Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, fetek napisał:

Nie będzie to błyszczeć ?

Będzie moim zdaniem. To wygląda na jakiś ekran bardziej pod projekcję pasywną 3D.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dziś zaproponowano mi jeszcze płótno szare z czarnym tyłem Grey Flex UHD PRO  od Kraftmann czy ktoś może miał doczynienia z tym szarym?
No i na placu boju zostają Reference Grey 2 i Ambient Grey 1 od Adeo, których czekam na próbki.

No ale Adeo to raczej sprawdzona marka prawda?

8 godzin temu, Fanek napisał:

czy ktoś może miał doczynienia z tym szarym?

Mało prawdopodobne zeby ktos miał styczność z tymi wszystkimi produktami jeśli nie jest się sprzedawcą 🙃 bierz próbki, porównuj i opisuj co i jak. Za parę dni będziesz specem od ekranów 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

20 godzin temu, farti napisał:

Mój ekran Adeo ma już 16 lat i jest jak nowy. Pełna rekomendacja.

Hej  jaki masz naciąg na guziki czy na takie gumy jakby?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obraz.thumb.png.494ee52b229fd2090bdc4e8a15a9fbc4.png

Panowie jak radzicie który lepszy?
Zastanawiam się czy czy te gumy z czasem się nie rozciągną albo nie stracą swojego naciągu hmm

@brewka87 @fetek @farti @DrWredman

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
30 minut temu, Fanek napisał:

Hej  jaki masz naciąg na guziki czy na takie gumy jakby?

Ukryta Zawartość

obraz.thumb.png.494ee52b229fd2090bdc4e8a15a9fbc4.png

Panowie jak radzicie który lepszy?
Zastanawiam się czy czy te gumy z czasem się nie rozciągną albo nie stracą swojego naciągu hmm

@brewka87 @fetek @farti @DrWredman

Ja mam rozwijany elektrycznie, więc nie pomogę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Fanek jak przyjdą próbki i zrobisz testy to pochwal sie co i jak 🙂

1 minutę temu, brewka87 napisał:

@Fanek jak przyjdą próbki i zrobisz testy to pochwal sie co i jak 🙂

Będę je miał w poniedziałek, dam znać

- Reference Grey 2
- Ambient Grey 1  (ALR)

ALR ciemniejszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy ALR w zaleznosci od jego konstrukcji wazny jest kąt padania swiatła z projektora i kąt padania swiatła otoczenia ktore ma byc rozproszone. Dawaj jakies fotki z projekcji 😁

Opublikowano (edytowane)

Czy Adeo samo produkuje tkaniny na ekrany czy ktoś dal nich produkuje wiecie?
I tak samo z innymi producentami ekranów w Europie?

Alkor Draka w Holandii słyszeliście o nich?

Nie zrobiłem jeszcze dobrego testu, może dziś i jutro przyjdą do mnie jeszcze kolejne próbki grey.

Edytowane przez Fanek
Opublikowano (edytowane)

@brewka87   zdjęcia tak bardzo na szybko, ciemniejszy to ambient grey 1, jaśniejszy reference grey, nie mam czasu na razie na porządne testy, ale:

ambient light ciemniejszy sporo przyciemnia, ale na czarnym widać bardzo dużą różnicę i na jasnych scenach. Na kolorach różnie zależy od sceny, są lepsze i słabsze momenty wzg oryginału. Grey nie ma takiej duży różnicy wzg maty white, chyba że na dużym ekranie byłaby znaczniej lepsza, to próbki formatu A3.

Ambient light chyba jednak za ciemny będzie, sam nie wiem jeszcze.
Na stronie Adeo:

Reference Grey 2 to nowy ulepszony materiał przeznaczony do instalacji w pomieszczeniach o jasnych ścianach i niewielkiej ilości światła otoczenia. Zachowuje wierną dokładność kolorów pod każdym kątem widzenia, jednocześnie poprawiając poziom czerni wideoprojektorów ze stałą matrycą.

Powierzchnia Ambient Grey jest przeznaczona do stosowania w aplikacjach z obecnością światła otoczenia lub w pomieszczeniach o jasnych ścianach. Ten materiał ekranu zapewnia najlepszą jakość obrazu w przypadku projektorów kina domowego o wysokiej jasności.

Wdg Adeo najlepsza jakość obrazu to ambient grey, ale na ekranie dużym 130 cali to nie wiem czy za ciemno nie będzie no.
Jutro nowe próbki.
W weekend postaram się lepsze porównanie i ładniejsze zdjęcia zrobić.
Wrzucam na szybko aby nie było.
Co sądzisz w ogóle widać jakieś porówanie?

Pierwsze zdjęcia to ambient grey, a kolejne to i to, z prawej strony jeszcze ta pierwsza "szmata" co testowałem:

Ukryta Zawartość

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
Teraz, max720 napisał:

Zależy Tobie na jasności HDR ?

To , po co oglądasz szarości ?

Mam biały sufit i jasne ściany, kupiłem z allegro szarą "szmatę" za grosze na test i byłem w szoku jak poprawiło kontrast i czerń! i uznałem że jestem w stanie przełknąć spadek jasności HDR trochę, ide na kompromis.

34 minuty temu, max720 napisał:

To był sens brać projektor tej klasy ?

Po mojemu nie bardzo 

Ale przesiadłem się z 7300, nie miałem innego wyboru, DLP odrzuciłem.

Godzinę temu, Fanek napisał:

Ale przesiadłem się z 7300, nie miałem innego wyboru, DLP odrzuciłem.

Zawsze jest wybór, choćby JVC i Sony które są lepsze od Epsona.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, JVC 4K napisał:

Zawsze jest wybór, choćby JVC i Sony które są lepsze od Epsona.

To inny pułap cenowym, a używanego jednak się obawiałem, nie "choćby" tylko te dwie marki, nic innego nie ma. Nie doprecyzowałem - w pułapie cenowym do 15k nic lepszego nie ma od tego Epsona.

Jak już zajrzałeś do tematu może coś wypowiesz się o ekranach, szarych ekranach?

Edytowane przez Fanek
3 godziny temu, Fanek napisał:

To inny pułap cenowym, a używanego jednak się obawiałem, nie "choćby" tylko te dwie marki, nic innego nie ma. Nie doprecyzowałem - w pułapie cenowym do 15k nic lepszego nie ma od tego Epsona.

Jak już zajrzałeś do tematu może coś wypowiesz się o ekranach, szarych ekranach?

Ja posiadam ekran biały z 1.0 gain ale tylko dlatego że mam pomieszczenie w pełni kontrolowane tzw. jaskinia batmana, ale gdyby był to pokój dzienny z jasnymi ścianami to pewnie by był ekran szary z gain 0.8 lub ALR ze względu na brak kontroli światła w pomieszczeniu.

Reasumując :

-masz kontrolę nad światłem w pomieszczeniu ekran biały 1.0 będzie lepszym rozwiązniem

-nie masz kontroli na światłem w pomieszczeniu( jasne ściany i sufit) co daje dużo odbić tu ekran szary 0.8 lub ALR spiszę się lepiej.

5 minut temu, fetek napisał:

Tak walczysz o HDR a gdzie realizujesz mapowanie tonów ?

Już nie walczę tak mocno jak zobaczyłem szary ekran, po wyborze ekranu mam pewien pomysł na to.
Ale po kolei najpierw ekran.

@DrWredman  a jak u Ciebie progress, masz jakieś próbki testujesz coś?
Pisałeś że też szukasz ekranu

Teraz, Fanek napisał:

Już nie walczę tak mocno jak zobaczyłem szary ekran, po wyborze ekranu mam pewien pomysł na to.
Ale po kolei najpierw ekran.

czyli jaki ? bo pole do popisu jest bardzo ograniczone.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, fetek napisał:

czyli jaki ? bo pole do popisu jest bardzo ograniczone.

Znalazłem pewne urządzenie, ale po kolei. To na razie odstawiam na bok.

@brewka87  takie testy Cie interesują?  mam 5 różnych próbek, któreś z tego muszę wybrać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Styczeń przeleciał nie wiadomo kiedy. Najpierw choroba potem urlop. Teraz ogarniam się po urlopie. Przede mną szpachlowanie sufitu GK i położenie tynku na 3ech ścianach. Potem okablowanie i można wieszać ekran. Jedak zawsze znajdzie się coś pilniejszego do zrobienia. Pt-So mam zamiar coś podgonić.

1 minutę temu, DrWredman napisał:

Styczeń przeleciał nie wiadomo kiedy. Najpierw choroba potem urlop. Teraz ogarniam się po urlopie. Przede mną szpachlowanie sufitu GK i położenie tynku na 3ech ścianach. Potem okablowanie i można wieszać ekran. Jedak zawsze znajdzie się coś pilniejszego do zrobienia. Pt-So mam zamiar coś podgonić.

A jakie masz próbki? nazwy możesz podać?

20 minut temu, Fanek napisał:

Znalazłem pewne urządzenie, ale po kolei. To na razie odstawiam na bok.

Ja pierdzie z Tobą rozmawiać.

Inni mają za Ciebie wszystko czytać i wiedzieć a Ty nie umiesz odpowiedzieć na proste pytanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi