Skocz do zawartości
IGNORED

Nauka od podstaw. UMIK-1 i REW (pomoc)

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Mówisz, że Ecm8000 np z focusrite Scarlett będzie dokładniejszy od Umik 1?

Tak, ale pod kątem pomiaru fazy/czasu. ECM8000 nie posiada indywidualnego pliku kalibracji częstotliwości, wiec tutaj dokładność będzie gorsza (w zależności od tego, jakie Twoja sztuka ma odchylenia produkcyjne).

Natomiast jeśli masz Scarlett i zmienisz ECM8000 na np Sonarworks, który posiada indywidualną kalibrację, to dokładność pomiarowa i zakres możliwości pomiarów będzie większy od Umika.

Jak ktoś chce mierzyć akustykę pokoju plus ewentualnie jakaś korekcja pasma w pomieszczeniu, to nie trzeba Umika. Można złożyć tańszy zestaw z np. Behringera ECM8000 plus najprostszy studyjny interfejs z phantomem 48V. Można się zamknąć w kwocie mniejszej niz 300 zł. Kupując używki, to pewnie i w 200 zł się zmieści.

Ja mam 3 Behringery (dwa z nich kalibrowane) 3 audio interfacy z phantomem i jednego UMIKA. Dopoki nie jestem zmuszony uzywac Audio Interface, biore UMIK, bo jest sto razy wygodniejszy.

Behringery sa bardzo malo czule i musze bardzo „glosno“ mierzyc, by cos z tego wyszlo. Nie mam tych problemow z UMIKiem

I jeszcze jeden drobiazg

Obojetnie do czego podlacze UMIKa (Windows, MacOS,..) nie potrzebuje zadnych sterownikow i innych syfow. Wtykasz kabelek i dziala!
15 minut temu, xajas napisał:

Ja mam 3 Behringery (dwa z nich kalibrowane) 3 audio interfacy z phantomem i jednego UMIKA. Dopoki nie jestem zmuszony uzywac Audio Interface, biore UMIK, bo jest sto razy wygodniejszy.

Behringery sa bardzo malo czule i musze bardzo „glosno“ mierzyc, by cos z tego wyszlo. Nie mam tych problemow z UMIKiem

I jeszcze jeden drobiazg

Obojetnie do czego podlacze UMIKa (Windows, MacOS,..) nie potrzebuje zadnych sterownikow i innych syfow. Wtykasz kabelek i dziala!

A to ciekawe, bo nawet sam producent podaje, że Umik jest mikrofonem o niskiej czułości, zaprojektowanym do pomiarów z wyższym SPL.

Większość nowych interfejsów jest dzisiaj Plug and play, chyba, że chcesz korzystać ze sterowników asio, to trzeba zainstalować soft producenta.

Do tego dochodzi nastepny problem.
W zaleznosci od potrzeb uzywam rozne programy pomiarowe: Acourate, REW i CARMA. Czasami wysterowanie wlasciwego poziomu sygnalu przez Audio Interface jest upierdliwe. Albo za ciche (patrz powyzej), albo przesterowane

Z UIMiIKiem nie mam tych problemow

Audio Interface biore tylko do Acourate albo gdybym chcial uzyc Loopback

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

IMG_7397.thumb.jpg.667892d1a0f2d787717976c6cf3454f3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest żaden problem, ponieważ raz możesz ustalić optymalna wartość wzmocnienia mikrofonu i go zostawić. Resztę regulujesz wzmacniaczem i sygnałem z programu, zupełnie tak samo jak dla mikrofonu USB.

Amator kupi interfejs i będzie go kalibrował robiąc pętle, ustawiał SPL sonometrem itd. 

A mógł kupić umika.  

Edytowane przez Ajothe

Panowie, nie ma co się kłócić, który sprzęt pomiarowy jest lepszy😉. Jak w tytule mam umik1 + zainstalowany Rew i na tym chciałbym mierzyć. Dziś miałem trochę wolnego czasu na podłączenie i konfigurację mikrofonu, ale napotkałem trudności z Rew. Posiłkowałem się tym filmem. Trochę lipa i wstyd się przyznać, ale nie czaje angielskiego 😁

W Moim programie nie ma zakładki Mic/Meter, co z tym zrobić? Laptop spięty do wzmacniacza przez wyjście słuchawkowe.  Kupiony dac topping E30 ll w drodze do paczkomatu😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

8 minut temu, Ajothe napisał:

Amator kupi interfejs i będzie go kalibrował robiąc pętle, ustawiał SPL sonometrem itd. 

A mógł kupić umika.  

Jak się naczyta głupot w internecie, to z pewnością może tak być 🙂

38 minut temu, rd79 napisał:

Panowie, nie ma co się kłócić, który sprzęt pomiarowy jest lepszy😉. Jak w tytule mam umik1 + zainstalowany Rew i na tym chciałbym mierzyć. Dziś miałem trochę wolnego czasu na podłączenie i konfigurację mikrofonu, ale napotkałem trudności z Rew. Posiłkowałem się tym filmem. Trochę lipa i wstyd się przyznać, ale nie czaje angielskiego 😁

W Moim programie nie ma zakładki Mic/Meter, co z tym zrobić? Laptop spięty do wzmacniacza przez wyjście słuchawkowe.  Kupiony dac topping E30 ll w drodze do paczkomatu😉

Podlacz umika, ustaw wyjście w laptopie, wybierz plik kalibracyjny i zrob pomiar 😉

Możesz sobie sprawdzić poziom klikając check levels. 

Bo gość robił na starej wersji. Tutaj jest chyba wszystko dobrze poustawiane, o ile nie zapomniałem o czymś. Sprawdź tylko wejście i wyjście w preferencjach. O plik kalibracyjny powinien był spytać program, wrzuciłeś odpowiedni?

.

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Jak się naczyta głupot w internecie, to z pewnością może tak być 🙂

Też lubię Umika, bo jest banalnie prosty w obsłudze i dzięki temu bardzo szybko mogłem zacząć sobie mierzyć pokój, wprowadzać zmiany w EQ i mierzyć ich efekt 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Też lubię Umika, bo jest banalnie prosty w obsłudze i dzięki temu bardzo szybko mogłem zacząć sobie mierzyć pokój, wprowadzać zmiany w EQ i mierzyć ich efekt 🙂 

Do tego był zaprojektowany, aby osoby bez doświadczenia mogły dość szybko zacząć w miarę dokładne pomiary. Ja jedynie dodałem, że w tej samej cenie można zbudować kompletny system pomiarowy o znacznie większych możliwościach jeśli ktoś chciałby w przyszłości rozwijać to hobby. Oczywiście nie każdy ma lub będzie miał większe wymagania, dlatego Umik będzie w zupełności wystarczający.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Bo gość robił na starej wersji. Tutaj jest chyba wszystko dobrze poustawiane, o ile nie zapomniałem o czymś. Sprawdź tylko wejście i wyjście w preferencjach. O plik kalibracyjny powinien był spytać program, wrzuciłeś odpowiedni?

Podczas instalacji mikrofonu zaznaczyłem plik kalibracyjny, pewnie masz rację, że w nowej wersji jest już ustawione. 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Podlacz umika, ustaw wyjście w laptopie, wybierz plik kalibracyjny i zrob pomiar 😉

Możesz sobie sprawdzić poziom klikając check levels. 

Teraz jestem w pracy 🤫😉 jak przyjdzie dac, to podłącze przez niego i zarobię kilka screenów do waszej weryfikacji, czy wszystko dobrze ustawione😉

25 minut temu, J4Z napisał:

Obstawiam, że źródła to z tego nie będzie, ale do pomiarów będziesz mieć. 😄

W dobrej cenie kupiłam, tak mi się zdaje😁 Krążył po ludziach i w tych pieniądzach nieźle sobie radził😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

E30 II z dobrym źródłem (już nie pamiętam sotm czy dogione signature) grała zaskakująco dobrze 😀

6 minut temu, J4Z napisał:

Czy Ty,  pokazujesz mi, recenzje użytkowników, za które mogli wygrać nagrodę od dystrybutora, jako argument? xD

Jak był test tonewinnera to duża część łącznie ze mną napisała co o nim myśli 😁

Topping E30 ll jest już u mnie. Sprawdziłem na szybko, czy wszystko działa. Po optyku z tv dźwięk ma straszne opóźnienie, da się to zgrać w czasie? 

Jutro zaczynam konfigurację REW i pierwsze pomiary, bądźcie czujni 😉😁

Edytowane przez rd79

Dziwne to opóźnieniem u mnie dac we wzmacniczu nie robi żadnych opóźnień względem TV.

Może w TV masz ustawienia synchronizacji dźwięku, poszukaj.  

7 minut temu, rd79 napisał:

Po optyku z tv dźwięk ma straszne opóźnienie, da się to zgrać w czasie? 

Wina Tv, E30 II to prosta konstrukcja bez opóźniaczy

56 minut temu, xajas napisał:

W jakim Cabasse? Jaki optyk? Gdzie tam jest optyk?

Bardzo proszę 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi