Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Fanek napisał:

przez przegladarke plików chyba nic takiego nie ma?

W z1000 przy obejrzanym pliku po prawej stronie jest ikona oka. Nie zwrocilem uwagi czy w z30 tez tak jest.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Nie zwrocilem uwagi czy w z30 tez tak jest.

Sprawdziłem i jest...

Tylko taki drobny szczegół - film musi polecieć do końca pliku. Inaczej ikonka się nie pojawi.

A wygląda to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8 godzin temu, RAF77 napisał:

Raczej nie.

Jest 🙂

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja mam ikony widok siatki i pewnie tam się nie wyświetla bo nie widziałem, tu widok listy.
W opcjach widziałem też można ustawić po obejrzeniu jakiej części oznacza system plik jako "obejrzane"

Godzinę temu, Fanek napisał:

W opcjach widziałem też można ustawić po obejrzeniu jakiej części oznacza system plik jako "obejrzane"

Ale to chyba jest w opcjach poster wall, czyli nie bedzie miało wpływu na to co pokazuje przeglądarka plików. No chyba ze się myle ale to juz sam poszukaj 😁 i jak znajdziesz to daj znac. 

Podeslę pózniej jak włacze.

Znalazłem fajny wentylator!  troche po fakcie bo już zamówiłem inny z allegro, ale podam tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy 1000 obrotów 120mm podają 25db (ale chyba raczej mniej), ten co zamówiłem może kręcić się na 700 i 13db

Tu niby ultra cichy tylko trzeba by szukać po EU

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Fanek napisał:

Podeslę pózniej jak włacze.

Znalazłem fajny wentylator!  troche po fakcie bo już zamówiłem inny z allegro, ale podam tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy 1000 obrotów 120mm podają 25db (ale chyba raczej mniej), ten co zamówiłem może kręcić się na 700 i 13db

Tu niby ultra cichy tylko trzeba by szukać po EU

Ukryta Zawartość

A żeś sie uparł na te wentylatory 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

😄

Szukałem teraz tej opcji z oznaczeniem czasu ogladania i nei znalazłem ;/
Ale jestem pewien że gdzies widzialem, chyba mi sie nie przysnilo xD

1 minutę temu, Fanek napisał:

😄

Szukałem teraz tej opcji z oznaczeniem czasu ogladania i nei znalazłem ;/
Ale jestem pewien że gdzies widzialem, chyba mi sie nie przysnilo xD

Ja tez kiedys to widzialem ale z tego co mi sie kojarzy to bylo wlasnie w opcjach poster wall aby odznaczac obejrzane odcinki serialu jako obejrzane poprzez zaciemnienie.

Sprawdzales to co wkleiłem wczesniej z tą ikonką oka na liscie plikow? 

Btw, widok siatki jest strasznie mało czytelny.

Oczywiscie te opcje po jakim % oglądnięcia traktować plik jako obejrzany widziałem w z1000 😁 Z30 to jest regres w mozliwosciach chociaz w kilku aspektach dostrzegam plusy ale to wszystko co na plus w z30 moglbym doinstalowac w starym z1000 🤣

Ostatnio znalazłem info, ze te nasze nowe playery nie odtwarzają plikow frame packed 3D 🤣 czyli takich bluray 3D MVC... 

Podobno to ograniczenie jest w samym SOC wiec zadna aktualizacja softu tego nie naprawi. Po prostu olali odtwarzanie w 3D.

Fakt jest taki ze na swoim projektorze obejrzałem niewiele w 3D ze względu na jego jasność ale jednak porzucenie odtwarzania plikow 3D w najnowszej serii odtwarzaczy tej klasy jest duzym rozczarowaniem. Jak tu nie odnieść wrażenia ze to krok w tył?

To tak jakby najnowszy odtwarzacz bluray nie czytał płyt CD bo są juz starym nosnikiem 🤣

"Oczywiscie te opcje po jakim % oglądnięcia traktować plik jako obejrzany widziałem w z1000"  właśnie o tą opcje mi chodzi, gdzie to widziałem na pewno, a teraz nie moge znalezc.

Nie widze tego oka u siebie wiesz, na liscie pokazuej ile czasu zostało do końca więc to wystarcza aby odznaczyć, a na
A te oko to jak na 100% obejrzany?
poster wall jest ciemniejszy kwadrat wiec ok 🙂

3d ten chipset nie wspiera, ale mi to obojetne bo tylko kiedyś 1 RAZ włączyłem w ramach ciekawostki i zaraz off. W ogóle to chyba 3D wymarło śmiercią naturalna i nie wydają już tego.

"chociaz w kilku aspektach dostrzegam plusy ale to wszystko co na plus w z30 moglbym doinstalowac w starym z1000" - a jakie funkcje dokładnie?

3 minuty temu, Fanek napisał:

Nie widze tego oka u siebie wiesz, na liscie pokazuej ile czasu zostało do końca więc to wystarcza aby odznaczyć, a na
A te oko to jak na 100% obejrzany?

Włącz sobie jakiś plik mkv, przewiń prawie do końca, zostawiając kilka ostatnich sekund i pozwol aby plik poszedł do końca. Jak wrócisz do listy plikow w przeglądarce to powinno byc "oko".

6 minut temu, Fanek napisał:

3d ten chipset nie wspiera, ale mi to obojetne bo tylko kiedyś 1 RAZ włączyłem w ramach ciekawostki i zaraz off. W ogóle to chyba 3D wymarło śmiercią naturalna i nie wydają już tego.

Wydają... Moze nie tak duzo ale nawet całkiem niedawno Avatar 2 był wydany w 3D. 

Uwazany za jeden z lepszych filmow pod wzgledem sciezki Dolby Atmos "Ready Player One" takze w 3D. To jeszcze nie umarło chociaz domowe 3D owszem juz trochę zapomniane i porzucone. Mimo wszystko jakim problemem dla wspołczesnego odtwarzacza byłby taki plik 3D skoro urządzenia sprzed dekady takie pliki odtwarzały? Pewnie zaden, tylko branza celowo ubija ten format jako ze była to taka slepa uliczka. Cos co się nie przyjęło i nie przynosiło spodziewanych dochodów. Od strony elektronicznej/sprzętowej odtwarzanie 3D MVC to pikus dla obecnych procesorów... Brak obsługi tego formatu zapewne jest celowym działaniem niz "niedopatrzeniem".

15 minut temu, Fanek napisał:

jakie funkcje dokładnie?

Chociazby natywne wsparcie dla usług streamingowych takich jak spotify, tidal, radio internetowe itp. ale tak jak wcześniej wspomniałem mogę to doinstalowac do z1000

14 minut temu, brewka87 napisał:

całkiem niedawno Avatar 2 był wydany w 3D. 

No moze troche przesadziłem z tym "całkiem niedawno" 🤣 Film z 2022 roku... Jak ten czas leci 😁

@Gmow1977 Ty masz Zidoo i Dune ale używasz Dune bo tam poster wall ładuje się automatycznie na starcie tak? Co jednak można też ustawić w Zidoo.

Co widzisz na plus Dune, jakie minusy, czemu Dune wybrałeś jako główny player?

Ogólnie to uniwersalność. Obok linuxa i jego dedykowanych aplikacji ,jest też android czyli aplikacje z innego źródła.Jestdedykowana  Aplikacja na telefon,która  ułatwia mi kopiowanie w locie z NAS do Dune oraz sterowanie Playerem jak pod ręką nie mam pilota

"Moja kolekcja", odpowiednik "Poster Wall "jest dla mnie bardziej przejrzysta.

Działa Amazon Prime i Netflix.

Częste aktualizacje na plus .Ostatnio przestało działać pobieranie napisów po miesiącu wyszła łatka i już działa.

Procesor ,który mam w Dune ponoć jest o wiele wydajniejszy od tych nowszych modeli.Filmy 3d jak najbardziej działają...

Zidoo które posiadam wydaje mi się mało przejrzyste .Ale też ma swoje plusy.Na obu playerach pliki mkv mp4 avi i reszta odtważają się bez zająknięcia ,choć ostatnio pobrałem kilka dem  Dolby Atmos od Trinnov i Zonk jakieś śmieszne rozszerzenie zip...i standardowy Player poległ .Dopiero Kodi go ruszyło😅

Edytowane przez Gmow1977

@Gmow1977 dzięki, tak zapytałem bo przez chwilę zastanawialem się nad Dune HD solo 8K które wygląda jak Z30 Pro ale z każdej strony ma otwory wentylacyjne! No ale jest droższy jeszcze o 400zl, zwracać dokładać średni deal w zamian za te otwory gdzie dobrze to w Dune rozwiązali!  Mi z kolei bardziej podoba się menu poster wall i info w zidoo gdzie wygląda jakby ładniej i nowocześniej, no ale to też może kwestia gustu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

No zobaczymy czy to coś da, jeśli tak zmienie na nowy czarny który mam 😎

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

Grilla na razie nie zakładałem też bo nie wiem czy to się sprawdzi.
Wyłączyłem całkowicie wewnętrzny wentylator Zidoo aby sobie nawzajem nie psuły, drzwiczki zamknięte, pytanie czy te wdmuchane przez szczeliny powietrze znajdzie wyjście (obudowa hermetyczna nie jest), ale mimo wszystko.
Testujemy

New firmware available v1.2.05
Change logs:

1. Optimized the issue where some media keys on the player were not functioning correctly.
2. Fixed the issue where some DVD files could not be played.
3. Fixed the issue where Blu-ray navigation was not working for certain films.
4. Fixed the occasional crashes during playback of certain films.
5. Fixed the issue where the video would occasionally pause automatically during playback.
6. Fixed the issue where the device would occasionally enter sleep mode automatically.
7. Fixed the occasional data retrieval error in Jellyfin.
8. Fixed the issue in the file manager where adding an SMB server would occasionally prompt that the server already exists.
9. Fixed the issue where certain ISO files could not be played in EMBY.
10. Added the display of episode names for TV series in EMBY.
11. Fixed the occasional crash during global search in the music library.
12. Improved the accuracy of Poster Wall matching.
13. Fixed the occasional crashes in the Poster Wall device interface.
14. Optimized the online trailer feature for Poster Wall.
15. Optimized the display of actors on the Poster Wall playback details page.
16. Added RS232 long press command functionality.

50 minut temu, Fanek napisał:

New firmware available v1.2.05

Mi po tej aktualizacji pojawiły się problemy. Tzn nie wiem czy to akurat od aktualizacji ale wczesniej nie miałem problemow z wyswietlaniem. Dzisiaj podłączyłem myszkę do zidoo i zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Jakieś artefakty. Masakra

Tu fota

Ukryta Zawartość

Nagrałem tez film

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie dziwne, ja zazwyczaj czekam kilka dni z updatem. Na forum Zidoo ktoś pisał że po firmware update zawsze robi factory reset, spróbuj może, przed da się chyba wyeksportować gdzieś ustawienia tak?

11 minut temu, Fanek napisał:

Faktycznie dziwne, ja zazwyczaj czekam kilka dni z updatem. Na forum Zidoo ktoś pisał że po firmware update zawsze robi factory reset, spróbuj może, przed da się chyba wyeksportować gdzieś ustawienia tak?

Sam sie zaktualizował. Zaczynam tracic cierpliwosc do tego sprzętu. Widziałes film?

32 minuty temu, brewka87 napisał:

Zaczynam tracic cierpliwosc do tego sprzętu. Widziałes film?

Możesz chyba też  wrócić do wersji poprzedniej?...W Dune mogę to zrobić...

No zobaczymy czy to coś da, jeśli tak zmienie na nowy czarny który mam

Ukryta Zawartość

Moze ta konstrukcja jest brzydka jak noc ale przynajmniej nie ma prawa zadziałać.

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Po 3h temp dysku 47*, nic nie dało te chłodzenie za mało powietrza się chyba dostaje przez te otwory (lub drzwiczki trzeba by było zostawić otwarte). Jutro spróbuje odwrócić wentylator tak aby wyciagał ciepłe powietrze, ale pewnie wiele to nie zmieni.

8 minut temu, Chloru napisał:

Moze ta konstrukcja jest brzydka jak moc ale przynajmniej nie ma prawa zadziałać.

Ukryta Zawartość

Masz jakiś pomysł?

W dniu 11.03.2025 o 11:25, przmor napisał:

To może lepiej uchylić drzwiczki i wentylatorem wyciągać powietrze z obudowy? Przydałby się jakiś filtr na wlocie żeby siedliska kurzu wewnątrz obudowy nie zrobić. Przetestuj różne rozwiązania z kierunkiem przepływu powietrza oraz z zamkniętymi i otwartymi drzwiczkami.

Masz jeszcze jakieś pomysły?  😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

Chyba nie, medycyna w takich przypadkach jest bezsilna.

Już Ci wczesniej pisałem. Powinieneś to olać a robisz dramę z tego że dysk bedzie mial wieczorem lekko ciepłej przez 2-3h. Nawet jak padnie to padnie. Najwidoczniej nie są to dla Ciebie ważne dane. Wrzuc sobie ten dysk do komputera, kup dużego szybkiego pendrive i kopiuj na niego filmy przed obejrzeniem jeżeli aż tak Cie to uwiera.

@brewka87 i jak sytuacja z tym glitchem? Robiłeś factory reset?

@Gmow1977 czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć proszę jak na Dune jest z my collection, przeglądałem wczoraj na YT filmiki i tam gdzie są pliki 4k 1080p na plakacie tego nie oznacza w żaden sposób? Dopiero jak się wejdzie we wstawkę to jest info. Tak samo z oceną filmu na plakacie nie ma tego czy da się gdzieś te rzeczy włączyć?

Na Zidoo właśnie wydaje się to dość mocno dopracowane. Zastanawiam się jeszcze chwilę na tym Dune HD Solo 8k ten ma otwory wentylacyjne do okoła, ale Zidoo wydaje mi się menu i te plakaty ładniej, nowocześniej wyglada

Ogólnie to uniwersalność. Obok linuxa i jego dedykowanych aplikacji ,jest też android czyli aplikacje z innego źródła.Jestdedykowana  Aplikacja na telefon,która  ułatwia mi kopiowanie w locie z NAS do Dune oraz sterowanie Playerem jak pod ręką nie mam pilota
"Moja kolekcja", odpowiednik "Poster Wall "jest dla mnie bardziej przejrzysta.
Działa Amazon Prime i Netflix.
Częste aktualizacje na plus .Ostatnio przestało działać pobieranie napisów po miesiącu wyszła łatka i już działa.
Procesor ,który mam w Dune ponoć jest o wiele wydajniejszy od tych nowszych modeli.Filmy 3d jak najbardziej działają...
Zidoo które posiadam wydaje mi się mało przejrzyste .Ale też ma swoje plusy.Na obu playerach pliki mkv mp4 avi i reszta odtważają się bez zająknięcia ,choć ostatnio pobrałem kilka dem  Dolby Atmos od Trinnov i Zonk jakieś śmieszne rozszerzenie zip...i standardowy Player poległ .Dopiero Kodi go ruszyło

Nie rozumiem, jakie kopiowanie w locie z NAS?
Przecież w playerze ustawiasz ścieżki dostępu i filmy są wyświetlane w bibliotece playera, nie trzeba ich kopiować, tylko odtwarzać.
Godzinę temu, Fanek napisał:

brewka87 i jak sytuacja z tym glitchem? Robiłeś factory reset?

Po restarcie zidoo wczoraj bylo ok. Resetu do fabrycznych nie robiłem i szczerze mowiac to nawet mi się nie usmiecha robi po kazdym updacie resetu i ustawiac wszystko od nowa. 

Obejrzałem wczoraj kilka odcinkow serialu i bylo ok. Teraz jestem poza domem wiec nic nie sprawdze.

2 minuty temu, RAF77 napisał:

Nie rozumiem, jakie kopiowanie w locie z NAS?
Przecież w playerze ustawiasz ścieżki dostępu i filmy są wyświetlane w bibliotece playera, nie trzeba ich kopiować, tylko odtwarzać.

Dokładnie. Po to jest NAS. Wczoraj sie troche pobawilem i robiłem porownania 1:1 dwoch zidoo. Dysk byl zamontowany w z30 i udostępniony po SMB dla z1000. Czyli z30 robil za dysk sieciowy podpięty do routera skrętką. Do tego samego routera podpięty Z1000. Oba playery odtwarzały ten sam film zsynchronizowany co do sekundy. Robilem pauze i przełączałem źródło na avr. Odtwarzanie po sieci 1Gps bez zająknięcia. 

Brewka konfigurację da się do pliku wyeksportowac jak coś, tak tylko mówię. No to ok.

A jak te testy wypadły? Bez VS10 na obu taki sam obraz?

• Pokaż nowe odpowiedzi