Skocz do zawartości
IGNORED

Co po Dynaudio x34. Pora na zmianę.

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, tomek11 napisał:

tiknie kolumnę a ta leci na pysk.

No to już uprawianie "czepialstwa" - na tym zdjęciu te stópki ewidentnie nie dokręcone, jak pisałem mam te kolumny i stoją bardzo stabilnie, to nie są 16cm słupki, tylko 23x30cm jeśli dobrze pamiętam, nic nie leci na pysk zapewniam, a nie każdy lubi i ma miejsce na pająki pod kolumną...

13 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Cena zbyt dużo powyżej zakładanego budżetu. Wystarczyłoby na same przetworniki 😄

No nie musisz brać najdroższych, chyba od 5-12 tys. kształtują się ceny podłogówek, buda zawsze ta sama, różnią się przetwornikami i elektroniką.

edit - zajrzałem na stronę, rzeczywiście podwyżka, ja za swoje Beszele 3 Pro płaciłem poniżej 12k jeszcze parę miesięcy temu, no ale jak pisałeś same przetworniki cenne 😄 

Edytowane przez yesther
W dniu 28.12.2024 o 13:15, Szymek_47295 napisał:

No najlepiej muszę posłuchać z moim wzmacniaczem 🙂 rozmawiałem na ten temat z Atollem z Francji mailowo. Polecali mi kolumny oczywiście francuskie: Focal, Triangle, Davis Acoustics oraz szczególnie markę Atohm i model GT1 HD ale to monitorki z małym basem. Amphion wygląda ciekawie i mam jakieś przeczucie, że mógłby dobrze zagrać z Atollem ale muszę to potwierdzić odsłuchami. 

Francuskie kolumny grają jaśniej. Niektóre bardzo. Dlatego polecają do swoich produktów. Poza tym pewnie tamci robią to samo 🙂

Amphion i elac mają super zejście na basie

• 2 miesiące później...

@Szymek_47295Jakiś update poprosimy, podjąłeś decyzje? Może po prostu kupiłeś Dynaudio S40 i zapomniałeś o forum;)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

38 minut temu, tomek11 napisał:

@Szymek_47295Jakiś update poprosimy, podjąłeś decyzje? Może po prostu kupiłeś Dynaudio S40 i zapomniałeś o forum;)

Nadal gram na x34 😄 nie miałem póki co okazji posłuchać SP40, a nie spieszy mi się też jakoś bardzo do zmiany gdyż nadal sprawiają mi radość ze słuchania 😄 

3 godziny temu, Szymek_47295 napisał:

Nadal gram na x34 😄 nie miałem póki co okazji posłuchać SP40, a nie spieszy mi się też jakoś bardzo do zmiany gdyż nadal sprawiają mi radość ze słuchania 😄 

Tak trzymać:) Bo to są super kolumny i tyle.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• 4 tygodnie później...

Ciężko zmieniać coś, co jest dobre. Jak już musisz, to wcześniej pisali o Special 40, ale można poszukać Confidence 20, tylko pytanie czy Atoll uciągnie. Słuchałem ostatnio ich z Accuphase E-4000 i ogień. Generalnie nie wiem po co kombinować... 🙂 

W dniu 16.03.2025 o 17:35, Szymek_47295 napisał:

A jednak wystawiles na sprzedaz , co zakupiles?

Wiosna nie jest dobrym momentem na zmianę 😉

Człowiek chodzi po salonach słucha a tak siedzi w domu analizuje 

I dziczeje.

Zakupiłem ostatnio Rebel Sentiment 10 bo miałem blisko, a od kilku lat się na nie zapatrywałem. Generalnie nie ma tam takiego wyrafinowania i przestrzeni jak w x34 lecz dźwięk jest mega spójny, neutralny  i przyjemny w odbiorze. Niczego nie brakuje, bas jest szybszy, potężniejszy i niższy niż w x34. Ogolnie grają dużo większym dźwiękiem niż x34, są też neutralniejsze, mają mniej wysokich tonów. Grają bardziej do przodu niż Dynie. Dynki stoją z boku i czekają na nowego nabywcę, póki co nie zamieniam Rebelami. Dodatkowo, bawię się trochę w diy. Znudziło mnie kręcenie się wokół tego samego od dwóch lat. Teraz wiem, że głośnik 18 cali z sp40 napewno mnie nie zadowoli na basie. Min 20 cm jak w diy, które robię na w.22.200.8 stx lub 2x18 tak jak w Rebel Sentiment. Mimo, że pojemność obudowy w x34 oraz Sentiment 10 jest praktycznie identyczna to Rebele grają potężniej i mają lepszy wykop. W rocku, klasyce i metalu jest to odczuwalne. Robotę robi niska impedancja, są dużo głośniejsze niż x34 przy tym samym ustawieniu głośności. Lepiej się ich słucha po cichu. Jedyne czego brak to tego szczegółu na wysokich, ostatnich wybrzmień czy wyrafinowania w reprodukcji instrumentów. Głosy, wiadomo, brzmią bardziej audiofilsko na X34. Coś za coś 😉 jednak utwierdzam się w tym, że nie cena i wyrafinowanie przetworników decydują o dobrym brzmieniu kolumn. Za cenę tweetera z Dynaudio x34 można kupić wszystkie głośniki do kolumny Rebel i jeszcze zostanie kasy, a mimo to Sentiment 10 wcale nie są przegranymi w tym pojedynku. Graja inaczej ale też trzymają wysoki poziom. Wydaje mi się też, że Atoll całkiem fajnie zgrał się z tymi Sentimentami. Jakiś czas temu testowałem też chwalone AA Phoebe iii ale tam nie było czego zbierać w starciu z x34. Kto wie, może za jakiś czas Rebele mi się znudzą i znowu wrócę do Dynek jak nie pójdą 🙂

Edytowane przez Szymek_47295
  • Pokaż nowe odpowiedzi