Skocz do zawartości
IGNORED

Sensowny setup stereo na biurko z komputerami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. 

Prośba o wsparcie w wyborze sprzętu do miejsca pracy. Po przeprowadzce zmienił się metraż i układ pomieszczenia więc czas na zmiany.  Biurko (szare) ma rozmiar około 190x85. Stoi na krótkiej  ścianie przy oknie. W pokoju raczej pusto, drugie biurko i dwie szafki po drugiej stronie. 

W tej chwili na biurku stoją 2x Unitra ZgC-50-8-44 (wiem wiem) popędzane Technicsem SU-V650, jako źródło głównie komputery przez DACa a 99% słuchania to streamingi. Gatunki: wszelkie, ale musi być bas i musi być wyraźnie, bez zamulania. Od metalu po trance przez klasykę. Najczęściej coś do pracy w tle, ale czasem trzeba odetchnąć szerszą piersią. 

No i tu pojawiają się dylematy. 

Zastanawiałem się nad zmianą wzmacniacza np. na Yamahę A-760 lub Pioneera A-676. A później nad dobraniem innych głośników pod to. Raczej nie mam opcji jeżdżenia i testowania klocków razem, temu próbuję jakąś wiedzę na sucho wyciągnąć. Monitory bliskiego pola, które by się tu pewnie prosiły, są głównie aktywne, co mi niezbyt leży, bo używam też często słuchawek i dobry wzmacniacz się przydaje. Poza tym jakoś nie jestem pewien jak to zagra przy takich małych skrzynkach. 

Budżet: na wzmacniacz circa 800 PLN, kolumny najchętniej w okolicach 1k PLN. 

Z góry dzięki za wszelkie konstruktywne rady. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak chcesz małe to Wharfedale Diamond 220. Jak chcesz większe to Dali Zensor 3.

Wzmacniacz to trochę ponad budżet ale lepszy od tego co oglądałeś - Denon PMA-1500AE.

Doczytałem, że dac.  Moim zdaniem głośniki aktywne z wejściem analogowym były by dobrym wyborem.

Sam mam takie monitorki studyjne bliskiego pola i jestem b. zadowolony. Nie osiągają dużych poziomów głośności,ale do takiego małego pokoju jak Twój by wystarczyły. Mają też jak na swoje rozmiary bardzo dobry bas i nie zajmują miejsca na biurku. To Adam Audio D3V. Mają też proste DSP do optymalizacji akustycznej. Jedyna wada dla basolubów, że nie mają wyjścia na subwoofer. Dodatkowo mają całkiem przyzwoite wyśjcie na słuchawki.

Edytowane przez jamelo

W takich pieniądzach raczej aktywne używane.

Trochę drapane, ale raczej przyzwoicie to zagra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do sprzedanie monitory z 8 calowym driverem
Troche może za duże na biurko,ale w małym pokoju spokojnie grają jak podłogówki.
Basu nie brakuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A czemu nie monitory aktywne?

W tej cenie znajdziesz ciekawe produkty. Warto sprawdzić. Nie wiem czy będą grały tak jak lubisz ale warto spróbować 

Albo z pasywnych zmienił bym nieco budżet na przykład loxie a30 z nie najgorszym dac także złączem USB i kef q350 do tego. Taki przykład.

Ja się zastanawiam czemu zestaw audio pełnowymiarowy?

Jest tyle małych a poważnych rozwiązań starszych i nowszych - Exposuré (mini lepsze od full size), Cyrus (klasyka gatunku), TEAC (legenda mini), Primare (te nowe są super), Synthesis (skurczona lampa) i pełno mini chin-fi (Gustard, Topping, SMSL, itd.). Ostatnio jest też wysyp mini brytoli - Cambridge, Quad, Rega itp. Nawet Atoll ma serię mini. Jak pogrzebać po wysypisku eBay to fajnie są stare mini JVC, Technics, Sony, Yamaha.

Dobrać do tego jakieś kolumny wielkości Wharfedale Evo/Diamond x.1 a będzie super zestaw nie tylko na biurko.

Do pomieszczenia 7m² nie potrzeba miliona watów mocy 😄 Ja sam musiałem zdławić o 23dB swoje audio, bo było zbyt głośne w 17m² 😀

5 godzin temu, Gargan napisał:

Ja się zastanawiam czemu zestaw audio pełnowymiarowy?

Jest tyle małych a poważnych rozwiązań starszych i nowszych - Exposuré (mini lepsze od full size), Cyrus (klasyka gatunku), TEAC (legenda mini), Primare (te nowe są super), Synthesis (skurczona lampa) i pełno mini chin-fi (Gustard, Topping, SMSL, itd.). Ostatnio jest też wysyp mini brytoli - Cambridge, Quad, Rega itp. Nawet Atoll ma serię mini. Jak pogrzebać po wysypisku eBay to fajnie są stare mini JVC, Technics, Sony, Yamaha.

Dobrać do tego jakieś kolumny wielkości Wharfedale Evo/Diamond x.1 a będzie super zestaw nie tylko na biurko.

Do pomieszczenia 7m² nie potrzeba miliona watów mocy 😄 Ja sam musiałem zdławić o 23dB swoje audio, bo było zbyt głośne w 17m² 😀

Oczywiście rozważam takie opcje także - nie upieram się przy dużych klocach jedynie. Ostatnio np waham się czy nie wziąć tego małego Panasonica SC-PMX92 - muszę gdzieś posłuchać. A może ktoś ma/słuchał i może się wypowiedzieć?

@Qqror te nowe Panasonic to nic specjalnego. Szkoda pieniędzy.

Lepiej poszukaj używanego Cyrus 6 DAC. Mały brzydal, ale ma ładnie brzmiący DAC, jest muzykalny i to cześć systemu Cyrus, który można rozbudowywać praktycznie bez końca. Miałem i mogę polecić 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Gargan napisał:

@Qqror te nowe Panasonic to nic specjalnego. Szkoda pieniędzy.

Lepiej poszukaj używanego Cyrus 6 DAC. Mały brzydal, ale ma ładnie brzmiący DAC, jest muzykalny i to cześć systemu Cyrus, który można rozbudowywać praktycznie bez końca. Miałem i mogę polecić 🙂

Ukryta Zawartość

Dzięki za opinię o Panasonicu. Co do Cyrusa - fajna rzecz, ale trochę poza moim budżetem. Padło już w wątku loxie a30, pytanie czy są jeszcze jakieś godne polecenia chinole w rozsądnych budżetach. Mam daca od Toppinga i sobie chwalę, więc chińszczyzna mi nie straszna, ale w zakresie wzmacniaczy nie znam tematu kompletnie. 

Ukryta Zawartość

@Qqror wiesz co? Olej Chińczyków i zainwestuje w coś takiego jak na obrazku. Niewiele drożej, a zmiecie z planszy wszystko HiFi - znaczy w bliskim polu 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Gargan napisał:

@Qqror wiesz co? Olej Chińczyków i zainwestuje w coś takiego jak na obrazku. Niewiele drożej, a zmiecie z planszy wszystko HiFi - znaczy w bliskim polu 😉

Ukryta Zawartość

Kolega w wątku wcześniej polecał Adam Audio D3V - muszę się przyjrzeć, dzięki 🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 5.02.2025 o 06:46, Gargan napisał:

... jak to "zdławić"? W sensie obniżyć głośność o 23dB wzgl. max?

@Kyle znaczy włączyć na stałe Attenuator -23dB. 

Mocny wzmacniacz + czułe kolumny + DAC z wysokim poziomem wyjścia + małe pomieszczenie = problemy z analogową regulacją głośności.

Ja w TC-BMC 2 mam tryb niższego wzmocnienia (przycisk "DIM"). Po jego wybraniu zwiększa się też o dziwo SNR (jakby jakiś wewn. przedwzmacniacz był omijany), a sygnał jest niższy o 18dB (jakoś -5dB wzgl. ustandaryzowanego pełnego wysterowania, bo bez DIM ma +13dB wzgl. standardu).

Co innego zmniejszenie szumów, a co innego wzrost sygnału do szumu. Jak tłumisz (np. rezystorem) cały sygnał, to SNR powinien być stały (szumy powinny się zmniejszać proporcjonalnie do sygnału). Tym czasem u mnie spada sygnał np. o 5dB, a szumy o np. 15dB - teraz możesz wytłumaczyć mi "matematycznie" dla czego 😎

Edytowane przez Kyle
1 godzinę temu, Gargan napisał:

Cyfrowa regulacja głośności?

Przy cyfrowej też stosunek sygnału do szumu nie powinien rosnąć przy ściszaniu.

46 minut temu, pdkl napisał:

Proponuje SMSL Q5PRO + KEF Q350. Miałem taki zestaw i grało bardzo zacnie

Koncentryki istotnie świetnie się spisują przy odsłuchu z małej odległości.

Od kilku lat używam głośniki Ruark MR1 Mk2. Ich największą zaletą jest zrównoważony dźwięk, co powoduje, że znikają w przestrzeni. Można przy nich pracować w pełnym skupieniu. Ustawienie nie sprawia problemu gdyż wylot bass reflex znajduje się na dolnej ściance kolumny. Moje są kompozycją drewna i płótna, co daje w sumie tradycyjny wygląd. Polecam. 

Pozdrawiam

Nie doczytałem ostatniego postu, ale może moja rada się komuś przyda.

Edytowane przez PioZ
Ślepota