Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry audiofilski router z WIFI (nie switch)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dokładnie mam tak jak napisałeś 🙂

Router jest oknem na świat a dalej kablem do Silent Angel 8N (switch)  prosto do audio systemu.do Auralic Ariesa S1 

Żadnego wifi tu w torze nie ma , prócz laptopa który steruje systemem ale to element zewnętrzny

I co ci w audio ten FritzBox ma poprawić w stosunku do tego co masz teraz?

Stawiam, że jedynie ... samopoczucie 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

moze wreszcie pora temat audiofilskich switchy i routerow zamknac raz na zawsze.

te urzadzenia nie maja wplywu na dzwiek - bo nie moga ingerowac w zawartosc pakietow tcp ip (do tego jak w wypadku streamingu szyfrowanych ssl-em). transmisja ethernet to nie jest prymitywny spdif z zegarem w syganale. ona jest z definicji asynchroniczna i pakietowa

kwestie tego ze po kazdej stronie portow miedzianych jest trafo separujace to juz nawet pomijam.

jedyne co to:

a. zasilacz impulsowy wtyczkowy moze siac zakloceniami zwrotnie do lini 230v

b. jak uzywamy niezgodnie z norma ekranowanych kabli sieciowych to zaklocenia beda przedostawac sie po masie urzadzen do systemu audio

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Na dźwięk może nie mają jak jak ktoś ma spory ruch w sieci przeplatany strumieniami różnego typu, dane , serwer, userzy i strymienie audio i video różne to jak switch nie obsługuje "inteligentnego wplatania w ramki " lub specjalnego traktowania stumieni audio (lepszego znacznie od zwykłych switchy)  to różnica się może robić spora. Unikamy dropów w strumieniach transmisji audio gdy switch nam to wszystko obsługuje itp.
Spróbujcie sobie switchem zwykłym od Neostrady obsłużyć dom z róznymi usługami i dobrym nowoczesnym routerem czy switchem to nie będzie wątpliwości.. 😉 

Edytowane przez Marek333
Godzinę temu, Marek333 napisał:

Na dźwięk może nie mają jak jak ktoś ma spory ruch w sieci przeplatany strumieniami różnego typu, dane , serwer, userzy i strymienie audio i video różne to jak switch nie obsługuje "inteligentnego wplatania w ramki " lub specjalnego traktowania stumieni audio (lepszego znacznie od zwykłych switchy)  to różnica się może robić spora. Unikamy dropów w strumieniach transmisji audio gdy switch nam to wszystko obsługuje itp.

Sam to wymysliles dzy twoj chat GPT?

Większych bzdur IT dawno nie czytalem. Właśnie tak powstaą audio mity.

Edytowane przez pmcomp

Wszystko się zgadza. Dzieci oglądają Netflixa na TV i jednocześnie tiktoki na telefonie na przemian z Messengerem z kolegami z klasy. Żona ogląda TVN Player i wysyła wiadomości na Whatsappie do kuzynki. Po wifi podłączona jest zmywarka i klimatyzacja. Jest to tak ogromny ruch sieciowy, że router zupełnie się gubi i zamiast wysyłać muzykę ze spotifaja na Twój streamer to wysyła losowe wiadomości z messengera dzieci albo status zmywarki.

Żeby tak złożoną sieć lokalną ogarnąć i odtwarzać audio z najwyższą jakością bez technologii kwantowej ani rusz

od priorytetyzacji w it dawno jest qos -( IEEE 802.1Q / p ) oraz vlany. 

dwa należy rozróżnić ramki od pakietów (to inne warstwy modelu OSI) 

fragmentacja pakietu na więcej ramek to dopiero jest zło 😉

a jak ktos bardzo chce to moze sobie routing ogarnac na pfsense czy opnsense - choc w porownaiu z takim mikrotikiem to jest srogi overkill w domu. dom to nie jest jakies korpo z multi lokalizacjami gdzie trzeba wirespeed routing po 100gbe

Edytowane przez xsnailx

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Prawdopodobnie masz rację. Naczytałem się za dużo bzdur ale czasem lubię mieć nowszy sprzęt lepiej zarządzającym przesyłaniem danych w sieci....  😉
A ponieważ  tak kupiony i idzie więc najwyżej będzie nowszy technologicznie model.. Na pewno nie zaszkodzi.. 😉 
Miłego dnia

Edytowane przez Marek333

Lata temu kiedy zajmowałem się informatyką klienci bardzo cenili sobie fakt, że potrafiłem skomplikowane dla nich zagadnienia IT przełożyć z informatycznego na ludzki zamiast gadać jak kolega

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wyżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
58 minut temu, Marek333 napisał:

Prawdopodobnie masz rację. Naczytałem się za dużo bzdur ale czasem lubię mieć nowszy sprzęt lepiej zarządzającym przesyłaniem danych w sieci....  😉
A ponieważ  tak kupiony i idzie więc najwyżej będzie nowszy technologicznie model.. Na pewno nie zaszkodzi.. 😉 
Miłego dnia

I to jest rozsadna i prawdziwa argumantacja 👍👏👍

Godzinę temu, xsnailx napisał:

wirespeed routing po 100gbe

Mam w domciu polaczenie glownego Maca z serwerem po 10Gbe i wolniej sobie nie wyobrazam. A wolalbym 100Gbe. Latam często na plikach video wagi po ok. 100GB.

57 minut temu, przmor napisał:

Lata temu kiedy zajmowałem się informatyką klienci bardzo cenili sobie fakt, że potrafiłem skomplikowane dla nich zagadnienia IT przełożyć z informatycznego na ludzki zamiast gadać jak kolega @xsnailx wyżej

Ukryta Zawartość

Do audiofilów jezyk ludzki bardzo czesto nie działa. Za to „koscielny” jak najbardziej 😉 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

7 minut temu, pmcomp napisał:

I to jest rozsadna i prawdziwa argumantacja 👍👏👍

Mam w domciu polaczenie glownego Maca z serwerem po 10Gbe i wolniej sobie nie wyobrazam. A wolalbym 100Gbe. Latam często na plikach video wagi po ok. 100GB.

Do audiofilów jezyk ludzki bardzo czesto nie działa. Za to „koscielny” jak najbardziej 😉 .

Pewno - ja tez mam serwer domowy akurat wpięty 40gbe i stacje oraz komp od muzyki 10gbe, ale 1gb do muzy w zupełności wystarcza 🙂 akurat w branzy it pracuje i troche roznych srodowisk testowych w domu mam

55 minut temu, xsnailx napisał:

Pewno - ja tez mam serwer domowy akurat wpięty 40gbe i stacje oraz komp od muzyki 10gbe, ale 1gb do muzy w zupełności wystarcza 🙂 akurat w branzy it pracuje i troche roznych srodowisk testowych w domu mam

A znasz jakis adapter z Thunderbolt na 40Gbe ? Bo widze, że karty PCIe na 40Gbe są, pytanko tylko czy Synology je łyknie.

Znalazłem takie cuś z przejściem na USB-C, pytanie czy sa karty PCIe z wyjściem na USB-C?

Znalazłem takie cuś: 

Ukryta Zawartość

ale czy to będzie śmigać w Synology ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, pmcomp napisał:

A znasz jakis adapter z Thunderbolt na 40Gbe ? Bo widze, że karty PCIe na 40Gbe są, pytanko tylko czy Synology je łyknie.

Znalazłem takie cuś z przejściem na USB-C, pytanie czy sa karty PCIe z wyjściem na USB-C?

Znalazłem takie cuś: 

Ukryta Zawartość

ale czy to będzie śmigać w Synology ???

ta karta z twojego linku w pc dziala, synology dziala jak pamietam na jakiejs wersji linuxa wiec jest szansa. a jak masz tam slot pcie to np taki mellanox jak ja mam : Mellanox ConnectX-3 40GbE 2-Port QSFP+ MCX314A-BCBT, generalnie mellanox we wszelkiej masci linuxach i unixach ma najlepsze wsparcie. 

Ukryta Zawartość

16 minut temu, xsnailx napisał:

ta karta z twojego linku w pc dziala, synology dziala jak pamietam na jakiejs wersji linuxa wiec jest szansa. a jak masz tam slot pcie to np taki mellanox jak ja mam : Mellanox ConnectX-3 40GbE 2-Port QSFP+ MCX314A-BCBT, generalnie mellanox we wszelkiej masci linuxach i unixach ma najlepsze wsparcie. 

No to potrzebuje jeszcze cos na Thunderbolta od stony Maca z portem QSFP+.

ja mylse o 100g , switch bym mial a wiesz tak bardziej hiendowo 🙂 miec podlaczony komp do streamingu 100gbe ... w sytuacji gdy inni rozwazaja o kablach utp 😉

to sarkazm oczywiscie - tak naprawde to mam zamontowany na mojej stacji /home z serwera domowego i bedzie mi poprostu fajniej dzialac

1 godzinę temu, xsnailx napisał:

ja mylse o 100g , switch bym mial a wiesz tak bardziej hiendowo 🙂 miec podlaczony komp do streamingu 100gbe ... w sytuacji gdy inni rozwazaja o kablach utp 😉

to sarkazm oczywiscie - tak naprawde to mam zamontowany na mojej stacji /home z serwera domowego i bedzie mi poprostu fajniej dzialac

Niestety w domu w LAN mam cat.5 więc nie poszaleję. Ale na polaczeniu glownego komputera z serwerem i owszem. Te 10Gbe postawilem chyba tak z 7 lat temu. Komfort pracy niesamowity. 

• Pokaż nowe odpowiedzi