Wszystkie trzy wylutowane tranzystory są sprawne. Sprawne są też wszystkie rezystory na płytce bo pomierzyłem. Kondensatory nie brzęczą. Pewnie zwarcie jest na którymś tranzystorze. Czyżby Sanken padł ? Zanim go wylutuję (bo ciężko to zrobić) to pomyślałem że do Was napiszę. Dramat.

Ukryta Zawartość

20241231_091253.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi