Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór zestawu stereo - 5-8 tys. do małego pomieszczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku cześć wszystkim 🙂 Chciałbym najpierw napisać coś konkretnego czy pomóc, ale jestem na początku drogi więc zaczynam od pytań. Ja rozumiem, że odsłuch jest najważniejszy, ale chciałbym mieć jakiś konkret, zmniejszyć ilość kombinacji z tysięcy do kilku 🙂 Mieszkam w Hiszpanii aktualnie, więc sprzęt będę kupować na tamtejszym rynku.

Muzyka: Elektronika, filmowa, ambient/chill. Rzadziej house czy trance - tu nie potrzebuję nie wiadomo jakiego brzmienia, ale w filmowej muzyce jak najbardziej.

Pomieszczenie - aktualnie niewielki pokój 2,5m na 3,5m, więc rozstaw niewielki i oczywiście będą to monitory. Jednak to nie jest docelowe pomieszczenie. Docelowym będzie 4,5 x 4,5.

Nie słucham muzyki zbyt głośno, im ciszej będę mógł wydobyć jak najwięcej fajnych dźwięków, tym lepiej.

Na czym mi zależy - dosyć sprężysty i niskoschodzący bas (tak, tak, tego mi aktualnie najbardziej brakuje, więc mam niedosyt) , ale nie chciałbym aby on był na pierwszym planie. Niech uzupełnia co ma uzupełnić, ale jak będzie potrzeba to niech zrobi to 'wow'. Na tyle na ile pozwolą mu warunki.. Może inaczej - mam Beoplay H95 i AirPodsy 2 i zecydowanie wolę b&h, gdzie ten bas tam jest prawie tym czego potrzebuję. Akurat środek wg mnie lepiej dają airpodsy, ale znów góra należy do beoplay. Głośników nie posiadam żadnych, więc pewnie będę porównywać odczucia do słuchawek. Zapewne jest to podejście błędne.

Byłem w jakimś sklepie to pierwsze co to gość puszcza to co ma podpięte i wychwala ponad wszystko: Wiim amp + klipsch rp 600m. I tylko tego posłuchałem na jakichś nie pod mój gust próbkach. No wielkość głośników akceptowalna, dźwięk... nie wiem. Na początku wow, bo jest moc, nawet fajnie to brzmiało, ale nie moje utwory, i nie wiem czy na dłuższą metę te głośniki nie były by męczące.

I to chyba wszystko co wydaje mi się istotne. Najgorsze jest to, że trzeba jakiś zestaw mieć dłużej, posłuchać, wybrać. Ale aby to zrobić potrzeba zawęzić poszukiwania do paru konkretów by się nie bujać pół życia na odsłuchach 🙂

Dodam jeszcze na koniec. Źródło dźwięku to MacBook M3 pro, do niego albo przejściówka usb-c > optyk albo jakiś DAC. AirPlay z iPhone - miły dodatek, ale mogę się obejść.

Cześć 🙂 Ceny, dostępność produktów i możliwość odsłuchów mogą być całkiem inne w Hiszpanii niż są w Polsce 😉 Spróbowałbym spytać na lokalnym forum/grupie lub sprawdzić więcej sklepów, ale i tak coś postaram się polecić 😉 

Na pewno posłuchałbym Monitor Audio Silver 100, Buchardtów P300, Dali Opticon, może w dobrej cenie znajdziesz KEFy R3 Meta lub R3. Do tego Audiolab 6000A, Atoll IN80, Musical Fidelity M3si 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hiszpania to spory kraj 😉 ale zaczynając od lokalizacji Madrid:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parę osób zmieniało nieduże podłogówki na te monitory, bo dawały

jednak więcej basu. polecam posłuchanie spośród wielu propozycji.

W dolnej strefie budżetu ... 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za odpowiedzi 🙂 Wybór się zawęża. Spróbuję umówić na odsłuch co tam będą mieć z tego na południu w Hiszpanii. To jednak jest nadal EU, asortyment podobny. Na razie znalazłem dwa salony, ale to ode mnie wyprawa na cały dzień więc muszę umówić się już na konkret.

@MarioES Zamiast Klipsch+Wiim

wybrałbym:

B&W 606 Anniversary Edition + NAD C315BEE + Sound BlasterX G6. 

Nic więcej nie jest Ci potrzebne do tego metrażu 🙂 

Edytowane przez Gargan