Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o pomoc w doborze amplitunera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , od dawna w sumie przegladam rozne fora dotyczace stereo , po wielu probach i zakupach udanych i tych mniej udanych chce aie poradzic w doborze integry badz wzmacniacza , dobrze znam w sumie produkty Denona , Emotivy , a ostatni zakup , ktory sobie bardzo chwale to Magnat ma 900 . Przeszedlem sporo kolumn przez ostatnie 2 lata i w koncu bez odsluchu po opiniach kupilem w bardzo dobrym stanie B&W 683 s1 i powiem , ze to byl moj najlepszy zakup , chodz juz nie nowy . Stwierdzam , ze dzisiaj ciezko zakupic cos co gra tak jak przed laty , słucham praktycznie wszystkiego od Pink Floyda , muzyki powaznej do Timmy Trumpeta i ciezko bylo mi to jakos wyposrodkowac . Dzwiek jaki lubie musi byc dybamiczny i muzykalny , nie lubie sluchac w lrzyslowiowej V ce , chodz czasami pasuje to do nie ktorych utworow . Pytanie brzmi co wybrac do tych kolumn , Rotela 1592 czy Emotive bas x a2 ? Nie jestem jakims zagotzalym audiofilem , muzyki alucham dla relaksu i odprezenia . Nie oczekuje komentarzy , ze Magnat ma 900 i B&W to zle polaczenie, mi jak najbardziej pasuje , jednak owy amp ma problem z mocą przy tych kolumnach , dzwiek kest super , czasami lubie podkrecic i traci tą szczegolowosc , nie wspomne , ze grzeje jak zelazko .... Szukam czegos podobnie grajacego , ale okolo 200 w na kanal ... Rozpatrywalem jeszcze Advance Paris A12 . I moje kolejne pytanie , czy nowe kolumny B&W 603 s3 zagraja podobnie do 683 ??? Nie mam mozliwosci odsluchu .... Ale to co wyprawiaja te starenkie kolumny bije na glowe oczywiscie wg mojej opinii , bez urazy fanow marki , Klilsche rp 280f , Dynavocy Df 8 czy teufle theatre 500.  To sa moje aubiektywne odczucia i nie chce nikogo urazic , szukam czegos w stylu co odpowiada moim preferencjom . Czy ktos z was mial stycznosc ale fizyczna z takim polaczeniem ? Najbardziej interesuje mnie Rotel 1592 i emotiva i roznice w tym sprzecie .

https://www.audiostereo.pl/topic/169062-prosze-o-pomoc-w-doborze-amplitunera/
11 godzin temu, Piterek40 napisał:

czy nowe kolumny B&W 603 s3 zagraja podobnie do 683

Słyszałem 603 i 603 s2, 683 nie znam ale 685 i 686 słyszałem, moim zdaniem nowsze Bowersy są lepsze, wprowadzili nowy materiał do membrany średniotonowego z tego żółtego Kevlaru na srebrny, poprawili szczegółowość, przestrzeń, barwę. Powinieneś usłyszeć wyraźną różnicę, choć nie jest to przeskok aż o klasę wyżej.

Nie chodzi mi z przeskokiem o klase tylko by podobnie graly , czesto duzo drozszy sprzet jak dla mnie gra dosc sucho i nie wciągająco , jest az za sterylny tak bym to nazwał ... Obecny magnat ma 900 ma dosc fajne brzmienie, ale poci sie z tymi kolumnami , zwłaszcza powyzej 60 % głośności rozmywa sie teoche gora i zaczyna męczyć , czego nie bylo z Emotivą . Obecnie zastanawia mnie Rotel 1592 , ale czy to bedzie szlo w strone muzykalna czu bardziej audiofilska ? 

Czyli grałeś na końcówce Emotivy, a jest też BasX TA2 o takich samych możliwościach,

jeśli chodzi o wydajność, jak ta końcówka, ale ma przeróżne dodatki ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Skoro szukasz cieplejszego brzmienia, tak jak Magnat, to na pewno posłuchałbym Vincenta SV-237 MKII 🙂 Omawiamy go bliżej w poniższym filmie, do tego od razu porównujemy z SV-228 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To zapytam w/g waszego doswiadczenia czy ten Vincent zagra z kolumnami B&W ? Czy da rade z gornym rejestrem i zapanuje nad tym przy glosniejszej muzyce ? Z doswiadczenia wiem , ze wzmacniacz musi miec dobry prąd tzn duza moc nawet jak sluchamy cicho , wg mnie jest wtedy duzo wieksza przyjemnosc z odsluchu , niz krecenie galką od glosnosci i doszukiwanie sie szczegolow . Do tej pory tylko Emotiva trzymala pradozerne kolumny w ryzach , Magnat jest fajny jesli chodzi o dzwiek , mnie wiecej szukam takiego pilaczenia moc Emotivy , dzwiek Magnata , tez myslalem o tym Vincencie, na chwile obecna skupiam sie na przegladaniu i opiniach by wxiasc pod uwage ze 2, 3 urzadzenia na odsluch , kolumn nie mam zamiaru zmieniac a przynajmniej nie danej marki bo to jest to , czego szukalem , teraz trzeba je pod cos porządnego podlaczyc ...dzwiekowo rowniez przypadl mi do gustu Denon pma 2020 , ale to ze wzgledow , iz nie ma zabezpieczen na przesterach odpada . Zona mi popalila gwizdki Denonem w poprzednich kolumnach , to co fizycznie stwierdziłem magnata i emotive mozna krecic na full i nie pusci na kolumny przesterow  ...czy Ten Vincent bedzie wydajny prądowo ? Generalnie ciezko znalezc w klasie A/B cos powyzej 180W na kanal przy 8 omach ... Szukam czegos co polezy pare lat i bedzie cieszyc ... W sama koncowke mocy nie chce juz wchodzic , bardziej mysle o wzmacniaczu czy amplitunerze , w ktorym tez jest regulacja niskich i wysokich czestotliwosci , teraz producenci kroją wszystko z tego co widze . Jak juz wspomnialem Magnat niby ma tą moc tez na dobrym poziomie, a jednak przy kolumnach B&W czy Dynavoice df8 sobie nie radzi moim zdaniem ... .

• 4 tygodnie później...

Kobieta spaliła Ci kolumny, bo Denon ma bardzo wysoką czułość przy niezbyt wysokiej mocy. 

Wzmacniacze mają zabezpieczenia, które mają chronić wzmacniacz a nie kolumny.

Jak masz taką psuję w domu to kup bardzo mocną klasę D, żeby najpierw spaliła sobie uszy zanim zdechnie wzmacniacz. 

Problem zbyt szybkiego pogłaszania może być też zredukowany wzmacniaczem z blokadą głośności, lub tak jak u mnie Attenuator'em w DAC. 

• 2 tygodnie później...

Cześć, 
Próbowaliście połączenia 237MKII lub 737 z Divami 5 od Indiana Line?

Jako posiadacz wyżej wymienionych kolumn bardzo mnie to ciekawi.
Aktualnie grają z Yamaha AS-701 i WXC-50.

Pozdrawiam

Edytowane przez Łukasz82
W dniu 17.02.2025 o 14:53, Łukasz82 napisał:

Wyższe Vincenty mocno nasycają górę i dół (ogrom basu). Jak Ci ktoś napisze, że góra jest ciepła, to Cię czaruje. Pytanie, czy chcesz takiego brzmienia? Przeskok z Yamahy ogromny.

Pytanie, czego oczekujesz od nowego wzmacniacza i co chcesz zmienić?

Kupisz SV237 MKII i zaraz wypadałoby zmienić kolumny (na pewno ktoś tak napiszę, aczkolwiek to prawda) :)

Ten ogrom basu czy też jego delikatne poluzowanie może nie być dobrym kompanem do indiana Line które również mają taką tendencję. 

Jescze bliskość ściany i dudnienie gotowe 

W dniu 17.02.2025 o 15:53, Łukasz82 napisał:

Spory kaliber jak na te kolumny 😉 Będzie dużo cieplej, mocniej, gęściej, więcej wszystkiego. Ale moim zdaniem Divy dobrze grają z niedrogimi wzmakami i niewiele zyskują powyżej pewnego pułapu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ten ogrom basu czy też jego delikatne poluzowanie może nie być dobrym kompanem do indiana Line które również mają taką tendencję. 

Jescze bliskość ściany i dudnienie gotowe 

DEL.

Edytowane przez Łukasz82
39 minut temu, Q21 napisał:

Spory kaliber jak na te kolumny 😉 Będzie dużo cieplej, mocniej, gęściej, więcej wszystkiego. Ale moim zdaniem Divy dobrze grają z niedrogimi wzmakami i niewiele zyskują powyżej pewnego pułapu. 

Del

Edytowane przez Łukasz82

Przepraszam, miałem chwilowy prądowy blackout.
Rzoumiem że Vincenty są dociążone brzmieniowo. 

Co myslicie o połączeniu diva 5 z Yamaha AS-1200?
Chyba to gonienie króliczka sie u mnie zaczęło :)

Edytowane przez Łukasz82
16 godzin temu, Q21 napisał:

Dobrze podsumowane. 

14 godzin temu, Łukasz82 napisał:

Przepraszam, miałem chwilowy prądowy blackout.
Rzoumiem że Vincenty są dociążone brzmieniowo. 

Co myslicie o połączeniu diva 5 z Yamaha AS-1200?
Chyba to gonienie króliczka sie u mnie zaczęło :)

Moim zdaniem jest to zdecydowanie zbyt dobry wzmacniacz na te kolumny. W sensie dźwiękowym jak najbardziej tak ale zgadzam się tutaj z przedmówcą że po prostu w pewnym momencie będziesz dokładał do lepszych i lepszych wzmacniaczy jednak z tych kolumn już więcej nie wyciśniesz.

Dziękuję za porady, wszelkie informacje są dla mnie bardzo cenne. Na Divy 5 przesiadłem sie z Tesi 561 zakupione niejako w zestawie ze wzmacniaczem. W połączeniu Bi-Wiring grało to całkiem sensownie. Jednak, kiedy weszły Divy, pozamiatały Tesi. 
Chciałem wycisnąć z Div ostatnie soki, mając w perspektywie zmianę głośników w przyszłości. 
Vincent faktycznie trochę nie pasuje. Ogrom basu nie jest tym czego szukam. Mody mojego pokoju, choć minimalnie jest zaadaptowany akustycznie, raczej kierują mnie w dobre zejście ale i duża kontrolę. 
Oczekuję trochę szerszej sceny, kontroli basu i więcej detali.
Chciałbym jednak pozostać przy aktualnym źródle. 
Nie wiem czy to ma sens. Tak jak swój próg mają głośniki tak i źródło. 
Temat rzeka 😄

Edytowane przez Łukasz82

@Łukasz82 nie zgodzę się z @Piotr Sonido - nie ma czegoś takiego jak zbyt dobry wzmacniacz do jakiś kolumn. Po prostu kolejne przyrosty osiągów będą coraz mniejsze. 

Zakup Yamaha A-S1200 to bardzo dobry pomysł jeśli chcesz mieć referencyjny wzmacniacz do kolumn w zakresie ceny do powiedzmy 15'000 PLN (może 20'000). Długo go nie będziesz musiał zmieniać. Tak zwany zakup na lata (łatwy do odsprzedaży). Jeśli ten wzmacniacz Ci się podoba to nie zastanawiaj się i po prostu go kup. 

Musisz wiedzieć, że dobrze dobrane do pomieszczenia tanie kolumny są lepsze niż źle dobrane drogie kolumny. To jak z oponami w aucie. Co Ci po drogich slickach w zimę? Tanie zimówki zrobią robotę. Jeśli pociągniesz to porównanie dalej mocniejsze auto i słabsze auto (wzmacniacz) bez problemu pojedzie na tych samych oponach (kolumny). Po prostu mocniejsze będzie miało lepsze osiągi.

Kolumny to ten element zestawu HiFi, który najlepiej się skaluje. Niedawno zrobiłem eksperyment. Do obecnie posiadanego wzmacniacza Rega Aethos podłączyłem 30-letnie kolumny od mini wieży Panasonic. No i zgadnij co? Zagrały znośnie i dużo lepiej niż podłączone do wieżyczki z jakiej je wyjąłem. Oczywiście, że to nie jest poziom moich codziennych Opera Prima 2015, jednak kilku utworów wysłuchałem z przyjemnością a nawet jeden zabrzmiał lepiej niż na Opera (szok!). 

Na twoim miejscu jeśli jesteś uparty na Yamaha rozważyłbym jeszcze model R-N2000A. Chyba lepiej wpisałby się w najróżniejsze modele i rodzaje kolumn, bo więcej można w nim wyregulować w porównaniu do A-S1200. Kalibracja akustyki też może być pomocna. R-N2000A to bezpieczniejszy wybór, chociaż obarczony kompromisem jakości i to jest też streamer, więc nie zakup na zawsze tylko do końca wsparcia producenta. Zależy jakie masz priorytety.

W dniu 22.02.2025 o 23:42, Gargan napisał:

zgodzę się z @Piotr Sonido - nie ma czegoś takiego jak zbyt dobry wzmacniacz do jakiś kolumn. Po prostu kolejne przyrosty osiągów będą coraz mniejsze. 

No i dokładnie to pisałem 🙂

Też akurat uważam że nie ma czegoś takiego. Ale w pewnym momencie na niektórych kolumnach przyrody jest nieproporcjonalny i powinno się wybrać inne zespoły głośnikowe tym kosztem. 

Są kolumny bardziej i mniej podatne na "lepsze" wzmacniacze.