Skocz do zawartości
IGNORED

Mission LX MKII + Denon X1800H – przypadkowe maksymalne przygłośnienie, czy mogłem uszkodzić głośniki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam zestaw Mission LX MKII, głośniki podłogowe LX-5 MKII wraz z Mission LX-2 MKII na tył plus do tego center LX-C2. Do tego mam AVR Denon x1800h.

Niestety, słuchałem muzykę przez Spotify i próbując przygłośnić telefon, nie spodziewałem się, że kontroluje głośność AVR i przyglośniłem go na maksa. Czy w tym setupie mogło się stać coś z głośnikami, jak obiektywnie to sprawdzić?

W tym przypadku szukam jakiejś obiektywnej metody, bo sam z siebie pewnie będę szukał niedoskonałości, nawet jak nie będzie spowodowana incydentem, a sama naturą sprzętu?

Przy okazji ustawiłem od tego momentu limit na -10 dB, zakładam, że to jest poziom do którego nie powinno się coś wydarzyć, nawet jak przez przypadek do niego dojadę?

Pozdrawiam oraz dzięki za odpowiedź 

Edytowane przez marchew92

Jesli było to krótkotrwałe i szybko zareagowałeś to bardzo prawdopodobne, ze głosnikom nic nie jest. Słyszysz po tym incydencie jakieś zniekształcenia dzwięku albo charczenie itp? Możesz puścic jakies tony testowe aby sprawdzić czy wszystkie przetworniki pracują i czy nie wydają niepokojących szmerów itp. Moim zdaniem nie ma co panikować. Chwilowe przeciązenie przetworników zazwyczaj nie powoduje ich zniszczenia. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Puściłem sobie test tone i wydaje mi się, że każdy glośnik śmigał, nie słyszałem żadnych agresywnie niefajnych rzeczy. Jednak mam wrażenie, że jak włączam Dolby dla utworu w stereo, to słyszałem kliknięcia w jednym z tylnych głośników, tylko trudno mi powiedzieć, czy to np. stopa, którą tak dziwnie ustawia EQ od Audyssey, czy rzeczywiście jakiś realny problem. Dlatego nie wiem, czy jestem w stanie zachować obiektywizm.

Czy te charczenia i inne zniekształcenia to są zazwyczaj wyraźnie irytujące efekty, które sprawiają, że w ogóle nie ma danego dźwięku? Tak na marginesie, czy słuchanie na - dB będzie z zakresu bezpiecznego, nawet jak ustawie -15 dB, czy -25 dB dla danych źródeł, po przeprowadzeniu korekcji Audyssey?

Edytowane przez marchew92

Zawsze mozesz przepinać po jednym głosniku pod wyjscie np frontowe i sprawdzic czy wszystkie zachowują sie tak samo. Przynajmniej bedziesz wiedział czy sprawne są kolumny. W tej chwili jest za duzo niewiadomych. Uszkodzenia kanału tez nie mozna wykluczyć. Sprawdz jak gra ten podejrzany kanal na szumach testowych generowanych z amplitunera.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Szumów testowych nie mogłem znaleźć. Chociaż, na szumach testowych z YouTube, czy ogólnie testach kolumnowych, nie ma jakichś znacznych odkształceń, przynajmniej ich nie słyszałem.  To klikanie, nie wiem, czy też po prostu nie jest coś, co na siłę próbuje usłyszeć, brakuje mi teraz jakichś obiektywnych wskaźników. Nie jest to też coś co wybija się na pierwsze tło, tak naprawdę muszę przyłożyć ucho pod sam głośnik, by w ogóle coś usłyszeć. Generalnie, jak oglądam film, to jest przyjemnie, trudno się do czegoś przyczepić.

Myślę, że po prostu muszę założyć to, co napisałeś w pierwszym poście. Założyć, że głośniki śmigają jak trzeba, a jak by było coś bardzo nie tak, to na pewno bym to wyraźnie usłyszał i mieć fun. Mieć również nadzieję, że trwałość kolumn Mission podąża za ich reputację i nie umarły mi na takim niefortunnym obciążeniu.

Czytałem też, że głównym problemem w takich okolicznościach jest przesterowania wzmacniacza. Mówiąc szczerze nie usłyszałem też przesterowania, czy tym bardziej jakiegoś sprzęgnięcia, gdy miałem te nieprzyjemność dojechać do maksa. Miałem wrażenie, że na tej chwili kiedy głośniki były na maksie, tonalnie grały normalnie. Chociaż to było za krótko, by mieć jakąś dobrą ocenę tego stanu :).

W takim razie nie zawracaj sobie tym głowy. Jakby cos bylo nie tak z głosnikami to pewnie byś szybko wyłapał. Teraz po prostu jestes przewrazliwiony i niepotrzebnie o tym myslisz. 

Nr 6 , tym wykryjesz jeśli jakaś kolumna nie będzie grała płynnie przejść tonalnych lub pojawi się jakiś rezonans / zniekształcenia przy danej częstotliwości