Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast podstawkowych Elac Carina….

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę zmienić swoje Elac Carina BS243.4 Zależy mi na tym aby nowe grały pod każdym względem lepiej, żeby była lepsza scena i bardziej odczuwalny bas. Wzmacniacz to Cambridge CXA 81 mkII. Pokój ma około 20m2.  

Rozważam dwie opcje, również w grę wchodzą tylko podstawkowe: 

Focal Aria Evo X N°1

Monitor Audio 5G 100

Chciałbym się Was doradzić, czy mieliście styczność z tymi głośnikami lub może coś innego polecicie na co warto zwrócić uwagę. 

Pozdr. 

Monitor audio gold 100, albo elac ale vela 403.

W przypadku Focal aria zmieni się dół ale też bardzo mocno góra pasma. Będzie dużo bardziej otwarta. Momentami dość jaskrawą. 

W przypadku Gold czy vela tego nie będzie.

Dopisał bym jeszcze kef R3 meta. 

Reserve R200 powinny zejść w pokoju poniżej 40 Hz, ale niestety za tanie ...

"Brzmią niemal tak, jak podłogówki" - to z rec. Hifi Class

"Największe wrażenie, poza wysokim poziomem przejrzystości i mikrodynamiki,

zrobił na mnie bas"  - to z rec. StereoLife ...

Wiem, że recenzje sobie, a prawda bywa inna, lecz jest pewna zgodność i pomiary.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co Ty z tymi Polkami?

To już aż dziwnie wygląda. Sam na nich grasz? Pojawiają się we wszystkich twoich postach. Uważam że to spoko paczki ale czy aż tak uniwersalne, świetne. 

Cześć 🙂 Opcji trochę jest. Goldy 100 na pewno warte sprawdzenia, podobnie MA Studio 89. KEFy R3 Meta mamy obecnie w fajnej cenie z outletu, warto byłoby posłuchać Gato FM-15, Buchardty S400 MKII, Vienna Acoustics Haydn SE Signature. Wszystkie te kolumny mają bardzo fajną scenę (najciekawsza moim zdaniem Buchardt i KEF), dołu również w tych propozycjach nie brakuje, choć prezentują go w różny od siebie sposób 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 8.12.2024 o 09:29, Majkerro napisał:

Witam.

Chcę zmienić swoje Elac Carina BS243.4 Zależy mi na tym aby nowe grały pod każdym względem lepiej, żeby była lepsza scena i bardziej odczuwalny bas. Wzmacniacz to Cambridge CXA 81 mkII. Pokój ma około 20m2.  

Rozważam dwie opcje, również w grę wchodzą tylko podstawkowe: 

Focal Aria Evo X N°1

Monitor Audio 5G 100

Chciałbym się Was doradzić, czy mieliście styczność z tymi głośnikami lub może coś innego polecicie na co warto zwrócić uwagę. 

Pozdr. 

Tu nie ma filozofii, Gold 100 5G zdecydowanie! Cena na plus, jakość rewelacyjna, dół ma takie uderzenie że spokojnie można pomylić kolumne z podłogową. Z CXA81 mk2 świetnie się to dogaduje.  KEF R3 Meta tego nie przebije. Mamy jakies ostatnie pary więć jak coś zapraszam do kontaktu.

Jak wspomniałem miałem Elac Carina, i one już na mnie wywarły mega pozytywne wrażenie, bas też w nich był fajny, góra również. Ale chciałem czegoś więcej. Osoba która odkupiła te głośniki, po odsłuchu na miejscu również była w lekkim szoku jak one grają. Więc stwierdziłem że jak wezmę Elac Vela bs403.2 to będzie tylko lepiej. Poczytałem trochę , popytałem i zostałem przy  ELAC. Dodatkowo ten wygląd i bass reflex od dołu dla mnie też miało znaczenie. Nie powiem bo już prawie kupiłem Monitor Audio Gold 100 5G. Ale udało mi się wynegocjować jeszcze dodatkowy rabat na zakup Veli więc różnica cenowa nie była kosmiczna ‚między jednymi a drugimi. 

Miłego słuchania 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Majkerro napisał:

Jak wspomniałem miałem Elac Carina, i one już na mnie wywarły mega pozytywne wrażenie, bas też w nich był fajny, góra również. Ale chciałem czegoś więcej. Osoba która odkupiła te głośniki, po odsłuchu na miejscu również była w lekkim szoku jak one grają. Więc stwierdziłem że jak wezmę Elac Vela bs403.2 to będzie tylko lepiej. Poczytałem trochę , popytałem i zostałem przy  ELAC. Dodatkowo ten wygląd i bass reflex od dołu dla mnie też miało znaczenie. Nie powiem bo już prawie kupiłem Monitor Audio Gold 100 5G. Ale udało mi się wynegocjować jeszcze dodatkowy rabat na zakup Veli więc różnica cenowa nie była kosmiczna ‚między jednymi a drugimi. 

Szczerze to obie opcje barzo ciekawe. Gold 100 jednak pod kątem dołu jest mocnym zawodnikiem ciężkim do przebicia w swoim budżecie. Miłego słuchania!

5 godzin temu, Majkerro napisał:

Dzieki! 

Dużo radości z nowego sprzętu?

Niech i kolędy poleca z tych głośników w te święta. 

Dużo spokoju i zdrowia. 

Pozdrawiam 

Piotrek