Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki zamknięte wokółuszne do muzyki metalowej do 2 500 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, qbakos napisał:

Chciałem je kiedyś kupić, właśnie ze względu na opinie, że dobre do metalu, ale to nie jest poważne, żeby nie było jednej solidnej recenzji tych słuchawek. Nawet FR ciężko jest znaleźć, a jak już gdzieś jest, to nie wiadomo kto to robił i jak... A opinie na forach były tak sprzeczne, że dosłownie jeden pisał, że są ciemne, inny że jasne i ostre... no komedia po prostu.
Z tego co widzę to już są nie do kupienia, więc chyba mały nakład ich wypuścili.

Nie mogę się zgodzić. Miałem takiego DAC-a, zresztą całkiem sporo ich przerobiłem i jeden z tych topowo mierzących wyostrzał górę pasma, a nawet basy. Ciężko się tego słuchało, choć ilość detali była piorunująca. Tak więc co kto lubi...

15 minut temu, qbakos napisał:

Chciałem je kiedyś kupić, właśnie ze względu na opinie, że dobre do metalu, ale to nie jest poważne, żeby nie było jednej solidnej recenzji tych słuchawek. Nawet FR ciężko jest znaleźć, a jak już gdzieś jest, to nie wiadomo kto to robił i jak... A opinie na forach były tak sprzeczne, że dosłownie jeden pisał, że są ciemne, inny że jasne i ostre... no komedia po prostu.
Z tego co widzę to już są nie do kupienia, więc chyba mały nakład ich wypuścili.

Nie mogę się zgodzić. Miałem takiego DAC-a, zresztą całkiem sporo ich przerobiłem i jeden z tych topowo mierzących wyostrzał górę pasma, a nawet basy. Ciężko się tego słuchało, choć ilość detali była piorunująca. Tak więc co kto lubi...

Są dostępne na niemieckiej stronie  Ultrasone w wersji mk2.Ja mam mk 1.Mk2 nie słyszałem.

Fakt Ultrasone lubi małe nakłady i wersje limitowane.

Całkiem sporo DAC przerobiłeś i to jest właśnie klucz do tego żeby umieć je rozróżnić.

Mam u siebie słuchawek 7 sztuk.

Moim zdaniem do metalu Mastery są ok.

Są bardzo detaliczne i mają mocno postawione dźwięki co wielu odbiera za jasność i ostrość.

No ale dla mnie nic gorszego nie ma niż zamulony, ciemny i mało dynamiczny przekaz metalu.

Porównywać można tylko 1:1 w bezpośrednim ślepym teście i po wyrownaniu poziomów głośności. 

Mój znajomy zawodowy gitarzysta jak porównuje gitary to też tylko grając jedna po drugiej. Wtedy można sensownie porównać. 

Ja akurat przerobiłem kilka dacow I w pewnym momencie przy ww. procedurze juz nikt ze słuchających ich nie odróżniał. 

Moje doświadczenie nie przeczy Waszemu. Może nie trafiłem na taki, o których piszecie. 

Masz takie zdanie i ja to bardzo szanuję. 

Większość  z nas nie pamięta poprzedniego dźwięku.

Z innej beczki do metalu Neumann NDH 20 jak ma nie być ostro.Tu jest kawał basu.

18 minut temu, Metal napisał:

Neumann NDH 20

Będę kupował NDH 30, bo lubię otwarte. Zobaczymy jak zagrają.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

20 były fajne.Ten wielki i kontrolowany bas ... Mi brakowało średnicy ,detalu i trochę szybkości  więc już ich nie mam.Ale słuchawki mega wykonane i ten bas...Kolega ma i je kocha.

A żeby tak łatwo nie było słuchawki Emotiva do metalu ok.Ja je wolę od Neumana i są półotwarte i jest zwrot 60 dni.

Dla mnie warte każdej złotówki.

40 minut temu, 1siedem napisał:

Mój znajomy zawodowy gitarzysta jak porównuje gitary to też tylko grając jedna po drugiej. Wtedy można sensownie porównać. 

Ja akurat przerobiłem kilka dacow I w pewnym momencie przy ww. procedurze juz nikt ze słuchających ich nie odróżniał. 

Ja akurat nie uznaję takiego porównywania. Sprzętu trzeba posłuchać nie przez chwilę, tylko tygodniami, na różnych utworach, głośności itd. Wtedy jego sygnatura siada ci w pamięci. Przełączysz na inny i wtedy nie masz wątpliwości, że gra coś innego i jakie są różnice. Może też trafiłeś na podobne DAC-i. Niektóre rzeczywiście grają dość podobnie.

2 minuty temu, Metal napisał:

20 były fajne.Ten wielki i kontrolowany bas ... Mi brakowało średnicy ,detalu i trochę szybkości  więc już ich nie mam.Ale słuchawki mega wykonane i ten bas...Kolega ma i je kocha.

No właśnie w 20 widziałem niezły dołek w średnicy na pomiarach i to mnie zniechęciło. Nie lubię jak mi wokal ucieka gdzieś za gitary i perkusję. 30-tki są bardziej wyrównane, może kosztem trochę mniejszego basu, ale widzę, że też go brakować nie powinno.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Emotiva GR-1? Przyznaję, że nie słyszałem o nich. Spróbuję coś o nich znaleźć.

5 minut temu, qbakos napisał:

Ja akurat nie uznaję takiego porównywania. Sprzętu trzeba posłuchać nie przez chwilę, tylko tygodniami, na różnych utworach, głośności itd. Wtedy jego sygnatura siada ci w pamięci. Przełączysz na inny i wtedy nie masz wątpliwości, że gra coś innego i jakie są różnice. Może też trafiłeś na podobne DAC-i. Niektóre rzeczywiście grają dość podobnie.

No właśnie w 20 widziałem niezły dołek w średnicy na pomiarach i to mnie zniechęciło. Nie lubię jak mi wokal ucieka gdzieś za gitary i perkusję. 30-tki są bardziej wyrównane, może kosztem trochę mniejszego basu, ale widzę, że też go brakować nie powinno.

Jak to zrobić jak mnie pcha żeby co chwilę co innego odsłuchać.Jak już trafię to fakt trzymam latami.Ja bym nie powiedział, że po miesiącach osłuchania danego klocka można było powiedzieć ten czy tamten lepszy. Często po prostu będzie inny.

No ale po dużej ilości odsłuchów pewne cechy są oczywiste i można łatwo określić czy dany charakter grania leży czy nie już tak po godzinie.

2 minuty temu, qbakos napisał:

Emotiva GR-1? Przyznaję, że nie słyszałem o nich. Spróbuję coś o nich znaleźć.

Weź na test.60 dni na zwrot bez żadnego problemu. Bardzo, bardzo dobre słuchawki do każdej muzyki.Do metalu mocno ok Cena to śmiech...Wykonanie pierwsza liga.

22 godziny temu, qbakos napisał:

Zbyt wierzysz sobie samemu. Twoja sprawa. Przerobiłem już kilku wszystkoslyszących na ślepych testach, wszyscy polegli...

Mój własny zestaw odbieram różnie w zależności od pory dnia, ciszy, zmęczenia, nastroju etc. A przecież gra tak samo.

Edytowane przez 1siedem

A no to wiadomo! Samopoczucie podstawa. Też tak mam.

Nie jestem  nietoperz   .Nie te lata. Ale jestem osłuchany w ...

I maiłem i mam sprzętu w ...

"Mój własny zestaw odbieram różnie w zależności od pory dnia, ciszy, nastroju etc. A przecież gra tak samo"

Sama prawda jak z autem...i jego przyspieszeniem .

Dalej uważam, że ślepe testy jak i jedzenie czy chodzenie na randki z zawiązanymi oczami 

niczego nie wyjaśnia.

Ja potrafię wskazać w ślepym dźwięk dla mnie dobry. Jak i ogólny charakter przekazu.

Reszta mie mało martwi.

Ja też. Ale porównnia, zwłaszcza gdy chodzi o niuanse, to co innego. 

Ale ja się już prawie w porównania nie bawię. No dobra, czasem tak, jak już coś chce kupić. A Kupuję coraz mniej

Edytowane przez 1siedem
Godzinę temu, 1siedem napisał:

Zbyt wierzysz sobie samemu. Twoja sprawa. Przerobiłem już kilku wszystkoslyszących na ślepych testach, wszyscy polegli...

Ja nie wierzę w ślepe testy w ogóle. To jest zła metodologia, dlatego prawie wszyscy na nich polegają, a potem jest gadka, że w takim razie wszystko brzmi tak samo. Jak założę zupełnie nowe słuchawki, czy przesłuchuje nowego DAC-a, to przez pierwsze powiedzmy pół godziny nie do końca jeszcze wiem jak to gra. Dopiero czym więcej słucham, tym wszystko mi się zaczyna układać w głowie. Dlatego nie widzę możliwości, żeby przy takim szybkim przełączaniu wyłapać co gra w danej chwili. Musiałbym skupić się na jakimś detalu i próbować wyłapać różnice, ale to jest mało prawdopodobne. Tak próbowałem kiedyś porównywać mp3 i flac i przy szybkim przełączaniu nie było słychać różnic, ale jak posłuchałem dłużej, to różnice nagle się pojawiały i to było słychać jak na dłoni... i tak to właśnie wygląda ze ślepymi testami 😉

Edytowane przez qbakos

2 minuty temu, qbakos napisał:

Ja nie wierzę w ślepe testy w ogóle. To jest zła metodologia, dlatego prawie wszyscy na nich polegają, a potem jest gadka, że w takim razie wszystko brzmi tak samo. Jak założę zupełnie nowe słuchawki, czy przesłuchuje nowego DAC-a, to przez pierwsze powiedzmy pół godziny nie do końca jeszcze wiem jak to gra. Dopiero czym więcej słucham, tym wszystko mi się zaczyna układać w głowie. Dlatego nie widzę możliwości, żeby przy takim szybkim przełączaniu wyłapać co gra w danej chwili. Musiałbym skupić się na jakimś detalu i próbować wyłapać różnice, ale to jest mało prawdopodobne. Tak próbowałem kiedyś porównywać mp3 i flac i przy szybkim przełączaniu nie było słychać różnic, ale jak posłuchałem dłużej, to różnice nagle się pojawiały i to było słychać jak na dłoni... i tak to właśnie wygląda ze ślepymi testami 😉

No to ja mp3 od razu słyszałem:)

Proponuję skonczyć ten off topic i spróbować odpowiadać na zadane pytanie

Edytowane przez 1siedem
1 minutę temu, 1siedem napisał:

No to ja mp3 od razu słyszałem:)

Jak przełączasz bardzo szybko A/B, gdzie jeden jest mp3? No to ja miałem z tym problem, właśnie przez sposób, czyli szybkie przeskoki.

3 minuty temu, qbakos napisał:

A to, że nie zdają testu nie świadczy o metodzie...

3 minuty temu, 1siedem napisał:

Proponuję skonczyć ten off topic i spróbować odpowiadać na zadane pytanie

Niby można, ale fajnie się gada 😉 Poza tym chyba niewiele już możemy doradzić autorce, bo sporo propozycji padło. Proponuje coś wybrać i posłuchać czy nam (mężowi) to pasuje. Inaczej będzie ciężko.

1 minutę temu, qbakos napisał:

Jak przełączasz bardzo szybko A/B, gdzie jeden jest mp3? No to ja miałem z tym problem, właśnie przez sposób, czyli szybkie przeskoki.

Przełączałem.miedzy CD a plikiem mp3, dwa playery obydwa z kompa na zmianę. 128kbps to gluchy usłyszy, 256 i 320kbps jest już mniejsza różnica ale jest.

1 minutę temu, qbakos napisał:

Niby można, ale fajnie się gada 😉 Poza tym chyba niewiele już możemy doradzić autorce, bo sporo propozycji padło. Proponuje coś wybrać i posłuchać czy nam (mężowi) to pasuje. Inaczej będzie ciężko.

W sumie racja. Off topici i tak są  najlepsze ;)

Witam wszystkich! 🙂

Interesują mnie słuchawki zamknięte wokółuszne do muzyki metalowej dla męża, który słucha muzyki również gdy pracujemy w jednym pomieszczeniu. Ważne dla mnie aby słuchawki nie przepuszczały dźwięku na zewnątrz bo ja akurat do pracy potrzebuję najlepiej idealną ciszę i miały wysokiej jakości dźwięk. 

Nie znam się na słuchawkach dlatego byłabym wdzięczna za sugestie na jakie modele warto zwrócić uwagę i dlaczego. Zakładam budżet do około 2 500 zł. Plus minus. Będą to słuchawki na wiele lat.

Nie wiem czy ma to znaczenie ale mąż ma raczej dużą głowę 🙂 Do tej pory używał słuchawek OPPO PM3 od kilku lat. 
Pozdrawiam 😃

Tak całkiem i mocno poważnie.

Czego brakuje w PM3  poza tym, że są ogólnie bardzo dobre.

Może tylko lekko nudne, bo do bólu poprawne.

Ja bym się bał takie byki zamieniać na inne bez odsłuchu.

Prędzej bym DAC zmienił na inny wedle preferencji.

Pamiętajmy,że wygoda w słuchawkach to klucz...A OPPO to wielka wygoda na głowie.

Godzinę temu, 1siedem napisał:

128kbps to gluchy usłyszy, 256 i 320kbps jest już mniejsza różnica ale jest.

128 to nie ma o czym gadać, porównywałem z 320 kbps, bo tylko takie miałem pod ręką. Najlepiej było to słychać na wysokich tonach, które mp3 przycina/zniekształca i są braki w najdrobniejszych detalach, takim "mikroplanktonie".

42 minuty temu, Metal napisał:

Pamiętajmy,że wygoda w słuchawkach to klucz...A OPPO to wielka wygoda na głowie.

Nie wiem czy te słuchawki się nie rozleciały przypadkiem i stąd potrzeba czegoś nowego... ale może sobie też dopowiadam.
Właśnie widzę, że to planary. Próbowałabym w takim razie czegoś ze sterownikiem dynamicznym, mnie brzmi bardziej naturalnie, ale z drugiej strony przyzwyczajenie też robi swoje.

W dniu 30.01.2025 o 21:01, Efyrak napisał:

Bardzo dziękuję za te polecenia. 

Audeze LCD xc mają świetne recenzje ale faktycznie sporo przekraczają budżet. Czy dużo lepsze są Audeze LCD-XC od tańszego modelu Audeze LCD-2 Closed Back? 

A z popularnych modeli cos się nadaje do metalu czy dużo gorzej by się takie sprawdziły np. Shure Aonic 50 Gen 2 czy Sony WH-1000XM5? Te modele są słabsze niż Audio Technica WP900? 

Czy słuchając jest taka różnica że warto pokombinować i dołożyć do dużo droższego modelu? Obecne Oppo służyły przez około 7 lat więc tak patrząc to jest inwestycja na dłużej. 

Tak z czystej ciekawości co się dzieje złego z Oppo?

To są  dobre słuchawki do metalu.Tak jak pisałem tak poprawne, że lekko nudne. Ale dalej dobre.

Popsuły się?

Pewnie ktoś tymi naszymi wypowiedziami się kiedyś zasugeruje!

Więc:

Jaki metal? 

Death Metal? Czy  Heavy Metal, Hard Rock, Thrash Metal. Czy może Glam Metal?

Rocznik 80,90 czy obecny?

Wbrew pozorom to jest inne granie i inne oczekiwania jeśli chodzi o  słuchawki.

Czy może każdy metal?

Jakie jest żródło?

Stream? Płyty? Czy kasety?

Jaki sprzęt do podawania sygnału do słuchawek?

Mogę wymienić dużo dobrych słuchawek do Metalu.

Tylko niech to ma sens dla kupującego. Jak rozumiem to ma być konkretna porada, a nie spis słuchawek nadających się do metalu.

Tak, popsuły się. Jedna słuchawka w ogóle przestała grać. Nie jest to sprawa kabla bo kupiliśmy drugi i sprawdzaliśmy. 

Mają kilka lat więc może już ich czas nadszedł. Mąż codziennie właściwie słuchał przez nie muzyki więc swoje wysłużyły patrząc na ilość godzin i lat. 

Odnośnie drugiej wiadomości:

- Black metal. 

- Wszystkie lata. Kolekcjonuje wszystko w tym gatunku więc są kasety ,,garażowej,, jakości chociaż oryginały ale i winyle bardzo dobre jakościowo. Kilka tysięcy pozycji. 

- Najwięcej jest kaset bo muzyka kolekcjonowana od ponad 30 lat około. W drugiej kolejności winyle. 

- Póki co jest wieża Technics RS-TR165 ale będzie trzeba wymienić niedługo. 

Jeżeli możesz udzielić porady jakie słuchawki pasują do Black metalu najlepiej to będę wdzięczna i chętnie sprawdzę, poczytam o nich. 

5 godzin temu, Efyrak napisał:

sprawdzę,

Może Focal Elegia ,pojawia się na wyprzedażach  ? 

11 godzin temu, Efyrak napisał:

Tak, popsuły się. Jedna słuchawka w ogóle przestała grać. Nie jest to sprawa kabla bo kupiliśmy drugi i sprawdzaliśmy. 

Mają kilka lat więc może już ich czas nadszedł. Mąż codziennie właściwie słuchał przez nie muzyki więc swoje wysłużyły patrząc na ilość godzin i lat. 

Odnośnie drugiej wiadomości:

- Black metal. 

- Wszystkie lata. Kolekcjonuje wszystko w tym gatunku więc są kasety ,,garażowej,, jakości chociaż oryginały ale i winyle bardzo dobre jakościowo. Kilka tysięcy pozycji. 

- Najwięcej jest kaset bo muzyka kolekcjonowana od ponad 30 lat około. W drugiej kolejności winyle. 

- Póki co jest wieża Technics RS-TR165 ale będzie trzeba wymienić niedługo. 

Jeżeli możesz udzielić porady jakie słuchawki pasują do Black metalu najlepiej to będę wdzięczna i chętnie sprawdzę, poczytam o nich. 

A jakie jest źródło dźwięku? 

7 godzin temu, baltfan napisał:

Może Focal Elegia ,pojawia się na wyprzedażach  ? 

Tak.To dobra propozycja.

Miałem je kiedyś i dobrze wspominam.Dobrze wykonane i bardzo muzykalne.

Zwłaszcza w obecnej  cenie 2600 zł.

Z tego co pamietam jak wyszły to kosztowały pod 4 tys. 

Odnośnie Focal Elegia to czy warto byłoby dopłacić do Focal Bathys? Czy Bathys pasowałyby do black metalu? Wygląda jakby łączymy wszystko co możliwe bo bluetooth, przewodowo ale i bezprzewodowo w razie czego choć w słabszej jakości grają. 

• Pokaż nowe odpowiedzi