Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój odsłuchowy od podstaw i na poważnie.

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam etap wykończeniowy nowo budowanego domu. Ustaliłem z żoną że jeden z pokoi oprócz funkcji sypialni gościnnej przystosujemy jako pokój odsłuchowy.

I tu moje pytanie i prośba, jak się do tego zabrać żeby niczego nie przeoczyć a maksymalnie wykorzystać powierzchnię którą dysponuje.

Obecnie jestem na etapie: stan deweloperski, jest instalacja elektryczna, okno, tynki i posadzki.

Od przyszłego tygodnia wchodzą fachowcy od ocieplenia dachu ( od tego zaczną) zajmie im to ze dwa tygodnie . Kolejne będą gładzie na ścianach, sufitach i ew. sufity podwieszane.

Pokój nie jest wielki a musi jak wspomniałem być wyposażony w jakąś kanapę rozkładaną do spania która będzie jednocześnie miejscem odsłuchowym. Plusem jest to że nie będę miał potrzeby wstawiania mebli typu szafki, komody itp. Powinien za to być jakiś regał na płyty, winyle. Dobrze by było zmieścić np projektor.

Szczególnie cenne będą informacje dotyczące użycia specjalistycznych materiałów, płyt akustycznych czy np.farb do ekranu.

Bardzo proszę o sensowne porady, dzisiaj podam wymiary pomieszczenia i lokalizacje okna i drzwi. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie, z pokorą też zniosę ew. krytykę, bo że będzie to jasne😀

P.s. W ramach rewanżu, jeśli będzie taka wola, mogę umieszczać zdjęcia z wykonywanych prac.

Edytowane przez s3etcher

Pomieszczenie teraz ma wysokość 2,66. Okno jak widać od podłogi. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2843.jpeg

IMG_2842.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Fajne pomieszczenie. Mozna cos z tego zrobic
Z projektorem bym nie kombinowal. Przy dzisiejszych cenach i rozmiarach telewizorow, projektor to bezsens.
Na razie nic bym nie kombinowal. Poza dobra, akustyczna wykladzina na podlodze (duza powierzchnia, dobre dzialanie). A reszte mozesz dopiero sprawdzic/przemierzyc po wstawieniu kanapy i pozostalych dupereli, i dopiero wtedy zadecydowac, czy jeszcze cos i gdzie trzeba poprawiac. Wszystko inne to „dzielenie skory na niedzwiedziu“

Co ja bym sobie ewntualnie zaplanowal, to

- duze obfite akustyczne zaslony, zachodzace na okno/drzwi i za rog pomieszczenia na przednia sciane (patrz tez pierwsze odbicia)
- lowboard na sprzet
- gruba!!! rure/kanal na kable laczacy przod i tyl pokoju (pomaranczowa)
- zakup mikrofonu UMIK-1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Projektor nie dla bajeru, bardziej chodziło o ekran który można opuszczać do filmów/koncertow i chować do słuchania muzyki.

Wytłumacz mi grubą pomarańczową rure, ja to odebrałem jako żarcik😀

Co sądzicie o rozmiarze pokoju? to tylko trochę ponad 11m2, z jednej strony plus (niskie koszty wykładzin, paneli  itp), z drugiej jednak to się wydaje trochę mało, szczególnie teraz jak są puste ściany.

Czyli co? Najpierw zrobić jak zwykły pokój plus szyny na zasłony a o resztę martwić sie później? Planować jakiś podwieszany sufit bo w dalszej perspektywie już tego pewnie nie zrobie jak teraz nie zaplanuje?

Przedwczoraj bylem u klienta, ktory mial pokoik muzyczny 2,8x3,2 z fajnym systemem (SF, Rose, Roon) i gralo super

Oczywiscie, sufity sa dobrym rozwiazaniem i oferuja olbrzymia powierzchnie. Czy umiesz samemu cos takiego majstrować? Gdybym zaczynal od zera i mial odpowiednio wysoki pokoj to moze zrobil bym sufit.

Ale..

Najwiekstzxm problemem jest zawsze bas. A basu sufitem nie zalatwisz. Dlatego moze warto poczekac, pomierzyc i wtedy sie okaze, co jeszcze trzeba poprawic

Opuszczane ekrany, beamery pod sufitem, kable itd. Zaciemnianie pokoju itd. To optyczny syf

Jesli ekran, to na stale, ramowy, nie opuszczany

Rura nie byla zarten (kable na ewentualne tylne głośniki subwoofer beamer)

Jesli sie okaze, ze nasz probkemy z basem, to masz z tylu miejsce na pulapki

Ja bym zrobił tradycyjny pokój: na oknie firany i zasłony, na ścianach z boki biblioteczki z książkami, na podłodze dywan. I powinno być ok bez cudowania.

Opuściłbym sufit o 10cm dał tam wełnę i KG np Knauf akustik. Ekran na stałe jest lepszy od wysuwanego 🙂 ale masz tam małe odległości 77 cali oled np Lg c4 kupisz za 8-9 tys na promocji będzie lepszy od rzutnika i ekranu. Będziesz miał tam z 2.5-3m do ekranu więc i tak 120 cali to za dużo będziesz musiał zjeżdżać z rozdziałka. Wziąłbym 77 oled. Po opuszczeniu sufitu ukryłbym tam karnisze i zrobił dookoła pokoju zasłony. Oglądasz/sluchasz zasłaniasz cały pokój i tyle 

10 godzin temu, Ghotti napisał:

Ekran na stałe jest lepszy od wysuwanego 🙂

Dlaczego? Pytam w kontekście umieszczania na stałe ekranu/szyby między kolumnami.

Teraz, juro napisał:

Dlaczego? Pytam w kontekście umieszczania na stałe ekranu/szyby między kolumnami.

Jak budowałem dom to sie tym interesowałem i czytałem że statyczny ekran na ścianie pod rzutnik jest lepszy od rozwijanego, jakość obrazu. Ile w tym prawdy nie wiem bo mam 3m do ekrany i ostatecznie wisi Oled. Kumpel ma 4,5m i ma rzutnik a na ścianie 120 cali stałego obrazu mówi że taki ekran jest lepszy też 

„Ekran projektowy stały, jakim jest ekran ramowy, charakteryzuje się solidną konstrukcją, która zapewnia równe i napięte powierzchnie projekcyjne. Dzięki temu jakość obrazu ekranów ramowych jest niezrównana – brak fal i zagnieceń na materiale sprawia, że projekcja jest wyraźna, a kolory i detale prezentowane są w najlepszy możliwy sposób.”

Dziękuję za wyjaśnienie, ale myślałem, że masz na myśli ekran telewizyjny i tu mi jie bardzo pasowało 🙂

Czy Kolega @xajas może skrobnąć dwa słowa na podstawie swoich doświadczeń o tym jaki jest wpływ dużego ekranu telewizyjnego na przedniej ścianie  pomiędzy kolumnami na dźwięk?

Zawsze sądziłem, że taki telewizor degraduje dźwięk i nie powinno się go na stałe wieszać na ścianie, ale ostatnio gdzieś mi przemknęło, chyba na tym forum, że to nieprawda i żeby nie demonizować.

Sam ostatnio zdjąłem tv ze ściany i różnicy nie słyszę, ale teraz jest goła ściana, więc nie dziwota.

Mam nadzieję, że temat przyda się autorowi wątku w planowaniu pokoju 😉

Ja bym tam takiego telewizora jako zrodlo odbic „nie demonizowal“. To co jest promieniowan przez glosniki do tylu, to raczej niskie czestotliwosci. A te wyzsze sa promieniowane do przodu, odbijaja die od tylnej sciany i powracaja w stronę telewizora (oslabione/opoznione/rozproszone)

Sa wazniejsze aspekty: boczne odbicia, sufit, dobre miejsce siedzenia, a na to masz mimo srednich rozmiarow wystarczajaco miejsca i mozliwosci

Ukryta Zawartość

IMG_5866.thumb.jpg.29f9648e5b368ca3b7904d49af8873ba.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Btw. Tak wyglada podwiszony sufit z schowanymi listwami na firany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5862.thumb.jpg.ae747a1cc054ecfe943aa88a0353d39a.jpg

Teraz jest symetrycznie

IMG_5867.thumb.jpg.a649ea83e0e76cf4c1e55a9359e52ae0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Ja bym tam takiego telewizora jako zrodlo odbic „nie demonizowal“.

Kamień z serca. Dziękuję za odpowiedź. Trochę się głowiłem nad tym jak telewizor ukryć za rozpraszaczami, albo schować i wysuwać tylko do filmów, a tak to kłopot z głowy 🙂

Godzinę temu, xajas napisał:

dobre miejsce siedzenia

Moim ideałem byłby fotel na szynach tył-przód, jak w aucie, najlepiej z pamięcią ustawień 😉

Wykładzina jak gruba to będzie pochłaniała od 400Hz, zasłony na połowę ścian bocznych i przednią też będą pochłaniać od 250 do 400Hz  w zależności od ich grubości, udrapowania i odległości od ścian. efektem może być zbyt krótki czas pogłosu powyżej 500Hz, oraz dudniący bas. Wtedy w rogi wstawisz jakiej ustroje na bas, ale co z resztą pasma? Będziesz obcinał po metrze zasłony aż odzyskasz blask w muzyce?

Ja bym najpierw obliczył całe pomieszczenie, uzgodnił estetykę i jakie ustroje zastosować. Może zabudować całą ścianę, może też fragmenty bocznych? W ten sposób można zaoszczędzić na tynkowaniu i gładziach. A jak zrobisz pokój na gotowo to potem będziesz musiał zastawiać się ustrojami wieszanymi na ścianach/suficie. 

Przez całą budowę zapewne musiałeś podejmować wiele decyzji. Teraz robiąc pokój jako pusty na gotowo można zająć się nim później, albo poszukać w internecie podobnych wielkością pokojów i samemu wybrać co Ci się podoba. A mając wzór zrobić podobnie u  siebie.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Wykładzina jak gruba to będzie pochłaniała od 400Hz, zasłony na połowę ścian bocznych i przednią też będą pochłaniać od 250 do 400Hz  w zależności od ich grubości, udrapowania i odległości od ścian. efektem może być zbyt krótki czas pogłosu powyżej 500Hz, oraz dudniący bas.

Wykladzina dziala juz znacznie ponizej 500Hz

Ukryta Zawartość

IMG_7755.thumb.jpg.0145145bd9db56032df9a26bb7f9a5ab.jpg

Firany po czesci tez.

Ale firany mozna przesuwac i „dozowac“

IMG_7757.thumb.jpg.b6b13a45c15d26ec0b9096f337ce24b4.jpg

IMG_7756.thumb.jpg.66a9ac89e0fcd4175c3e7edfc3195e32.jpg

Niestety sufit i tynki nie zalatwia problemu bocznych scian (a akurat tam sa okno/drzwi i nic tam nie zamontujesz)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie potwierdziłem załącznikami  to co napisałem. Od  500Hz i w górę pochłanianie w zależności od wykresu >70%. Fakt na 125Hz też pochłania, całe 5% 😆 w najlepszym wypadku 20% 

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Właśnie potwierdziłem załącznikami  to co napisałem. Od  500Hz i w górę pochłanianie w zależności od wykresu >70%. Fakt na 125Hz też pochłania, całe 5%  w najlepszym wypadku 20% 

Zalezy jak je zamocujesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość