Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa systemu audio, Elac, Aura 2, Polk R700? Eversolo A8 a może Fiio S15 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Wraz z Nowym Rokiem przyszły nowe pomysły na upgrade mojego systemu. Nie przedłużając podam co posiadam , co bym chciał osiągnąć i jakie urządzenia biorę pod uwagę. Na sam początek przedstawię urządzenia które tworzą mój tor audio w moim pokoju odsłuchowym ,

FiiO SR11(Roon Endpoint) >EverSolo DAC-Z6 > Emotiva PT1/A2>Wharfedale Evo 4.2 + Norstone Stylum Square Stand/Subwoofer Wharfedale WH-S10e > ( Połączenia Ricable seria Magnus - Coax,USB,RCA, Głośnikowe ).

Brzmienie jak najbardziej mi odpowiada, ale chciałbym lepiej i więcej, czyli naturalny upgrade obecnego systemu, jedynie czego teraz może brakować to nieco wypełnienia w dolnym zakresie oraz uderzenia, i może lekkiego nasycenia środka bez utraty szczegolów i konturowosci, ale nie chciał bym jakoś znacznie odbiegać od obecnego charakteru brzmienia.( Z Evo jest kulturalnie, naturalnie, wyrafinowanie, czysto i gładko, średnica na pierwszym planie, wysokie spokojne).

Jeśli chodzi o urządzenia które biorę pod uwagę:

Kolumny :

Polk Audio Reserve R700

Wharfedale Aura 2

Wharfedale Aura 3

ELAC Solano FS287.2

ELAC Vela FS407.2

Heco Celan Revolution 7 Espresso

Sonus Faber Venere 3.0 ( z drugiej ręki)

Sonus faber Lumina III

MARTIN LOGAN Motion 60XTi

Elektronika Streamer/ DAC:

Topping D70 PRO OCTO

Gustard A26

Rose RS250A

Eversolo DMP A6 Gen 2

Eversolo DMP A8

Arcam ST25

Rose RS250A

Fiio S15

Oglnie myślę , że widać jaki kierunek został obrany. AMT, wstęga itp. Dac na AKM itp. Można z tego zrobić różne polączenia ale też budżet mam ograniczony.  Na kolumny planowałem wydać max 12tys , na elektronikę 6tyś zł. Tańsze kolumny = lepsza elektronika. Możę uda się coś doradzić lub podpowiedzieć, może wynikną jakieś propozycje w trakcie dyskusji. Z dostępnościa do słuchania to chyba tylko R700 u mnie  w okolicy ( Przemyśl - Rzeszów).

Pozdrowionka.

Ludziska, dawać tu na temat, to może być najlepszy temat na forum obecnie 🙂 z chęcią poczytam, popatrzę 😇

Oczywiscie zapraszam do dyskusji. Kolumny ciekawe, wiekszości mało popularne na naszym rynku. Elektronika bardziej na czasie. Może ktoś słuchał i opisze jak dane kolumny dla niego brzmiały, a może ktoś przerabiał któreś z połączeń kolumny z daną elektroniką.

No to napiszę lekko jako pierwszy,z tego co słuchałem z wyżej wymienionych,to zamiast polk audio r 700, wziąłbym tańsze i nie przepłacał es 50 lub 55 lub 60, zależy jakiego kopnięcia potrzebujesz,nie napisałeś jaki metraż masz, słuchałem wersji R i Es i mi bardziej pidoba się brzmienie tańszej,es jest bardziej twarda,konturowa, jaśniejsza w brzmieniu,R jest też klarowna,ale bardziej plastyczna miękka, musiałbyś posłuchać, która brzmi bardziej naturalnie, według swojej preferencji 🙂 elac vela słuchałem,to jest dostojne brzmienie, naturalne, namacalne,nie techniczne, żadnych skrajności,czujesz że to jest dojrzały dźwięk,aksamitny, bardzo mi się podobało, czujesz że to już jest wysoka klasa dźwięku do ich słuchania pasuje cygaro z whisky 🙂

Metraż ciężko powiedzieć, bo teraz jest mniej 15m2 ale będzie za jakis czas 36m2. Dobrze by było, żeby sobie poradzily tu i tu. Pokój akustycznie coś dłunięty, wiec z basem brak problemów. Serie R700 chciałbym właśnie spróbować dla jej świetnego radzenia sobie z niskimi tonami. Zbyt jasnej góry nie lubie. Opis brzmienia Elac Vela bardzo mi się podoba. 1pkt dla Elaców. 

Jeśli chcesz taki sam charakter brzmienia zestawu to drastyczna zmiana sprzętu odpada.

Szczególnie kolumn bym nie ruszał, albo wziął tę samą markę. 

Zmiana DAC jest bez sensu. 

Zacząłbym od zmiany wzmacniacza na coś bardziej wyszukanego. 18 tysięcy PLN powinno wystarczyć 🙂

Gargan, nie załamuj kolegi 😁 nie dołuj go, nie każdy wie, że żartujesz 😁 o dziwo,taki fajny temat, a mało osób wypowiadajacych się 🤔

Temat wzmacniacza został przerobiony w tamtym roku, nie potrzebuje nic innego. Brzmienie jest dość naturalne, a naturalnych kolumn na pęczki. Skupmy się na DAC i kolumnach. O wharfedale nie wiele informacji, kupic tez ciężko, ale rozumiem, że byłby to naturalny upgrade. 

Wymiana dac bez sensu przy klasie reszty sprzętu , najsłabsze ogniwo to zdecydowanie kolumny

tu ciężko coś doradzić bez odsłuchów 

@KamilAudioFan mylisz się co do wzmacniacza, ale rozumiem, że nie chcesz wydawać takiej kwoty o jakiej wspomniałem. Taniej niż 18k PLN można kupować dzielony zestaw LeemaLeema Acoustics Neutron/Graviton i po Emotiva to byłby odczuwalny skok jakościowy nawet na obecnych kolumnach.

Kolumny to jest akurat ten element, który najlepiej się skaluje i nie wymaga zakupu wciąż droższych modeli. 

Jeśli upierasz się przy zmianie kolumn, to idź dalej w Wharfedale i w serię Evo. Wziąłbym nawet bez słuchania Wharfedale Evo 4.4, bo jesteś przyzwyczajony do tego dźwięku. Chociaż uważam, że na Emotiva te kolumny Cię rozczarują.... Ale inne rozczarują Cię bardziej 😄

Posłuchaj wujka Gargana - bierz Wharfedale Evo 4.4, a wytarguj tanio dzielonkę Leema. Będziesz zadowolony i wrócisz podziękować za radę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

524leema.1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Gargan napisał:

@KamilAudioFan mylisz się co do wzmacniacza, ale rozumiem, że nie chcesz wydawać takiej kwoty o jakiej wspomniałem. Taniej niż 18k PLN można kupować dzielony zestaw LeemaLeema Acoustics Neutron/Graviton i po Emotiva to byłby odczuwalny skok jakościowy nawet na obecnych kolumnach.

Kolumny to jest akurat ten element, który najlepiej się skaluje i nie wymaga zakupu wciąż droższych modeli. 

Jeśli upierasz się przy zmianie kolumn, to idź dalej w Wharfedale i w serię Evo. Wziąłbym nawet bez słuchania Wharfedale Evo 4.4, bo jesteś przyzwyczajony do tego dźwięku. Chociaż uważam, że na Emotiva te kolumny Cię rozczarują.... Ale inne rozczarują Cię bardziej 😄

Posłuchaj wujka Gargana - bierz Wharfedale Evo 4.4, a wytarguj tanio dzielonkę Leema. Będziesz zadowolony i wrócisz podziękować za radę.

Ukryta Zawartość

524leema.1.jpg

Super porada, ma kupić kolumny z tej samej półki tylko podłogowe, stracić kupe kasy na odsprzedaży starych 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeśli zmieni na zupełnie inne kolumny to nie straci pieniędzy, tak? Jeśli nie chce się wydawać pieniędzy to się nic nie kupuje.

Kolega chce mieć ten sam charakter brzmienia, tylko lepiej do większego pomieszczenia. Więc powinien kupić lepszy model tej samej marki i serii - plus dużo lepszy wzmacniacz.

Co Ci tu nie pasuje?

Edytowane przez Gargan

Dziękuje za opinie. Uważam , ze Evo 4.2 to dobre kolumny ale wymiana na 4.4 nie ma dla mnie w ogole sensu bo nic tym zupełnie nie zyskam. Evo 4.2 z subem radziły sobie bez problemy w tym pomieszczeniu 35m2. Celem nie jest przejście do wiekszego pomieszczenia , tylko zyskanie na jakości brzmienia zmieniając kolumny na klase lub kilka wyżej. Wg mnie tutaj DAC jest najsłabszym ogniwem  i po wyborze kolumn skupie się na nim jak ich już trochę posłucham. Evo 4.2 bez problemu pokazują zmianę w torze audio to wiem. Ale bawimy się dalej i szukamy czegoś co jeszcze bardziej oczaruje 🙂

Kolega Gargan chyba nie przeczytał dokładnie mojego pierwszego posta 👍

Dobra bez przepychanek bezsensownych,konkretnie, ja bym wziął wzmacniacz i przesłuchał trzy pozycje z Twoim wzmaniaczem,czyli elac vela 407, bo 409 juz dwa razy droższe,wiec szkoda kasy, te polki r 700 i martin logan, elac brzmienie ci opisalem i polk audio, na dacach się nie znam, bo ja kupuje wzmaciacze zintegrowane,bo nie stać mnie na zabawy audio ,wklejam ci opis brzmienia tych martin Logan,to napisał Q21 

Miałem okazję słuchać model 60xti. Jest to brzmienie bardzo dynamiczne i żywe. Masz w tym przypadku bardzo szeroką i głęboką prezentację sceny dźwiękowej oraz szybki, sprężysty bas. Są to kolumny bardzo wymagające i wybredne jeśli chodzi o elektronikę. Lepiej jest szukać wzmacniacza o cieplejszej sygnaturze brzmieniowej

Te martin logan to wielkie kolumny, musisz sprawdzić czy nie byłoby za dużo basu,to jest amerykanskie granie, musiałbyś sprawdzić czy by nie było,za bardzo estradowe,musisz sprawdzić na różnych gatunkach muzycznych jak grają,bo w niektórych gatunkach, może byc efekt łał,a w innych może być klapa,musisz wziąć sprzęt swój pod pachę,lub wypożyczyć do siebie kurierem,nie ma innej opcji, te polk audio będą takie po środku,ani nie wykwintne,ani nie krzykliwe, najbardziej aksamitne granie będzie w elac vela ,musisz koniecznie sam przesłuchać te trzy pozycje, jeżeli będą też polki z serii es przy okazji,to też poproś o podłączenie,bo naprawdę warto 🙂

Emotiva popsuje brzmienie wszystkiego ponad Wharfedale Evo. 

@KamilAudioFan raz piszesz, że chcesz tego samego brzmienia, potem, że chcesz zmiany. Dobrze byłoby się zdecydować.

9 minut temu, Gargan napisał:

Emotiva

Dziwna to jest firma.

Robiłem kiedyś upgrade płytki HDMI w procesorze KD.

Od tamtej pory zasypują mnie spamem treści, Sales Refubrished to czy tamto i tak co chwilę.😂

Też obawiałem się wielkości 60XTi i tego jak wysoko jest umiejscowiony głośnik wysokotonowy. Ostatecznie wymienie je w liście na mniejszy model Martin Logan Motion 40i który też ma dobre opinie recenzentów.

Postaram się posłuchać jak najwięcej, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jeśli chodzi o CA miałem AXR100, słuchałem CXA81 i Audiolaba 8300a - wybrałem Emotive 🙂

Cześć 🙂 Też szedłbym najbardziej w kolumny. DAC i transport nie są tu moim zdaniem najsłabszym ogniwem 😉 

Miałeś okazję posłuchać czegoś nowego? Może coś szczególnie przypadło Ci do gustu? 

Wstępnie posłuchałbym na pewno Vienna Acoustics Mozart SE Signature, Triangle Antal 40th Anniversary, może świeże Pylony Jade 30 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Vienna Acoustic Mozart, ooooo taaaaak , słuchałem kiedyś ich z heglem, było super !!!!! 😍😍😍😍😍 Tylko nie chciałem koledze innych propozycji dawać, żeby mu się mętlik w głowie nie zrobił 🙂

Dziękuję za propozycję, ale to nie ten budżet. Przeglądam oferty. Po kolumnach jeśli będzie potrzeba pomyślę nad streamerem/dac. 

• 2 tygodnie później...

Z powodu problemu z podjęciem decyzji odnośnie wyboru kolumn , jak również ze sprzedaża Evo 4.2 zająłem się tematem Streamer/DAC. Jako, że nie chciałem iść na kompromisy i mniej więcej wiedziałem czego szukam wybór był oczywisty. W Eversolo Z-6 brakowało mi nieco wypełnienia i wydawało się, że gra to troche sucho. Słuchając jakiegoś podstawowego DAC na AKM spodobała mi się jego prezentacja dźwięku, więc kierunek był już obrany. Od paru dni główne centrum dowodzenia stanowi Eversolo DMP- A8. Dla osób twierdzących, że DAC nie był tu słabym ogniwem nie wiem co mam napisać. Zmiana jest ogromna, czuć dobrą synergie między poszczególnymi elementami. Evo 4.2 dostają u mnie drugą szansę , przynajmniej na jakaś chwilę 😄 Co do odczuć DMP A-8 chyba nie ma się co rozpisywać, bo wiadomo , że jest to b. dobry Streamer/DAC. Chyba nawet odpuszczę sobie użytkowanie Roon, bo sam Tidal poprzez aplikację Eversolo brzmi tutaj bardzo dobrze.

DAC-Z-6 zostaję na razie jako wzmacniacz słuchawkowy, ale myślę o zmianie na jakiś  wzmacniacz zbalansowany z XLR bez DAC .

Co do kolumny chyba Elac Vela , ale jeszcze pomyślimy. Duże kolumny jak R700 na razie odpuszczam.

Skąd pomysł, że DAC nie robi różnicy? 

Tom bardziej, że zmienisz na zupełnie inną markę chipsetu. 

Te kolumny wiele jeszcze mogą z siebie wydusić na innym wzmacniaczu. Nie sądzę, żeby był sens je zmieniać.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Rozpocząłem temat to pasuje go podsumować. Bardzo długo to nie trwało, zestawik skompletowany. Jak zwykle plany planami, a kupione coś co w ogóle nie było brane pod uwagę. Na chwilę można odpocząć i skupić się tylko na muzyce. 

Emotiva daje sobie tutaj rade. Ale napewno będę myślał o bardziej referencyjnym wzmacniaczu na przyszły rok. 

Monitor Audio Gold 200 5G tutaj wszystko jest b. dobre, detal, scena, muzykalność, wypełnienie i bas, szczegółowy, konkretny i niesamowicie prowadzący muzykę.  😁

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, KamilAudioFan napisał:

Ukryta Zawartość

Rozpocząłem temat to pasuje go podsumować. Bardzo długo to nie trwało, zestawik skompletowany. Jak zwykle plany planami, a kupione coś co w ogóle nie było brane pod uwagę. Na chwilę można odpocząć i skupić się tylko na muzyce. 

Emotiva daje sobie tutaj rade. Ale napewno będę myślał o bardziej referencyjnym wzmacniaczu na przyszły rok. 

Monitor Audio Gold 200 5G tutaj wszystko jest b. dobre, detal, scena, muzykalność, wypełnienie i bas, szczegółowy, konkretny i niesamowicie prowadzący muzykę.  😁

Stolik pod audio to FITUEYES DESIGN 4 ?

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, remiqa napisał:

Stolik pod audio to FITUEYES DESIGN 4 ?

Kumpel zrobił mi ten stolik właśnie na wzór FITUEYES DESIGN 4. Prezentuje się bardzo dobrze. Nie wiem jak oryginał ale mój waży z 40 kg.

• Pokaż nowe odpowiedzi