Skocz do zawartości
IGNORED

Hitachi IA-1000, HA-610/330 czy Kenwood KA-8004? A może inny vintage do 3k?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Nurkując w króliczą norę wzmacniaczy z lat 70, przyszło mi zakochać się w tych latach - metalowe fronty, drewniane boki, wskaźniki VU (wycieraczki), te wspaniałe dźwignie i potencjometry stopniowe... Coś wspaniałego. Chciałbym sobie taki wzmacniacz sprawić, chciałbym również, by grał "lepiej" niż mój Cambridge Audio 640A V2.0. Kolumny mam Monitor Audio Silver 6, czyli 6Ω i 91dB czułości. Gramofon Thorens TD-126 Mk3, PreamP od Jaculka  :D

Aktualnie na oku mam następujące wzmacniacze:
- Hitachi IA-1000, starszy sprzęt, ale mega ciekawy. Niebieskie wycieraczki, drewniane boki oraz złącze na subwoofer. Moc 55W na kanał przy 8Ω. Koszt 2 tysięcy, ale będzie wymagał przeglądu prawdopodobnie.
- Hitachi HA-330 - tanio, poniżej 1000, często bliżej 500. Wycieraczki, niestety bez drewna na bokach, mocy tylko 40W, ale może wystarczy? Wyszedł wtedy co HA-610, ale jako prawie dwa razy tańszy model.
- Hitachi HA-610 - okolice 1600, brak wycieraczek, brak drewna na bokach :( No ale jest moc, i to aż 70W przy 8Ω. Najmocniejszy w porównaniu, ale czy najlepiej gra? Ciężko powiedzieć.
- Kenwood KA-8004 - przepiękny wygląd, cudowne boczki drewniane, niestety brak wycieraczek. Ale reszta wygląda szałowo. 55W na kanał, ale podobno ciśnie dużo mocniej. Cena w momencie wyjścia wynosiła około 1500 DM, więc o połowę więcej niż HA-610.

To są główne opcje, na pewno przed kupnem odsłucham, ale nie mam niestety czasu objeżdżać całej Polski w pogoni za wzmacniaczem, stąd chciałbym dokonać selekcji :) Na oko wpadły mi jeszcze:
- Sony TA-F6B - mocy a mocy, bo aż 100W na kanał, dźwigienki są, drewna nie ma, są fajne wycieraczki. Jak to brzmi niestety nie słyszałem, niektórzy mówią że średnica taka średnia (hehe) ale jak w porównaniu z resztą? Nie znalazłem nigdy takiej informacji.
- Rotel 713/913 - słabsze Rotele, około 40W. Wycieraczki są, wygląd jest niezły, trochę mało ciekawe dźwignie. Jak dźwiękowo? Ciężko znaleźć
- Rotel 1312/1412 - bardzo drogi sprzęt, poniżej 3k prawie nieosiągalne, ale czasami są. Mocy aż za wiele, dźwięk podobno dobry, ale nie wiem jak w porównaniu z resztą.
- Luxman? Dobra firma, ale w budżecie z lat 70 tylko L30/31, czyli marne 30Ω.

Wiem, że nie ma szans by ktoś słyszał wszystkie te wzmacniacze, ale z miłą chęcią usłyszę opinie i porady kolegów z forum :) Jeśli ktoś ma ww. wzmacniacze na sprzedaż, to można pisać PW ;) Ale przede wszystkim szukam porady - co byście wzięli do tego 3k? Te, czy może inne?

Luxmany L-410/L-430 lub Sony na Vfetach np. TA-5650.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

29 minut temu, Sz@tynbury napisał:

Luxmany L-410/L-430 lub Sony na Vfetach np. TA-5650.

Kurde, aż tak dobre? Wizualnie to nie ma prawie nic z tego czaru starszych wzmacniaczy, oba ewidentnie raczej już designem idą w stronę kwadratowych ostrych krawędzi lat 80...

Też polecam Luxmana L-410/430 ewentualnie Accuphase E-205/206

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Kurde, wizualnie niestety nie leżą mi niestety 😞 Szukam czegoś bardziej retro. ALE widzę, że w budżecie byłby Luxman L30/31 lub R-800S, które mają 40W mocy. Czy dużo? Może nie aż tak, ale powinny dać sobie radę. Byłby to lepszy wybór?

Ha 610 kupilem niedawno brzmi rewelka chyba nawet lepiej od mojego zestawu num 1 czyli pioneer sa8500 ma też dużo fajnych funkcji i przyłączeń dlatego go kupilem  zdążyłem już zjarać monitorki 60w  trzeba mu mocne kolumny 

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich entuzjastów dobrego brzmienia mam hitachi ha610 i mogę powiedzieć że jest fantastyczny pod względem wyglądu funkcji i brzmienia naprawde warto polecenia przy dzisiejszych cenach to 1400pln to jak za darmo