Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do heco aurora 1000?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, od jakiegoś czasu posiadam heco aurora 1000, przez wielu kochane i również przez wielu nienawidzone. Jednak pomimo bylejakiego wzmacniacza są dla mnie super! Jestem na etapie budowy swojego pierwszego zestawu audio. Z góry przepraszam za swoje opisy, błędy i niewiedzę. Od zawsze bylem pasjonatem muzyki, ale audio zainteresowałem się niedawno. Wcześniej słuchałem po prostu na słuchawkach (różne Beyerdynamici głównie). Poza wyżej wspomnianymi kolumnami posiadam jeszcze Duala 604 (odnowionego przez Dual Fever) i WiiM. Bardzo chciałbym wymienić wzmacniacz i po przeczytaniu różnych wątków na różnych forach całkowicie się zagubiłem. Moje wybory w kolejności od najbardziej prawdopodobnego do zakupu: 

- Audiolab 7000A - niestety nie miałem okazji go posłuchać, ale na dniach będę miał na pare dni 6000A. Podobno są zbliżone do siebie. 6000A często polecany do Auror, czy 7000A też zagra z nimi dobrze? Co mnie martwi to brak korekcji tonów, czy rzeczywiście duży minus?

- Magnat MA 900 - widziałem często zestawiany był magnat mr780, ale miałem okazję w salonie słuchać właśnie 900 i całkiem nieźle to grało, ale nie jestem pewny, czy mnie kupił. Podobno zmiana lamp daje ogromną różnicę. Musiałbym posłuchać go w domu. Z minusów to brak hdmi względem Audiolaba.

- nad c379 słuchałem w salonie ale był wyciągnięty z kartonu. Fajne opcje, że można dołożyć streamer, ma hdmi, phono, korekcję tonów, ale miałem wrażenie, że w pojedynku z Magnatem wypadł trochę gorzej. Magnat jakby miał większą scene, więcej przestrzeni i wokale też fajniej. Może dlatego, że był prosto z pudełka?

- Cambridge Audi CXA81 - chyba najbardziej polecany do tych kolumn, nie miałem okazji posłuchać, ale brak phono i korekcji tonów… może jest aż tak dobry, że warto z nim podziałać?

Może polecacie sprawdzić kompletnie coś innego? Nie wiem czy to ważne, ale słucham różniej muzyki instrumentalnej: punk, hardcore, metalcore, grunge, britpop, post-rock, ambienty, ale z żona czasami też zapodamy sobie Bjork, Colliera, Maxa Richtera, Philipa Glassa czy Steve Reicha.

z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi!

https://www.audiostereo.pl/topic/169177-wzmacniacz-do-heco-aurora-1000/

Te kolumny mają rekomendację na 380W mocy wzmacniacza i pomieszczenia ponad 25m² - realnie to sporo więcej, bo trzeba mocno odsunąć je od ściany.

Gratuluję wspaniałego salonu. Będą się świetnie prezentować. 

W dniu 25.01.2025 o 01:43, Julian.Trembli napisał:

7000A też zagra z nimi dobrze?

Nawet lepiej 🙂 Lepiej kontrolowany bas, nieco lżejsza barwa, fajniejsza średnica, dużo lepszy DAC. 

Magnat MA 900

Też ciekawe rozwiązanie, sporo cieplej brzmiące, bardziej nastawione na efektowność

Cambridge Audi CXA81

Dużo jaśniejsze, lżejsze i twardsze w basie, z bardziej zaznaczoną górą. 

Trzy różne oppcje 😉 

Brak korekcji tonów to dla jednych dużych wada, a inni nigdy tego nie ruszają 🙂 Ja jestem w tej drugiej grupie 😉 

Posłuchałbym też Unisona Unico Primo, Denona PMA-1700NE, a także Arcama A15 😉 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 25.01.2025 o 00:43, Julian.Trembli napisał:

Hej, od jakiegoś czasu posiadam heco aurora 1000, przez wielu kochane i również przez wielu nienawidzone. Jednak pomimo bylejakiego wzmacniacza są dla mnie super! Jestem na etapie budowy swojego pierwszego zestawu audio. Z góry przepraszam za swoje opisy, błędy i niewiedzę. Od zawsze bylem pasjonatem muzyki, ale audio zainteresowałem się niedawno. Wcześniej słuchałem po prostu na słuchawkach (różne Beyerdynamici głównie). Poza wyżej wspomnianymi kolumnami posiadam jeszcze Duala 604 (odnowionego przez Dual Fever) i WiiM. Bardzo chciałbym wymienić wzmacniacz i po przeczytaniu różnych wątków na różnych forach całkowicie się zagubiłem. Moje wybory w kolejności od najbardziej prawdopodobnego do zakupu: 

- Audiolab 7000A - niestety nie miałem okazji go posłuchać, ale na dniach będę miał na pare dni 6000A. Podobno są zbliżone do siebie. 6000A często polecany do Auror, czy 7000A też zagra z nimi dobrze? Co mnie martwi to brak korekcji tonów, czy rzeczywiście duży minus?

- Magnat MA 900 - widziałem często zestawiany był magnat mr780, ale miałem okazję w salonie słuchać właśnie 900 i całkiem nieźle to grało, ale nie jestem pewny, czy mnie kupił. Podobno zmiana lamp daje ogromną różnicę. Musiałbym posłuchać go w domu. Z minusów to brak hdmi względem Audiolaba.

- nad c379 słuchałem w salonie ale był wyciągnięty z kartonu. Fajne opcje, że można dołożyć streamer, ma hdmi, phono, korekcję tonów, ale miałem wrażenie, że w pojedynku z Magnatem wypadł trochę gorzej. Magnat jakby miał większą scene, więcej przestrzeni i wokale też fajniej. Może dlatego, że był prosto z pudełka?

- Cambridge Audi CXA81 - chyba najbardziej polecany do tych kolumn, nie miałem okazji posłuchać, ale brak phono i korekcji tonów… może jest aż tak dobry, że warto z nim podziałać?

Może polecacie sprawdzić kompletnie coś innego? Nie wiem czy to ważne, ale słucham różniej muzyki instrumentalnej: punk, hardcore, metalcore, grunge, britpop, post-rock, ambienty, ale z żona czasami też zapodamy sobie Bjork, Colliera, Maxa Richtera, Philipa Glassa czy Steve Reicha.

z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi!

CX81 to świetna opcja do tych kolumn, podobnie jak i MA900, aczkolwiek dorzuciłbym do tego Creek 4040a, który również często był zestawiany z Aurorami.

By konkretniej doradzić może przedstaw co chciałbyś poprawić aktualnie w Aurorach? Coś ci przeszkadza, czegoś chcesz więcej?

8 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

By konkretniej doradzić może przedstaw co chciałbyś poprawić aktualnie w Aurorach? Coś ci przeszkadza, czegoś chcesz więcej?

Mam po prostu byle jaki wzmacniacz i nie brzmi to tak jakbym oczekiwał. Chciałbym, żeby można było też TV podłączyć (7000A ma nawet hdmi). 

8 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

CX81

No tylko on nie ma ani phono ani korekcji 😕

W dniu 26.01.2025 o 22:50, Q21 napisał:

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy

Chyba będę musiał skorzystać z zaproszenia

14 godzin temu, Julian.Trembli napisał:

Mam po prostu byle jaki wzmacniacz i nie brzmi to tak jakbym oczekiwał. Chciałbym, żeby można było też TV podłączyć (7000A ma nawet hdmi). 

Przewód optyczny wystarczy do TV, nie potrzebujesz HDMI.

14 godzin temu, Julian.Trembli napisał:

No tylko on nie ma ani phono ani korekcji 😕

Jeśli tak bardzo potrzebujesz tej korekcji to trzeba szukać coś z korektorem, aczkolwiek ja na Twoim miejscu nie skreślał bym elektronik bez korektora tylko starał się wybrać taką która przypadnie Ci brzmieniem do gustu. Phono zawsze można dokupić osobno. Spójrz jeszcze raz na Creek 4040a, którego Ci polecałem, on bardzo dobrze zgrywa się z Aurorami.

Z tej listy zdecydowanie Cambridge. Albo model cxa81 albo model niżej ale mocniejszy axr100. Fajnie też zagra Hegel. 

Audiolab będzie zbyt mało nasycony w górnych rejestrach. Tu potrzeba kontroli dołu, rozdzielczości i po prostu energii przekazu. 

Jak dobierzesz dobrze wzmacniacz to nie jest ci potrzebna korekcja. Wypożycz i sprawdź w domu. 

Mam zestaw cx61 + heco 700. Już chyba 4 lata. Możesz poszukać mojego tematu.
Ale do Heco, zdecydowanie odradzam audiolaba. Na pewno 6000a. Po odsłuchach w prostym języku, co prawda było to dawno. Audiolab kompletnie nie dawał kopa Heco. Dźwięk był mocno zamulony. 

21 godzin temu, rafał50 napisał:

Przez optyka z tv gorszy dźwięk 

Ehh, nie wiadomo jak to skomentować żeby nie przesunąć się w granice krytyki. Optyk wystarczy :)

1 godzinę temu, tocolubie napisał:

Mam zestaw cx61 + heco 700. Już chyba 4 lata. Możesz poszukać mojego tematu.
Ale do Heco, zdecydowanie odradzam audiolaba. Na pewno 6000a. Po odsłuchach w prostym języku, co prawda było to dawno. Audiolab kompletnie nie dawał kopa Heco. Dźwięk był mocno zamulony. 

Do Auror to różne wzmacniaczeby były brane pod uwagę, kolumny dosyc uniwersalne pod kątem dobierania elektroniki. Jak ktoś nie chce zamulonego brzmienia to najlepiej Creek4040a lub CXA81 MKII. Jeśli idziemy w stronę ciepłą to Magnat, ale w ten czas dźwięk jest gęsty, a basu jest sporo i to takiego poluzowanego.

Co Ty opowiadasz teraz Planeto dźwięku,przeciez sam tu szukalem pomocy i słuchałem wcześniej tidala z tv przez optyka i przrz usb z kompa i to jest dwukrotny przeskok w dźwięku, przynajmniej u mnie  🧐🙄😊

A zwykła srebrna Yamaha 701 z DAC i phono i basem nie może być ?

Pewnie kiepsko wypadła w słuchaniu ... to rozumiem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 godzin temu, rafał50 napisał:

Co Ty opowiadasz teraz Planeto dźwięku,przeciez sam tu szukalem pomocy i słuchałem wcześniej tidala z tv przez optyka i przrz usb z kompa i to jest dwukrotny przeskok w dźwięku, przynajmniej u mnie  🧐🙄😊

Streamowanie z TV pozostawia wiele do życzenia w kwestii jakości dźwięku więc optyk do TV jest wystarczający. Okej HDMI jest lepszym rozwiązaniem ale zakup elektroniki z płytą HDMI wiąże się z pewnym kompromisem. Masz płytę HDMI za 2k zł, ale dostajesz ogółem gorszą jakość dźwięku z urządzenia audio, więc lepiej kupić wzmacniacz z DAC by wpiąć TV po optyku. W kwestii steramingu tidal itp. TV nie jest zalecany i najlepiej dokupić sobie osobne tanie źródło. Nie wiem czy wcześniej mnie dobrze zrozumiałeś ale teraz napisałem bardziej szczegółowo to co chciałem przekazać.USB z PC nie brałem wogóle pod uwagę.

15 godzin temu, Julian.Trembli napisał:

Tylko niestety brak phono 😕

Dokup osobno i po problemie, jest sporo tanich opcji z Pro-Jecta, które są niewielkich gabarytów, a wnoszą sensowne zmiany na plus.

17 godzin temu, Julian.Trembli napisał:

Zawsze można wykorzystać iFi Zen Air Phono 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 30.01.2025 o 23:30, Julian.Trembli napisał:

Za bardzo dobrej klasy przed wzmacniacz gramofonowy zewnętrzny który zagra zdecydowanie lepiej niż ten wbudowany we wzmacniacz dasz niewiele czy jesteś pewien że to jest powód eliminacji dobrego i pasującego wzmacniacza? 

Co mnie martwi to brak korekcji tonów, czy rzeczywiście duży minus?

Moim aktualnym zdaniem -dyskwalifikacja.

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Za bardzo dobrej klasy przed wzmacniacz gramofonowy zewnętrzny który zagra zdecydowanie lepiej niż ten wbudowany we wzmacniacz dasz niewiele czy jesteś pewien że to jest powód eliminacji dobrego i pasującego wzmacniacza? 

Bezsensowne mnożenie pudełek.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Do tego jeszcze, żeby za dużo nie popsuć przyzwoity dodatkowy kabel,

a to znów pewnie nie mniej niż 1 kzł ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Dokup osobno i po problemie, jest sporo tanich opcji z Pro-Jecta, które są niewielkich gabarytów, a wnoszą sensowne zmiany na plus.

17 godzin temu, Q21 napisał:

Zawsze można wykorzystać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 

Tylko to już będzie kolejne pudełko i plątanina kabli. Streamer, przedwzmacniacz, wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, Misio38 napisał:

Moim aktualnym zdaniem -dyskwalifikacja.

Bezsensowne mnożenie pudełek.

Jeżeli się idzie na jakość to wcale to nie jest bezsensowne bo jak wspomniałem każdy zewnętrzny przez wzmacniacz gramofonowy będzie lepszy niż ten wbudowany. Chyba że gramofon podstawowy który nie wykorzysta tego. 

Godzinę temu, Julian.Trembli napisał:

Tylko to już będzie kolejne pudełko i plątanina kabli. Streamer, przedwzmacniacz, wzmacniacz.

Zrób tak. Posłuchaj sobie po prostu różnych wzmacniaczy najlepiej u siebie oceń. Wtedy sprawdź który ma jaką funkcjonalność czy na przykład faktycznie gra lepiej na tyle że możesz mnożyć pudełka czy jednak stwierdzisz że różnicy nie ma i dla ciebie faktycznie mnożenie pudełek jest bezsensowne. 

Najgorzej to zamykać się w pewnej idei bez możliwości szerszego patrzenia to wszystko. 

Najlepiej testować masz na to czas masz na to warunki zapewne a salony chętnie wypożyczają

A może autor chciał tylko posłuchać ulubionej muzyki w przyzwoitej jakości 😉 

Tyle, że im więcej przeczytasz wcale mądrzejszy nie będziesz, a wątpliwości

co do różnych opcji sprzętowych czy budżetu będą rosnąć, a nie maleć ...

1 godzinę temu, audioburak napisał:

A może autor chciał tylko posłuchać ulubionej muzyki w przyzwoitej jakości 😉

To jest dokładnie to, nie jestem audiofilem i raczej nim nie zostanę. Chodzi mi o złożenie audio do słuchania sobie muzyki w przyzwoitej jakości (a że wzmacniacze dają możliwość podłączenia do TV to i film fajnie na takim zestawie obejrzeć). 

Chciałbym złożyć sobie jednak taki zestaw, który będzie mi odpowiadał i cieszył przez dłuższy czas. Cena nie gra tu najważniejszej roli. Patrzyłem po prostu polecane sprzęty i są one w przedziale 5-6 tysięcy. Jeżeli jednak jest jakiś droższy (ale też bez przesady) „gamechanger” to jest to jak najbardziej do rozważenia. 

Z przykrością muszę stwierdzić, że polecany przeze mnie jednak tych kryteriów

w żaden sposób nie może spełnić. Mimo basu, DAC, dobrego pre i mocy 😞 

W dniu 1.02.2025 o 09:55, Julian.Trembli napisał:

Coś za coś, ale spokojnie pre. gramofonowe są małych rozmiarów, a z tą plątaniną kabli myślę że trochę powiedziane na wyrost. Traktuj to jako opcje, poprzez ktróą możesz lepiej dobrać wzmacniacz a dokładnie jego brzmienie do Twoich potrzeb.