Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, J4Z napisał:

Najbardziej lubię kupić używk(ę/i), dobrze się osłuchać i odsprzedać. Ma to swoje minusy, które nie wszyscy akceptują. Zajmuje dużo czasu i można wtopić kasę. 😛 ...ale co się osłucham bez presji czasu, decyzji, to moje. 🙂

Dobre! 

Ale fakt, może być kosztowne i czasochłonne. Natomiast jakie można zdobyć doświadczenie i wiedzę 🙂 

22 minuty temu, rafał50 napisał:

Opery grają ciemno? Czy tylko callas ? 🤔

Zależy do czego porównasz i z jakim sprzętem towarzyszącym grają... no i zależy jak bardzo są zużyte 🙂

15 godzin temu, arturo_waw napisał:

Może nie jestem najlepszy w opisy wrażeń odsłuchowych, więc podam Ci na co mam na myśli na konkretnym przykładzie. 
Numer Prince - Purple Rain (na TIDAL chyba w super jakości): w moim systemie, perkusja jest gdzieś w 2 planie, zaraz za wokalistą (po lewo) i jest znaczącym elementem ścieżki tego utworu. Podczas dzisiejszego odsłuchu - daleko, daleko w tyle, bardzo słabo słyszalna, jakby „pod kocem” właśnie. 

Więc wydaje mi się że te „schowane instrumenty” to nie to samo co holografia. 

Po prostu słuchałeś dwóch różnych wersji, zapewne pierwszego wydania i po remasteringu. Brzmią inaczej 😀

Pierwsze wydanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Remaster 

Ukryta Zawartość

Wersja ma większe znaczenie od transportu czy daca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

33 minuty temu, soberowy napisał:

Po prostu słuchałeś dwóch różnych wersji, zapewne pierwszego wydania i po remasteringu. Brzmią inaczej 😀

Pierwsze wydanie

Ukryta Zawartość

Remaster 

Ukryta Zawartość

Wersja ma większe znaczenie od transportu czy daca.

Oczywiście że nie 🙂

Odsłuchuje te same numery, które dobrze znam i mam je dodane na plejliście, właśnie po to by materiał porównawczy zawsz mieć ten sam 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Największe znaczenie mają oczekiwania słuchacza. OP do tej pory używał w małym pomieszczeniu domowym kolumn podłogowych. Teraz chciał tego samego basu od kolumn podstawkowych w dużej sali odsłuchowej w salonie audio. Nic dziwnego, że został rozczarowany.

Sonus Faber Electa Amator II  napędzany Krelem Evo 402 w pomieszczeniu 80m kw. nie miał problemów z podstawą basową.

Tak samo Dynaudio.

Widocznie te kolumny o których piszesz ..''odstają'' od dobrych monitorów.

Teraz uruchomiłem muzykę, żeby posłuchać Prince "Purpurę Rain" na Tidal - najgorszym serwisie muzycznym w odkrytym Internecie 🤪

Pomieszczenie ok. 16m² bez adaptacji akustycznej. Jakość Tidal "max" - czyli loteria 🤪 W DAC uruchomiony Oversampling x8 + 32bit.

Zestaw Opera Prima 2015 (na ciężkich podstawkach) + Rega Aethos + Creative SB AE-7 (direct analogue mode).

Pierwszy link: perkusja na pierwszym planie po lewej, obok wokalisty. No może wokalista krok do przodu. Chórek trochę dalej w głąb. Jest jeszcze 4 plan gdzie dzieją się jakieś przeszkadzajcie. W tle fortepian i gitara. Wokalista chodzi po scenie. Gitara elektryczna również się przemieszcza. Perkusja bardzo zaznaczona i bliska - chociaż cichsza niż zwykle na żywo. Blachy bardzo słychać.

Drugi link: 7" Single Edition 2017 Remajster - bardziej dobitna perkusja na pierwszym planie. Wokalista pół kroku za perkusją. Dowalili dużo tej perkusji. Teraz jest zwalista i mniej dynamiczna. Zginęło trochę bajerów z tła. Nie podoba mi się. Popsuli nagranie tą perkusją - wszystko zasłania. Za to sybilanty słychać dużo lepiej 🤪

Ukryta Zawartość

@tomek7776 Sonus Faber Electa Amator II jeszcze bardziej odstają od "dobrych monitorów". To jest model robiący uśmiech DJ'a zamiast grać monitorowo. Pomijam fakt, że przy efektywności ok. 86dB w 80m² musiały jechać na granicy możliwość. Kiedy rozkręcę Opera Prima do ich granicy też nie ma problemu z basem... Bo nic innego już z nich nie słychać 🤪

O Dynaudio nadal mi nie wspominaj... To jest zbasowiony chłam 😀 

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Gargan napisał:

Teraz uruchomiłem muzykę, żeby posłuchać Prince "Purpurę Rain" na Tidal - najgorszym serwisie muzycznym w odkrytym Internecie 🤪

Pomieszczenie ok. 16m² bez adaptacji akustycznej. Jakość Tidal "max" - czyli loteria 🤪 W DAC uruchomiony Oversampling x8 + 32bit.

Zestaw Opera Prima 2015 (na ciężkich podstawkach) + Rega Aethos + Creative SB AE-7 (direct analogue mode).

Pierwszy link: perkusja na pierwszym planie po lewej, obok wokalisty. No może wokalista krok do przodu. Chórek trochę dalej w głąb. Jest jeszcze 4 plan gdzie dzieją się jakieś przeszkadzajcie. W tle fortepian i gitara. Wokalista chodzi po scenie. Gitara elektryczna również się przemieszcza. Perkusja bardzo zaznaczona i bliska - chociaż cichsza niż zwykle na żywo. Blachy bardzo słychać.

Drugi link: 7" Single Edition 2017 Remajster - bardziej dobitna perkusja na pierwszym planie. Wokalista pół kroku za perkusją. Dowalili dużo tej perkusji. Teraz jest zwalista i mniej dynamiczna. Zginęło trochę bajerów z tła. Nie podoba mi się. Popsuli nagranie tą perkusją - wszystko zasłania. Za to sybilanty słychać dużo lepiej 🤪

Ukryta Zawartość

@tomek7776 Sonus Faber Electa Amator II jeszcze bardziej odstają od "dobrych monitorów". To jest model robiący uśmiech DJ'a zamiast grać monitorowo. Pomijam fakt, że przy efektywności ok. 86dB w 80m² musiały jechać na granicy możliwość. Kiedy rozkręcę Opera Prima do ich granicy też nie ma problemu z basem... Bo nic innego już z nich nie słychać 🤪

O Dynaudio nadal mi nie wspominaj... To jest zbasowiony chłam 😀 

Myslisz się co do Dynaudio.

Ukryta Zawartość

Panowie, po co tyle negatywnych emocji? 
To nie konkurs na długość przyrodzenia przecież 😉

Nie chce już rozpoczynać akademickiej dyskusji, ale doprecyzuję tylko że nie napisałem iż te Opery nie miały basu, bo bylo go dużo jak na tak wielkie pomieszczenie, tylko że był słabej jakości tj. wycofany i rozciągnięty (a ja lubię krótki, sprężysty i punktowy). 

Nie do końca jest też tak, że moje rozczarowanie wynika z porównania do aktualnych podlogowek w moim pokoju (choć owszem, mam go teraz b. dużo), bo tak jak napisałem w tym samym pokoju, z tym samym sprzętem i na tych samych numerach odsłuchałem te białe PMC i tam było po prostu lepiej.

PS Na odsłuch Dynaudio (razem z Chario) jestem umówiony na sobotę 11.01 to chętnie się przekonam czy to „gniot” czy nie, choć w tym budżecie to już wszystko raczej powinno grać przynajmniej zadowalajaco 🙂  

Dobrego wejścia w Nowy Rok! 

Szerokopasmowka albo koncentryk mogą się fajnie sprawdzić przy odsłuchu z bliskiej odległości, sam wspominałeś że słuchałeś cube i ci podpasilo 

Ja zamieniłem chario delphinus na Bodnar audio hornton i było to ciekawe doświadczenie 

do akustyki, bluesa, kameralnych składów to jest bajka, czarująco to gra

warto na pewno posłuchać , czasem żałuję że sprzedałem 😉

Teraz, arturo_waw napisał:

Nie chce już rozpoczynać akademickiej dyskusji, ale doprecyzuję tylko że nie napisałem iż te Opery nie miały basu, bo bylo go dużo jak na tak wielkie pomieszczenie, tylko że był słabej jakości tj. wycofany i rozciągnięty (a ja lubię krótki, sprężysty i punktowy).

Pomyślałeś co by podpiąć lepszą spawarkę?

U mnie prawie każde dobrze skrojone kolumny dobrze grają, nawet takie za 150 zeta z marketu...

Elektronika- ta słabsza dużej ilości kolumnom nie daje rozwinąć skrzydeł😞

Osobiście zaczął bym testy kolumn z dobrą elektroniką a do tak wybranych kolumn powoli bym sobie uzbierał na TEN wzmacniacz

Moim zdaniem zaczynając kompletowanie docelowego na daną dekadę toru jego początek lub koniec powinien być referencyjny, klasę lepszy niż planowana cała reszta toru

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@arturo_waw mnie tylko irytuje wieczna obrona słabych konstrukcyjnie i brzmieniowo Dynaudio - "bo kiepski wzmacniacz podłączyłeś". No to samo mogę powiedzieć o Opera - zagrały słabo, bo kiepski wzmacniacz podłączyłeś. 

Podłącz Krell'a za setki tysięcy złotych i bas będzie idealny. Musical Fidelity m6si to nie jest specjalnie mocny, ani specjalnie klasowy wzmacniacz. Ot, przeciętniak do przeciętnych kolumn. Chiński streamer na pewno nie polepszy sprawy - oni mają inną estetykę dźwięku (wynika to nawet z samej kultury i języka).

P.s. Rega Aethos z odtwarzaczem Arcam CDS50 mają zbyt dużo basu nawet na małych Opera Prima. Słucham częściej z użyciem tajwańskiej karty dźwiękowej, bo jest mniej męczące brzmienie. Brytyjski duet z włoskimi kolumnami ma taki bas, że aż uszy zatyka.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Gargan napisał:

Chiński streamer na pewno nie polepszy sprawy - oni mają inną estetykę dźwięku (wynika to nawet z samej kultury i języka).

Poważnie tak myślisz ? 

17 minut temu, Gargan napisał:

@arturo_waw mnie tylko irytuje wieczna obrona słabych konstrukcyjnie i brzmieniowo Dynaudio - "bo kiepski wzmacniacz podłączyłeś". No to samo mogę powiedzieć o Opera - zagrały słabo, bo kiepski wzmacniacz podłączyłeś. 

Podłącz Krell'a za setki tysięcy złotych i bas będzie idealny. Musical Fidelity m6si to nie jest specjalnie mocny, ani specjalnie klasowy wzmacniacz. Ot, przeciętniak do przeciętnych kolumn. Chiński streamer na pewno nie polepszy sprawy - oni mają inną estetykę dźwięku (wynika to nawet z samej kultury i języka).

P.s. Rega Aethos z odtwarzaczem Arcam CDS50 mają zbyt dużo basu nawet na małych Opera Prima. Słucham częściej z użyciem tajwańskiej karty dźwiękowej, bo jest mniej męczące brzmienie. Brytyjski duet z włoskimi kolumnami ma taki bas, że aż uszy zatyka.

Nie wiem czy kolega zauważył że pisze w zakładce HI END ...a nie START.Prosze przestań trollowć.

I niech autor wątku mi wybaczy offtopic.

High-end to tylko wymysł marketingowy. 

Mowa była o średniaku od MF a Ty wyskoczyłeś z porównaniami do Krell z zasilaczem 5000VA, wyrokując coś o kolumnach, których na oczy nie widziałeś podłączonych do niepasującego im wzmacniacza oraz budżetowego odtwarzacza i umieszczonych w niewłaściwym pomieszczeniu.

Szybciej te tanie Opera są naturalne niż hajendy robione pod plebejski gust nowobogaczy - Bässe & Höhen to nie ta marka 🤪

36 minut temu, Gargan napisał:

ale wiesz np. iż Lumin, Gustard, Eversolo, Denafpris to są chińskie marki, które produkują chińskie stramery? 😉 

Edytowane przez Ghotti
Godzinę temu, Gargan napisał:

Musical Fidelity m6si to nie jest specjalnie mocny, ani specjalnie klasowy wzmacniacz. Ot, przeciętniak do przeciętnych kolumn.

Tutaj się chyba nie zgodzę. O ile się nie mylę to tam jest ze 300 W (albo i więcej) na kanał przy 4 Ohm, więc myślę że mocy to mu akurat nie brakuje.
I celowo poprosiłem o podłączenie mocnego pieca, bo tak jak ktoś wyżej zauważył, pewnie docelowo w przyszłości  będę chciał zmienić swoją końcówkę Densena na jakieś monobloki. 

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

Brytyjski duet z włoskimi kolumnami ma taki bas, że aż uszy zatyka

A tu jestem pewnie w stanie się zgodzić, chociaż nie słyszałem. Brytyjskie piece mają niezły wykop i bardzo lubię ich dynamikę! 

W dniu 22.12.2024 o 17:27, arturo_waw napisał:

biorę się za poszukiwania wymarzonych monitorów.

Jeśli chciałbyś mieć 100% satysfakcji, to „uderz” do uznanych manufaktur i razem wyjdźcie na przeciw Twoim potrzebom. To będzie kosztować odpowiedzialność. No i odwaga potrzebna.

Jeśli masz odwagę a marzenia pewne i konkretne, to sukces/satysfakcja już bliziutko.

Powodzenia.

1 minutę temu, TubeAudioMusic napisał:

Jeśli chciałbyś mieć 100% satysfakcji, to „uderz” do uznanych manufaktur i razem wyjdźcie na przeciw Twoim potrzebom. To będzie kosztować odpowiedzialność. No i odwaga potrzebna.

Jeśli masz odwagę a marzenia pewne i konkretne, to sukces/satysfakcja już bliziutko.

Powodzenia.

ujawnij w jakie uznane manufaktury masz na myśli

2 godziny temu, Ghotti napisał:

ale wiesz np. iż Lumin, Gustard, Eversolo, Denafpris to są chińskie marki, które produkują chińskie stramery? 😉 

No i co w związku z tym?

Godzinę temu, arturo_waw napisał:

Tutaj się chyba nie zgodzę. O ile się nie mylę to tam jest ze 300 W (albo i więcej) na kanał przy 4 Ohm, więc myślę że mocy to mu akurat nie brakuje.
I celowo poprosiłem o podłączenie mocnego pieca, bo tak jak ktoś wyżej zauważył, pewnie docelowo w przyszłości  będę chciał zmienić swoją końcówkę Densena na jakieś monobloki. 

A tu jestem pewnie w stanie się zgodzić, chociaż nie słyszałem. Brytyjskie piece mają niezły wykop i bardzo lubię ich dynamikę! 

Papierowe waty 🤪

Co ma tam ciągnąć kolumny? Ten mały transformator i te malutkie kondensatorki? 

Nasz uprzejmy kolega porównał go do wzmacniacza z zasilaczem 5000VA. To chyba będzie 10 razy to co może wykrzesać MF m6si. 

Nie każdy brytol ma wykop. Choć estetyka dźwięku jest we wszystkich podobna.

Drogi Kolego...dam Ci lekcje ....za darmo....

Sam długo byś do tego dochodził.

Ktoś ...kto z różnych względów zmienia podłogówki na podstawkowe MUSI zarezerwować dodatkową kasę na...

1. mocny.wydajny wzmacniacz..im mocniejszy tym lepiej.

2. standy   dobre drogie....te słabe i tanie to porażka.

1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

Drogi Kolego...dam Ci lekcje ....za darmo....

Sam długo byś do tego dochodził.

Ktoś ...kto z różnych względów zmienia podłogówki na podstawkowe MUSI zarezerwować dodatkową kasę na...

1. mocny.wydajny wzmacniacz..im mocniejszy tym lepiej.

2. standy   dobre drogie....te słabe i tanie to porażka.

Na szczęście ja nic nie muszę 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi