Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz plus CD do Kolumn Monitor Audio Bronze 500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo serdecznie.

Postanowiłem zasięgnąć porady, bo mam wrażenie że przeczytałem cały Internet i dalej mam mętlik w głowie...

Do rzeczy, po kilku wizytach w salonach i przesłuchaniu 7 par kolumn, stałem się posiadałem kolumn Monitor Audio Bronze 500 i poszukuje wzmacniacza plus CD. Wcześniej słuchałem JBL i zestawu HK970. Kolumny teraz podpiąłem pod Harmana i tak słuchałem przez jakiś czas, było przyjemnie ale.. potrzebuje coś dynamiczniejszego, co wyciągnie bardziej średnie tony, głębokie dolne rejestry, nasyci dźwięk. Lubię dźwięk szczegółowy, przestrzenny, z dużą sceną, dynamiczne brzemiennie, natomiast dolne rejestry muszą być dość miękkie. 

W poprzednim zestawieniu HK+JBL brakowało mi trochę średnicy i bas był szybki, trochę pudełkowy, JBL grały bardziej punktowo.

Muzyka, której słucham jest zróżnicowana, słucham głowie Scorpions, Queen, Sade, Phil Collins  ale czasem wleci Krzysiek Zalewski czy Armin Van Buuren 

Z lektury wybrałem 2 pozycyjne, które chciałbym przesłuchać i zobaczyć jak to będzie brzmiało ale wiadomo że nie będę w stanie dłużej posłuchać sprzętu u siebie, dlatego moje pytanie do osób, które mają więcej styczności z ww. sprzętem. Pomimo że lubię detaliczność, nie chcę  przy dłuższym słuchaniu się męczyć, a niestety zestaw HK+JBL po czasie powodował takie odczucia. Plus musiałem go dość mocno gonić. Lubię głośne słuchanie ale czasie coś leci w tle i niekoniecznie potrzebuje przestawiać dom dźwiękiem.

Budżet około 3 tyś. za sam wzmacniacz mogę go zwiększyć jeżeli faktycznie przeskok jakościowy będzie uzasadniony.

Wybrałem:

Musical Fidelity m2si + CD Musical Fidelity M2scd lub CAMBRIDGE AUDIO
CXA81 +Cambridge Audio CXC 2.

Wiem że trochę inne brzemiennie. Przed odsłuchami, na papierze bliżej mi do m2si, na wzmacniaczu gramofonowym i słuchawkowym mi nie zależy bo mam zewnętrze źródła tj. Vincent PHO-8 i Vincent KHV111MK2. Kable głośnikowe jakie posiadam Chord Odyssey 2 plus Interkonekt do CD Chord Cobra VEE 3.

Z góry dziękuje za pomoc i sugestie.

Karol

Cześć 🙂 

Z czym słuchałeś Bronzów podczas odsłuchów? 

W dniu 5.01.2025 o 21:07, karlik_sc napisał:

Musical Fidelity m2si + CD Musical Fidelity M2scd

Granie dość spokojne, ze skupieniem na średnicy. Nie wiem, czy tego dokładnie szukasz. 

W dniu 5.01.2025 o 21:07, karlik_sc napisał:

CAMBRIDGE AUDIO
CXA81 +Cambridge Audio CXC 2

Dużo jaśniejsze granie, ale i dynamiczne. Nie każdy jest fanem góry w tym połączeniu, aczkolwiek to razem dużo żywsze brzmienie niż w przypadku Harmana 🙂 

Posłuchałbym obu tych rozwiązań, bo są całkiem skrajne. Na pewno dodałbym do listy też Arcama A5 🙂 Bardzo fajny wzmacniacz, nie tak jasny jak Cambridge, ale wciąż po tej stronie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 5.01.2025 o 20:07, karlik_sc napisał:

Budżet około 3 tyś. za sam wzmacniacz mogę go zwiększyć jeżeli faktycznie przeskok jakościowy będzie uzasadniony.

Osobiście obawiam się czy aktualny budżet zaspokoi Twoje wymagania, a analizując Twoją wypowiedź sądzę, że są spore wobec tego budżetu.

Myślę że na Twoim miejscu warto wziąć pod uwagę Atoll IN100 Signature, dosyc dobrze dociążona podstawa basowa, a oprócz tego mocna, otwarta średnica i góra która ma dobrą szczegółowość ale nie jest natarczywa. Chyba taki TOP wybór po analizie tego co piszesz.

W dniu 5.01.2025 o 20:07, karlik_sc napisał:

Musical Fidelity m2si + CD Musical Fidelity M2scd lub CAMBRIDGE AUDIO
CXA81 +Cambridge Audio CXC 2.

CA i MF według mnie 50 na 50, oba systemy są świetne. Atoll według mnie zdecydowanie wygrywa.

Dzięki za informacje. Odnośnie budżetu, to MF można teraz wyrwać za 2800, CA z wersje nie MK2 za 3600, dlatego wskazałem taki budżet na sam wzmacniacz.

Na odsłuchach słuchałem głośników podłączonych do Denona PMA 900 HNE.

Atolla brałem też pod uwagę, ale to już w tym budżecie używka wchodzi w grę.

Jestem umówiony na odsłuchy CA i MF z Monitorami, wtedy będę coś więcej wiedział jak to gra.

Arcam A5 nie będzie za słaby do tych głośników?

Przesłuchałem Cambride CXA81, Atoll In100 Signature, Roksan K3, Arcam A5 i A15. Zdecydowanie to o co mi chodziło osiągnąłem z Arcamem A15. Góra szczegółowa ale nie męcząca i fajne miękkie niskie. W Sobotę jadę posłuchać Musical Fidelity M3SI i zobaczymy jak zagra. 

Jak MF odpadnie, to musze zwiększyć budżet i rozglądać się za Arcamem A15.

Edytowane przez karlik_sc

Z tej dwójki elektorniki lepiej z monitor audio zagra jednak musical.

Z innych możesz też popatrzeć na magnata chodź tu CD ciężko dostępny. 

Unison albo Arcam. 

@Piotr Sonido dzięki, miałeś okazje posłuchać Arcam SA20, czy będzie duża różnica w stosunku do A15. Pytam bo ten model będzie ciężko przesłuchać, a czytałem że może być ciekawym zestawieniem z MA.

Moim zdaniem A15 jest ciekawsze niż SA20, ciekawsza barwa. 

Skoro spodobało Ci się A15, to ani Musical, ani Unison nie zagrają w zbliżony sposób. Oba cieplejsze 😉 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

25 minut temu, Q21 napisał:

Moim zdaniem A15 jest ciekawsze niż SA20, ciekawsza barwa. 

Skoro spodobało Ci się A15, to ani Musical, ani Unison nie zagrają w zbliżony sposób. Oba cieplejsze 😉 

Barwa bardziej cieplejsza, mógłbyś napisać coś więcej?

Dzięki.

4 godziny temu, karlik_sc napisał:

@Piotr Sonido dzięki, miałeś okazje posłuchać Arcam SA20, czy będzie duża różnica w stosunku do A15. Pytam bo ten model będzie ciężko przesłuchać, a czytałem że może być ciekawym zestawieniem z MA.

Moim zdaniem nowa seria jest jeszcze lepsza. Mimo że stara bardzo lubiłem. Elektronika nie straciła na dynamice i swojej żywiołowości grania a jest bardziej złagodzona na górze pasma. Delikatnie.

48 minut temu, karlik_sc napisał:

Dzięki.

W sensie to łagodniejsze wzmacniacze. Z mniejszą góra, grające raczej spokojniej. Nie wszyscy bowiem lubią ekspresyjne brzmienie jak ja. 

Dzięki. Drążę temat SA20, bo jak nie podpasuje mi m3s, to mam SA20 nowy za 3500, a A15 za 4500 i biję się z myślami czy dopłacać 1000 do A15.

Edytowane przez karlik_sc
5 godzin temu, karlik_sc napisał:

Dzięki.

Tak jak Piotr napisał 🙂 Dodatkowo średnica ciut słodsza, ale dalej raczej krąży wokół neutralności

Byłem podsłuchać Musical M3SI, a potem żeby na świeżo mieć porównanie, jeszcze raz słuchałem Arcam A15.

@Q21 miałeś rację, dla mnie Musical w połączeniu z MA500, zabrzmiał dziwnie. Góra nie była męcząca, natomiast dół był mało energiczny, a jak włączyłem Scorpions to musiałem się upewnić, czy nie pomyliłem płyty 🙂

W każdym razie, zamówiłem Arcam A15 łącznie z CD Arcam CD5. Budżet trochę większy niż planowałem, natomiast po negocjacjach nie jest źle.

Dziękuje za pomoc i sugestie sprzętowe.

@Piotr Sonido dzięki, oby na lata - żeby to było takie proste 🙂

Jak emocje opadną, będę się rozglądał za jakimś streamerem do tego zestawu. 

Czy w przedziale +-2000 zł, jest jakaś konkurencja/propozycja dla Wiim Ultra?

Ewentualnie jakbym się zdecydował na Wiim, to lepiej to spiąć  z Arcam przez RCA czy Coaxial?

Wiem że w Wiim jest Dac ES9038 Q2M, a Arcam ES9018K2M - mieliście może porównanie?

1 godzinę temu, karlik_sc napisał:

Niespecjalnie na ten moment 😉 Osobiście poszedłbym w WiiMa Pro, bo DAC w Arcamie jest niezły. No chyba że zależy Ci na HDMI ARC. 

Dzięki.

Na HDMI ARC mi nie zależy, zainteresowałem się Wiim Ultra z bardziej prozaicznego powodu, oprócz walorów muzycznych i funkcjonalności, której jako DAC mogę nie wykorzystać jak będę korzystał z DAC Arcam, po prostu podoba mi się wygląd Ultra 🙂

6 godzin temu, karlik_sc napisał:

@Piotr Sonido dzięki, oby na lata - żeby to było takie proste 🙂

Jak emocje opadną, będę się rozglądał za jakimś streamerem do tego zestawu. 

Ewentualnie jakbym się zdecydował na Wiim, to lepiej to spiąć  z Arcam przez RCA czy Coaxial?

Wiem że w Wiim jest Dac ES9038 Q2M, a Arcam ES9018K2M - mieliście może porównanie?

Masz tam fajny przetwornik. Wystarczy jak kupisz dobry transport.

3 godziny temu, karlik_sc napisał:

Dzięki.

Na HDMI ARC mi nie zależy, zainteresowałem się Wiim Ultra z bardziej prozaicznego powodu, oprócz walorów muzycznych i funkcjonalności, której jako DAC mogę nie wykorzystać jak będę korzystał z DAC Arcam, po prostu podoba mi się wygląd Ultra 🙂

Wygląd ważna rzecz. Tu kieruj się sobą.