Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Gargan napisał:

Z zalet to mono-bloki są:

1) kosztowne

2) zabierają miejsce

3) żrą więcej prądu 

4) potrzebują więcej okablowania 

5) są mniej wygodne w użytkowaniu 

6) jeśli używasz pojedynczego przedwzmacniacza to nadal nie jest Dual-Mono na 100%

7) wymagają lepszego stolika

miszcz jojczenia 🤭

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Gargan napisał:

Ktoś musi, żeby Wam całkiem od tego audio voodoo w głowach się nie poprzewracało 🤪

Polecam samodzielne wykonanie takich kolumn na tych samych przetwornikach, elementach zwrotnic, stolarki itp. No i żeby sonicznie było to zszyte jak w tych monitorach. Odkupię je wtedy od Ciebie- mogą być ze sklejki lub mdf. 

Edytowane przez Kuki12325

@Kuki12325 chętnie, tylko kurcze... Klej do płyt MDF mi się skończył i nie wiem kiedy dostanę taki, który spełnia oczekiwania. Ale jak mi go przygotujesz to nie ma sprawy 👍 

Edytowane przez Gargan
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Gargan napisał:

@Kuki12325 chętnie, tylko kurcze... Klej do płyt MDF mi się skończył i nie wiem kiedy dostanę taki, który spełnia oczekiwania. Ale jak mi go przygotujesz to nie ma sprawy 👍 

Mam trochę Wikolu w zapasie. Może być ? 

9 minut temu, Gargan napisał:

Ktoś musi, żeby Wam całkiem od tego audio voodoo w głowach się nie poprzewracało 🤪

🤣 ufff

a już brałem to na poważnie, nawet byłem w drodze po kartony żeby pakować monosy i pre. 

Całe szczęście, że wcześniej nie odkablowałen biżuterii. Nie byłoby wówczas już odwrotu id pakowania i wystawki, akurat we wtorek zbierają elektrośmieci 🤭

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Gargan napisał:

Wy w ogóle zbyt poważnie do tego hobby podchodzicie. Czasem to jak walka o niepodległość 🤪

O nic nie walczę, ale jak czytam stek bzdur które wypisujesz no to sorry. Ja kończę udział w tym wątku. Hej. 

w Twoim wypadku lepiej korzystać ze sklepu i kupować gotowe kolumny. Przy manufakturze trzeba odrobinę odwagi i zaufania. Oczywiście nie każdy chce i musi tak robić. Ja i kilku znajomych są bardzo zadowoleni ze współpracy z różnymi manufakturami. 

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Gargan napisał:

@Kuki12325 z branży jesteś, że bronisz producentów? Klient ma zawsze rację. Jak mówię, że coś jest do luftu, to producent powinien to poprawić albo jasno wyjaśnić czemu nie da się tego zrobić. A przede wszystkim powinien rzetelnie informować a nie komplikować.

Bez odbioru. Nie jestem z branży. Jestem zadowolonym klientem manufaktury. 

A ja nie jestem klientem manufaktury, bo mam wrażenie, że mnie nie zadowolą. 

Nie potrzebuję unikalności, tylko powtarzalność a nie losowy produkt.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Gargan napisał:

A ja nie jestem klientem manufaktury, bo mam wrażenie, że mnie nie zadowolą. 

Rozumiem.

Wystarczy zamówić produkt jak w opisie oraz zapłacić tyle ile trzeba. Dostaniesz produkt powtarzalny.  Czy ktoś Ci napisał, że nie zrobi ? 

tylko powtarzalność

W manufakturze jest to niemożliwe z winy klienta a nie samej manufaktury.

Każdy chce być wyjątkowy i mieć coś wyjątkowego, czego nie mają inni. Dlatego nigdy nie znajdziemy identycznego produktu.

Uwierz mi, klienci manufaktur mają fajne pomysły.😀

@Kuki12325 z branży jesteś, że bronisz producentów? Klient ma zawsze rację. Jak mówię, że coś jest do luftu, to producent powinien to poprawić albo jasno wyjaśnić czemu nie da się tego zrobić. A przede wszystkim powinien rzetelnie informować a nie komplikować.

@Zbi_Rek a daj spokój... Moja rodzina przez udział w tej awanturze cały majątek straciła. No i po co? 🤷

Chiciażby po to, żebyś miał dystans do wydawania na przyjemności 🤭

@NRK mają...ale wymysły 🤪

Minie chodzi tylko o to, że powinna być specyfikacja podstawowa i takie też podstawowe testówki do wypożyczania. 

4 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

Chiciażby po to, żebyś miał dystans do wydawania na przyjemności 🤭

Zawsze scenariusz jest taki sam. Jak już się odbijemy, dogadamy z zaborcą to wyskoczy jakiś opłacony z zewnątrz "rewolucjonista", narobi szumu, banda debili go poprze, zrobi się zadyma i znowu lądujemy z gołą dupą... Czasem na Syberii. Taki klimat tego kraju.

4 minuty temu, Gargan napisał:

@NRK mają...ale wymysły 🤪

Minie chodzi tylko o to, że powinna być specyfikacja podstawowa i takie też podstawowe testówki do wypożyczania. 

Zawsze scenariusz jest taki sam. Jak już się odbijemy, dogadamy z zaborcą to wyskoczy jakiś opłacony z zewnątrz "rewolucjonista", narobi szumu, banda debili go poprze, zrobi się zadyma i znowu lądujemy z gołą dupą... Czasem na Syberii. Taki klimat tego kraju.

po prostu narodowa tradycja, nieprzemijająca, trwająca...🤗

1 minutę temu, NRK napisał:

Z pewnością każda manufaktura ma jakieś zestawy przeznaczone do takiej prezentacji. 
Wystarczy zapytać.

zanim zacznie się pytać o cepelię, warto wrócić na ziemię

56 minut temu, Kuki12325 napisał:

Wystarczy zamówić produkt jak w opisie oraz zapłacić tyle ile trzeba. Dostaniesz produkt powtarzalny.

Kiepski żart. Cały problem "audiofilski" z zakupem w manufakturze polega na tym, że dźwiękowo kupuje się kota w worku.

Drugi problem - "finansowy" - to trudna odsprzedawalność, więc zakup w manufakturze oznacza zamrożenie kasy na zawsze.

Edytowane przez MCHammer2022

@MCHammer2022 cóż... Ludzie nie lubią wynalazków. Ba! Nawet nie chcą sprzętu modyfikowanego, lub naprawianego. Nieważne, że teraz działa lepiej.

Używam obecnie kolumn, które niedługo będą miały ok. 20k godzin przebiegu. Możliwe, że za jakiś czas będzie trzeba wymienić przetworniki, albo grzebnąć w zwrotnicy. Ale chyba korzystniej będzie je sprzedać jak stoją, żeby nie było pitolenia, że są "nieoryginalne". Niestety producent przetworników minimalnie zmienił kolor membran, więc ten co się nie zna to i tak ich nie kupi a ten co się zna od razu zobaczy i będzie robił śledztwo. Ostatecznie obydwaj nie kupią.

12 godzin temu, Gargan napisał:

Różne materiały i technologie skutkują innym zachowaniem obudowy. Skoro bawimy się w grubą audiofilię to wszystko ma znaczenie i nie chcę MDF skoro projekt jest na blok sklejony z listewek. Po MDF za 20k to sobie pójdę do ProAC czy innego B&W i przynajmniej będę wiedział, że tak ma być, a u Xavian dostanę prawdziwe drewno.

Chłopie, słuchasz na karcie dźwiękowej Creative a o grubej audiofilii piszesz 😄 

Według opisu teraz widać że materiał obudowy się zmienia ale nie jej podstawowe parametry jak pojemności i rozmieszczenie driverów czy zewnętrzny kształt. W takim razie można spokojnie przyjąć brzmienie kolumn w obu przypadkach na takie same (w 99.9%) tylko w tańszym wykończeniu. Większość kolumn na rynku jest z samego MDF i mogą grać perfekcyjnie. Reszta to tylko efekt wizualny.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@rafa czepiasz się mojej karty dźwiękowej, a nie wiesz, że obudowa też gra? Skoro zmienisz jej strukturę to zmienisz brzmienie kolumny. Skąd wiadomo do jakiego projektu były zaplanowane przetworniki i zwrotnice? Bo teraz nie wiem - do wersji standardowej czy tej fikuśnej?

Teraz, Gargan napisał:

@rafa czepiasz się mojej karty dźwiękowej, a nie wiesz, że obudowa też gra? Skoro zmienisz jej strukturę to zmienisz brzmienie kolumny. Skąd wiadomo do jakiego projektu były zaplanowane przetworniki i zwrotnice? Bo teraz nie wiem - do wersji standardowej czy tej fikuśnej?

Coś tam wiem skoro sam kilka zbudowałem. Wpływ materiału obudowy o podobnej charakterystyce ma marginalny wpływ na strojenie. Chyba żebyś z kartonu miał je zrobić..

Skoro zamawiasz u producenta (manufaktura czy nie) to on jest gwarantem poprawnego wykonania.

21 minut temu, rafa napisał:

Skoro zamawiasz u producenta (manufaktura czy nie) to on jest gwarantem poprawnego wykonania

No widzisz... Jakby życie Cię doświadczyło tak okrutnie jak kolegę @Gargan i wszystko rozpadało Ci się od patrzenia, psuło na każdym kroku i zawsze było "nie takie", to inaczej byś teraz śpiewał i żaden producent nie byłby żadnym gwarantem 🙂. No chyba, że gwarantem tandety i złego wykonania. Swoją drogą ja mu współczuję... Wszytko wokół jest kiepskie i złe albo conajmniej podejrzane, nowe jest do niczego, używane zawsze zaniedbane, talentu do lutowania nie ma, to jak tu żyć z taką pasją jak słuchanie dźwięków 😔. Pozostaje mu na szczęście jego talent do pisania 🙂.... Na jego szczęście - to warto podkreślić 🙂

Edytowane przez chudeusz
Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Gargan napisał:

Jakiej fikuśnej ? Dostajesz taką samą obudowę litrażowo, kształtem tyle, że z mdf i klepki. Zapewne jest uwzględniona sztywność itp. Dostałeś propozycję albo droższej sklejkowej, albo tańszej materiałowo z mdf z zachowaniem parametrów. Dostałeś opcję gdyby pierwsza była dla Ciebie zbyt droga.

@rafa zbudowanie według instrukcji zestawu DIY a zaprojektowanie komercyjnego produktu to dwie różne rzeczy.

Twoja wiedza elektroniczna jest faktycznie ogromną, skoro uważasz, że karta dźwiękowa różni się czymś od karty DAC we wzmacniaczu. Chyba najbardziej różni się tym, że nie jest narażona na ogromne pola magnetyczne od niczym nie osłoniętych transformatorów oraz wysokie temperatury.

@chudeusz gratuluję szczęścia, dobrej ręki i niskich oczekiwań skoro wszystko czego dotkniesz działa i brzmi wzorowo.

@Kuki12325 ale jest inna - nie naginaj rzeczywistości - każdy materiał na swoje parametry i nie można sobie dowolnie zmieniać bez powtórzenia procesu projektowania i pomiarów. Taka propozycja pokazuje, że producent robi wszystko na oko... ucho.

Gość

(Konto usunięte)

@Kuki12325 ale jest inna - nie naginaj rzeczywistości - każdy materiał na swoje parametry i nie można sobie dowolnie zmieniać bez powtórzenia procesu projektowania i pomiarów. Taka propozycja pokazuje, że producent robi wszystko na oko... ucho.

Żebyś Ty wiedział jak oni robią kolumny. Ja nic nie muszę naginać- skoro taką opcję mają to znaczy, że mają projekt, pomiar itp. Ale Ty wiesz wszystko lepiej. 

3 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Żebyś Ty wiedział jak oni robią kolumny. Ja nic nie muszę naginać- skoro taką opcję mają to znaczy, że mają projekt, pomiar itp. Ale Ty wiesz wszystko lepiej. 

Facet chciał przycwaniakować i dostać drogi produkt za czapkę gruszek, ot cała tajemnica i irytacja i frustracja 😄 

57 minut temu, Gargan napisał:

zbudowanie według instrukcji zestawu DIY a zaprojektowanie komercyjnego produktu to dwie różne rzeczy.

Nigdy w życiu nie robiłem żadnego zestawu diy. Z kimś mnie pomyliłeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi