Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam ustawione jak na zdjęciach, auto.

Mam jeden minus dla tego pilota .
Przełącza mi tryby w svs sb16, chyba są na tej samej częstotliwości.
Dobrze, że subwoofer jest z tyłu a odtwarzacz z przodu, to nie jest do częste ale się zdarza.

1 minutę temu, RAF77 napisał:

Ja mam ustawione jak na zdjęciach, auto.

Mam jeden minus dla tego pilota

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
Dobrze, że subwoofer jest z tyłu a odtwarzacz z przodu, to nie jest do częste ale się zdarza.

No okej Auto, ale czy może testowales VS10 czy nie poprawia obrazu w HDR10 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
38 minut temu, Fanek napisał:

Ja coś tam ustawiałem w opcjach hdr i dv i coś tam zmieniałem  nie pamiętam już,ale materiał Dolby Vision jest odpalany jako HDR10+ Mam wrażenie ,że obraz jest bardziej plastyczny i zawiera więcej detali.

2 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Ja coś tam ustawiałem w opcjach hdr i dv i coś tam zmieniałem  nie pamiętam już,ale materiał Dolby Vision jest odpalany jako HDR10+ Mam wrażenie ,że obraz jest bardziej plastyczny i zawiera więcej detali.

Rzuć okiem jak możesz jak będziesz miał włączony projektor 🙂

Trafilem jeszcze na temat EDID - czy ktoś rozkminiał kiedyś o co w tym chodzi? jak tego uzyc?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Fanek napisał:

Co do tych 3 opcji co nie wiedzielismy  to USTAWIAMY WSZYSTKIE NA OFF !

No przeciez ja juz Ci to napisalem w poscie #359 😁

Tzn tak zasugerował czlowiek z forum zidoo ktorego cytowałem

8 godzin temu, brewka87 napisał:

I suggest you leave them all switched off.

3 godziny temu, RAF77 napisał:

Mam jeden minus dla tego pilota

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

A to ciekawe 🤣

Nie przejmuj się, moje Velodyne tez potrafią się przełączać innym pilotem (juz nie pamiętam od czego on był ale zmieniał mi fazę w subach) 😁

Mozesz sprobować delikatnie zakleić odbiornik w svs, nie całkowicie tylko częsciowo zeby zmniejszyć jego czulość. Z powodzeniem zastosowałem kiedyś taki myk na wlączniku oswietlenia sterowanym dowolnym pilotem na podczerwien (dłuzsze nacisnięcie jakiegokolwiek przycisku na pilocie). Wlącznik reagował na podczerwien pilota odbitą od plazmy np podczas poglaszania/sciszania. Rozebrałem go i zasłoniłem częsciowo odbiornik i po takim zabiegu trzeba było pilot wycelować dokładnie we włącznik na ścianie. Proste rozwiązanie i działało latami.

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, Fanek napisał:

Trafilem jeszcze na temat EDID - czy ktoś rozkminiał kiedyś o co w tym chodzi? jak tego uzyc?

Chodzi o to, ze by uzyć custom edid gdy zidoo nie dogaduje się poprawnie z telewizorem (nie rozpoznaje prawidłowo mozliwosci wyswietlacza). Jesli wszystko działa prawidlowo to nie kombinuj. To jest opcja awaryjna jak cos nie działa prawidlowo. Normalnie nie ma potrzeby tego uzywać.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Okej rozumiem, ale na forum zidoo trafiłem wpis że ktoś tego używa aby jak rozumiem "wgrac" wyzsza jasnosc w HDR, ale jak mowisz lepiej to sobie odpuscic

Ukryta Zawartość

Co do tych 3 wiem, ze pisales tylko tak wyroznilem 🙂

Testowalem dzis jakosc stary android 7.0 box, Zidoo HDR10, Zidoo VS10 HDR10 na Alien Romulus i serialu kolorowym Shrinking, zbiore mysli i pozniej wrzuce podsumowanie. Najlepiej w kazdym razie wypadl Zidoo VS10 HDR10

Ukryta Zawartość

Acha nie udało mi się uzyskać 444 10bit, jak tak ustawiam przełącza się na 8bit i tu pytania to już ograniczenie HDMI w tym przypadku czy może słaby kabel HDMI? Mam go puszczonego za szafka już nie wiem jaki to był ale napewno nie niżej niż 2.0 

Na stary boxie latał 423 12bit i tak teraz też zostawiłem na Zidoo

No co mam testować. Projektor odtwarza HDR 10. Jak jest Dolby vision, to robi sobie konwersję do HDR 10 i tyle.
Jako HDR 10, nie HDR 10+.
Rzuć okiem jak możesz jak będziesz miał włączony projektor

Ukryta Zawartość

Auto. Nie kombinuj jak koń pod górę.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, RAF77 napisał:

Auto. Nie kombinuj jak koń pod górę.

Też zaczynam mieć wrazenie ze Fanek za bardzo się w to wkręcił i teraz zamiast filmów to będzie oglądać menu w zidoo niczym serial na kilka sezonów 😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Też zaczynam mieć wrazenie ze Fanek za bardzo się w to wkręcił i teraz zamiast filmów to będzie oglądać menu w zidoo niczym serial na kilka sezonów 😁

XD   nie, dziś zakończyłem ostatnie testy i Zidoo zostaje, ustawienia też już sprawdzone i wybrane najlepsze. Można normalnie usiąść i coś właczyć 😃
Teraz jeszcze tylko dysku 10 lub 12TB szukam 3.5" z 5400rpm, ale nie wiem czy znajde taki i czy nie trzeba bedzie wziac po prostu 7200. Z pracy wzialem na testy baracude 500gb 7200 i WD blue 7200 500gb i jak WD jeszcze (choc slychac go) to baracuda tragedia haha. No 5400 byl by pewnie odczuwalnie cichszy jak ktos tutaj pisal

@RAF77  my sei chyba nie zrozumielismy, mi nie chodzilo o Dolby Vision tylko ten code co jest w Zidoo i mozna go wlaczyc aby ogarnial tez HDR10 i wypluwal VS10 HDR10. Dzis czat gpt mi znalazl wpisy na forum Zidoo i reddit o tym, ludzie stwierdzaja ze poprawia troche kontrast i czern, nie jest to oczywiscie przepasc, jeden zobaczy inny moze nie zwroci uwagi.

Ale siedzialem dzis z probka Aliena ten sam fragment i Shrinking fragment i faktycznie czern wydaje sie jakby troche glebsza, na twarzy pojawily sie wyrazniejsze piegi (to moze przez lekka poprawe kontrastu), zestawilem to jeszcze ze starym boxem bo podilame oba na raz i jest roznica na plus Zidoo kolejna. Moim celem bylo znalezienie mozliwie najlepszego playera pod wzgledem quality do plikow i zakonczylem swoj quest dzisiaj 😄

Edytowane przez Fanek

@Fanek pytalem wczesniej o to czy działają Ci zwiastuny na zidoo i nie kojarzę czy odpowiedziałeś. Mozliwe ze przeoczyłem. Jak ustawiles strefę czasową?

7 godzin temu, brewka87 napisał:

@Fanek pytalem wczesniej o to czy działają Ci zwiastuny na zidoo i nie kojarzę czy odpowiedziałeś. Mozliwe ze przeoczyłem. Jak ustawiles strefę czasową?

Zwiastuny są w posterwall i wstawka?
Odtwarzam na razie przez przegladarke plików, napisz gdzie to jest zobacze wieczorem.
Strefa czasowa na Amsterdam

Godzinę temu, Fanek napisał:

Zwiastuny są w posterwall i wstawka?

W poster wall po prawej stronie od przycisku "play". U mnie od razu wywala, ze nie znaleziono. Na z1000 mi to działało. Teraz to nie wiem bo go nie uruchamiałem od momentu jak przyszedł z30.

Przycisk z "klapsem" (screen zapozyczony z internetuspacer.png)

Strefa czasowa na Amsterdam

Dzieki. W sumie obojętnie co sie wybierze byle było GMT+1 ale zdziwiło mnie ze o Warszawie zapomnieli 😁

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem dziś na alleg__ dysk WD HC330 używany 7300h i 150 startów za 600zł, allegro teraz przy zakupie elektroniki daje kupon -50zł dodatkowo akcja ważna do jutra. Poczytałem troche o tym dysku i mieszane opinie, ale czat gpt mi znalazł że ludzie piszą że ogólnie cichy przy pracy, ma tylko głośne parkowanie głowic gdy jest bezczynny i robi to co 5min.

Gdyby ktoś był zainteresowany na tym portalu aukcyjnym gość od którego kupiłem ma jeszcze 1sztukę, acha gwarancja 1msc, to dysk serwerowy, 2mln h.

Edytowane przez Fanek
Opublikowano (edytowane)

Trailery filmów ładują mi się, sprawdziłem na 5, serialu jednego nie ładuje (komunikat nie znalazło), tylko nie da się ich przewijać można pasue/play, i ładują się w słabej jakości jakby 480p, to idzie z YT zakładam pewnie gdzieś w opcjach apki YT da się wymusić stałe 1080p.

W opcjach tam gdzie są apki najechac na poster wall i opcja info - można właczyć automatyczne uruchamianie (może od razu przy starcie będzie się ładować? ) jak ktoś stwierdził że dla niego to był deal breaker wzg Dune HD.

Ja w tej chwili mam taki bałagan, że dopiero jak mi dysk przyjdzie i wszystko przekopiuje to łądnie to poukładam i powie Ci wiecej jak jest u mnie 🙂

A Tobie trailery jak się ładują?

Edytowane przez Fanek

@brewka87  możesz napisać jak masz napisy ustawione albo zdjecie z tego menu napisów wrzucić? chodzi mi o te bold shadow itp. Masz wgraną jakąś swoją czcionkę czy default z listy?

2 godziny temu, Fanek napisał:

Tobie trailery jak się ładują?

No własnie u mnie zaden nie działa. Nawet do tych popularnych produkcji. Zaraz będę w domu i sprawdzę na jakims serialu

23 minuty temu, Fanek napisał:

możesz napisać jak masz napisy ustawione albo zdjecie z tego menu napisów wrzucić? chodzi mi o te bold shadow itp. Masz wgraną jakąś swoją czcionkę czy default z listy?

Na razie nic nie dotykałem. Lubię duże czcionki i takie są obecnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kazdy trailer to komunikat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez brewka87

Litery tak samo wygaldaja jak w Z1000 czy nie zwracasz na to tak uwagi?
pokaz jak masz color i font jeszcze jak mozesz

Trailery wyswietaly sie na pewno w Alien Romulus, Comedian 2016, nie pamietam, z 5 tytulow sprawdzilem, jak masz mozliwosc pobierz gdzies Aliena na test. Albo podaj jakies tytuly ja zobacze.

Ustawilem na karcie adres IP na sztywno jesli to ma znaczenie jakies

5 minut temu, Fanek napisał:

Litery tak samo wygaldaja jak w Z1000 czy nie zwracasz na to tak uwagi?

Nie powiem ze identycznie ale jakby bardzo sie różniły to pewnie bym to wyłapał 😉

6 minut temu, Fanek napisał:

Trailery wyswietaly sie na pewno w Alien Romulus, Comedian 2016, nie pamietam, z 5 tytulow sprawdzilem, jak masz mozliwosc pobierz gdzies Aliena na test. Albo podaj jakies tytuly ja zobacze.

Nie działa mi z żadnym sprawdzonym tytułem.  I nie chodzi o jakies nieznane tylko wrecz przeciwnie.

A jakie DNS masz ustawione może auto z routera? Ja ustawiłem Googla 8888 i 8844 może o to chodzi. Spróbuj te ustawić 

Wszystko na automacie ale myslę ze nie moze to być problem dns bo przeciez pobieranie napisów z internetu działa tak samo jak automatyczne tagowanie plików w poster wall'u. Teraz w pracy jestem. Wieczorem moze z tym jeszcze pokombinuje chociaz nie jest to dla mnie niezbędne. 

Opublikowano (edytowane)

To właśnie może chodzić o DNSy, nie wiemy jak programiści to skonfigurowali. Jasne rozumiem, ale jak u mnie działa to musi być kwestia ustawień u Ciebie, da się ogarnąć 🙂

Edytowane przez Fanek
Opublikowano (edytowane)

Infrmuje że w Zidoo da się ustawić aby poster wall ładował się sam przy uruchomieniu, Aplikacje - poster wall - opcje na nim z pilota - uruchamiaj przy starcie. Tyle 😄

Z pilota przytrzymując 3 sekundy domek przełącza się samo między - pulpit - poster wall
Podejrzewam że jest więcej takich opcji o których nie wiemy, na to przypadkiem wpadłem, tak miałem na starym boxie

Brewka a jaki masz patent aby wybudzić pilota tzn podświetlenie? ja po ciemku klikam na kółko i prawie zawsze przewijam sobie o 15sekund do przodu ;/

Edytowane przez Fanek

A ja informuję, ze udało mi się uruchomić jeden, dosłownie JEDEN zwiastun 🤣

Ogolnie to jestem juz praktycznie przekonany o zwrocie z30 ze względu na GORSZĄ jakość obrazu względem z1000. Coś jest nie tak z VS10 na tym nowym chipsecie Amlogic. Poziomy czerni są dziwnie wysokie i np czarny ekran koncowy z napisami jest szary. Musiałem zjechać z jasnoscią z 50 do 43 aby czarny był czarny ale znowu jednoczesnie biały ciemnieje. Podbicie kontrastu do 55 trochę ratuje sytuację ale przeciez nie o to chodzi... Co więcej podczas odtwarzania materiału hdr regulacje parametrow obrazu nie dzialają. Mozna sobie jezdzić suwakami i obraz się nie zmienia. W z1000 miałem osobne regulacje obrazu dla materialu sdr oraz hdr. Tutaj jest tylko jedna regulacja ktora przy materiale hdr w ogole nie działa...

W starym Z1000 w opcjach hdmi była mozliwość ustawienia zakresu hdmi 0-255 albo 16-255. W z30 tego nie ma

Ostatnio na nowym z30 oglądałem serial ktorego nie oglądałem na z1000 i myslalem ze ta jasna czerń to wina pliku (ze tak zripowany itd). Az postanowiłem poszukać w necie o co kaman z tym obrazem i się załamałem czytając rozne tematy w ktorych ludzie zgodnie twierdzą, ze poprzednia generacja zidoo na realteku jest lepsza od tych nowych na amlogicu. Wychodzi na to, ze to nawet nie jest niewielki upgrade względem realteka tylko wręcz downgrade 🤣

Ciekawi mnie jakby wypadlo dune na tym samym chipsecie.

24 minuty temu, Fanek napisał:

Brewka a jaki masz patent aby wybudzić pilota tzn

W prawym dolnym rogu masz do tego dedykowany guzik z symbolem zarówki 😁

Opublikowano (edytowane)

"A ja informuję, ze udało mi się uruchomić jeden, dosłownie JEDEN zwiastun 🤣"  widzisz jednak działa xD
"W starym Z1000 w opcjach hdmi była mozliwość ustawienia zakresu hdmi 0-255 albo 16-255."  na forum Zidoo trafiłem na taki post i odpowiedzieli mu, że na Z30 Pro jest po prostu ustawione to na AUTO (wartość taka jak powinna być wybrana).
"W prawym dolnym rogu masz do tego dedykowany guzik z symbolem zarówki 😁"  XD  wiem o tym, ale klikajac go wyłaczam podswietlnie od razu musze znowu klikac aby wlaczyc, musze wyuczyc sobie jakis przycisk pod reka aby nim wybudzac pilota, bede pisal aby zwiekszyli ten czas aby dodali opcje regulacji, 5 sekund to za mało ;/   to dla mnie poki co jeden z  wiekszych minusow Z30 Pro.

No ja Ciebie rozumiem Brewka, zakładam że lepiej to działa na projektorach HDR, bo na forum Zidoo w stopkach widze ludzie  z tymi drogimi nowymi JVC mają playery Zidoo 8K, trafiłem też na taki post odnośnie VS10:

It depends on individual output configuration. In my case:
a) For Samsung QLed TV: VS10 delivers lighter black and a bit washed colours.
b) For LG Oled TV: VS10 delivers deeper black and sharpen colours.

W moim przypadku na Epsonie mi właśnie poprawia czerń i mam wrażenie że kolory ciut bardziej nasycone i liczbę piegów na twarzy porównywałem 😛

No ale przynajmniej potestowałeś 🙂

Edytowane przez Fanek
2 minuty temu, Fanek napisał:

na forum Zidoo trafiłem na taki post i odpowiedzieli mu, że na Z30 Pro jest po prostu ustawione to na AUTO (wartość taka jak powinna być wybrana).

Tylko ze player "nie wie" jak jest ustawiony projektor. Sam sobie tego napewno nie przełącza bo sprawdzałem. W JVC są tryby standard, enhanced oraz super white. Wygląda jakby w z30 bylo ustawione wyjscie na sztywno w trybie standard czyli 16-255. Takie ustawienie jest gorsze niż 0-255 bo kazdy kolor składowy ma mniej wartości posrednich. A skoro projektor obsluguje tryb enhanced (0-255) to wolałbym aby tak był wysylany do niego obraz...

Sprawdz czy działają Ci regulacje obrazu na materiale hdr (nawet jesli nie potrzebujesz nic regulowac) ot tak z ciekawosci. Moze to u mnie są takie cyrki 😁

Ty podlązasz zidoo do telewizora/projektora ktory "łyka" sygnał hdr więc u Ciebie moze to inaczej wyglądać. Ja muszę wszystko konwertowac na sdr za pomocą vs10 i moze dlatego u Ciebie obraz jest ok, a u mnie niebardzo. Z resztą Ty nie masz porownania do z1000 i moze nawet lepiej, ze nie masz... 😉

Opublikowano (edytowane)

"Sprawdz czy działają Ci regulacje obrazu na materiale hdr (nawet jesli nie potrzebujesz nic regulowac) ot tak z ciekawosci. Moze to u mnie są takie cyrki  "  - ale jakie regulacje gdzie to jest? napisz mi dokładniej.
Ja jasność HDR reguluje na Epsonie mam tam oddzielne menu od tego.

No nie mam porównania z Z1000, tylko do swojego starego boxa robiłem porównanie to wypadł gorzej vs Zidoo bez VS10 nawet. Z1000 na pewno zajebisty player, ale jak pisałem ludzie z tymi drogimi JVC (na które mnie nie stać), ktoś ma nawet w stopce NZ800 siedzą właśnie na tych Zidoo 8K Amlogic, więc zakładam że chodzi o urzadzenie wyjściowe.

A z tymi trailerami coś zmieniłeś? DNS patrzyłeś 8.8.8.8 ? czy po prostu trafiłeś przypadkiem na film który działa? 🙂

@Gmow1977  jesteśmy Ci winni podsumowanie Zidoo, a przynajmniej ja bo miałem kupić na początku Dune.
Jak coś napisz co byś chciał wiedzieć i tak usiade któregoś dnia i zbiore to wszystko w jeden post.

Edytowane przez Fanek
4 minuty temu, Fanek napisał:

ale jakie regulacje gdzie to jest? napisz mi dokładniej.
Ja jasność HDR reguluje na Epsonie mam tam oddzielne menu od tego.

Ja tez zasadniczo nie ruszam takich ustawien na playerze tylko w projektorze ale jesli player zamiast czarnego wysyla na projektor szary to wole skorygowac u zrodła czyli w odtwarzaczu. Podczas odtwarzania pliku wideo kliknij przycisk ustawien (cztery poziome kreski pod kolkiem po prawej stronie).

Potem w strzałkami w dol na "zębatkę" advanced, następnie "picture parameter" i tam masz suwaki do regulacji jasnosci, kontrastu itp.

10 minut temu, Fanek napisał:

A z tymi trailerami coś zmieniłeś? DNS patrzyłeś 8.8.8.8 ? czy po prostu trafiłeś przypadkiem na film który działa? 🙂

Jak wylączyłem dhcp to na sztywno ustawił sie dns od google 8.8.8.8. w koncu to android...

Myslę ze po prostu znalazłem jeden który działa. Tylko dziwne ze do bardzo znanych filmow nie znajduje. W sumie to juz nie będę drązyc tego bo i tak z30 mnie rozczarował.

• Pokaż nowe odpowiedzi